uczucie na czekoladowo :). Czekoladowe serduszka nie są trudne do wykonania. Problematyczne może być pokrycie babeczek czekoladą. Można się słodko ubrudzić :), ale warto bo to całkiem fajna zabawa. Przepis na ciasto czekoladowe znajdziecie TUTAJ Nowy post Czekoladowe serduszka na walentynki pojawił się w Wypieki i Rumieńce
Wypieki i Rumieńceminut. Ciasto to nie jest zbyt słodkie. Bardziej przypomina coś w rodzaju słodkiej bułki. Mi bardzo smakuje. Dla tych co wolą bardziej słodko, polecam posmarować kromkę kremem czekoladowym. Ciasto świetne dla dzieciaków
kolorowotorcikowobędę mogła na nowo delektować się smakiem czekolady, której w tym cieście nie żałowałam. Wafelki Lusette nadały większej słodyczy i jeśli będę je ponownie dodawać, zmniejszyłabym ilość cukru w cieście o 20-30 g, przynajmniej. Ale to już kwestia gustu. Przepisy na brownie, które poznałam w listopadzie, zawierały zdecydowanie więcej cukru niż moja wersja. Jeśli chodzi o dodatek oleju(...)trzepaczką tylko do mocnego spienienia. Nie ubijaj ich na sztywno. Powoli wlewaj letnią masę czekoladową, cały czas mieszając trzepaczką, aż do uzyskania jednolitej masy. Wsyp przesianą mąkę wraz z drobinkami z sitka i wymieszaj, do połączenia.Wrzuć posiekaną czekoladę z orzechami i żurawinę, przemieszaj. Ciasto brownie wylej na wafelki i wyrównaj. Na górze rozłóż truskawki. Wstaw do nagrzanego piekarnika
Anioszek w kuchniTARTA ORZECHOWO CZEKOLADOWA ( BEZ MĄKI/ MASŁA I CUKRU BIAŁEGO ) Do tarty zabierałam się bardzo długo. Ze względu na ciąże moje ruchy są bardzo ślimacze. Zanim wszystko ogarnę mija cały dzień. Jednak gdy chce mi się bardzo słodkiego, ale zdrowego, czegoś co można jeść prawie bezkarnie wymyślam zamienniki słodkości ze sklepów. Jednak ostatnio ciągle mam pod górkę. Jak się okazało mój(...)swoją dożywotność. Pomimo utrudnień tarta wyszła przepyszna i aż sama jestem pod wrażeniem, że można stworzyć deser bez cukru kryształu, złych tłuszczów i kalorycznej mąki. Spód tarty to czekoladowe ciasto z płatków owsianych i orzechów laskowych. Spód pokrywa pianka o smaku toffi na bazie białek i jogurtu. Wierzch to chrupiąca kruszonka z orzechami. Aby ciasto było słodkie zamiast
Kuchnia Paulettespewno będzie się pięknie prezentowało na bożonarodzeniowym stole. To ciasto zachwyca mnie za każdym razem, gdy je robię i chociaż jednym kawałkiem można nasycić się na baaaardzo długo, to ciężko się od niego oderwać. Uwielbiam ten karmelizowany słonecznik, który cudownie chrupie w przepysznym maślano-kajmakowym kremie ułożonym między dwoma czekoladowymi, puszystymi biszkoptami. Kieliszeczek wódki dodany do kremu fajnie podkręca jego(...)kakao 2 łyżki cukru pudru 2 łyżeczki żelatyny rozpuszczone w 3 łyżkamch gorącej wody DO NASĄCZENIA: 1 szklanka świeżo zaparzonej kawy mielonej lub rozpuszczalnej (użyłam 2/3 szklanki) WYKONANIE: BISZKOPT CZEKOLADOWY: Piekarnik nagrzej do temperatury 180 stopni C. Blachę o wymiarach 24 x 35 cm wyłóż folią aluminiową i wysmaruj dno cienko olejem. Boków nie smaruj. Białka oddziel od żółtek
Słodko-Słony Świat Ilonypięć razy w ciągu ostatniego roku i mimo nieustannych zmian w przepisie zawsze wychodził przepyszny. Tort Rocher robiłam z biszkoptem i z ciastem czekoladowym. Robiłam go z konfiturą owocową i bez konfitury. W biszkopcie za każdym razem zmieniałam ilość orzechów, a w kremie ilość gorzkiej czekolady. Dekorowałam(...)różne sposoby i podawałam gościom przy różnych okazjach. Nikt nigdy nie powiedział złego słowa tylko… prosił o więcej tego czekoladowego przysmaku :). Dlatego dziś, z okazji pierwszych urodzin bloga ‘Słodki Pomysł’ zdradzam Wam przepis na idealny i przepyszny tort Rocher! Częstujcie się :). P.S. Pracę nad tortem najlepiej podzielić sobie na kilka
Słodki PomysłCiasto rośnie wyłącznie na sodzie reagującej z octem. Do jego wykonania nie potrzebujemy nawet miksera. Wystarczy – podobnie jak przy muffinkach, krótko wymieszać składniki – tylko do połączenia. To czekoladowe ciasto jest idealne, gdy mamy ochotę na coś słodkiego, a zabrakło nam w domu jajek, gdy mamy na nie uczulenie lub jesteśmy na diecie wegańskiej (wtedy kremówkę z polewy wystarczy
Poezja smakuprzykrywamy ciastem kokosowym. Wykładamy resztę masy oraz układamy herbatniki (moczymy w soku z ananasa, jeśli jest go mało możemy dolać trochę wody lub alkoholu) Na herbatniki wylewamy polewę czekoladową. Ciasto najlepiej zrobić dzień przed krojeniem. Smacznego
Pani na deserwielbicieli czekolady brownie to prawdziwy przysmak. Z wierzchu delikatna, krucha skorupka, wewnątrz miękkie bardzo czekoladowe ciasto. Maliny doskonale pasują do tego pysznego ciasta, ale można je pominąć, albo zastąpić innymi owocami. A przy okazji, brownie to ciasto dla wszystkich tych, którzy uważają, że zawsze wychodzi im zakalec, albo nie mają wprawy w pieczeniu ciast. Naprawdę trudno tu coś zepsuć :) Składniki
Trzeci talerzpyszne ciasto czekoladowe, zawiera bardzo ciekawy składnik, który zmienia jego konsystencje i nadaje mu ciekawy posmak, jest nim cukinia, która ostatnimi czasy jest bardzo często wykorzystywana jako dodatek do ciast, muffin i innych wypieków, dodatkowo dodałam do ciasta przyprawę korzenną, przez co bardziej zaczęło przypominać piernik niż brownie, ale bardzo lubię aromat cynamonu, imbiru, goździków, które oprócz tego, że wspaniale
zdrowa vege kuchniaogonów , wszystko to wyglądało dosłownie jak narzędzia tortur (i są przecież narzędziami tortur)... Mam też nieco zdjęć zrobionych podczas lubelskiej Veganmanii, zapraszam do obejrzenia :) Orzechowca kupiłyśmy na wynos (oraz ciasto czekoladowe z masłem orzechowym, którego niestety nie mam zdjecia) i później razem z ciocią skosztowałyśmy wegańskich pyszności. Powiem Wam, że ciocia, która nie jest wege była zachwycona ciastami :) A zarazem
breakfast of dreamsKról serników, czyli sernik królewski! Na pewno się zgadzam, że ten sernik ma prawo być królewskim, bo smakuje po prostu bosko! Pyszne spód z czekoladowego ciasta kruchego, idealnie dopełnia bardzo łagodną masę serową, a u wierzchu chrupiąca kruszonka niesamowicie upiększa sernik. Pycha! Sernik jest bardzo prosty i szybki w przygotowaniu i nie zajmie więcej 20 min. Zapraszam do wypróbowania! Składniki
Kuchnia Łukaszaskładnikami, mieszając szpatułką tylko do połączenia się składników. Formę do muffinek wyłożyć papilotkami. Połowę ciasta wyłożyć do papilotek, wyrównać. Na sam środek wyłożyć pełną łyżeczkę powideł. Przykryć pozostałą częścią ciasta czekoladowego, wyrównać. Piec w temperaturze 170ºC, bez termoobiegu, przez około 20 - 22 minuty, do tzw. suchego patyczka. Wyjąć, przestudzić na kratce. Polewa z mlecznej czekolady: 100 g białej czekolady
Kubki smakuOstatnio mam taką jesienną zamułę, więc ciasto czekoladowe sprawdzi się tu idealnie. Ma niewiele składników, szybko się robi a jeśli tak jak ja nie możecie się go doczekać możecie skrócić czas pieczenia i wtedy Wasze ciasto będzie podobnie jak moje upieczone ,ale z lekkimi oznakami jeszcze ciągnącej czekolady :) Składniki: - 200 g gorzkiej czekolady - 200 g masła - 100 g mąki pszennej
Zainspirowana w kuchniPrzepis powstał przypadkiem - zostałam obdarowana świeżymi malinami wprost z ogrodu podczas rodzinnego spotkania i stwierdziłam, że taki podarunek nie może się zmarnować. Przygotowałam kruche ciasto czekoladowe, pyszny krem miętowy konsystencją przypominający bardziej ptasie mleczko i wykończyłam całość malinami. Do tego pyszny sos malinowy na czerwonym winie :) Po prostu bomba :) Potrzebne nam: *Na kruche ciasto: - 200 g mąki pszennej
W poszukiwaniu inspiracjiprostu pominąć, a w innych zastąpić przecierami owocowymi lub warzywnymi: z marchewek, dyni, batatów, bananów (uwaga, ich smak jest dość mocno wyczuwalny w cieście), z suszonych śliwek (idealne do ciast czekoladowych) czy chociażby - jak w tym przypadku – z mango; mango ma wyjątkowy smak i piękny słoneczny kolor, dzięki czemu w pewnym stopniu pełni podobną funkcję, co żółtko, ponieważ ciasto zyskuje
Roślinna - blog wegańskiZachwycą małych i dużych gości. Świetnie wyglądają, pysznie smakują. Doskonały pomysł na wykorzystanie zeschniętego ciasta. Takie bajaderki na patyczkach ;) Nieskomplikowane, dosyć szybkie do zrobienia :) Polecam! Składniki: 400 g suchego ciasta czekoladowego 120 g kremowego serka 50 g nutelli 2-3 łyżki kwaśnego dżemu + 200 g czekolady 1 łyżka oleju kolorowa posypka Serek połączyć z nutellą i dżemem. Odłożyć. Ciasto drobno
Domowa cukiernia EwyCześć! Dziś mam dla Was przepis , który zapewne większość już zna , a mianowicie na PYSZNE ciasto czekoladowe BROWNIE!! Przepis znalazłam w książeczce "Czekoladowe radości". Postanowiłam je zrobić w formie tortu a nie na blasze jak zwykle się je wykonuje ;-) składniki 1 3/4 szklanki mąki pszennej 1 szklanka cukru ( ale uważam że można dać mniej) 1 1/2 kostki masła(...)wystudzić. Mąkę przesiać i wymieszać z proszkiem do pieczenia i solą. Ciepłą masę czekoladową połączyć z cukrem i cukrem wanilinowym, dodawać po 1 jajku i ucierać. Następnie wsypać mąkę, mieszać aż składniki się połączą. Formę wysmarować tłuszczem i wlać do niej ciasto. Piekarnik nagrzać do 180 stopni. Ciasto piec 35-45 minut. Tak wygląda ciasto od środka
Cukier&Puder