Możemy lubić owoce, lody, cukierki, żelki itd. Jednak to właśnie czekolada i wszystko co z kakao związane ma w sobie to "coś" co sprawia, że po
Candy Pandasszukałam idealnego ciasta z użyciem wafelków i orzechów. Bo kto z nas nie lubi wykorzystywać gotowych słodyczy do wypieków? Dokładniej opisując ciasto składa się z biszkoptu kakaowego nasączonego kawą i amaretto, puszystego budyniowego kremu, wafelków, orzechów i aksamitnego kremu śmietanowego. Nie byłabym sobą gdybym nie zmodyfikowała jednocześnie kilku przepisów, gdyż uwielbiam eksperymentować i modyfikować już popularne przepisy . Ciemny biszkopt(...)pierwszą część biszkoptu wykładamy masę budyniową. Na to kładziemy wkładkę. Na wkładkę kładziemy bitą śmietanę. Przykrywamy drugą częścią biszkoptu, już nie pączujemy by się nie roztopiło. Polewamy polewą czekoladową. SMACZNEGO
Słodki Zakątekgładki sos czekoladowy. Studzimy. W misce mieszamy przesianą mąkę, proszek do pieczenia, sodę i kakao. Dodajemy sos czekoladowy, jajko i za pomocą rózgi kuchennej mieszamy całość. Dodajemy wiśniowe puree i krótko mieszamy. Gotowe ciasto przekładamy do papilotek umieszczonych w formie do muffinek. Wypełniamy papilotki do 3/4 ich wysokości. Pieczemy(...)schłodzonej 2-3 łyżki cukru pudru lub więcej, do smaku starta czekolada Kremówkę z cukrem pudrem ubijamy za pomocą miksera (wolniejsze obroty), aż będzie gęsta. Gotowy krem przekładamy do worka cukierniczego i dekorujemy babeczki. Można użyć woreczka, w którym odcinamy jeden z rogów. Uwagi: Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej
Słodki PomysłPralinki daktylowo-orzechowe z zatopionym orzechem laskowym w środku, obtoczone w kawałkach orzechów i oblane gorzką czekoladą... coś na wzór domowych ferrero rocher, tylko w dużo
Kuchnia MagdaLenyNiestety. Stało się. Mój przeszło dziewięcioletni aparat przestał działać. Stąd też moja nieobecność. I pewnie jeszcze trochę potrwa. Pojawi się jeszcze kilka zaległych, przygotowanych już wpisów
Zielona KuchniaŚwięta zbliżają się dużymi krokami. Dla mnie oprócz przepysznych i wyjątkowych dań, to przede wszystkim magia związana z przygotowaniami. Większość ludzi za tym nie przepada, ale
PatiGotujeadwokata. Całość tworzy idealny przysmak do popołudniowej kawy. Rurki przygotowuję dość często, ponieważ są bardzo lubiane w moim domu, jednak za każdym razem staram się nadziewać je innymi smakami kremów. Takie rurki przygotowałam jako słodki poczęstunek na sylwestra, to również doskonała propozycja na karnawał. Składniki na około 30 rurek: * 3,5 szklanki mąki pszennej * 2 łyżki kwaśnej, gęstej śmietany(...)użyłam nadzienia gotowego do użycia w rękawie cukierniczym Rengo o smaku adwokatowym Lauretta . Wykonanie: Ze wszystkich składników na rurki zagnieść ciasto. Zawinąć je w folię spożywczą i włożyć na godzinę do lodówki. Ciasto rozwałkować bardzo cienko, na około 2 mm. Wycinać z niego paski nie szersze niż 2 cm. Paskami owijamy foremki do rurek, zaczynając
Zrób to smacznieŚledzie z czosnkiem Śledzie z marynowanymi grzybkami i ogórkami Sałatka śledziowa z burakami Suszone grzyby w cieście piwnym Tradycyjna sałatka jarzynowa Inne potrawy na Święta Rosół lubczykowy Zupa pomidorowa Krem z białych warzyw z łososiem i oliwą truflową Bigos świąteczny Pieczona pierś z gęsi z glazurowanymi buraczkami Rolada z indyka z suszonymi pomidorami Łosoś z pieca Pieczony łosoś w posypce(...)ananasa Potrawy do szybkiego przygotowania Zupa grzybowa Suszone grzyby w cieście piwnym Łosoś z pieca Pieczony łosoś w posypce z curry Najlepsze śledzie z cebulą Tradycyjna sałatka jarzynowa Sałatka z ananasem Sałatka lwowska Sałatka z paluszków krabowych i ananasa Sałatka z paluszków krabowych Muffiny piernikowe Muffiny z nutellą Muffiny czekoladowe Palmiery z cynamonem
Codziennik Kuchennypieczenia i bez potrzeby używania miksera. Wszystko wyczarujemy naszymi rączkami i łyżką. Jeżeli lubicie orzeszki- dużo orzeszków i czekoladę to jest to propozycja idealna dla Was. Ponieważ ciasto wydawało mi się w oryginalnym przepisie trochę za słodkie- ja postanowiłam je troszkę odsłodzić. Przepis dostałam od mojej bardzo dobrej znajomej Dorotki (z moimi delikatnymi zmianami)- dziękuję kochana ;) Składniki(...)ułatwienia: I warstwa- herbatniki II warstwa- połowa mlecznego kremu III warstwa- herbatniki IV warstwa- kajmak plus orzeszki V warstwa herbatniki VI warstwa- druga połowa mlecznego kremu VII warstwa- herbatniki VIII warstwa- masa czekoladowa plus orzeszki Smacznego
Krakowskie smaki AniMasło orzechowe to jeden z najbardziej popularnych produktów kojarzących się z kulturą amerykańską. W Polsce raczej niedoceniony, używany zazwyczaj jako smarowidło do kanapek. Ja osobiście masło
Mania Gotowaniaupiekłam tort iście w świątecznym klimacie. Nie znałam tego ciasta wcześniej mimo iż na blogu byłam nie raz. Może ciasto jest nieco pracochłonne i potrzebuje czasu ale efekt końcowy jest tego wart w 100%. Tort czekoladowo makowy z bezami (opium) Biszkopt; 7 jajek 7 łyżek cukru kryształu 6 łyżek mąki pszennej 1 łyżka mąki ziemniaczanej(...)wierzchu i chrupka oznacza, że jest już gotowa. Czas może się wydłużyć. Wszystko zależy od n aszego piekarnika, więc należy ją kontrolować. Piekarnik wyłączyć a bezy zostawić do wystudzenia. Krem kawowo - makowy. Składniki; 350 ml mleka 5 żółtek 150 g cukru 1 łyżeczka lub więcej kawy rozpuszczalnej 70 g białego maku zmielonego na sucho w młynku do kawy 2 płaskie
Radość kipiąca uśmiechem.Na święta wielkanocne nie może zabraknąć dobrego sernika. U nas w tym roku będzie to sernik pieczony z ciasteczkami Oreo . Sernik zrobiliśmy z sera z wiaderka
niecodziennikparydevil cake, czyli diabelskie ciasto. Było to intensywnie czekoladowe ciasto, wykonane z żółtek jaj, często z dodatkiem kawy, które miało ciemny kolor, wyrazisty smak, zwartą mięsistą konsystencję. Według Stelly Parks, autorki książki o kultowych amerykańskich deserach ( BraveTart: Iconic American Desserts Hardcover ), około 1911 roku połączono przepisy na aksamitne i diabelskie ciasto, dodając do tego drugiego kakao zamiast czekolady oraz maślankę(...)surowe kakao pod wpływem kwaśnej maślanki nadawało ciastu czerwony odcień. Dlatego nieco później tort nazwano Red Velvet Cake, czyli czerwony aksamitny tort. W niektórych przepisach z czasów wielkiego kryzysu jako składnik tortu znaleźć można tarte gotowane buraki. Cukiernicy dodawali do ciasta sok z buraków albo gotowane czerwone buraki, żeby uzyskać odpowiedni kolor ciasta. W Kanadzie tort Red Velvet w latach
Obiad gotowypiekarnika. W sezonie koniecznie ze świeżymi malinami, borówkami lub truskawkami, teraz nawet z mrożonymi owocami (bez rozmrażania), z kremami, czekoladą, wszelakimi bakaliami, masami, np. makową lub jak dziś orzechową lub same, klasyczne z wanilią. Można gotowe udekorować polewą czekoladową i posypać tartymi orzechami. No serniczkowo-orzechowo się zrobiło Dla mnie bomba! Przepis na 12 muffinek, u mnie wyszło 16 mniejszych(...)Inspiracja: A. Starmach. Do mini wypieku wykorzystałam masę orzechową z kawałkami orzeszków HELIO . Polecam masy do wszelakich wypieków, nie tylko mini, tart, przekładania biszkoptów na tort, mazurków i dekoracji ciast, w tym serników. Smacznego
Zasmakuj KuchniMiodownik to jedno z moich ulubionych ciast w takim świąteczno-zimowym okresie. Przepyszne blaty miodowego ciasta przełożone kremową masą budyniową i obłędnie słodkim kajmakiem tworzą mega
Ostra na Słodko