Bajecznie lekkie, dla małej księżniczki idealne. Cukierkowe i z cudowną niespodzianką w środku. To "ciasto" to wytwór chwili. Czasami tak jest, że mamy zupełnie inny plan i kiedy półprodukty są juz gotowe wpadamy na jakiś szalony pomysł i go realizujemy. Macie tak? Bo ja mam i wtedy powstają tego typu rzeczy. Potrzebujemy: Kilka sztuk okrągłych biszkoptów 1 galaretka truskawkowa rozpuszczona(...)galaretka agrestowa (w zasadzie pół, ale czy jest sens się rozdrabniać, skoro można ją zjeść z owocami? ) rozpuszczamy również w 350 ml wrzącej wody 330 ml śmietanki 30% wiórki czekoladowe do posypane garść czekoladowych cukierków typu lentilki do posypania góry Tortownicę wykładamy najlepiej folią spożywczą, zarówno dno jak i boki. Galaretki rozpuszczamy we wrzątku. Kiedy galaretka truskawkowa będzie tężeć
MamaOskarkaŻółtka utrzeć z cukrem, cukrem waniliowym. Dodać 3 szklanki przesianej mąki, proszek do pieczenia, olej, wodę i aromat. Utrzeć gładkie ciasto. Dodać białka. Delikatnie wymieszać, do połączenia się składników. Ciasto podzielić na 7 części. Do każdej dodać barwik spożywczy (do uzyskania odpowiedniego koloru, fiolet - połączenie czerwonego z niebieskim, zielony - połączenie niebieskiego z żółtym, pomarańczowy - połączenie czerwonego z żółtym). Dokładnie wymieszać(...)żółty, pomarańczowy i na koniec czerwony). Piec ok. 45 minut w piekarniku nagrzanym do 180C, do tzw. "suchego patyczka". Po upieczeniu wystudzić i oprószyć cukrem pudrem lub polać polewą czekoladową. Smacznego! ____________________________ /*wpis zawiera lokowanie produktu
CookYourselfPuszysty omlet czekoladowy podany z jogurtem naturalnym, wiórkami kokosowymi i domową granolą . Szybkie i zdrowe śniadanie na bogato :) Składniki : 2 jajka podzielone na białka i żółtka 2 łyżki mąki pełnoziarnistej 1 łyżeczka ciemnego kakao Dodatkowo : jogurt naturalny wiórki kokosowe domowa granola lub ulubione muesli Rozgrzać patelnię. Jajka podzielić na białka i żółtka. Białka ubić na sztywną pianę, gdy będzie(...)odpowiednio ubita (nie wypływa z miski po odwróceniu). Dodać żółtka i zmiksować. Wsypać mąkę i kakao, delikatnie wymieszać łyżką. Patelnię wysmarować masłem, wylać ciasto, przykryć i zmniejszyć ogień. Piec, aż wierzch będzie lekko upieczony, przewrócić na drugą stronę. Gotowy omlet podajemy z jogurtem naturalnym, posypujemy wiórkami kokosowymi i granolą. Smacznego
Chocolate Muffin Blognastępnie połączyć z ubitą pianą i delikatnie wymieszać. Dużą tortownicę wysmarować masłem lub margaryną a następnie posypać bułką tartą zarówno dno tortownicy jak i boki. Gotowe ciasto wlać do tortownicy i wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec w temperaturze 190 stopni ok. 40 minut. Wyjąć, wystudzić Składniki na poncz: 2 szklanki wody mineralnej nie gazowanej 2 łyżki rumu(...)śmietany kremówki 36 % 5 łyżek cukru pudru ( nie koniecznie) 1 puszka masy kajmakowej 1 śmietanę śnieżkę w proszku Dodatkowo: 2 gruszki 1 czekolada gorzka 100 g orzeszków ziemnych sos czekoladowy Sposób wykonania kremu: Kremówkę ubić na sztywno z cukrem pudrem i śnieżką Pod koniec ubijania dodawać stopniowo masę kajmakową i dalej miksować. Czekoladę gorzką rozpuścić w kąpieli wodnej i wystudzić
Na słodko lub wytrawnietortownicy 26 cm 8 dużych jaj 5 łyżek mąki pszennej 5 łyżek mąki ziemniaczanej 2 łyżki kakao 2 łyżeczka proszku do pieczenia 2/3 szkl cukru esencja waniliowa szczypta soli Czekoladowy krem maślany 1 biała czekolada 500 g prawdziwego masła 82% tłuszczu 100 g cappuccino w proszku śmietankowego 5 dużych jaj 2/3 szkl cukru Do nasączenia: 1 szklanka rozpuszczonego cappuccino Masa(...)Biszkopt: Białka oddzielić od żółtek. Żółtka ubić z cukrem dodając stopniowo pozostałe składniki. Białka ubić na sztywną pianę ze szczyptą soli. Pianę z białek delikatnie połączyć z resztą ciasta. Dno tortownicy wyłożyć papierem, boki posmarować masłem i obsypać bułką tartą, aby ciasto mogła się "wspinać " po bokach tortownicy. Piec w 180 st bez termoobiegu przez 45-50 min. Po przestygnięciu
Krylowa KuchniaCześć Kochani, na mojej działce owocują jeszcze jesienne maliny. Pyszne, słodkie. Postanowiłam wykorzystać je do pysznego deseru, na który przepis chcę Wam dziś przedstawić. Deser
moje pyszne łatwe i sprawdzone przepisy krok po krokuSłodyczy nigdy nie za wiele, a teraz jak możemy uzupełniać je cukrami mniej kalorycznymi to częściej możemy sobie pozwolić na słodkości. Dzisiejszą
Niezły MłynekBardzo fajne wilgotne muffinki. Przepis znalazłam na blogu, który już nie istnieje, ale podaję ze swoimi zmianami.Składniki:1 tabliczka gorzkiej czekolady1/2 kostki masła2 czubate łyżki
Kuchnia domowa Anipół łyżeczki 1 kiwi posiekana na drobno czekolada deserowa sos miętowo-miodowy 3-4 łyżki miodu garść świeżych liści mięty posiekanych na małe kawałeczki kilka kropli whisky czekoladowo-miętowe karmelki: kawałki czekolady listki mięty 2 łyżki cukru Przygotowanie: Ubijać białka na sztywną pianę, dodawać cukier po łyżce powoli miksując, aż masa będzie perłowo błyszcząca i gładka(...)rozgrzaną patelnię,(na małym gazie) położyć miód, dodać kilka kropli whisky i posiekaną miętę. Poczekać aż miód połączy się z alkoholem i będzie płynny. Jeszcze ciepłym sosem polewać ciasto. Przygotować karmelki: Na patelnię położyć cukier, poczekać aż się rozpuści i zbrązowieje, uważaj by się nie przypalił. Skarmelizowany cukier wylać na papier do pieczenia i szybciutko położyć na niego listki mięty
KreatywnePinyłyżki cukru pudru płaskie konfitura żurawinowa: 450 g żurawiny świeżej 2 łyżki wina czerwonego 90 g cukru nasączenie: 1/2 cytryny 1/4 szklanki wiśniówki 1/2 szklanki wina czerwonego obręcz czekoladowa: 100 g czekolady gorzkiej 2 łyżki oliwy dekoracja ażurki: 70 g czekolady gorzkiej 1/2 tabliczki czekolady białej Biszkopt: Do miski wbijam białka temperatura pokojowa bo lepiej się ubiją. Ubijam na sztywno(...)mieszam delikatnie łyżką od spodu. Dobrze jest użyć drewnianej kopystki którą dokładnie to zrobimy. Formę o średnicy 23 cm wykładam jej dno papierem do pieczenia. Wylewam do niej ciasto i wstawiam do nagrzanego piekarnika temp 160 stopni góra dół i piekę około 45-50 minut do suchego patyczka. Po wyjęciu z piekarnika odwracam biszkopt na kratkę do góry dnem
wesoła kuchniałyżki cukru pudru płaskie konfitura żurawinowa: 450 g żurawiny świeżej 2 łyżki wina czerwonego 90 g cukru nasączenie: 1/2 cytryny 1/4 szklanki wiśniówki 1/2 szklanki wina czerwonego obręcz czekoladowa: 100 g czekolady gorzkiej 2 łyżki oliwy dekoracja ażurki: 70 g czekolady gorzkiej 1/2 tabliczki czekolady białej Biszkopt: Do miski wbijam białka temperatura pokojowa bo lepiej się ubiją. Ubijam na sztywno(...)mieszam delikatnie łyżką od spodu. Dobrze jest użyć drewnianej kopystki którą dokładnie to zrobimy. Formę o średnicy 23 cm wykładam jej dno papierem do pieczenia. Wylewam do niej ciasto i wstawiam do nagrzanego piekarnika temp 160 stopni góra dół i piekę około 45-50 minut do suchego patyczka. Po wyjęciu z piekarnika odwracam biszkopt na kratkę do góry dnem
wesoła kuchniaTort jest zawsze elementem dodającym szyku i finezji każdemu przyjęciu. Dekoracja jest niby prosta, bez kolorowych akcentów. Stonowana, szykowna i jak dla mnie majestatyczna. Motyle czekoladowe dodają lekkości. W smaku bardzo delikatny, nie słodki, kremowy.... z nutką brzoskwiniową. To była wersja bardziej dla dzieci, więc dorosłym kieliszek różowego wina Celebro.... Mniam! Składniki:Biszkopt(...)dodajemy partiami cukier, kolejno żółtka stale ubijając. Na koniec wsypujemy przesiane mąki i delikatnie mieszamy. Tortownicę wykładamy papierem do pieczenia, ale tylko samo dno i wylewamy na to nasze ciasto. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika do 160-170 stopni i pieczemy ok 30-40 min. Do tzw suchego patyczka. Wyjmujemy i studzimy.Biszkopt ciemny.Wykonujemy tak samo jak jasny, tylko, że do masy
Malinowe Pocałunkikuchni 😉 Szczególnie przy uruchomionym piekarniku, co? Te muffinki robią się szybko, pieką się szybko i … jedzą się szybko 😊 . Dodatek marmolady z pigwy pasuje tutaj idealnie- jest czekoladowo Składniki: suche : szklanka mąki pszennej ¾ szklanki cukru 3 czubate łyżki kakao 1 łyżeczka proszku do pieczenia mokre : 1 szklanka mleka ¼ szklanki oleju 2 jaja W jednym naczyniu mieszamy składniki suche(...)font-family:Calibri; mso-ascii-theme-font:minor-latin; mso-hansi-font-family:Calibri; mso-hansi-theme-font:minor-latin; mso-fareast-language:EN-US;} WYKONANIE: po 1 łyżce ciasta wlewamy do formy na muffiny i nakładamy odrobinę marmolady przykrywamy resztą ciasta ( do ¾ foremki) pieczemy ok. 25 minut w temp. 190 stopni ( z termoobiegiem) Normal
Domowe ciastaUwielbiam komponować deserki. Często wystarczy kilka składników. Moja propozycja na dziś. Opcja dla dzieci i dla dorosłych Co nam trzeba? Na 4 pucharki 20 biszkoptów 200ml
LatosiowydomPrzepis na proste i szybkie bułeczki bez drożdży z dodatkiem sera z wiaderka. Bułki możesz zjeść same lub posmarować ulubionym kremem czekoladowym, czy też dżemem. Jak zrobić bułeczki z serem z wiaderka? Przygotowanie bułeczek jest niezwykle proste – wystarczy w oddzielnych miskach wymieszać suche i mokre składniki, a następnie całość połączyć. Kolejnym krokiem jest uformowanie gniazdek i upieczenie bułek. Gotowe(...)drożdży z serem z wiaderka Via Gusto Przepis na proste i szybkie bułeczki bez drożdży z dodatkiem sera z wiaderka. Bułki możesz zjeść same lub posmarować ulubionym kremem czekoladowym, czy też dżemem. Jak zrobić bułeczki z serem… Drukuj Proporcje na: 5-6 szt. Czas przygotowania: 10 min. Czas pieczenia/gotowania: 15 min. Ocena: 5.0 /5 ( 2 głos/y ) składniki
Via Gusto