wiosną, a Lublin jest od kilku dni po prostu skąpany w słońcu, taka pogoda sprawia, że aż chce się żyć. Dziś mam dla Was przepis na proste, pyszne ciasto bananowo czekoladowe. Bardzo proste i szybkie do przygotowania, smaczne i do tego można je przechowywać około tygodnia. 1 1/4 szklanki cukru 250g masła lub margaryny 3 jajka 2 1/4 szklanki mąki
Cynamonowe szczęścieCzekoladowe ciasto brownie bounty to ciasto dla smakoszy czekolady i kokosu jak również batoników bounty. Uwielbiam takie dobrocie, a mocno czekoladowe brownie to najlepsze lekarstwo na poranną chandrę. Brownie to kaloryczna bomba! Jedna kostka tego ciasta z pewnością zaspokoi pragnienie niejednego czekoholika. Brownie to ciężkie, lekko ciągnące ciasto idealne do niedzielnej kawy. Resztę zabieram jutro do pracy. Ciasto brownie Składniki(...)mleko delikatnie podgrzewając. Dodaj śmietankę i doprowadź do wrzenia. Dodaj wiórki i kokosową mąkę. Wymieszaj. Przestudź masę i wyłóż na brownie. Wyrównaj powierzchnię. Przygotuj czekoladową polewę. Wszystkie składniki rozpuść w kąpieli wodnej. Rozprowadź polewę na cieście. Pokrój brownie w kostkę po zastygnięciu polewy. The post Ciasto brownie bounty appeared first on Blog kulinarny - codojedzenia.pl
codojedzeniaFiliżanka ulubionej herbaty lub aromatycznej kawy i pyszne, wilgotne ciasto czekoladowo-owocowe . Czasem nie trzeba nic więcej Domowa słodkość i chwila relaksu. A przygotowanie jest naprawdę proste i szybkie. Potem chwila cierpliwości, gdy ciasto jest w piekarniku… minuty na zastygnięcie polewy i … można jeść Spróbujcie i Wy tego pysznego wilgotnego ciasta czekoladowo-owocowego. My je uwielbiamy. Mam nadzieję(...)piekarnika – około 45 minut, należy stosować zasadę tzw. suchego patyczka. Gdy ciasto przestygnie wyjmujemy je z formy i polewamy stopniowo 1/2 szklanki odłożonej czekoladowej masy (przed oblaniem masę należy pomieszać, najlepiej polewać powoli łyżeczką). Ciasto przechowujemy pod przykryciem. Smacznego
Słodkie okruszkimyślałam, i musiałam improwizować. Poszłam trochę na łatwiznę, i niemal na ostatnią chwilę (nagrobki ustawiałam pół godziny przed wyjściem) przygotowałam swoją wersję dobrze wszystkim znanego ciasta z cmentarną dekoracją. Intensywnie czekoladowy spód, gęsty, ale nie bardzo ciężki, przykryty cienką warstwą domowego, kwaskowatego dżemu z hibiskusem, na tym zaś klasyczny krem serowo-maślany. Tak przygotowaną bazę przykryłam czekoladową ziemią(...)może jakiś lukrowany płotek... Ale taki prototyp i tak zrobił odpowiednie wrażenie, z czego bardzo się, oczywiście, ucieszyłam. Smakowo też wyszło bardzo dobrze - kwaskowy dżem przełamuje słodycz kremu, a ciasto czekoladowe... Wiadomo, smakuje zawsze. Jedna uwaga - lukru jest zdecydowanie za dużo na te kilka napisów, ale trzydzieści gram to jedno białko i trochę ciężko podać mniejsze proporcje... Tak przygotowany lukier
Pożeraczka, czyli raz adobrzeDziś 8 marca, Dzień Kobiet, więc życzę wszystkim kobietom wszystkiego najlepszego i spełnienia marzeń. Gdybym mógł obdarowałbym każdą z Was pysznym ciastem czekoladowym, niestety mogę jedynie podarować Wam przepis. Składniki: 1 i 1/2 szklanki cukru 2 i 1/2 tabliczki gorzkiej czekolady 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 łyżka stołowa kakao 2 łyżki stołowe mąki tortowej 2 łyżki stołowe skórki(...)włożyć do nagrzanego do 130 st C piekarnika. Kiedy ciasto urośnie, zwiększyć temperaturę piekarnika do 180 st C i piec jeszcze ok. 30 min. Ciasto dekorować wg uznania np. polewą czekoladową
Konrad GotujeObłędnie czekoladowe ciasto, które trochę w smaku przypomina murzynka. Buraczków w środku nie czuć, ani nie widać. Proponuję zrobić podwójną porcję, gdyż szybko znika z talerzy. SKŁADNIKI Ciasto: 1 szkl. mąki pszennej (o poj. 250 ml) 1 łyżeczka proszku do pieczenia, ¾ szkl. cukru, 200 g buraczków startych na tarce o grubych oczkach, 3 jajka, 150 ml oleju(...)gorzkiej czekolady, ¼ szkl. ciemnego kakao Polewa: 3 łyżki margaryny, 3 łyżki mleka, 3 łyżki cukru, 3 łyżki kakao, 1 łyżka śmietany 18% Dekoracja: liście czekoladowe , wiórki czekoladowe WYKONANIE Ciasto: Do miski przesiewamy mąkę, kakao i proszek do pieczenia. Czekoladę siekamy nożem. Jajka ubijamy z cukrem w oddzielnej misce, dodajemy olej, mieszamy. Następnie dodajemy sypką mieszankę, delikatnie miksujemy
słodki bratekwstawić do lodówki na 15 minut . Następnie lepić kulki wielkości orzecha włoskiego i ułożyć na dnie tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia. Ponownie wstawić do lodówki na czas przygotowania ciasta czekoladowego. Żółtka ubić z połową cukru na gęstą i puszystą masę.Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej ,przestudzić i połączyć delikatnie z żółtkami .Mąkę ,proszek i kakao ,przesiać i dodawać do masy(...)drugą połową cukru i delikatnie wmieszać do masy czekoladowej . Tortownicę z kulkami wyjąć z lodówki i zalać masą czekoladową . Piec w 175 stopniach przez około 30 minut. Ciasto po przestudzeniu polać polewą czekoladową. Mleko ,masło i cukier włożyć do małego rondelka ,doprowadzić do zagotowania na małym ogniu ciągle mieszając.Gorącą polewą polać ciasto. Przepis z bloga : Mniam Mniam
Ladylaura.kolejny czekoladowy tort. Czekoladowy tort przełożony czekoladowym ganache i dulce de leche. Słodki, kaloryczny (a jakże) znikający w mgnieniu oka. Czekoladowe wypieki są fantastyczne! Mrożona kawa i pyszne , schołodzone czekoladowe ciasto to idealny deser na letnie popołudnia. Co ja mówię! Czekoladowy tort to wypiek na każdą okazję! Czekoladowy tort Składniki: 200 g gorzkiej czekolady 1 łyżeczka cynamonu 200 g masła(...)lekko zmiksuj z maślanką i solą. Dodaj do masy czekoladowej. Przesiej mąkę z sodą i dodaj do czekoladowej masy. Delikatnie wymieszaj. Przełóż masę do formy, wygładź powierzchnię i wstaw do nagrzanego piekarnika. Piecz przez 1 godzinę i około 20 minut. Wyjmij ciasto i ostudź. przygotuj ganache. Rozpuść czekoladę ze śmietanką w kąpieli wodnej. Dodaj golden syrop i zamieszaj. Ostudź ganache
codojedzeniaczekolada! Podobne ciasto czekoladowo-czekoladowe niedawno miałam przyjemność zaprezentować już na moim blogu (przepis TU ) Dziś postanowiłam upiec trochę inne, acz równie pyszne ciasto czekoladowe z masą daktylowo-migdałową. Składniki: CIASTO 150 g gorzkiej czekolady 1 łyżka płynnego miodu 115 g masła 55 g cukru 2 jaja 85 g mąki pszennej 1 łyżeczka proszku do pieczenia(...)masę. Dodawałam po jednym jajku i dalej ubijałam. Następnie wlałam masę czekoladową. Dosypałam mąkę i proszek do pieczenia. Wkropiłam aromat migdałowy. Wymieszałam. Przełożyłam masę do formy posmarowanej masłem i posypanej tartą bułką. Piekłam w piekarniku rozgrzanym do temperatury 180 stopni przez około 20-25 minut. W czasie gdy ciasto się piekło przygotowałam masę daktylową. Posiekałam migdały i pokroiłam daktyle. Możecie
potrawyregionalneZnakomite ciasto przygotowane na dzień czekolady. Do jego zrobienia zainspirował mnie przepis z książki Dr Oetkera „Czekoladowe ciasta”. Przepis okazał się świetny, podobnie jak inne sprawdzone już przeze mnie przepisy z tej książki. Przygotowując ciasto zamieniłam orzechy laskowe na migdały i dodatkowo przełożyłam je masą budyniową. Wyszedł z tego całkiem zgrany duet. Wszystko doskonale się skomponowało. Wilgotne czekoladowo-migdałowe ciasto
Wiem co jemBrownie to chyba najpopularniejsze ciasto czekoladowe, klasyk prosto z USA. Każdy miłośnik czekolady na pewno nie odmówi kawałka tego smakołyku. Ciasto jest bardzo kaloryczne, ale raz na jakiś czas można sobie pozwolić na odrobinę szaleństwa. Ja przygotowałam wariację na jego temat , dodając słone orzeszki i karmel. Ciasto dla zwolenników batonika snickers. Brownie z karmelem i orzeszkami ziemnymi Składniki(...)ciasta) ½ łyżeczki proszku do pieczenia 200 g masła 1 puszka masy kajmakowej 200 g orzeszków ziemnych solonych Przygotowanie: Czekoladę oraz masło roztapiamy w kąpieli wodnej. Rozpuszczone składniki mieszamy aby dobrze się połączyły. Masę odstawiamy na 20 minut aby lekko przestygła. Jajka roztrzepujemy w misce za pomocą widelca. Mąkę przesiewamy i łączymy z proszkiem do pieczenia. Dodajemy stopniowo do czekoladowej masy
Mania GotowaniaMasa to lekko zmodyfikowana propozycja z Ciast i deserów nr 1/2011. Krem pod polewę czekoladową znalazłam na stronie Kasi, a kokardę wykonałam według instrukcji z książki Niezwykłe ciasta czekoladowe, 20 przepisów na wyjątkowe okazje Toma Phillipsa (w której to książki użycie, szczerze mówiąc, nie wierzyłam - są tam cuda wydające się być zdecydowanie poza moim zasięgiem). Całość jest bardzo(...)miękkiego masła135 g cukru pudru2 łyżeczki cukru waniliowego2 łyżki kakao3 łyżki mlekapolewa czekoladowa:200 g ciemnej czekolady (50%)80 ml śmietany kremówki (38%)45 g masła2 łyżeczki cukru waniliowegodekoracja:czekoladowa kokarda1/5 łyżeczki złotego barwnika w proszkuBiszkopt:Białka ubić na sztywną pianę. Partiami dodawać cukier, nie przerywając miksowania. Po jednym dodawać żółtka, dokładnie miksując po każdym dodaniu. Na końcu partiami wsypywać
Pożeraczka, czyli raz adobrzedowolnie, na pewno będzie hitem przyjęcia. Bardzo polecam… Zapraszam na FILM . Subskrybuj kanał Małej Cukierenki: http://www.youtube.com/malacukierenka (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Składniki na Tort czekoladowo – pomarańczowy: Biszkopt: 5 dużych jajek – osobno żółtka i białka 150g mąki pszennej (użyłam tortowej) 3 łyżki kakao bez cukru 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1/4 łyżeczki aromatu waniliowego 150g cukru(...)średnicy 20-21cm wyłożonej papierem do pieczenia. Wyrównać i wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec przez około 45 minut. Po wyjęciu z piekarnika odstawić do całkowitego ostygnięcia. 5. Ostygnięte ciasto przekroić w poziomie dwa razy ( patrz FILM ). Jedną część biszkoptu włożyć z powrotem do blaszki. Do nasączenia: 6. Sok pomarańczowy przelać do rondelka, dodać cukier i zagotować. Trzymać na małym ogniu
Mała Cukierenkaczekoladowe ciasto z pieczonym bakłażanem Dodanie pieczonego bakłażana do ciasta sprawia, że jest ono niezwykle aromatyczne i wilgotne, natomiast bakalie i kakao sprawiają ze deser staje się prawdziwą czekoladową ucztą Składniki 1 spory bakłażan (450 g) 100 g kakao 150 g mąki 150 g dowolnych bakalii 150 g cukru 125 ml oleju 3 jajka 30 ml koniaku(...)olej, kakao, mąkę, cukier, sól, rozbite jajka, oraz proszek do pieczenia. Całość przez chwilę mieszamy i przekładamy do niewielkiej blaszanej formy ,wyłożonej pergaminem. Nagrzewamy piekarnik do 180 stopni, wkładamy ciasto i pieczemy przez 35-40 minut. Na koniec sprawdzamy drewnianym patyczkiem stopień wypieczenia ciasta w środku (z uwagi na dodanie bakłażana ciasto będzie bardziej wilgotne niż zwykle). Wyłączamy
Miód i pieprzPrzestudzić, ale tak, by nadal była płynna. Do jednej połowy ubitej śmietany dodać 1/2 żelatyny, połączyć, wyłożyć na pierwszy blat kakaowego biszkoptu. Na warstwie śmietanowej rozsmarować 1/2 polewy czekoladowej, włożyć ciasto do zamrażalnika(...)kilka minut, by polewa szybko zastygła. Następnie dodać resztę żelatyny do pozostałej śmietany, połączyć, wyłożyć na zastygniętą polewę, wyrównać, przykryć drugim blatem ciasta. Wierzch ciasta posmarować pozostałą połową polewy czekoladowej. ciasto schłodzić w lodówce. Kroić nożem zanurzonym w gorącej wodzie
Moje domowe kucharzenie