Sezon dyniowy uważam za otwarty. Choć nie jesteśmy wielkimi fanami dyni, to jednak niekiedy ją jadamy. W tym roku był już sernik dyniowy i
Smaczne ZdroweWiem, że Dzień Matki już minął, ale mimo wcześniejszych chęci, nie mogłam dodać tego przepisu wcześniej, bo sama robiłam torcik dopiero w środę po południu. Ale
Anioszek w kuchniPyszny i szybki pudding z kaszy manny w sam raz na deser. Taka słodycz w środku dnia doda energii a także poprawi humor. Składniki: 1 Warstwa
Smaczne PotrawyKtóż z Nas nie lubi czekolady? Jak powiedział Michael Levine: „Z chemicznego punktu widzenia czekolada to najbardziej perfekcyjny pokarm na świecie." W myśl tego stwierdzenia pomyślałam
Kuchenne aromatyEksperymentalny przekładaniec, który okazał się być moim małym sukcesem. Biszkopt, konfitura jagodowa, krem, konfitura,biszkopt, a na wierzchu krem z bitej śmietany. Pycha! ;) Składniki (na ok
Kuchnia EllieJesień czuję wyraźnie w powietrzu, poranki bywają już szare i ponure a w duszy zaczyna grać melancholia. W sezonie jabłkowym co weekend piekę szarlotkę. Jedną i
Dzieje kuchennej WiewióryPolecam Lambadę bo jest ekspresowa, pyszna i efektowna. Polecam nawet całkiem początkującym. Źródło: Smaczny.pl, autor: Edyta. Biszkopt z 4 lub 5 jajek + ok. 1/2 szklanki soku
Praktyczna plPolska, gola!!Polska, gola!! Poważnie, właśnie oglądam mecz. A jednocześnie zerkam nadomowników. Tu chipsy, tam krakersy, ten zażera się paluszkami,tamten znowu wcina popcorn.A ja? Jako
W kuchni Karmel-itkimoim wydaniu troszkę przełamanym posmakiem słonego karmelu ). I bohater tego klasyka - miękki, mocno wyczuwalny banan, wtopiony w karmel i wyłożony na maślano - ciasteczkowy spód. Na pozór delikatne, kremowe ciasto tortowe, ale nic bardziej mylnego. To dość syty i kaloryczny słodziak. Nie zniechęcam, wręcz przeciwnie - jest grzechu warty. Obłędnie pyszny. Dziś zatem grzeszna propozycja w "Kronice". Prosta, błyskawiczna, na wyjątkowe(...)pavlova, tiramisu i to to właśnie bananowe cudo. Zainspirowana, dziś polecam moją wersję, kajmak o smaku słonego karmelu jest dobrą wariacją, tak jak i spora ilość wiórków czekoladowych na wierzchu. Gotowy torcik nie może opuszczać lodówki, poza momentami odkrajania kolejnych przesłodzonych grzesznie porcji. Składniki: proporcje na tortownicę o średnicy 21 cm 100 gram herbatników - petitków
Kronika Piekarnikajajko 1 szczypta soli Do dekoracji: 50g czekolady + 1 łyżka mleka kolorowe posypki Maślane ciasteczka z kolorową posypką - przygotowanie: Ciasteczka. Wszystkie składniki zagnieść na jednolitą konsystencję. (Ciasta nie wyrabiamy zbyt długo.) Ciasto schłodzić w lodówce przez około 30 minut i następnie rozwałkować na grubość około 3 mm. (W razie potrzeby podsypywać mąką, ale nie za dużo.) Z placka(...)minut w 180 stopniach. Dekorowanie. Czekoladę roztopić oraz wymieszać z odrobiną mleka. Polewą smarować ostudzone ciasteczka i od razu dekorować kolorowymi posypkami. Ozdobione ciasteczka odstawić, aby polewa czekoladowa zastygła. Moja córka do ciasteczek użyła kolorowych posypek ze sklepu Słodki Bufet . Posypki są idealne do dekoracji wszelkich słodkości i naprawdę prezentują się cudownie. Wszelkie desery nimi ozdobione
Di gotujemiodem (tylko do momentu aż rozpuszcza się i dobrze wymieszają, nie można zagotować). Mąkę mieszamy z cukrem, sodą, przyprawą piernikową, dodajemy masło z miodem i jajko. Mieszamy, wyrabiamy ciasto. Ciasto rozwałkowujemy, wycinamy foremkami pierniczki, układamy w odstępach na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy ok 10 min w 180st. Kiedy całkowicie ostygną można lukrować. 2 Wybierz foremki do ciastek Foremki(...)łyżki mleka Wykonanie: Masło razem z mlekiem rozpuścić w rondelku lub mikrofalówce. Dodać cukier puder i ucierać np. wałkiem do ciasta aż lukier nie będzie miał grudek. Gotowe! Wystarczy chwilkę odczekać aż lukier przestygnie i można smarować ciasta (zimne ciasto bo z ciepłych może zacząć spływać!). 4 Posypki dekoracyjne To jest coś co dzieci uwielbiają! Kolorowe posypki cukrowe w różnych
Dorota SmakujeBardzo łatwy przepis na przepyszny deser banoffee . Jeżeli spodziewasz się gości, a nie masz czasu na zrobienie jakiegoś ciasta, to możesz zrobić deser banoffee . Deser ten bardzo szybko się robi i jest gotowy do spożycia od razu po przygotowaniu. Wszystkim z pewnością bardzo zasmakuje. Jak wykonać taki deser banoffee pokazane jest w filmiku . Zapraszam do oglądania. Subskrybuj kanał(...)przepisami. DESER BANOFFEE SKŁADNIKI: herbatniki (100 g) masa krówkowa (300 g) sok z cytryny (2 łyżki) banany (3 szt.) śmietanka kremówka 30% (400 ml.) cukier puder (1 łyżka) posypka czekoladowa lub kakao (wg. uznania) Dodatkowe gadżety: 4 szklanki wysokie ( 350 ml. każda) mikser miarka waga WYKONANIE: 1.) Herbatniki rozdrabniamy na piasek. Banany kroimy w plasterki i polewamy sokiem
RITA food channelczekoladowe muffiny ze śliwkami. Przepis znalazłam w magazynie Moje Gotowanie, wyglądał tak zachęcająco, że musiałam go wypróbować. Do kawy albo popołudniowej herbaty takie muffiny są idealne. Spróbujcie koniecznie. MUFFINY CZEKOLADOWE ZE ŚLIWKAMI Składniki: 200 g mąki 2 jajka 100 g roztopionego masła 150 ml mleka 80 g cukru trzcinowego 3 łyżki kakao 100 g czekolady deserowej 1 łyżeczka proszku(...)cukier,proszek do pieczenia, sodę, cynamon mieszamy razem z posiekaną drobno czekoladą. Składniki mokre: jajka, mleko oraz roztopione,ostudzone masło mieszamy,a następnie dodajemy do mieszanki składniki suche. Do ciast dodajemy pokrojone śliwki węgierki. Ciasto przekładamy do papilotek i pieczemy w 200 stopniach przez 20 minut
Bon appetit mon amiewięcej. Moja córka chyba też, bo w trakcie pracy wyjadała mi nadzienie czekoladowe. Mam nadzieje, że nie będę musiała piec ich od nowa. Mazurki orzechowo-czekoladowe z żurawiną składniki na 6 sztuk: spód: 200 g mielonych orzechów laskowych 1 jajko 20 g suszonej żurawiny 40 g masła 2 łyżki ksylitolu 0,5 łyżeczki sody wypełnienie mazurka: 4 łyżki suszonej(...)łyżek masła orzechowego naturalnego - przepis tu 1 łyżka miodu do dekoracji: migdały w płatkach żurawina suszona Wykonanie: Żurawinę drobno siekamy. Wszystkie składniki na spód zagniatamy ze sobą. Gotowym ciastem wykładamy foremki do tart, które najpierw należy wysmarować masłem. Foremki wyklejamy na dnie i po bokach, robimy to palcami bez wałkowania ciasta. Do każdej foremki kładziemy na ciasto kawałek papieru
Przysmaki Karolkitrzeba odstawiać ciasta, tylko od razu dodajemy ubite białka), białka ubijam na sztywno i dodaję do ciasta, dokładnie mieszam tak aby piana połączyła się z ciastem. Tak przygotowane ciasto przekładam do foremki wyłożonej papierem do pieczenia i równo rozprowadzam. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Pieczenie: Blaszkę wstawiam do nagrzanego piekarnika do 180 stopni na drugą od dołu półkę i piekę około(...)góra dół, bez używania termoobiegu. Upieczony makowiec wyjmuję z piekarnika i odstawiam w foremce do przestudzenia, gdy lekko przestygnie makowiec wyjmuję z foremki. Wystudzony makowiec możemy dodatkowo udekorować polewą czekoladową, lukrem lub cukrem pudrem. Makowiec jest gotowy, można się częstować. Życzę udanego wypieku i smacznego. Pozdrawiam Babcia
Uwaga Babcia Gotuje