Ciasto rośnie wyłącznie na sodzie reagującej z octem. Do jego wykonania nie potrzebujemy nawet miksera. Wystarczy – podobnie jak przy muffinkach, krótko wymieszać składniki – tylko do połączenia. To czekoladowe ciasto jest idealne, gdy mamy ochotę na coś słodkiego, a zabrakło nam w domu jajek, gdy mamy na nie uczulenie lub jesteśmy na diecie wegańskiej (wtedy kremówkę z polewy wystarczy
Poezja smakuprzykrywamy ciastem kokosowym. Wykładamy resztę masy oraz układamy herbatniki (moczymy w soku z ananasa, jeśli jest go mało możemy dolać trochę wody lub alkoholu) Na herbatniki wylewamy polewę czekoladową. Ciasto najlepiej zrobić dzień przed krojeniem. Smacznego
Pani na deserwielbicieli czekolady brownie to prawdziwy przysmak. Z wierzchu delikatna, krucha skorupka, wewnątrz miękkie bardzo czekoladowe ciasto. Maliny doskonale pasują do tego pysznego ciasta, ale można je pominąć, albo zastąpić innymi owocami. A przy okazji, brownie to ciasto dla wszystkich tych, którzy uważają, że zawsze wychodzi im zakalec, albo nie mają wprawy w pieczeniu ciast. Naprawdę trudno tu coś zepsuć :) Składniki
Trzeci talerzpyszne ciasto czekoladowe, zawiera bardzo ciekawy składnik, który zmienia jego konsystencje i nadaje mu ciekawy posmak, jest nim cukinia, która ostatnimi czasy jest bardzo często wykorzystywana jako dodatek do ciast, muffin i innych wypieków, dodatkowo dodałam do ciasta przyprawę korzenną, przez co bardziej zaczęło przypominać piernik niż brownie, ale bardzo lubię aromat cynamonu, imbiru, goździków, które oprócz tego, że wspaniale
zdrowa vege kuchniaogonów , wszystko to wyglądało dosłownie jak narzędzia tortur (i są przecież narzędziami tortur)... Mam też nieco zdjęć zrobionych podczas lubelskiej Veganmanii, zapraszam do obejrzenia :) Orzechowca kupiłyśmy na wynos (oraz ciasto czekoladowe z masłem orzechowym, którego niestety nie mam zdjecia) i później razem z ciocią skosztowałyśmy wegańskich pyszności. Powiem Wam, że ciocia, która nie jest wege była zachwycona ciastami :) A zarazem
breakfast of dreamsKról serników, czyli sernik królewski! Na pewno się zgadzam, że ten sernik ma prawo być królewskim, bo smakuje po prostu bosko! Pyszne spód z czekoladowego ciasta kruchego, idealnie dopełnia bardzo łagodną masę serową, a u wierzchu chrupiąca kruszonka niesamowicie upiększa sernik. Pycha! Sernik jest bardzo prosty i szybki w przygotowaniu i nie zajmie więcej 20 min. Zapraszam do wypróbowania! Składniki
Kuchnia Łukaszaskładnikami, mieszając szpatułką tylko do połączenia się składników. Formę do muffinek wyłożyć papilotkami. Połowę ciasta wyłożyć do papilotek, wyrównać. Na sam środek wyłożyć pełną łyżeczkę powideł. Przykryć pozostałą częścią ciasta czekoladowego, wyrównać. Piec w temperaturze 170ºC, bez termoobiegu, przez około 20 - 22 minuty, do tzw. suchego patyczka. Wyjąć, przestudzić na kratce. Polewa z mlecznej czekolady: 100 g białej czekolady
Kubki smakuOstatnio mam taką jesienną zamułę, więc ciasto czekoladowe sprawdzi się tu idealnie. Ma niewiele składników, szybko się robi a jeśli tak jak ja nie możecie się go doczekać możecie skrócić czas pieczenia i wtedy Wasze ciasto będzie podobnie jak moje upieczone ,ale z lekkimi oznakami jeszcze ciągnącej czekolady :) Składniki: - 200 g gorzkiej czekolady - 200 g masła - 100 g mąki pszennej
Zainspirowana w kuchniPrzepis powstał przypadkiem - zostałam obdarowana świeżymi malinami wprost z ogrodu podczas rodzinnego spotkania i stwierdziłam, że taki podarunek nie może się zmarnować. Przygotowałam kruche ciasto czekoladowe, pyszny krem miętowy konsystencją przypominający bardziej ptasie mleczko i wykończyłam całość malinami. Do tego pyszny sos malinowy na czerwonym winie :) Po prostu bomba :) Potrzebne nam: *Na kruche ciasto: - 200 g mąki pszennej
W poszukiwaniu inspiracjiprostu pominąć, a w innych zastąpić przecierami owocowymi lub warzywnymi: z marchewek, dyni, batatów, bananów (uwaga, ich smak jest dość mocno wyczuwalny w cieście), z suszonych śliwek (idealne do ciast czekoladowych) czy chociażby - jak w tym przypadku – z mango; mango ma wyjątkowy smak i piękny słoneczny kolor, dzięki czemu w pewnym stopniu pełni podobną funkcję, co żółtko, ponieważ ciasto zyskuje
Roślinna - blog wegańskiCześć! Dziś mam dla Was przepis , który zapewne większość już zna , a mianowicie na PYSZNE ciasto czekoladowe BROWNIE!! Przepis znalazłam w książeczce "Czekoladowe radości". Postanowiłam je zrobić w formie tortu a nie na blasze jak zwykle się je wykonuje ;-) składniki 1 3/4 szklanki mąki pszennej 1 szklanka cukru ( ale uważam że można dać mniej) 1 1/2 kostki masła(...)wystudzić. Mąkę przesiać i wymieszać z proszkiem do pieczenia i solą. Ciepłą masę czekoladową połączyć z cukrem i cukrem wanilinowym, dodawać po 1 jajku i ucierać. Następnie wsypać mąkę, mieszać aż składniki się połączą. Formę wysmarować tłuszczem i wlać do niej ciasto. Piekarnik nagrzać do 180 stopni. Ciasto piec 35-45 minut. Tak wygląda ciasto od środka
Cukier&PuderPrzepis na murzynka gości chyba w każdym domowym zeszycie z przepisami. Ja swój dostalam od babci. To delikatne czekoladowe ciasto świetnie smakuje z wiśniami czy truskawkami ze słoika lub przełożone konfiturą owocową. Dla tych, którym dodatkowe kalorie nie straszne wierzch polewamy grubą warstwą rozpuszczonej czekolady.Składniki:4 jajka2,5 szklanka mąki1 szklanka cukru3 łyżeczki proszku2 łyżki kakao1 kostka margaryny5 łyżek
Ciastkozercyciasto jabłkowe piekłam w prostokątnej blaszce o wymiarach 35×24 cm. Jeśli cały rok czekacie na jesienne owoce to zapraszam Was serdecznie do zajrzenia do wpisów z przepisami na czekoladowe ciasto z gruszkami , drożdżowe ze śliwkami , szybką jesienną jaglankę , tartę ze śliwkami lub migdałową tartę z gruszkami . Składniki: 400 g mąki pszennej 2 łyżeczki sody 1 łyżeczka przypraw korzennych
Ciastkozercyjeszcze jeden przepis na ciasto czekoladowe. Przepis pochodzi z programu kulinarnego z Ellie Krieger. U nas jest ona mało znana ale ja ją polubiłam, więc pewnie jeszcze kiedyś jakiś jej przepis u mnie zagości Ciasto wyszło pyszne, mięciutkie i takie wilgotne. Jak na taką ilość dodanego kakao i gorzkiej czekolady nie jest za gorzkie ale też nie za słodkie
Kuchenne WariacjeNabyłam ostatnio kilka książek kulinarnych, a wśród nich "Czekoladowe ciasta" Dr Oetkera. Po pobieżnym przejrzeniu jej doszłam do wniosku, że większość przepisów naprawdę warta jest wypróbowania. Dziś pierwszy i z pewnością nie ostatni przepis z tej książki : tort czekoladowo- maślany . Nieco go zmodyfikowałam toteż bardziej pasuje obecnie do niego nazwa - tort czekoladowo-malinowy. Czytaj więcej
Wiem co jem