Nadchodzący tydzień rozpoczynamy od wpisu na słodko. Chciałabym Wam przedstawić ciasto, którym zachwycałam się w dzieciństwie. Dziś, w czasach tortów z masy marcepanowej, bezglutenowych ciast czekoladowych czy fantazyjnych babeczek może wydawać się „słabe”. Ot, taki biszkopt z masą, wykończony galaretką – placek rodem z PRL-u. Kto pamięta tamte czasy, pamięta również, że słodkości zachwycały właśnie swoją prostotą :) SKŁADNIKI: Na tortownicę(...)sitko, następnie dodajemy małymi porcjami do masy biszkoptowej. Już nie ubijamy, tylko mieszamy za pomocą szpatułki lub łyżki. Dno tortownicy wykładamy papierem do pieczenia, brzegów nie smarujemy tłuszczem. Wylewamy ciasto do formy, wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180°C i pieczemy przez około 30 - 35 minut. Po upieczeniu wyciągamy biszkopt z pieca i zrzucamy go z wysokości około
W kuchni Katieserka, cukru pudru oraz cytryny. Proste do przygotowania i bardzo smaczne. Polecam wypróbować poniższy przepis! :) Jeżeli macie ochotę na inne warzywne wypieki to zachęcam do upieczenia buraczanego brownie lub ciasta czekoladowego z dodatkiem czerwonej fasoli . Składniki na tortownicę o średnicy 22 lub 24 cm: 3 duże jajka 1 i 1/4 szklanki mąki pszennej (200 g) 2/3 szklanki zwykłego(...)Składniki mokre połączyć ze sobą. Na sam koniec do składników sypkich wlać masę jajeczną i wsypać orzechy oraz startą marchewkę. Całość bardzo dokładnie wymieszać, np. za pomocą miksera. Przygotowane ciasto wylać na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Piec około 30-35 minut w 180ºC (aż do suchego patyczka). Ostudzić. Następnie przygotować polewę: serek ubić z cukrem pudrem na jednolitą masę
UgotowaćMacie czasem nieodpartą ochotę na coś słodkiego? Ale nie chcecie przy tym piec blachy ciasta. Ja wtedy robię takie mini ciasta czekoladowe ze słodką niespodzianką. Kilka składników, kilka machnięć łyżką i już tylko czekać, aż się upieką. Do tego słodka czapeczka z bitej śmietany i… no cóż niebo w ustach Spróbujcie i Wy. Składniki: (na 2-3 sztuki(...)wysokości). Następnie na masę wykładamy 1 czubatą łyżeczkę dżemu, całość przykrywamy resztą masy (kokilki nie powinny być zapełnione w pełni – najlepiej do około 3/4 wysokości). Tak przygotowane mini ciasta wkładamy do nagrzanego do 190 stopni piekarnika na środkowy poziom i pieczemy do tzw. suchego patyczka (około 30-35 minut – czas pieczenia może być krótszy/dłuższy w zależności
Słodkie okruszkidzisiaj przepis na babeczki, które chętnie jemy na drugie śniadanie . Są wilgotne (bo z cukinią), nie za słodkie i pożywne, dzięki rodzynkom i orzechom. Cukinii do babeczek, ani do ciasta czekoladowego nie obieram ze skórki i nie usuwam pestek. Staram się wybrać nieduże sztuki mające około 20 cm długości. Babeczki z cukinią, orzechami i rodzynkami około 15 sztuk źródło Cake(...)cukinię i krótko zmiksować. Dodać zawartość drugiej miski i zmiksować na małych obrotach tylko do momentu aż składniki połączą się ze sobą. Formę do muffinek wyłożyć papilotkami i nałożyć ciasto do 3/4 wysokości. Piec 20-25 minut. Wyjąć i wystudzić na metalowej kratce. ------------------------------------------------------------------------------------------------------------------ Zapraszam na mój Instagram - kasiac2016
Posadzone i zjedzoneMiś” reż. Stanisław Bareja, 1980, Polska) („Teddy Bear”, dir. Stanislaw Bareja, 1980, Poland) „Wuzetka” to typowo polski deser. Nie za słodki, doskonale łączący w sobie smak czekoladowego ciasta z lekkim kremem na bazie śmietanki. Znane jest już od blisko 60 lat. Skąd tak naprawdę pochodzi nazwa tego ciasta, tego nie wiadomo. Według jednej z „legend” nazwa wzięła
Jacob Tastespoczątku sierpnia (recenzja tutaj ). Moim zdaniem książka jest idealna dla każdego wielbiciela wypieków. Każdy znajdzie w niej coś dla siebie m.in. przepisy na torty, serniki, keksy, ciasta czekoladowe i tak uwielbiane w moim domu babki. Warto mieć ją w swojej kuchni i zapoznać się z przepisami podczas picia kawy i jedzenia pysznej dwukolorowej babki piaskowej Ja swoją babkę piekłam(...)powoli wsypujemy mieszankę mąk i proszku do pieczenia, ciągle miksując. Masę dzielimy na 2 części. Do jednej dodajemy kakao, miksujemy. Masę przekładamy na zmianę – raz ciemne raz jasne ciasto, do wysmarowanej i obsypanej np. kaszą manną keksówki. Babkę pieczemy w nagrzanym piekarniku na środkowym poziomie w 180 stopniach około 45 minut (do tzw. suchego patyczka). Po przestudzeniu babkę można
Słodkie okruszkipróbę najmniejszą, jaką znalazłam, i zabrałam się do dzieła. Szczerze mówiąc, nie pamiętam już, co było pierwsze. Wyśmienita, pikantna zupa krem, gładki sernik z nuta pomarańczy, a może ciasto czekoladowe...? Nieistotne; najważniejsze jest, że w dyni się zakochałam! Jej nieco mdławy, delikatny smak stanowi idealne tło dla wszelkich kuchennych eksperymentów. Z zachwytem zagłębiłam się w dyniowy świat, odkrywając coraz(...)nimi. Stwierdziłam więc, że to doskonały moment na sięgnięcie po nieco już przeze mnie zapomniany przepis. Ponieważ dużo miałam na głowie, bułeczki przygotowałam w trybie nocnym. Wieczorem zagniotłam ciasto, wstawiłam je na noc do lodówki, a rano tylko uformowałam i upiekłam bułeczki. Oczywiście, można je odstawić na półtorej godziny w ciepłe miejsce, ale moim zdaniem nocne wyrastanie jest nie tylko
Pożeraczka, czyli raz adobrzemożecie cieszyć się zdrowymi i smacznymi warzywami. Muszę nieskromnie przyznać, że to najlepszy tort urodzinowy, jaki kiedykolwiek zrobiłam, a wiecie dobrze, że to nie jest moja mocna strona. Ciasto czekoladowe jest pyszne, odpowiednio puszyste i wilgotne, podejrzewam, że to zasługa czerwonej fasoli Bonduelle, a mus do przełożenia go wyczarowałam komponując wiosenne marchewki Bonduelle z morelami i konfiturą z płatków róż(...)oczyszczoną. Żółtka ucieramy z cukrem, aż cukier całkiem się rozpuści, stopniowo dodajemy puree z fasoli, mąkę quinoa i kakao, cały czas miksujemy, na koniec wlewamy partiami olej. Następnie mieszamy ciasto kakaowe z pianą z białek. Wylewamy ciasto do tortownicy (18-20 cm średnicy) jej spód warto wyłożyć wcześniej papierem do pieczenia. Pieczemy 35 minut w 175 stopniach Celsjusza
Quinoa Raz!wycinki z gazet z przepisami i wypatrzyłam przepis na czekoladowy placek z czereśniami. Przepis zmodyfikowałam i zrobiłam częściowo z mąki owsianej. To był strzał w dziesiątkę. Mocno czekoladowe ciasto, lekko wilgotne z dodatkiem czereśni, idealne. :-) Składniki na dużą blachę ciasta: 1,5 szklanki mąki pszennej 1 szklanka mąki owsianej 250 g masła lub margaryny 5 jajek 1 szklanka mleka
Na słodko lub wytrawniebogatego doświadczenia w kwestii brownie. Zawsze wydawało mi się jakieś takie klapiate i z dodatkiem malizny. Wychowana jestem na konQbkowo-babcinych murzynkach wysokości kamienicy czynszowej, więc w moim mniemaniu ciasto czekoladowe powinno być wielkie i puchate. W ten wtorek jednak, przemówiła do mnie prostota wykonania i słoiczek owoców róży w cukrze. W takim stanie najlepiej zebrać różę. Jeśli jest(...)niesłodzonego kakao (do przygotowania formy) 100g gorzkiej czekolady 100g masła 50g mąki tortowej 150g brązowego cukru 3 jajka słoiczek owoców róży w cukrze waniliowy cukier puder do posypania ciasta Piekarnik nagrzewamy do 200*C. Prostokątną formę do ciasta (jakieś 25 na 40 cm) natłuszczamy masłem i osypujemy kakao. Połamaną w kostki czekoladę rozpuszczamy z masłem- najlepiej w kąpieli wodnej
les mirabellesosłodzenie jesiennych dni polecam Wam niezwykle aromatyczne ciasto czekoladowe z pomarańczą, rodzynkami i kawałkami migdałów. Idealne do filiżanki gorącej herbaty lub kawy. Smacznego! **** Oggi Vi voglio proporre una torta p er addolcire le giornate autunnale. La torta è preparata con cioccolato fondente, uva sultanina, mandorle e arancia. Ideale(...)koniec stopniowo dodajemy mąkę pszenną wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Ubijamy białka na sztywną pianę, którą delikatnie wmieszamy do ciasta. Ciasto przelewamy do okrągłej formy o średnicy ok. 25 cm wcześniej wysmarowanej masłem. Ciasto pieczemy ok. 40-50 minut w piekarniku nagrzanym
La grande e la piccola cuocaDietetyczne, wilgotne muffinki marchewkowe. Przepis można wypróbować, gdy pokusa na słodkości jest duża a my akurat jesteśmy na diecie. :) Bazą muffinek jest fasola (podobnie jak w przepisie na ciasto czekoladowe z fasoli). Tym razem w wersji marchewkowej. :) Dietetyczne muffinki marchewkowe z fasoli PRZEPIS/inspiracja: link/ Temperatura pieczenia: 200ºC Czas pieczenia: 30-35 min. Składniki 1 puszka bialej fasoli(...)papkę przy pomocy blendera. Można to zrobić również widelcem lub tłuczkiem do ziemniaków, wszystko zależy od stopnia twardości fasoli. ;) Puree musi być gładkie! Jest to bardzo ważne by w cieście nie pojawiły się kawałki fasoli. :) Do purre dodać wszystkie pozostałe składniki oprócz marchewki. Wymieszać dobrze mikserem. Następnie dodać startą marchewkę, ew. pokruszone orzechy i inne dowolne bakalie. Formę do muffinek
coolinarnastrefa.blogspot.comnajlepsze ciasto czekoladowe, jakie jadłam. Poszukajcie do niego bardzo twardych gruszek – to warunek konieczny, aby się udało. No i dobrze ubijcie masło z jajkami. Więcej nie będę pisać. Po prostu je zróbcie, a przekonacie się, że mam rację:). Przepis nieco zmieniony od Gosi-emigrantki w kuchni. Dzięki. Składniki na formę(...)mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia oraz kakao ze śmietanką. Na końcu wmieszaj rozpuszczoną czekoladę (podgrzej ją, jeśli ostygła), imbir, cynamon i gałkę muszkatołową. Nagrzej piekarnik do 160°C. Ciasto wlej do natłuszczonej i wysypanej bułką tartą formy i ostrożnie powkładaj gruszki. Piecz około 1,5 godziny. Przepis dodaję do akcji: Pięknie było... na dzisiejszym koncercie
Qlinarnie i Qlinarniesobą ale zupełnie z własnej woli przyłączenia się do imprezowych przygotowań. Więc, oprócz tortu, o którym będzie w najbliższym czasie osobno, na wegańsko-niewegańskiej imprezie były jeszcze: SŁODKOŚCI: - nasze ciasto czekoladowe z wiśniami, - dla dzieciaków muffinki bananowo-czekoladowe oraz cytrynowe z nadzieniem owocowym, - sałatka owocowa, - koszyczek niewegańskich słodyczy dla słodyczożerców ;) Miały być jeszcze nasze ciasteczka piwne ale zapomnieliśmy(...)GORĄCA KOLACJA 2 - PO PÓŁNOCY: - krokiety z mięsem dla większości i krokiety z pieczarkami dla nas, - pyszny wegański barszczyk dla wszystkich (fotek niestety brak). Co prawda w cieście naleśnikowym do krokietów znalazło się jajko ale zapytałam o nie dopiero teraz, kiedy piszę ten tekst, ponieważ patrząc na całość tego dania i ogólnie wszystko, co zostało przygotowane, nawet
Wegański blog WSZYSTKO JEST W GŁOWIEBardzo wilgotne ciasto czekoladowe, któremu charakteru i wyrazu nadaje suszona, podwędzana śliwka- suska sechlońska. Ma ona mięsisty miąższ i pomarszczoną, lepką skórę w kolorze od ciemnigranatowego do czarnego. W smaku jest lekko słodka z dymnym posmakiem i aromatem wędzenia. Została zarejestrowana przez Komisję Europejską jako produkt ze znakiem Chronione Oznaczenie Geograficzne. Wytwarzana jest na obszarze 4 gmin województwa małopolskiego (Laskowa(...)jajko, cały czas ucieramy. Dodajemy mąkę z sodą i proszkiem, mieszamy łyżką, następnie dodajemy śliwki wraz z zalewą, a na koniec roztopioną i ostudzoną czekoladę. Wszystko razem dokładnie mieszamy. Ciasto wlewamy do przygotowanej formy i pieczemy 40-45 minut. W międzyczasie przygotowujemy polewę- roztapiamy czekoladę z łyżką oleju w kąpieli wodnej
Smakowity Blog Kulinarny