kawałeczku, po jego spróbowaniu odrazu chce się sięgać po następny. To ciasto napewno nie jest dla ludzi na diecie. Cukier, masło, mąka, czekolada... no ale czasami na cheat day można sobie pozwolić. 😆 Zrobienie takiego serniko-brownie, to dosłownie kilka minut pracy. W efekcie otrzymujemy wilgotne, czekoladowe, mięciutkie brownie z puszystym, przepysznym kremem sernikowym na górze. Musicie wypróbować, obiecam(...)powinien się rozpuścić. Po tym dodajemy jajka, śmietanę i ponownie krótko mieszamy. Przesiewamy mąkę, kakao, proszek do pieczenia i mieszamy aż powstanie gładka masa bez grudek mąki. Tak przygotowane ciasto przelewamy do wcześniej przygotowanej tortownicy i pieczemy w rozgrzanym piekarniku przez ok. 30-35 min. W samym środku brownie może (a nawet musi) być lekko, lekko niedopieczone. Studzimy. Za pomocą
Kuchnia ŁukaszaWitajcie, kasza gryczana kojarzy nam się raczej z dodatkiem do głównego dania obiadowego. Jednak świetnie sprawdza się także w roli głównego składnika ciasta czekoladowego. W połączniu z czekoladą oraz orzechami smakuje na prawdę wyśmienicie. Dzięki kaszy jest bardzo treściwe w smaku a jednocześnie delikatne (kaszę należy zblednować bardzo dokładnie). Spróbujcie koniecznie! Jedna porcja ( ciasto podzieliłam
Health-Fit-Lifeitp.Biszkopt bezglutenowy na mące ryżowej bardzo podbił nasze serca, dzisiaj druga wersja tego super ciasta. Idealne do letniej kawki.Składniki:- biszkopt bezglutenowy przygotowany z tego przepisu- 250g mascarpone- 500ml śmietany kremówki 30%- 2 galaretki czerwone np.malinowe, truskawkowe... (u mnie bez cukru, dosładzam ksylitolem)- płatki czekoladowe (u mnie wegańskie z ksylitolem) do posypania- truskawki- 4 łyżki konfitury truskawkowej (lub malinowej)Galaretki
Smaczne Zdrowewiem jak wy ale ja kocham brownie, nie tylko dlatego ze jest to najprostsze i najszybsze czekoladowe ciasto, ale dla tego ze za każdym razem może być inne, a ograniczać może nas tylko wyobraźnia. A ze w ten weekend króluje u nas kuchnia amerykańska to nie mogło zabraknąć tego typowego amerykańskiego ciasta. Drugim typowym dla tej kuchni deserem jest banana
Bernika - moj kulinarny pamietniknadal ubijamy.Mąkę przesiewamy z kakaem, a następnie dodajemy po 1 łyżce do ubitych białek i delikatnie mieszamy – robimy to za pomocą drewnianej łyżki ( użycie miksera sprawi , że ciasto wyjdzie niższe ).Dokładnie wymieszane wylewamy do tortownicy wyłożonej TYLKO na dnie papierem do pieczenia.Boków NICZYM nie smarujemy.Wkładamy do nagrzanego na 170 C piekarnika na ok. 20 minut ( pieczemy(...)całkowitym ostudzeniu.Gotowe!PS. Czekoladowy NIGDY nie wychodzi u góry całkowicie równy.Gdy chcemy użyć go do przełożenia tortu odwracamy ” do góry nogami „O co chodzi z tym rzucaniem?Po upieczeniu rzucamy gorącym o podłogę – sprawi to , że biszkopt nie opadnie!!!A dlaczego?Podczas pieczenia wytwarzają się bańki powietrza , zapiekają się one w cieście , ale nie znikają
Ostra na SłodkoMoja głowa jest skarbnicą pomysłów! w tym momencie chodzą mi po głowie przepisy na ciasto czekoladowe z fasoli, obiad z kaszą jaglaną, sernik na migdałowym spodzie,..itp. Wczoraj jednak zrealizowałam pomysł na szarlotkę, taka to szarlotka która składa się przede wszystkim z jabłek, mało w nim ciasta i to przemawia na jej korzyść ;) Składniki (tortownica o średnicy 21 cm): 100g
Zdrowo i dietetycznie. Moja rzeczywistośćzajmuje dosłownie chwilę, bo kiedy spód się chłodzi, to w tym samym czasie robimy jasną warstwę, a potem to już z górki- orzeszki, karmel i polewa czekoladowa :)Od razu przyznam, że jest to ciasto, które jest kaloryczne, ekstremalnie słodkie i nie należy do najtańszych, jednak takiego ciasta nie je się codziennie, a uwierzcie- warto zgrzeszyć, chociażby, dla jednego małego kawałeczka(...)orzechami ziemnymi, delikatnie je powciskać.Na orzechy wylać karmel, odstawić do lodówki i przygotować polewę czekoladową- czekoladę wraz z olejem kokosowym roztopić w kąpieli wodnej.Wyjąć ciasto i polać wierzch polewą czekoladową.Na koniec ozdobić, pokrojonymi na małe paski, małymi batonikami.Ciasto przechowywać w lodówce.Smacznego
Kraina Miodem Płynącarównie dużo dobrego. Ambasador to delikatny kawowy biszkopt przełożony masą budyniową z dodatkiem brzoskwiń i masą budyniową z kakao, bakaliami i z dodatkiem alkoholu, całość pokryta błyszczącą polewą czekoladową. Ciasto wbrew pozorom robi się dość szybko. Gwarantuję, że zaspokoi nie jedno wybredne podniebienie. Polecam bardzo ;) Składniki: Biszkopt: 5 j ajek 2/3 szklanki cukru pół szklanki mąki pszennej
Krakowskie smaki Aniwidzieliśmy! Gorzka, deserowa lub mleczna w różnych wariantach do wyboru. Prócz tego, orzeźwiające białe czekolady na zimno z owocowymi smakami, liczne desery na bazie wedlowskiej czekolady, praliny czekoladowe, ciasta oraz aromatyczne kawy i herbaty. Ilość pozycji w karcie aż przytłaczała, a zdecydować się na cokolwiek naprawdę było trudno. Zresztą, całe menu znajdziecie tutaj ---> PROPOZYCJE Z KARTY MENU. Zobaczcie
W kuchni Karmel-itkiależ dziś będzie rozpusta! Przygotowałam dla Was kolejny, niesamowicie pyszny, obłędnie słodki przepis na tartę ! Ale nie taką zwykłą tartę! #ajaką? Kruchy, chrupiący, czekoladowy spód wypełniony po brzegi jest lekką, jogurtowo-śmietanową masą z białą czekoladą i mnóstwem chrupiących wafelków o smaku cappuccino. Całość wieńczy nieziemska, palona beza włoska! Takie połączenie sprawia, że ciężko zakończyć na jednym kawałku i każdy(...)cukru. Syropem cukrowym zalewamy ubite białko i miksujemy ok. 8-10 minut ( do momentu aż beza będzie zimna i sztywna ). Wykładamy ( możemy to zrobić zdobną szprycą ) na gotowe, schłodzone ciasto i opalamy palnikiem. Zajadamy! Z dokładką! Smacznego
Ostra na Słodkożadnych wyrzutów sumienia :) CZEKOLADOWA BABKA NA JOGURCIE (W WERSJI LIGHT) przepis autorski // forma z kominem na babkę o śr. 21cm lub większa ~200g mąki pszennej ~40g proszku budyniowego czekoladowego ~3 czubate łyżeczki kakao ~120g fruktozy / 240g cukru ~4 jajka ~250g jogurtu naturalnego ~lekko czubata łyżeczka proszku do pieczenia ~łyżeczka ekstraktu z wanilii (opcjonalnie, jeśli nie masz zastąp cukrem z wanilią(...)powoli wlać jogurt wymieszany z ekstraktem waniliowym i miksować do połączenia składników. Formę na babkę (z kominem) o śr. 21cm lub więcej wysmarować masłem i wysypać otrębami. Ciasto przelać do formy i wstawić do piekarnika. Piec ok. 30 min, po czym w ciasto włożyć patyczek szaszłykowy, jeśli będzie suchy można wyjąć ciasto, jeśli będzie mokry i oblepiony ciastem należy jeszcze
chili & sugarsłodkich prezentach dla najbliższych ;) Na Nastoletnich Wypiekach przygotowania idą pełną parą! To będą pierwsze Walentynki razem z blogiem <3 Dziś zapraszam na czekoladowe ciasto z kremem malinowym i serduszkiem wypełnionym frużeliną malinową. Raj dla podniebienia... Bo przecież nie od dziś wiadomo, że połączenie czekolady z malinami jest strzałek w dziesiątkę. Mam nadzieję, że zasmakuje(...)Poncz: 1/4 szkl wody z cytryną i cukrem, a w wersji dla dorosłych wiśniówka Dodatkowo: kilka łyżek frużeliny malinowej cukier puder do posypania Przygotowanie: Biszkopt czekoladowy: Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej! Białka ubić na sztywną, lśniącą pianę, dodać cukier, łyżka po łyżce. Powoli dodawać po jednym żółtku, cały czas miksując. Wsypać przesianą
Nastoletnie WypiekaniePyszne czekoladowe ciasto z prawie pół kilogramowym dodatkiem słodkich, soczystych czereśni, z którego uroczo wystają czereśniowe ogonki :) Bardzo proste i szybkie w wykonaniu. Wyjątkowo miękkie i puszyste, wilgotne dzięki owocom. Jest równie smaczne i świeże także na drugi dzień (niestety nie wiem jak jest w kolejne dni, ponieważ ciasto nie doczekało ;) Tak duża ilość owoców, a niewielka ciasta, sprawia(...)dodaniu. Jedną trzecią piany dodajemy do masy czekoladowej, aby ją trochę rozluźnić. Mieszamy delikatnie. Dodajemy przesianą mąkę, mieszamy ostrożnie, a na koniec dodajemy resztę piany. Mieszamy tylko do połączenia się wszystkich składników. Masę przelewamy do tortownicy. Na wierzchu układamy równomiernie wypestkowane czereśnie. Następnie delikatnie wciskamy je w masę, aby zostały całkowicie przykryte ciastem. Odłożone czereśnie z ogonkami układamy na cieście
MyCookBook.plkolei do masy czekoladowej wbijać żółtka, miksując po każdym dodaniu. Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia. Dodać do masy, zmiksować. Białka ubić na sztywną pianę, delikatnie wymieszać z masą czekoladową. Ciasto przełożyć do foremki (u mnie okrągła tortowa o średnicy 24 cm), wyłożonej uprzednio papierem do pieczenia. Piec w temperaturze 170 stopni przez około 25-30 minut do tzw. suchego
Kuchnia smakówMurzynek z serem, populara Izaura. Pyszne ciasto czekoladowe z serem . Smaki idealnie się komponują. Doskonałe do popołudniowej kawy czy herbaty, na święta i bez okazji. Podczas pieczenia proponuję przeglądnąć ofertę Lidla, KLIK rozdają książki na Wielkanoc;) Izaura czyli murzynek z serem Ciasto: 1 i ½ szklanki mąki pszennej 1 szklanka cukru 4 łyżki
Takie tam pichcenie