formie o średnicy 24 cm z kominem, po przestudzeniu przekroić na 2 części Jedną część przekrojonego, przestudzonego ciasta posmarować powidłami, na to rozsmarować krem i przykryć drugą warstwą ciasta Udekorować polewą czekoladową, może być gotowa. Na wierzchu pokruszyłam bezę:) Wg mnie można ewentualnie dodatkowo nasączyć ciasto naparem z kawy, będzie bardziej wilgotne, bo sam biszkopt kakaowy jest dość suchy
Proste Potrawywyjmij z zamrażalnika, rozwałkuj i wyłóż na formę dużej tortownicy. Wylep spód i boki. Ciasto oprósz delikatnie kakao. Wylej masę serową białą. Następnie miejscowo łyżką wyłóż masę serową -czekoladową. Z reszty ciasta piernikowego, za pomocą foremki do ciasta powycinaj gwiazdki. Ułóż na wierzch ciasta. Ciasto pieczemy w temp 170 stopni C. Pierwsze 10 minut dół + termoobieg. Potem
SMYKWKUCHNIprawda sezon owocowy jeszcze tra ale ja postanowiłam upiec tym razem coś innego, pełnego czekolady i śmietany, bo takie życzenie było rodziny. Wybrałam ciasto Nigelli Lawson czekoladowa chmura, które jest proste, w miarę szybkie w wykonaniu i pyszne. W dodatku ciasto jest bez mąki, prawie sama czekolada, wiec to idealna propozycja dla jej miłośników. Ciasto pysznie uzupełnia bita śmietana. Ciasto
Bernika - moj kulinarny pamietnikokazji opublikuję takie imprezowe menu na blogu. Niestety, nie wiem dlaczego, ale nie zrobiłam zdjęć ciast i słodkości. I tak, na stole wylądowały przekąski: SŁODKIE: - tort czekoladowo-miętowy - sernik kajmakowy - ciasto marchewkowe z kremem z białej czekolady - deserki z granolą i malinami - kokosanki - blok czekoladowy WYTRAWNE : - sałatka z gruszką, serem pleśniowym i żurawiną - carpaccio z buraka z fetą
bistro mamajedna kobietka na jednym kawałku nie poprzestanie. Tort bowiem przygotowany jest z 9 tabliczek gorzkiej czekolady. Kusi Was? I o to chodzi! Zapraszam na Tort mocno czekoladowy, idealny nie tylko od święta.Składniki:6 żółtek6 białek180 g cukru85 g mąki pszennej70 g mąki ziemnaiczanej4 łyżki kakaododatkowo9 tabliczek czekolady gorzkiej (70% kakao)500 ml śmietanki 30 %80 g cukru pudru1/3 szklanki(...)kąpieli wodnej, bądź mikrofali. Rozpuszczoną czekoladę rozsmarowujemy do zimnym marmurowym/kamiennym blacie. Pozostawiamy do zastygnięcia, gdy to nastąpi, ostrym narzędziem, np. nożykiem do ziół, przeciągamy po blacie tworząc czekoladowe wiórki.Ostudzone ciasto dzielimy na trzy części. Każdy z blatów nasączamy bogato zimną kawą połączoną z wodą. Na pierwszy blat wykładamy 1/2 kremu czekoladowego, rozsmarowujemy, a następnie przykrywamy kolejnym blatem, który smarujemy
Słodkie Przyjemnościwielką radością. Jakiś czas później wołając "jescee markewkę" moja pociecha prosiła mnie po prostu o powtórkę tego wypieku :) Moja księżniczka trzyma dumnie w rączkach własnoręcznie zdobione ciasto - oczywiście wersja różowa dla niej, a czekoladowa dla braciszka ;) Składniki: (na 2 małe keksówki o wymiarach 155x60x55) 3 małe marchewki 1 średnie jabłko 3 jajka 3/4 szklanki cukru 1/2 szklanki oleju szczypta mieszanki(...)Wierzch każdego małego keksu zdobimy polewą np. z białej czekolady. Całość posypujemy ulubionymi posypkami. Polecam posypki Decorada od Delecta. U mnie córeczka wybrała różową posypkę na swoje ciasto (truskawkowy maczek), a czekoladową (płatki czekoladowe) dla brata. Smacznego Przepis dodaję do akcji
Słodkie okruszkiszklanka kwaśnej śmietany Dodatkowo: 1 średni słoik ulubionego dżemu owocowego 750ml śmietany kremówki 3 śmietan - fixy Wiórki czekoladowe lub potarta czekolada Margarynę ucieramy z cukrem, dodajemy jajka, kwaśną śmietanę, kakao, sodę i mąkę. Dobrze wymieszaną masę przekładamy do niewielkiej blaszki wyłożonej pergaminem. Ciasto pieczemy w temperaturze 180°C około 40 minut. Po czym zostawiamy w wyłączonym piekarniku około 10 minut(...)ciasto smarujemy cienką warstwą dżemu (na moim ciastku niewidoczny pomarańczowy). Ubijamy śmietankę zgodnie z przepisem na śmietan - fixie, a następnie przekładamy ją na ciasto i równo rozsmarowujemy. Gotowe ciasto posypujemy wiórkami czekoladowymi lub tartą czekoladą i wstawiamy do lodówki, aby wychłodło. Smacznego :) R E K L A M A google_ad_client = "ca-pub-5566741004431373"; /* video */ google_ad_slot
Smakowy Rajkolanach i kubkiem herbaty w ręku. A jutro polowanie na kasztany :) Wypadałoby wspomnieć co nieco o poniższym cieście:) Cóż, kolejny rodzinny przepis, który zawsze spotyka się z adoracją z mojej strony:) Murzynek :D Puszysty i wilgotny zarazem, bardzo czekoladowy :) Z dodatkami lub bez:) W sam raz na początek weekendu: :) P.S. Wiśnie są mało widoczne na zdjęciu jednak zapewniam(...)sztywną pianę. Ciasto wlać do wysmarowanej tłuszczem formy. Na wierzchu poukładać wiśnie. Piec w temperaturze 190 stopni przez około 40 - 45 minut. Gotowe ciasto posmarować polewą czekoladową. I coś dla ucha na ten sobotni poranek
My simple kitchenkruchym cieście. Gorące, kwaskowe jabłka nasączają biszkopt dzięki czemu ciasto jest wilgotne. Jak na szarlotkę królewską przystało, dopełnieniem jest aksamitny krem mleczno-maślany i polewa czekoladowa. Przepis na to ciasto jest w mojej rodzinie od bardzo dawna. Ta szarlotka najczęściej króluje na zimowym, świątecznym lub karnawałowym stole. Składniki: Biszkopt • 4 jajka • 3/4 szklanki mąki(...)Jabłka • Obrane i starte jabłka na tarce o grubych oczkach zagotować razem z suchą galaretką. Chwilę poddusić. Polewa czekoladowa • Zagotować śmietankę, dodać pokruszoną czekoladę i masło. Mieszać, aż się rozpuści. Składanie ciasta • Biszkopt położyć na tortownicy wyłożonej folią spożywczą lub aluminiową. • Na biszkopt wylać gorące jabłka i poczekać, aż wystygną
To co kochamPrzygotowania do świąt czas zacząć... dziś polecam pyszną czekoladową babkę! Smakuje wyśmienicie! Składniki; 12 dag masła 3/4 szkl. cukru kryształu lub trzcinowy Skworcu 4- 5 łyżek kakao Skworcu 2 jajka 1 szkl. śmietany 18% 2 szkl. mąki pszennej 1 łyżeczka proszku do pieczenia Skworcu 1 łyżeczka sosy oczyszczonej Przygotowanie; Masło z cukrem należy utrzeć mikserem aż będzie jasna(...)należy natłuścić masłem i oprószyć mąka Ciasto przełożyć do formy i piec w nagrzanym piekarniku do 160C około 50- 60min. lub do suchego patyczka. Po wystudzeniu ciasto udekorować polewą czekoladową i kolorowymi cukierkami. Smacznego
Radość kipiąca uśmiechem.pomarańczy 50 g suszonej żurawiny polewa czekoladowa garść wiórek kokosowych Wykonanie: Margarynę ucieramy z cukrem. Dodajemy po jednym żółtku w dalszym ciągu ucierając a następnie po łyżce masy makowej. Do masy dodajemy wszystkie bakalie, aromat i resztę składników. Jabłka obieramy i kroimy na małe kawałki. Białka ubijamy na sztywno i dodajemy do ciasta. Wszystko razem dokładnie mieszamy(...)wykładamy do przygotowanej wcześniej formy i wkładamy do piekarnika na 40 minut w temp. 180 stopni. Gotowe ciasto odstawiamy do ostygnięcia. W tym czasie przygotowujemy polewę czekoladową i dekorujemy nią ciasto. Można jeszcze posypać całość pokrojonymi orzechami lub wiórkami kokosowymi. Smacznego
ciastkarnia na kruchym spodziebardzo malo wiec dzis postanowilam nadrobic zaleglosci.Korzystajac z okazji, ze trwa wlasnie "orzechowy tydzien" zorganizowany przez Ele z bloga My best food nie moglam upiec nic innego jak wlasnie ciasto z orzechami.Przyznam, ze mialysmy troche klopotu z zakupem orzechow. Nagle zabraklo ich w sklepach, tak jakby wszyscy swietowali orzechowy tydzien ;)Nie bez problemow nabylysmy wiec potrzebne nam skladniki i przystapilysmy(...)jednym jajku ciagle ucierajac. Na koncu dodajemy maka wraz z proszkiem i mleko.Gotowe ciasto przekladamy do natluszczonej blachy.Pieczemy przez okolo 40-50 minut w temperaturze 175°C.Po wystudzeniu ciasto dekorujemy polewa czekoladowa lub czeklolada stopiona w kapieli wodnej z dodatkiem masla. Na kazdym kawalku umieszczamy polowke orzecha.Smacznego
Przysmaki Karolkidorosłym! Bo kto się oprze kremowi, który jest obłędnie mleczny, dość słodki i jednocześnie taki... delikatny? Całość doskonale się komponuje z miękkimi herbatnikami i kuszącą polewą czekoladową. Koniecznie spróbujcie, a z pewnością ciasto to będziecie często powtarzać, tak jak i ja! (Forma o wymiarach około 20 x 20 cm) Masa: 3/4 szklanki mleka (1 szklanka = 250 ml) 1/2 szklanki cukru(...)lekkiego przestudzenia. Ciasto. Na dnie formy wysłanej papierem do pieczenia kolejno ułożyć warstwę herbatników (**), połowę masy mlecznej, herbatniki, resztę masy oraz ponownie ciastka. Na końcu wierzch ciasta równomiernie pokryć płynną polewą czekoladową. Całość wstawić do lodówki na kilka godzin, a najlepiej na całą noc. (*) Mleczną mieszankę należy dodawać po kilka łyżek, bo inaczej z masła mogą porobić się grudki
Di gotujePrzy obecnej pogodzie za oknem, czyli ściana deszczu, ciepły deser z kawą czy herbatą jest wskazany. Do tego idealnie pasuje polewa czekoladowa, która super niweluje jesienną zniżkę w samopoczuciu. To kto z Was się skusi? Do przygotowania ciasta potrzebujemy: 250 g twarogu odrobinę mleka 1 jajko 50 g masła (roztopionego) 75 – 100 g cukru 1 opakowanie cukru waniliowego szczyptę(...)pieczemy ok 30 minut. Gotowe ciasto wyjmujemy z piekarnika i studzimy. W tym czasie przygotowujemy polewę – w misce umieszczamy nutellę. Mieszamy trzepaczką aż skłądniki się polączę. Chłodne ciasto polewamy polewą czekoladową. Smacznego
Szybko Tanio SmacznieNiedzielne śniadania dobrze zaczynać na słodko. To ciasto idealnie pasuje do mocnej czarnej kawy. Jest delikatnie korzenne, chrupiące z rozpływającym się kawowo-czekoladowym wnętrzem. To ciasto nie potrzebuje długich wstępów, sam fakt, że najlepiej wyjada się je prosto z blaszki, przemawia za tym by jak najszybciej je upiec :) Błyskawiczne ciasto z korzenną posypką na podstawie tego
wegetalerzeCiasto imituje biedronkę. Na cieście ciemnym lekko biszkoptowym przeplatają się kropki z ciasta jasnego kruchego, wszystko przełożone jest masą budyniową i biszkoptami nasączonymi galaretką. A wszystko oblane jest czekoladową polewą. Idealne ciasto na stół świąteczny :) Składniki: ciasto jasne: 3 szklanki mąki szklanka cukru 250 g margaryny ciasto ciemne: 3 jajka 1/2 szklanki cukru szklanka śmietany 18% 3 łyżki kakao
na moim stole...Bardzo smaczna i szybka w przygotowaniu rolada orzechowo - czekoladowa. I bardzo kaloryczna, ale od czasu do czasu można :) Tata mówi, że to jego ulubione ciasto z obłędnym czekoladowym kremem z dodatkiem prażonych orzechów. Po prostu pycha! Serdecznie polecam. Biszkopt: 3 jajka 1 szklanka cukru pudru 3/4 szklanki mąki 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1/2 szklanki wody 2 łyżki kakao Krem
Wilczkowy Świat - nasze codzienne gotowaniewysmarować tłuszczem i posypać bułką tartą.Wlać ciasto. Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec ok 45 minut (do suchego patyczka) w temperaturze 180 stopni. Po ostudzeniu ciasta polać polewą czekoladowa. Polewa-czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej i wymieszać z masłem .Tak przygotowaną polewą polać ciasto
magiczna kuchnia Kasi