Przed Wami biszkopt kakaowy, który możecie przygotować zarówno jako ciasto do kawy na niedzielę, jak i na większą uroczystość rodzinną. Jest bardzo dobre. Biszkopt kakaowy przełożony jest tutaj domowym kremem budyniowym, a lekkości i orzeźwienia nadaje całości wiśniowa frużelina. Ciasto zyskuje na smaku z każdym kolejnym dniem. Biszkopt: 7 jajek 1 lekko kopiasta szklanka drobnego cukru 1 szklanka mąki tortowej(...)palnika i dodajemy napęczniałą żelatynę. Odstawiamy do stężenia. Na jednym blacie biszkoptowym rozprowadzamy masę budyniową. Wykładamy tężejącą frużelinę wiśniową. Przykrywamy drugim blatem biszkoptowym. Wierzch dekorujemy dowolną, ulubioną polewą czekoladową. Przepis powstał przy współpracy z marką OSM Wart-Milk
Smaki Na TalerzuSkładniki: Biszkopt (średnica tortownicy 26 cm) 6 jajek (w temperaturze pokojowej) osobno białka i żółtka 280 g cukru pudru 100 g mąki pszennej 100 g mąki
Moja Galeria SmakuWłaśnie takie mają być Wasze przepisy! Muszą być na słodko, muszą być oryginalne i doskonałe na przyjęcie urodzinowe bloga. Interpretacja tematu dowolna. Czy to będą ciasta, torty, desery czy inne słodkości zależy już tylko od Was ;) Mile widziane również zdjęcia Waszych wypieków, które przesyłać możecie na adres: akrobatka@spoko.pl w tytule wpisując(...)osłodę orzeszki laskowe w czekoladzie :) III miejsce: - Rozkrajacz do jabłek -Olej konopny 50 ml -Kawa Tchibo Family 250 g -Łuska gryczana - i na osłodę ciastka Dessimo z kremem czekoladowym :) Drobny upominek za najlepsze życzenia: -obrazek Glaspik z napisem SMILE MORE -Czekolada mleczna z orzechami laskowymi - cukierki Toffi mleczne Dodatkowo wszystkie zwycięskie przepisy osobiście przetestuję
Nastoletnie WypiekanieTłuszcz jest nam oczywiście potrzebny, ale przy ilości potraw, jaką przygotowujemy na Święta, powinniśmy go ograniczyć. Wyobraźcie sobie pierożki polane tłuszczem, smażoną, tłustą rybkę, do tego ciasto z kremem, tradycyjna sałatka ziemniaczana z majonwzem i śledzik. Nasz układ pokarmowy niezbyt dobrze znosi nagły przypływ tłustego jedzenia. Tym bardziej, że wiele osób "oszczędza miejsce" przez prawie cały dzień aż do kolacji(...)regularne posiłki). Spróbujcie uśmażyć rybę bez panierki i w mniejszej ilości tłuszczu (najlepiej udusić, ale zdaję sobie sprawę, że nie każdy lubi), a do sałatki użyjcie jogurtu naturalnego. Do ciasta dodajcie o 1/3 mniej cukru, mięso (najlepiej drób lub wołowinę) przyprawcie ziołami (a nie solą). Odciążycie układ trawienny i zmniejszycie kaloryczność potraw. 2. Zamiast słodzonych napojów pij wodę
KatsuumiTen tort zrobił u nas niesamowitą furorę, był przepyszny. Delikatny biszkopt czekoladowy z tego przepisu , który miał być docelowo bazą do tortu z wiśniami
Smaczne ZdroweFanów Nutelli, Czekolady, Orzechów Laskowych i wszystkich słodyczy powstających z tych składników nie trzeba długo przekonywać do tego mazurka. Nutella z kawałkami orzechów laskowych, mleczna masa
Słodka Stronatackę, która jest większa niż nasze ciasto, na niej położyć do góry dnem miskę, garnek lub rondelek (nie za wysokie) jednak muszą być delikatnie mniejsze niż ciasto. Na to dopiero kładziemy ciasto. Chodzi w tym o to, że podczas oblewania ciasta polewą, będzie ona nam spływać na tackę i będzie nam wygodniej to ciasto z każdej strony posmarować czekoladą. Ważna(...)miska była odrobinę mniejsza od ciasta, ponieważ wtedy boki ciasta nam nie będą opadać w dół, a jednak miska nie będzie się brudzić od polewy. (pamiętajmy aby podstawić ją do góry dnem ponieważ w innym wypadku ciasto nam się zapadnie w środek miski czy garnka). Tak oblane ciasto zostawiamy na jakieś 30 min aż polewa trochę zastygnie. Ona nigdy
Jedzeniomaniafijoasz ) to naleśniki pochodzące z Galicji, północnego regionu półwyspu. W kuchni hiszpańskiej znajdziemy tradycyjne CREPES, jak i właśnie FILLOAS. Co je różni? Te drugie są zdecydowanie słodsze, ponieważ do ciasta dodaje się cukier. Istnieje też wytrawna wersja – przygotowana na bulionie. Tradycyjnie podawane są jesienią i zimną, w czasie karnawału. Ja dodałam do nich ulubiony tłusty ser utarty z cukrem(...)natłuszczonej patelni. Tak jak mówiłam – jak dodałam do nich twaróg utarty z żółtkami i cukrem pudrem , świeże figi oraz porzeczki. Wy możecie pokusić się o dobry dżem, powidła, krem czekoladowy albo zjeść zwyczajnie z cukrem pudrem – będziecie zachwyceni! Polecam! Wpis powstał we współpracy z Centrum Entuzjastów Caravaningu
Ostra na SłodkoMój syn na trzecie urodziny zażyczył sobie tort traktor. Zrobiłam więc tort w kształcie traktora z tradycyjnego biszkoptu i masy maślanej, który stał na niskim torcie czekoladowym z masą chałwową i wiśniami. Niestety gdy robiłam traktor temperatura otoczenia dochodziła do 35 stopni, dlatego czekolada plastyczna się rozpływała zanim zdążyłam coś ulepić, a i masa cukrowa niezbyt chętnie współpracowała. Aby wykroić(...)traktor: - biszkopt: 160 g mąki pszennej (1 ¼ szklanki) 60 g mąki ziemniaczanej (¼ szklanki) 6 jajek 200 g cukru pudru (1 ½ szklanki) 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 ½ łyżeczki octu - krem: zasmażka: - 1 łyżka masła - 1 łyżka mąki - ¼ szklanki gorącego mleka 100 g masła
Mama GotujeDlatego pomyślałam, że ciasto, które udało mi się na egzaminie chyba najlepiej, będzie z tej okazji idealne. Mamy tutaj spód brownie z dodatkiem mlecznej czekolady dla złagodzenia intensywnego, czekoladowego smaku (z samą ciemną czekoladą nieco przytłaczał pozostałe elementy) oraz delikatny sernik kasztanowy pod pierzynką z musu karmelowego. Przepis na ten ostatni podpatrzyłam u Sosny , ale delikatnie zmieniłam proporcje - oryginalny(...)prezentuje się absolutnie wspaniale. Sama jestem zachwycona i smakiem, i wyglądem. Z informacji praktycznych: polewy zostanie, ale żeby ładnie oblać wszystkie porcje, potrzebny jest zapas. Można też przygotować ciasto w tortownicy o średnicy 26-28 cm i polać je całe, a dopiero później kroić na kawałki. Pamiętajcie: ogranicza Was tylko wyobraźnia... (I pory roku; próba zdobycia jarzębiny
Pożeraczka, czyli raz adobrzemiksuję. Teraz mogę przystąpić do złożenia tortu. Pierwszy blat nasączam 1/3 wody z herbatą, wykładam krem kajmakowy. Krem przykrywam drugim blatem, który również nasączam. Następnie wykładam krem mango i przykrywam trzecim blatem, który również nasączam. Tort wstawiam do lodówki do schłodzenia na kilka godzin. Krem na tynk: 250 g miękkiego masła ¼ szklanki mleka 3 łyżki mleka w proszku 6 łyżek(...)czas ubijam. Wlewam mleko wymieszane z mlekiem w proszku i dokładnie miksuję. Odkładam dwie łyżki białego kremu, a do reszty dodaję rozpuszczoną czekoladę oraz kakao i miksuję na niskich obrotach do uzyskania jednolitej masy. Schłodzony tort wyciągam z lodówki, obkładam cienką warstwą czekoladowego kremu, wyrównuję i wstawiam do lodówki na ok 30 minut. Następnie wykonuję drugą warstwę tynku i ponownie
Słodki sentymentPrzybrała ona kształt grzyba bądź czapki kucharskiej. Zawsze jest mocno nasączona likierem na bazie cytryn lub ponczem. jeśli jest to baba duża z dziurą w środku napełnia ja ja kremem i polewa sosem z owocami. Zdaniem Włochów to klasyczny przysmak neapolitański, symbol miasta. Dawne baby zastąpiły dziś znacznie skromniejsze babki. Również i znacznie zdrowsze, ponieważ nasi przodkowie nie żałowali(...)różnych gatunków ciasta (kruche, makaronikowe, marcepanowe biszkoptowe) lub ze smażonych owoców ułożonych na opłatkach (pomarańczowe, jabłkowe, z suszonych śliwek, pigwy), z dodatkiem przypraw aromatycznych (wanilia, cynamon, goździki itp.) oraz często bakali (rodzynki, skórka pomarańczowa, cykata, daktyle, figi, słodkie i gorzkie migdały). Można wyróżnić wiele współczesnych wariantów tego wypieku: mazurek razowy, owsiany czy łaciaty. W przypadku tego ciasta niezwykle istotny jest
Ciastka - domowe słodkościMoje początki z roladami były delikatnie mówiąc niezbyt udane. Nie chodziło o smak, a raczej o wygląd. Zupełnie nie przypominały tego, co powinny. Tak też było
Sto kolorów kuchnijednocześnie była to ostatnia... Ale nie o tym tu dziś ;) Od jakiegoś czasu miałam wielką chęć na pyszny sernik! Puszysty i wilgotny jednocześnie. Z polewą czekoladową, i niczym więcej. Na kruchym cieście lub tak jak zrobiłam ja- na herbatnikach. Nie było więc wyjścia jak sobie po prostu upiec. Przepis ze strony Moje wypieki poleciła mi Szwagierka i pamiętając smak(...)cukrem i cukrem waniliowym. Stopniowo dodajemy uprzednio zmielony twaróg, masło, oraz budyń i mąkę. W osobnych naczyniach ubijamy białka ze szczyptą soli oraz śmietankę kremówkę- do uzyskania sztywnego kremu. Przekładamy zarówno pianę z białek jak i kremówkę do masy serowej. Mieszamy szpatułką tylko do połączenia składników. Sernika nie należy zbytnio napowietrzać, bo będzie nam pięknie rósł, ale po upieczeniu równie
Kuchnia w czekoladzie