delikatne ciasto kakaowe – biszkoptowe z pysznym kremem budyniowym i podwójnie skąpanymi rodzynkami. Pierwsza ich kąpiel odbywa się w rumie (lub innym alkoholu jaki wybierzecie :), a druga w polewie czekoladowej. Ciasto w sam raz dla tych, którzy mają niedobry magnezu, jak ja :) a przede wszystkim dla czokoholików, którym także jestem :) Idealnie sprawdza się na wszelkiego rodzaju uroczystości :) No i można(...)niej masło i ponownie mieszamy do rozpuszczenia. Do płynnej polewy dodajemy odsączone rodzynki. Całość mieszamy, by była jednolita i pozostawiamy, by przestygła, a następnie zimną masę rodzynkowo – czekoladową wykładamy na wierz ciasta i rozprowadzamy równomiernie. Gotowe ciasto pozostawiamy w zimnym miejscu na co najmniej 2 godziny przed serwowaniem na stół, a najlepiej zrobić je dzień wcześniej, będzie wtedy miały dużo
Smakowy RajJeśli lubicie ciasta szybkie, ucierane i do tego czekoladowe z orzechami, koniecznie wypróbujcie ten przepis. SKŁADNIKI (na keksówkę 30x12cm) 5 jajek 1 szklanka cukru 200 g masła 2 szklanki mąki 2 łyżeczki proszku do pieczenia 2 łyżeczki cukru waniliowego 1 łyżeczka aromatu pomarańczowego 4 łyżki ciemnego kakao 2/3 szklanki posiekanych orzechów włoskich cukier puder do posypania(...)orzechy i mieszamy łyżką. Foremkę wykładamy papierem do pieczenia (lub smarujemy masłem i oprószamy bułką tartą). Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na około 40 minut. Wystudzone ciasto oprószamy cukrem pudrem. Smacznego
Moje Kuchenne Rewelacjewiśnie, więc ciasto z wiśniami musi być :) Przepis pochodzi ze wspaniałej strony Moje Wypieki. Jak zwykle gdy robię ciasto od Pani Doroty, jest ono efektowne i bardzo smaczne ;) Słodkie ciasto czekoladowe i kwaśny krem świetnie się komponują. Dla tych co wolą słodsze ciasta, proponuję jednak dosłodzić krem, gdyż moje rodzinne łasuchy narzekały, że trochę za kwaśne. Trzeba też przyznać(...)kremówki 36%, schłodzonej 800 g wiśni świeżych lub mrożonych 5 łyżek cukru 6 łyżeczek żelatyny około 100 ml wody Polewa czekoladowa: 125 ml śmietanki kremówki 125g mlecznej czekolady Wykonanie: Ciasto czekoladowe: Olej, wodę, szklankę cukru i 3 łyżki kakao umieszczamy w garnuszku i gotujemy, aż cukier się rozpuści. Zdejmujemy z palnika i studzimy. Uwaga! Składniki na ciasto powinny być
Czerwona PorzeczkaZachęcam Was do zrobienia tego tortu!Ps. Uwaga to ciasto nie pójdzie w cycki, hehe! To bomba kaloryczna, ale co tam! Coś nam się od życia należy :) Składniki na ciasto czekoladowe ciemne: 50 g gorzkiej czekolady posiekanej 50 g masła 50 g cukru drobnego 2 duże jajka, w temperaturze pokojowej 50 g mąki pszennej 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii(...)wyłożonej papierem do pieczenia. Piekłam w temperaturze 175 stopni przez około 25 minut do suchego patyczka. Po tym czasie ciasto wyciągnęłam i odstawiłam do przestudzenia. Składniki na ciasto czekoladowe jasne: 50 g białej czekolady, posiekanej 50 g masła 50 g cukru drobnego 2 duże jajka w temperaturze pokojowej 50 g mąki pszennej 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii 1/3 łyżeczki proszku
Blondynka Gotujemiłośników karmelu, polewy toffi i orzeszków ziemnych. Nie przeraźcie się tym, że ciasto samo w sobie będzie mało słodkie - masa nadrobi zawartość cukru w cieście ;) Długo szukałam przepisu na czekoladowe ciasto, bez zawartości kakao. Aż w końcu metodą prób i błędów, wyszło :) Ciasto jest zbite jak brownie , ale nie tak wilgotne. Spróbujcie, a może Wam zasmakuje. U mnie przepis zostaje(...)Wymieszać do połączenia się składników. Pod koniec ucierania, dodać mąkę i proszek do pieczenia. Dokładnie wymieszać. Wyjdzie bardzo gęste ciasto. Białka ubić na sztywno ze szczyptą soli. Dodać do czekoladowego ciasta i dokładnie wmieszać w ciasto. Masę przelać do foremki. Piec ok 45-50 min w piekarniku nagrzanym do 170C (bez termoobiegu) - do tzw."suchego patyczka". Ciasto przestudzić. Ściąć górkę
CookYourselfmacie ochotę na coś słodkiego, ale sami do końca nie wiecie na co konkretnie, chcielibyście coś domowego a zarazem myślicie o „kupnym” batoniku – koniecznie wypróbujcie to oto ciasto. Ciasto czekoladowe Twix z karmelowym kremem, masą batoników twix, kruchych maślanych shortbread, górą popcornu zaspokoi Wasze kupki smakowe. A to wszystko zawarte w jednym kawałku ciasta. Koniecznie wypróbujcie. Ręczę, że będziecie(...)Wykonanie: Na pierwszy blat ciasta wykładamy połowę kremu. Przykrywamy drugim blatem. Wykładamy pozostały krem. Polewamy karmelem. Dekorujemy batonikami, ciasteczkami, popcornem. Ciasto wkładamy na kilka godzin do lodówki. The post Ciasto Czekoladowe Twix appeared first on Made
Made By Mom And SonMamy majówkę! Zamiast kiełbasy z grilla, zajadam się dziś tartą czekoladową. Długie poszukiwania mojego ciasta czekoladowego zakończyły się, na przepisie zapożyczonym od blogu From movie to the kitchen , gdzie pysznie są połączone filmy z kuchnią. W planach mam również ciasto z Leonardo DiCaprio, ale to na kolejny raz. Miłego! Składniki kruche ciasto 2 szklanki mąki(...)mąkę, zmiksować do czasu uzyskania masy. Piekarnik nagrzać do 200 stopni, włożyć ciasto na ok 20 min (do momentu aż się zarumieni). Wyjąć, przelać masę czekoladową, zmniejszyć temperaturę do 160 stopni, włożyć ciasto i piec
pink envelopePiernik czy czekoladowe ciasto? Jedno i drugie! Połączenie tych dwóch wypieków i zestawienie ich z morelowym dżemem oczaruje każdego gościa. Bezproblemowe, smaczniejsze z każdym kolejnym dniem. Moja rada- ciasto najlepiej przechowywać w zamkniętym pojemniku w chłodnym miejscu, ale nie w lodówce. Składniki: (na blaszkę o wymiarach 35×25 cm) Ciasto: 100 g gorzkiej czekolady 4 duże(...)suchego patyczka. Po tym czasie wyjąć z piekarnika, a gdy ciasto ostygnie przekroić wzdłuż na dwa blaty. W razie potrzeby, gdyby ciasto urosło się z górką, można górny blat przyciąć z wierzchu nożem. Placki przełożyć dżemem morelowym. Polewa czekoladowa: Mleko i cukier puder umieścić w garnuszku. Podgrzewać do rozpuszczenia się cukru. Następnie dodać pokrojone w kostkę masło, dalej podgrzewać
Nastoletnie WypiekanieIdealna propozycja dla wielbicieli wilgotnych, czekoladowych ciast w stylu brownie. Z niespodzianką w postaci serduszka :) Idealne na Walentynki, Dzień Mamy, Dzień Babci i Dziadka czy z okazji urodzin ukochanej osoby. Jedyne czego potrzeba to foremki w kształcie serduszka oraz trochę chęci i czasu. Najpierw musimy przygotować ciasto ucierane z którego wytniemy serduszka, następnie zalać je ciastem czekoladowym i ponownie
Moja Galeria Smakulubię serniki, to postanowiłam go zrobić w ciemno (w sumie) na rocznicę ślubu dziadków. Sernik robi się bardzo szybko i tak samo szybko znika. Połączenie brzoskwiń, czekoladowego spodu ciasta i przepysznej masy serowej tworzy idealną kompozycję. Sernik jest fajnie puszysty i delikatny. Spróbujcie bo naprawdę warto ;) Ciasto podałam na porcelanie firmy Bogucice - kolekcja Jesień Składniki(...)Masa serowa: 1,2 kg sera białego twarogowego 1/4 kostki masła 5 całych jaj cukier waniliowy 1,5 szklanki cukru 0,5 olejku arakowego puszka brzoskwiń Kruche ciasto czekoladowe: 2 i 3/4 szklanki mąki 2 łyżki kakao 3/4 szklanki cukru 2 łyżki śmietany kostka masła (200g) 2 żółtka Wykonanie: Mąkę i kakao dokładnie wymieszać. Dodać cukier
Krakowskie smaki AniDziś mam dla Was szybki, smaczny przepis na czarne (czekoladowe) ciasto bananowe. Ten słodki wypiek powstał z potrzeby chwili. Chciałam przygotować ciasto, które nie zawierałoby dużych ilości cukru, a jednocześnie w smaku odpowiadałoby całej rodzinie, zwłaszcza najmłodszym. Wchodząc do kuchni zauważyłam na stole bardzo dojrzałe banany, które odłożyłam do przygotowania pysznych i zdrowych koktajli. I jak się domyślacie, moje owoce(...)zachwycona. Dzięki zastosowaniu bananów i ciemnego kakao powstał pyszny, nie za słodki wypiek. A te małe bananowe kawałeczki, które widać w ciemnej warstwie... nadają ciastu niesamowitego uroku :) Takie czarne (czekoladowe) ciasto bananowe idealnie nadaje się do popołudniowej kawy czy herbaty. Spróbujcie i Wy, zapraszam. Składniki: 2 bardzo dojrzałe banany 3/4 szklanki mleka 1/4 szklanki oleju 2 jajka klasy
Słodkie okruszkitort z owocami i galaretką przyciąga spojrzenia i nęci kubki smakowe. Nie czekajcie do weekendu, początek tygodnia też jest dobry na pieczenia ;) Składniki: ( duża porcja, tortownica średnicy 32 cm ) Ciasto czekoladowe: 150 g czekolady deserowej 120 g masła 8 jajek 1 szklanka cukru 1 i 1/3 szklanki mąki pszennej 2 łyżeczki proszku do pieczenia 2 łyżki ciemnego kakao Masa serowa(...)gorącą wodą. Twaróg sernikowy zmiksować z cukrem pudrem i cukrem waniliowym. Dodać rozpuszczoną żelatynę - dokładnie wymieszać. Na koniec dodać ubitą śmietankę - całość delikatnie połączyć. W tortownicy ułożyć blat ciasta czekoladowego, wylać nieco więcej niż 1/3 porcji masy serowej, przykryć kolejnym blatem ciasta, wylać kolejną porcję masy serowej. Przykryć ostatnim blatem i na wierzch wylać cienką warstwę masy serowej. Na wierzchu
kolorowotorcikowobardzo smaczne ciasto powstało na potrzeby szybkiego wykorzystania zalegającej w spiżarce kaszy manny (czyli grysiku), której termin ważności nieubłaganie zbliżał się ku końcowi ;) Ciemne, czekoladowe (za sprawą dodatku budyniu czekoladowego) ciasto, a pomiędzy nim jasna grysikowo-jogurtowa masa z dodatkiem owoców czarnej porzeczki. Ciasto jest bardzo słodkie, ale czarna porzeczka równoważy jego smak i dodaje odrobiny wilgoci zwartej konsystencji. Sprawia(...)oraz kaszę manną. Porzeczki dokładnie myjemy i osuszamy. Pozbywamy się ewentualnych szypułek. Masę grysikową wylewamy na schłodzony spód, a na niej układamy równomiernie owoce. Wyjmujemy z zamrażalki drugą połowę czekoladowe ciasta i ścieramy na tarce o grubych oczkach, najlepiej bezpośrednio na wierzch jasnej masy. Ciasto wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do temperatury 180 stopni i pieczemy przez 50 minut (max. godzinę
MyCookBook.pl