ciasto czekoladowe bez pieczenia - 4995 przepisów (strona:280/333)

Figowe brownie, zdrowe odżywianie i "Karolina odNOWA" Karoliny i Macieja Szaciłło 154

Mamy dziś dla Was coś idealnego na upał lub po prostu na chwile kiedy nie mamy ochoty na włączanie piekarnika! Coś co dodatkowo nie będzie męczyło

Plate of Joy
22 urodziny i Beza Jamiego Olivera 209

"Witajcie w moje urodziny! Nie wiem, jak to minęło, ale dziś kończę 22 lata. Nic to w moim życiu nie zmienia, nadal czuję się młoda i

Słodkie Przyjemności
TU I TAM nr 8. Avocado brioche. Wegańska. A może chleb? 194

koniec dodać 2 łyżki masła (ja użyłam margaryny) i zagniatać do momentu, aż masło zupełnie połączy się z resztą ciasta. Ciasto jest bardzo elastyczne, przypomina miękką plastelinę, nie lepi się do rąk i świetnie formuje.  Zagniecione ciasto przełożyć do wysmarowanej oliwą misy, nakryć i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na ok. 1,5 godziny (aż podwoi objętość). Następnie(...)nakryć i zostawić do kolejnego wyrastania na ok. 1,5 godziny (powinno znów podwoić objętość). Tak wyrośnięte ciasto przełożyć na blat, podzielić na 8 równych części, uformować z nich równej wielkości kule i przełożyć do natłuszczonej lub wyłożonej papierem do pieczenia podłużnej formy keksowej o wymiarach ok. 22x10 cm (moja była większa, więc brioche rozeszła się nieco wszerz

KUCHARNIA
Letnie ciacho z owocami + trzecia nominacja do Liebster Blog Award 176

ciasto delikatnie się do niej przyklei i tak właśnie ma być (ja zazwyczaj piekę to ciacho w okrągłej, płaskiej formie do tarty, ale polecam również tortownice i inne formy ze zdejmowanymi bokami). Wyrównujemy powierzchnię. W cieście można porobić szpatułką zygzaki, by uwolnić duże pęcherze powietrza, które podczas pieczenia mogą zaburzyć równomierne rośnięcie. Formę wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy(...)piekarnika w trakcie pieczenia, a po upłynięciu 25 min. wyłączamy grzanie i zostawiamy ciasto na kolejne 5 min. Po tym czasie wyjmujemy formę z piekarnika. Kiedy ciasto lekko przestygnie, delikatnie odklejamy je od formy (jeśli mamy formę tradycyjną, a nie silikonową, to można brzegi odkroić nożem) i studzimy do góry nogami na kratce. Kiedy ciasto ostygnie, przygotowujemy bitą śmietanę

Ratunku obiad
Puszyste rogaliki drożdżowe z marmoladą 68

ręcznie przez około 10 – 15 minut . Możesz także użyć miksera z hakami do wyrabiania ciasta. Ciasto powinno być przede wszystkim gładkie i sprężyste . Warto poświęcić czas i energię na wyrobienie ciasta drożdżowego, ponieważ będzie to miało duży wpływ na końcowy smak rogalików. Wyrobione ciasto drożdżowe przykrywam w misce czystą ściereczką kuchenną i odstawiam w ciepłe miejsce na 60 minut(...)trójkątów, możesz wyciąć inna ilość. będzie to miało wpływ na wielkość oraz ostateczną ilość rogalików. Piekę puszyste rogaliki drożdżowe. Gotowe rogaliki układam na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Zostawiam oczywiście odstęp miedzy rogalikami, ponieważ urosną jeszcze podczas pieczenia . Pieczenie rogalików rozkładam na 2 tury, bo wszystkie nie zmieszczą się na blaszce. Rogaliki oczekujące na upieczenie, okrywam czystą

Ania gotuje
You sexy thing! Figi, lody. Ostro i pieprznie. I kiedy przypada Piąta Pora Roku? 154

cudownych lodów z kolorowym pieprzem. Zwolennikom ostrej jazdy nie muszę nawet polecać, by lody dodatkowo oprószyli świeżo mielonym pieprzem - mrauuuu   Na spód płat gotowego ciasta francuskiego (do tarty tatain można używać ciasta kruchego, jak i francuskiego - w tym wypadku, ze względu na lekko słony posmak, wybieram właśnie to drugie) 80 g masła 80 g cukru Na nadzienie(...)formie nadzieniem do góry. Na wierzchu rozłożyć płat ciasta francuskiego, przycinając nadmiar i upychając brzegi do wnętrza tarty. Nakłuć widelcem w kilku miejscach i wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury 210 stopni przez ok. 15-20 minut lub do momentu aż wierzch ciasta ładnie się zrumieni.  W trakcie pieczenia figi puszczają dużo soku - przed przełożeniem na talerz polecam

KUCHARNIA
Sernik ze śliwkami wg Aleex 204

Ferie w naszym województwie dobiegły końca. Jutro powrót do pracy. Udało mi się złapać troszkę oddechu. To dobrze, bo drugi semestr roku szkolnego niesie ze sobą

W mojej kuchni
SERNIK Z MUSEM TRUSKAWKOWYM I BIAŁĄ CZEKOLADĄ 354

Sezon truskawkowy zbliża się do nas wielkimi krokami! Co prawda w sklepach można już dostać olbrzymie ( naprawdę olbrzymie :D ) truskawki, ale nie ma co ich porównywać

Ostra na Słodko
MINI PAVLOVA Z KREMEM CZEKOLADOWO-KAWOWYM 191

Z bezami jest tak, że albo się je kocha albo nienawidzi. Jednym cieknie ślinka na myśl o tej nieziemsko słodkiej skorupce wypełnionej lekko klejącym i ciągnącym

Ostra na Słodko
Bajaderki – ziemniaczki, czyli drugie życie świątecznych ciast 191

Święta, Święta i po Świętach. Goście pojechali już dawno, a wy zostaliście z górą nie pierwszej świeżości ciast. Kto był sprytny, mógł je zamrozić nieco wcześniej

Mieszam w Garnku
Bezglutenowy mazurek kajmakowy 176

kasztanowej nie jestem najlepsza w dekorowaniu ciast, postanowiłam mazurka po prostu posypać prażonymi płatkami migdałowymi. Wegański mazurek kajmakowy Mazurka można przygotować w opcji wegańskiej, należy wtedy zastąpić żółtko zamiennikiem jajka np. siemieniem lnianym rozmieszanym z wodą. Jeśli jednak wolisz mazurki czekoladowe to koniecznie wypróbuj ten przepis na mazurka z nadzieniem daktylowym i kremem czekoladowym . Koniecznie daj mi znać, jeśli wypróbujesz(...)masy - ma mieć konsystencję pół tłustej śmietany. 9 Masę odstawiam do ostudzenia. 10 Piekarnik nagrzewam do 180ºC. 11 Wyciągam ciasto z lodówki i ścieram na tarce na dużych oczkach prosto do formy. 12 Ciasto przyklepuję palcami i formuję boki. 13 Piekę w piekarniku 15 minut do zarumienienia. 14 Wyciągam ciasto z piekarnika i odstawiam do całkowitego ostudzenia. 15 Wlewam

Book of spells
Francuskie makaroniki czekoladowe – podejście pierwsze 145

było wykonać jedną z potraw/wypieków z bloga Basi. Rzuciłem szybko okiem i znalazłem coś co baaaardzo lubię czyli makaroniki wiec mogłem zacząć działać Składniki na czekoladowe francuskie makaroniki są następujące:   Ciasto: - 90 g zimnych białek jajek (podobno bardzo ważne) - 250 g cukru pudru - 25 g kakao - 125 g mielonych migdałów - szczypta soli Krem: - 100 ml śmietany kremówki(...)piekarnik do 150 stopni i włożyłem pierwsza blachę do piekarnika (jedno pięterko wyżej niż ostatni schodek). Włączyłem minutnik na 18 minut i oddałem się hipnotyzującej przyjemności patrzenia jak się pieką moje makaroniki. 18 minut minęło jednak moje makaroniki nie były tak ładne jak oczekiwałem Liczyłem, że będą piękne, puszyste z tak zwaną „stópką” i choć ich smak był

Kuchenne Wariacje
Szpinakowe gwiazdki z niespodzianką + e-book z przepisami na karnawał 135

czosnku i przypraw na gładki krem. Białka ubijamy ze szczyptą soli, a następnie stopniowo dolewamy rozdrobniony szpinak. Dodajemy przesianą z proszkiem do pieczenia mąkę i delikatnie mieszamy. Wylewamy na wyłożoną papierem (tylko spód) blaszkę i pieczemy w nagrzanym do 170⁰C piekarniku ok 30 minut. Studzimy i wykrawamy foremkami ozdobne kształty lub dzielimy na prostokąty. Jajka obieramy, łączymy razem(...)Czekoladowy Muffinek , Sylwii z agencji reklamowej 13 DESIGN odpowiedzialnej właśnie za grafikę oraz skład oraz Ewie z EwaPopielarz.pl  oraz bloga kulinarnego Baby w kuchni , która redagowała i poprawiała całość.  Dziękuję także pozostałym dziewczynom za zaangażowanie i swoje przysłowiowe "5 groszy". Dobra robota! Mam nadzieję, że Wy- Drodzy Czytelnicy zgadzacie się ze mną bez dwóch zdań

Kuchnia w czekoladzie
Babeczki cynamonowe z kremem śmietankowo-czekoladowym 152

pieczenia Krem waniliowy z białą czekoladą: 300 ml śmietany 36% (lub 30%) 1 tabliczka białej czekolady 5 łyżeczek cukru z prawdziwą wanilią 1 śmietan-fix Dodatkowo: mocno kolorowa posypka owocowa Decorada (od Delecty) kuleczki zbożowe w czekoladzie Decorada (od Delecty) Sposób przygotowania: Ciasto: Wszystkie składniki (masło schłodzone) łączymy ze sobą i szybko zagniatamy gładkie i elastyczne ciasto. Rozwałkowujemy(...)wykrawamy szklanką koła. Każde koło wkładamy do foremki na babeczki i wyklejamy nią dokładnie środek, spód lekko nakłuwamy widelcem lub nożem (ciasto można również nakładać na zewnętrzną stronę metalowych foremek). Pieczemy do zrumienienia w 180 stopniach (około 15-20 minut). Studzimy. Krem waniliowy z białą czekoladą: Do rondelka odlewamy 3 łyżki śmietanki, wrzucamy białą czekoladę połamaną na kostki i podgrzewamy

Kolorowy Przepisownik
Bezglutenowa krucha tarta z solonym karmelem 232

Sposób na pochmurny poniedziałek? Proponuję małe przyjemności: dobra kawa, bezglutenowa krucha tarta z solonym karmelem , dobra książka lub ulubiony serial i od razu dzień wydaje się

365 dni dookoła kuchni