wszystko zwieńczone ozdobną polewą czekoladową. Ciasto przepyszne, a do tego bardzo efektowne. Niebo w ustach! Składniki: Biszkopt kakaowy: 5 jajek 3/4 szklanki cukru 2/3 szklanki mąki pszennej (użyłam tortowej) 1/3 szklanki kakao 1 łyżeczka proszku do pieczenia szczypta soli Do nasączenia ciasta: 1/2 szklanki mocnej kawy lub cherry albo brandy Krem wiśniowy: 750g kg wydrylowanych wiśni (świeże(...)drugim biszkoptem i zalewamy resztą kremu. Ciasto wkładamy do lodówki na około 1 godzinę do całkowitego stężenia kremu *** *** Po tym czasie przygotowujemy polewę. W osobnych garnuszkach rozpuszczamy czekoladę deserową z mlekiem i czekoladę białą z mlekiem, dokładnie mieszamy *** *** Na cieście rozprowadzamy polewy czekoladowe tworząc nierówne wzorki, a następnie rozmazując je patyczkiem lub wykałaczką *** *** Ciasto wkładamy do lodówki na kilka godzin
Blog z ApetytemProste ciasto czekoladowe w wersji mini torcików z kremem z mascarpone i białej czekolady. Idealne na Dzień Matki ! Torcik bardzo słodki, ale od święta - dlaczego nie ! Składniki na ciasto : 125 g mąki pszennej 125 g cukru 125 g masła roztopionego 30 g kakao 1 łyżeczka proszku do pieczenia 2 duże jajka 45 ml mleka Piekarnik rozgrzać do 180ºC(...)czekoladowy.Składniki na krem: 150 g serka mascarpone* 100 g białej czekolady* Czekoladę roztopić w kąpieli wodnej i połączyć z serkiem mascarpane.Ciasto po upieczeniu lekko wystudzić. Odwrócić ciasto"do góry nogami" tak by spód był teraz górą naszego ciasta ( jest idealnie równe). Następnie za pomocą np.metalowej obręczy o średnicy 7cm wycinamy 4 koła (resztki ciasta wykorzystać na przykład
Zabawa smakiemMuffinki udekorować kremem i odstawić na godzinę do lodówki. MUFFINY Z CZEKOLADOW Ą NIESPODZIANK Ą (20 sztuk) SKŁADNIKI 150 gr mąki pszennej 100 gr cukru 1 opakowanie proszku do pieczenia 200 ml śmietany 50 gr masła 2 jajka krem czekoladowy Krem 100 gr serka typu(...)przelać do foremek do muffinek do połowy ich wysokości. Na środek każdej muffinki nałożyć 1 łyżeczkę kremu czekoladowego i przykryć resztą ciasta do muffinek. Muffinki piec ok. 15 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. Upieczone muffinki odstawić do wystygnięcia. W tym czasie
La grande e la piccola cuocakolejny wspaniały przepis , który jest świetnym pomysłem na Świąteczny wypiek , ale nie tylko.Wielbiciele ciast czekoladowych i murzynków będą tutaj z całą pewnością zachwyceni!Mięciutkie czekoladowe ciasto wypełnione delikatnym waniliowym kremem z chrupiącymi płatkami migdałów i oblane czekoladą tworzy fantastyczną całość , po którą każdy sięgnie z przyjemnością! SKŁADNIKI:* mleko – 250 ml* kostka do pieczenia Kasia – 125 g* kakao(...)łyżeczkaDODATKOWO :* budyń waniliowy – 2 op* mleko – ok. 500 ml* kostka do pieczenia Kasia – 2 łyżki* płatki migdałów – 50 g* cukier – 3 łyżki* polewa czekoladowa SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA :Kostkę do pieczenia Kasię , mleko , kakao , dżem oraz cukier wkładamy do rondelka , gotujemy , studzimy.Do schłodzonej masy dodajemy mąkę , jajka i sodę.Wszystko razem dokładnie mieszamy , a następnie
Ostra na SłodkoDzisiaj podam przepis na ciasto mocno czekoladowe, z wkładka kokosową i kremem budyniowym. Smakuje prawie jak bounty a w dodatku jest bardzo efektowne, idealne na przyjęcia, święta(...)dużych jajek 3/4 szklanki cukru 2 budynie czekoladowe bez cukru 3/4 szklanki mąki pszennej 2 łyżeczki proszku do pieczenia Ciasto kokosowe : 5 białek 1/2 szklanka cukru
Kulinarne Fantazje Marioliłyżkami cukru. Ubite przekładamy do ciasta i delikatnie mieszamy. Przelewamy do foremki (ok. 22×32 cm, wyłożonej papierem do pieczenia, samo dno). Pieczemy w 170-180 st. C przez ok. 40 min. Upieczone odstawiamy do wystudzenia. Ciasto przekrawamy na dwa blaty. (Ciasto najlepiej ubiec dzień przed przekrawaniem). składniki na ciasto makowe: 150 g maku mielonego 70 g cukru pudru(...)puszystą masę. Dodajemy stopniowo masę kajmakową a następnie wystudzoną czekoladę i miksujemy na jednolity krem. Odkładamy ok. 2-3 łyżki kremu na wierzch ciasta. dodatkowo: napar kawy do nasączenia ciast kawałek czekolady deserowej, startej wykonanie ciasta: Pierwszy blat ciasta czekoladowego nasączamy naparem kawowym, rozsmarowujemy 1/2 część kremu. Układamy ciasto makowe, na którym rozsmarowujemy pozostałą część kremu. Przykrywamy drugim blatem ciasta
Domowy Smak Jedzeniasoli 1 łyżka oleju rzepakowego dodatkowo: 3 banany kilka winogron kawałek pomarańczy tłuszcz do smażenia 3 łyżki kremu czekoladowego typu Nutella Składniki ciasta zmiksować lub dokładnie wymieszać aż powstanie jednolite ciasto. Na rozgrzanym tłuszczu usmażyć trzy niezbyt grube naleśniki. Posmarować je kremem czekoladowym. Na każdym naleśniku z boku ułożyć banana i zwijać razem z nim w rulon. Pokroić zwiniętego naleśnika
Domowa Cukierenka-Domowa KuchniaSkładniki: (na formę do tarty o średnicy: 26-28 cm) Ciasto: 50 g cukru 40 g mąki ziemniaczanej 150 g mąki pszennej 100 g zimnego masła sok z jednej świeżej cytryny 1/3 łyżeczki cukru waniliowego Czekoladowy krem: budyń czekoladowy na 0,5 litra mleka 380 ml mleka 50 g gorzkiej czekolady 1 czubata łyżka masła Rabarbar: 2 łodygi rabarbaru(...)schłodzenia. 4. Po tym czasie wyjąć ciasto z lodówki i wyłożyć na blachę/formę do tart. Piec: około 30 minut w temperaturze 160 stopni. Ostudzić ciasto po upieczeniu. Czekoladowy krem: 1. Ugotować budyń wedle przepisu na opakowaniu, zastąpić ilość mleka na 380 ml. 2. Budyń ostudzić dodać czubatą łyżkę masła, zmiksować aż na gładką masę 3. Dodać rozpuszczoną
KreatywnePinyPyszne ciasto, z kawałkami orzechów włoskich i laskowych, z dodatkiem topinamburu. W formie tortu, w stylu, ostatnio popularnym, naked cake. Przełożony kremem czekoladowym, na bazie gorzkiego kakao i wiórków czekoladowych. Pomysł na świąteczne ciasto, w nieco mniej tradycyjnym wydaniu. Polecam :) Składniki na ciasto: 3 duże jajka 125 ml oleju 200 g brązowego cukru 125 g mielonych migdałów 200 g mąki(...)Śmietanę ubić na sztywno, stopniowo dodawać mascarpone i cukier puder. Do masy śmietanowej dodać przygotowane wcześniej wiórki czekoladowe i kakao. Delikatnie, ale dokładnie połączyć. Pierwszy blat ciasta ułożyć na paterze, rozsmarować połową kremu czekoladowego, przykryć drugim krążkiem, lekko docisnąć i wyłożyć pozostały krem. Wygładzić. Schłodzić w lodówce. Smacznego :) Przepis dodaję do akcji: Link do książki - https://sklep.egmont.pl/ksiazki/literatura/p,moje-wypieki-wielki-powrot,11303.html
Domowa cukiernia EwyMimo że nie jestem fanką czekoladowych ciast to mi smakowało. Mokre ciasto, dobry krem, całość super. Polecam. Wykonanie ciasta – Jajka zważyć. Następnie odważyć mąkę, kakao, cukier i masło. Wszystkie produkty muszą mieć ten sam ciężar co jajka. Mąkę wymieszać z kakao i proszkiem do piecenia. Masło utrzeć z cukre na puszystą gładką masę. Jajka ubić powoli wmieszać do masła(...)sztywną pianę z odrobiną soli. Następnie do ubitej śmietany dodać cukier puder, ale mieszać już delikatnie. Ubitą śmietanę dodać do masy czekoladowej i delikatnie wymieszać. Formowanie tortu – jedno ciasto położyć na talerzu, posmarować połową kremu. Na to rozrzucić wypestkowane wiśnie. Przykryć drugim ciastem. Ponownie posmarować kremem. Na górę potrzeć czekoladę mleczną. Można obsypać wiśniami. Wstawić ciasto do lodówki
Kuchnia Pokoleńróżową galaretką. Jak wykonać ciasto z czereśniami możecie zobaczyć w filmiku . Zapraszam do oglądania. Subskrybuj kanał RITA creative a nie ominą Cię nowości. CIASTO Z CZEREŚNIAMI bez pieczenia SKŁADNIKI: Krem: posypka czekoladowa (pół szkl.) śmietanka kremówka ( 600 ml. ) serek mascarpone (200 g) cukier puder (3 łyżki) krem czekoladowy typu nutella (4 łyżki) żelatyna (3 łyżeczki) + gorąca woda (1/3 szkl(...)żelatyny i mieszamy. Do drugiej części kremu dodajemy nutellę, posypkę czekoladową, drugą połowę ostudzonej żelatyny i mieszamy. 3.) Foremkę wykładamy papierem do pieczenia, a jej dno wykładamy herbatnikami. Na herbatniki wykładamy ciemny krem , wyrównujemy i przykrywamy warstwą herbatników. Następnie wykładamy jasny krem , wyrównujemy i wstawiamy foremkę z ciastem na 10 min. do zamrażalnika. Po tym czasie na jasnej
RITA food channelcieście kryją się warstwy: mangowo-imbirowej galaretki, musu z mango i czekoladowy krem. Energetyczne i aromatyczne ciasto na jesienno-zimowe wieczory. Nadchodząca pora jesienno-zimowa i sezon na przeziębienia i grypę skłania do wykorzystywania imbiru w ciastach. Imbir, cudowny specyfik rozgrzewający pomaga w uodpornieniu się na wszelkie choroby. Wzmacnia, działa przeciwbakteryjnie i rozgrzewa. Imbir to jeden z kilku najczęściej stosowany(...)blaszkę o wymiarach 40x60 cm. Ciasto wyrównać na blaszce i tak upiec w nagrzanym piekarniku 3 cienkie biszkopty w tmp.200*C przez 10-12 min każdy.Można upiec jeden grubszy biszkopt i gdy mamy wprawę przekroić go na 3 cienkie płaty.Czas pieczenia nieco wtedy wydłużyć i wykonać na koniec test patyczkiem. Krem czekoladowy:zagotować czekoladę ze śmietanką,odstawić
Sztuka gotowania w/g SamiryDeser, który dzisiaj dla Was przygotowałam to bardzo prosty przepis, ale robi ogromne wrażenie! Zrobiłam ciasto brownie na bazie fasoli i pyszny krem. Wszystko ma czekoladowo – orzechowy smak. Babeczki są wegańskie i bezglutenowe, możesz je także zrobić w wersji bez cukru – zapraszam // Składniki (na 6 sztuk): Ciasto: 100 g fasoli ugotowanej lub z puszki (u mnie biała(...)łyżka kakao 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 1/2 łyżeczki cynamonu 2 łyżki wybranego słodziku (u mnie syrop z agawy) 50 ml soku pomarańczowego (najlepiej świeżo wyciskany) 2 łyżki oleju Krem: 200 ml mleka roślinnego (u mnie domowe mleko kokosowe) 40 g gorzkiej czekolady 50 g masła orzechowego 1 łyżka kawy zbożowej rozpuszczalnej (bezglutenowej, jeśli robisz babeczki bezglutenowe; możesz również zamienić
Via Gustosmaczne, a co najważniejsze bardzo zdrowe. Ciasto to można robić na wiele różnych sposobów, można do kaszy dodać rozpuszczoną czekoladę, a na wierzch zamiast owoców posmarować czekoladowym kremem z awokado, żeby uzyskać pyszne ciasto czekoladowe, można do kaszy dodać odrobinę wanilii i zrobić czekoladową polewę, ja robiłam je na tysiąc sposobów i za każdym razem smakuje niesamowicie. Składniki: - 3 szklanki
zdrowa vege kuchniachałwę i dobrze miksujemy. Gorzką czekoladę rozpuszczamy w metalowej miseczce w kąpieli wodnej. Odstawiamy na chwilę żeby trochę przestygła. Wlewamy partiami do drugiej części odłożonego kremu i również miksujemy. SKŁADANIE: Ciasto czekoladowe wyciągamy z blachy, delikatnie obkrawamy boki (są cienkie i lekko spieczone) Ścinamy brzuszek ciasta, przekrawamy na pół. Na 1 blat ciasta smarujemy masę czekoladową i wyrównujemy. Bezy
Pani na deser