Wilgotne, puszyste i mocno czekoladowe, takie jest ucierane ciasto przygotowane z dodatkiem majonezu. Piekę je według tego przepis już od dawna, ale tym razem wyszło mi rewelacyjne. Jednak - po raz kolejny dochodzę do takiego wniosku - dobry piekarnik ma znaczenie. Od jakiegoś czasu jestem szczęśliwą posiadaczką piekarnika(...)Gorenje i muszę szczerze przyznać, że jakość i wygląd moich wypieków zdecydowanie uległy poprawie. Poniżej poczytacie również o tym dlaczego spodobał mi się piekarnik właśnie tej firmy. Czekoladowe ciasto majonezowe z malinami Proporcje na tortownicę o średnicy 27 cm Czas przygotowania: 60 minut Składniki: 3 duże wiejskie jajka 100 ml majonezu 100 g mąki ziemniaczanej
Kulinarne przygody GatityCiasto fakturą, wyglądem i smakiem przypomina zwykłe brownie. Ciężkie, wilgotne i mocno czekoladowe ciasto, które aksamitnie rozpływa się w ustach. Przepis podpatrzyłam w którejś telewizji śniadaniowej. Wydał mi się dosyć sensowny i faktycznie taki jest. Wykonanie nie nastręcza trudności i nie jest czasochłonne. Z podanych składników wychodzi duża blacha przepysznego ciasta. Składniki: 150 g masła(...)nagrzanego do 180 stopni, grzanie góra-dół bez termoobiegu, i piec 45 minut. Po tym czasie wyłączyć piekarnik i zostawić w piekarniku jeszcze na kilka minut. Ciasto wyjąć i odstawić do przestudzenia. Zrobić czekoladowy ganache. Do rondelka wlać śmietanę i podgrzać do wysokiej temperatury - nie gotować. Wyłączyć ogień i wrzucić połamaną czekoladę - mieszać do rozpuszczenia się całości
Ze smakiem bez glutenuwanilią lub cukier wanilinowy 16g Dodatkowo: 3 łyżki konfitury morelowej 1 puszka gruszek w syropie (750g) 170ml schłodzonej śmietanki kremówki 36% 2 łyżeczki cukru pudru 2 umyte gruszki wiórki czekoladowe do posypania dżem borówkowy (taki do mięs) sok z cytryny do skropienia gruszek Biszkopt: 1. Mąkę wymieszać z kakao i proszkiem do pieczenia. 2. Do jajek dodać cukier i ubijać(...)skropić ciasto w blaszce, wierzch posmarować konfiturą morelową. Krem: 6. Żelatynę zalać zimną wodą, wymieszać i odstawić na około 15 minut, aby napęczniała. Gruszki osączyć. 7. Do rondelka wlać mleko, dodać obie czekolady, kakao i postawić na gazie. Podgrzewać, mieszając, aż czekolada się roztopi. Zdjąć z ognia i dodać napęczniałą żelatynę, mieszać, aż żelatyną się rozpuści. Masę czekoladową odstawić
Mała Cukierenkaświętach i Sylwestrze czyt. pełnym obżarstwa dniach to jednak wg mnie weekend bez dobrego wypieku do kawy to week stracony;) Bez masy i bez obfitej słodkości chcę zaproponować ciasto czekoladowe z wiśniami. Ja zimą często używam owoców z kompotu wiśniowego, do ciast nadają się one wówczas idealnie. Skala smaku- 10/10 ciasto jest wilgotne i mocno czekoladowe. Zdecydowanie pyszne. Na blaszkę
Kubki smakuOstrzegam – będę zachwalać jak chyba nigdy dotąd! Tak jak do tej pory to RAFAELLO Z MALIBU było moim numerem 1 , tak teraz ma ono wielkiego
Ostra na Słodkoswojej kuchni. Pierwszym kaszowym eksperymentem było docenione w konkursie w konkursie "Lubię kaszę" sushi z kaszą jaglaną, szparagami i bryndzą . Drugim moim eksperymentem, bardzo udanym zresztą jest to oto ciasto czekoladowe z kaszy gryczanej. Nie jest to odchudzające, superzdrowe, "fit" ciasto, ale pyszna alternatywa, zawierająca na pewno więcej wartości odżywczych niż tradycyjne ciasto robione z białej mąki. Ciasto jest bardzo(...)mocno czekoladowe, wilgotne, "ciężkie" a zarazem kremowe, rozpływa się w ustach. Dodatek musu ze świeżych truskawek i mięty jest bardzo orzeźwiajacy i fajnie przełamuje słodycz ciasta :) Inspirację znalazłam tutaj , wprowadziłam lekkie modyfikacje. Składniki na blaszkę o średnicy ok 24-26cm: 200 g kaszy gryczanej palonej 120 g cukru trzcinowego (lub 150 g cukru+nasiona z 1 laski wanilii
Zawsze głodna!kolejny przepis na Święta, tym razem coś słodkiego. Właściwie to połączenie słodyczy i cierpkiego smaku cytryn z dodatkiem imbiru - ciasto jest fajną alternatywą dla wszystkich ciast czekoladowych z pomarańczami, bo choć smaczne - mogą się w końcu każdemu znudzić. To jak, skusicie się w te Święta na małą zmianę? :) Składniki (na ciasto): 1 kostka masła 82% (200 gramów) 6 łyżek(...)mlecznej czekolady 50 g masła 1 łyżka miodu 250 ml śmietanki 30% Składniki (na wierzch): około 300 gramów Maltesers cukier puder sok z ½ cytryny czekoladowe gwiazdki lub inne ozdoby z czekolady Wykonanie: Ciasto: Masło, wodę, kakao, cukier i cukier z wanilią włóż do garnka, podgrzej i (cały czas mieszając) gotuj, aż wszystkie składniki ładnie się połączą a cukry rozpuszczą
Garniec MagalieCiasto kukułka – Zapraszam na moją wersję tego pysznego ciasta z jasnym i ciemnym biszkoptem, nasączonego czekoladowym ponczem z alkoholem. Nie za słodkie, ładnie pachnie i apetycznie się prezentuje. Alkohol dodaje „pazurka”, dlatego ciasto nie jest mdłe, bardzo mi smakuje. Jeśli nie chcemy piec jasnego biszkoptu, możemy zastąpić go gotowymi biszkoptami. Ciasto będzie świetne na rodzinne imprezy, polecam… (inspirację znalazłam
Mała Cukierenkazaproponować ciasto idealne na zbliżające się Walentynki, pod warunkiem, że macie jeszcze zachomikowane mrożone truskawki ;). U mnie coś tam jeszcze pozostało i pokusiłam się o zrobienie tego pysznego ciasta. Wyszło idealne, czekoladowy, wilgotny spód połączony masą budyniową z musem truskawkowym. Co ja Wam będę pisać, musicie po prostu spróbować i już :). Ciasto: 1 szkl. mleka 1 tabliczka gorzkiej czekolady(...)żelatynę zalewamy niewielką ilością wody i odstawiamy do napęcznienia. Galaretkę i żelatynę wlewamy do gorących truskawek i dokładnie mieszamy. Następnie blęndujemy całość i odstawiamy do lekkiego stężenia. Na zimne ciasto czekoladowe wykładamy krem budyniowy, rozsmarowujemy, a na wierzch wykładamy tężejący mus truskawkowy. Całość odstawiamy na kilka godzin do lodówki
Cynamonowe szczęścieBardzo smaczne, czekoladowe ciasto, prosta w wykonaniu, ale smaczna masa, jak również puszysty biszkopt świetnie się komponują. Dobrze wygląda i smakuje doskonale, dobry pomysł na proste, eleganckie ciasto! Składniki: 4 jaja 3/4 szklanki mąki ziemniaczanej 3/4 szklanki cukru 2 łyżki ciemnego kakao 1 łyżeczka proszku do pieczenia garść orzechów włoskich, rozdrobnionych Masa: 3 szklanki mleka 3/4 szklanki cukru 9 łyżek(...)pół. Na spód wyłożyć gorącą masę grysikową, przykryć drugim blatem ciasta. Masy można zostawić, by posmarować cienko wierzch ciasta, a można już nie smarować, tylko na ciasto bezpośrednio wylać polewę czekoladową z rozpuszczonej czekolady z mlekiem i posypać orzechami włoskimi. Smacznego
kgwjanczewoboskie ciacho. Czego chcieć więcej? Ciasto jest mocno czekoladowe, szybkie i łatwe w przygotowaniu. Dlaczego akurat ten przepis? Bo efekt jest naprawdę mniam! Rozpusta godna wyjątkowego wieczoru. Najlepsze ciasto czekoladowe ze śliwką Czytaj więcej » Ten i inne przepisy znajdziecie na stronie http://www.wielkiapetyt.blogspot.com
Wielki apetytsię do tego wydarzenia. A teraz czas na ciacho- z kupionym na bazarze syropem waniliowym od JemCoDobre (sprzedają też w necie ) i naszymi ogrodowymi różami. Ślinianki w ruch! WILGOTNE CZEKOLADOWE CIASTO Z RÓŻANYM KREMEM MASCARPONE Na ciasto 300g mąki 500g cukru 100g ciemnego niesłodzonego kakao 1 i 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej 3/4 łyżeczki soli 2 jajka 250ml maślanki(...)przykrywamy drugim kawałkiem ciasta. I JEMY!!! Kremik- dobrze przełamuje czekoladowość ciasta Nie dekorowaliśmy go z góry bo szkoda nam było tej pięknej struktury Kęs doskonały Ciasto jest cudownie wilgotne i bardzo mocno czekoladowe. Dzięki łatwości przygotowania świetnie może służyć jako ciasto na nagłe sytuacje (tak zresztą reklamuje je foodess). Gorąco polecam
les mirabellesWilgotne, bardzo czekoladowe ciasto z niesamowitym zapachem wędzonych śliwek. Ciężkie, mokre jak typowe brownies. Bezglutenowe. Wzorowałam się na przepisie od Dorotuś, ale zmodyfikowałam nieco przepis. Najlepsze z całego ciasta są wędzone śliwki, ale zwykłe kalifornijskie tez mogą być. Dla czekoladoholików idealne :) SKŁADNIKI: 250 g wędzonych śliwek (można użyć suszonych kalifornijskich) 5-6 łyżek amaretto (można zastąpić brandy) 25 g kakao(...)wymieszaj. Lekko przestudź. Białka ubij na sztywno, pod koniec ubijania dodaj resztę cukru. Doda mielone migdały i cynamon. Bardzo delikatnie wymieszaj szpatułką. Następnie dodaj przestygniętą masę czekoladową i równie delikatnie wymieszaj. Ciasto przelej do formy o średnicy ok. 23 cm wyłożonej papierem do pieczenia. Wyrównaj powierzchnię. Na wierzchu rozłóż śliwki i skrop ciasto resztą likieru. Piecz w temperaturze 180ºC przez
Kuchnia bezglutenowaPysznie czekoladowe, delikatne i rozpływające się w ustach... Dodatkowo pięknie się prezentuje i mimo kilku warstw, nie jest wcale skomplikowane i czasochłonne. To ciasto z rodzaju tych, które koniecznie trzeba spróbować ;) Nam najbardziej smakowało na drugi i trzeci dzień. Blacha 22x33cm Składniki: Ciasto kakaowe: 4 jajka 3/4 szklanki cukru szklanka mąki łyżeczka proszku do pieczenia 2 łyżki kakao Masa: 200g(...)szklanki wody 1,5 łyżeczki cukru Dodatkowo: opakowanie herbatników kakaowych (ok. 25sztuk) opakowanie herbatników maślanych (ok. 25 sztuk) pół słoiczka powideł śliwkowych starta czekolada lub słodkie kakao do posypania Ciasto czekoladowe: Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy je na sztywną pianę z dodatkiem szczypty soli. Następnie, ciągle ubijając dodajemy cukier. Kolejno dodajemy żółtka i miksujemy do połączenia składników. Potem przesiewamy
Czerwona PorzeczkaWspaniały, delikatny sernik na czekoladowym spodzie brownie ,oblany pyszną czekoladową polewą. Lekki, kremowy, wilgotny. Bardzo ciekawiło mnie połączenie sernika i ciasta brownie! Co to jest brownie(...)Krótko mówiąc - zakalec . Ale poważniej- ma tę zaletę, że trudno je zepsuć, bo z natury jest nieudane. Jak głosi legenda, jego autorka Mildred "Brownie" Schrumpf zapomniała dodać do klasycznego ciasta czekoladowego proszku do pieczenia. Niezrażona porażką pokroiła niewyrośnięte ciasto na kwadraty i tak powstało amerykańskie brownie . Sernik znalazłam w książce Joanny Niedobeckiej "Domowe wypieki". ok. 16 porcji, tortownica
Z Kuchni Do Kuchni