ciasto czekoladowe bez pieczenia - 4995 przepisów (strona:275/333)

Czekolada i pomarańcze 228

szpatułką. Masa będzie płynna i tak ma być. Jeśli do pieczenia używamy foremek silikonowych, nie trzeba ich w żaden sposób przygotowywać, a ciasto można wlać bezpośrednio do nich. Jednak jeśli używamy metalowej blachy do babeczek, należy ją najpierw bardzo delikatnie natłuścić, a denka wyłożyć papierem do pieczenia. Nie polecam natomiast używania papierowych papilotek do muffinów, które od wilgoci(...)piekarnika. W zależności od tego, jakich foremek używamy, inny będzie również czas pieczenia. W silikonowych serniczki powinny być gotowe po upływie ok. 65 min, w metalowych ten czas może się wydłużyć do 70 min. Ciastka sprawdzamy patyczkiem, na którym po wyjęciu nie powinny zostać ślady surowego ciasta, może być jednak, a nawet powinien być wciąż wilgotny. Kiedy stwierdzimy

Ratunku obiad
Chleb "w ciemno" i rollercoaster, czyli jak upiec 47 chlebów naraz. 208

Etap II -  wyrabianie ciasta właściwego cała biga (zaczyn przygotowany 8 godzin wcześniej) 3 szklanki (ok. 393 g) mąki chlebowej 1 1/8 (248 g) wody 4 łyżki (71 g) miodu 1 łyżka ekstraktu waniliowego 4 łyżki (25 g) kakao 1/4 łyżeczki drożdży instant 1 łyżka soli 78 g chipsów czekoladowych (inaczej łezki czekoladowe, dropsiki czekoladowe - można pominąć lub zastąpić(...)siekaną gorzką czekoladą) Wszystkie składniki - z wyjątkiem chipsów czekoladowych - zagnieść razem, aby dokładnie się połączyły (używając miksera, wyrabiać na średnich obrotach) i aby gluten się uwolnił. Wyrabiać ok. 8-10 minut. Odstawić na 5 minut, aby ciasto "odpoczęło", a następnie dodać dropsy czekoladowe i dokładnie zagnieść - ok. 1 minuty. Przełożyć ciasto do dużej, lekko natłuszczonej misy, nakryć folią i odstawić

KUCHARNIA
Kostka biszkoptowa z pianką jeżynową 144

piana jak najmniej opadła. Ciasto przelać do przygotowanej formy , wyrównać wierzch, wstawić do nagrzanego piekarnika, biszkopt piec 30 minut (opcja górnej i dolnej grzałki) lub do tzw. suchego patyczka. Upieczone ciasto wyjąć z piekarnika i z wysokości 60 cm upuścić (w formie) na podłogę, "rzucanie" ma na celu wyrównać powierzchnię ciasta. Czasami rośnie na biszkopcie "górka(...)ciastem odstawić do lekko uchylonego piekarnika (już wyłączonego) do całkowitego wystygnięcia. Wystudzony biszkopt oddzielić nożem od brzegów formy , wyjąć ciasto przewracając formę do góry nogami. Biszkopt przeciąć wzdłuż na pół, zerwać papier. Dno fory, w której piekł się biszkopt wyłożyć folią spożywczą, włożyć jedną część biszkoptu. Druga część szczelnie zawinąć w folię spożywczą i zamrozić, będzie na następne ciasto. Przygotowanie

SprawdzonaKuchnia.pl
O tajemniczej maszynce do lodów słów kilka. I ciasteczka z mąki gryczanej 207

Jadąc do Polski, zabrałam ze sobą drobiazg dla Rodziców z okazji Dni Mamy i Taty. Długo myślałam, co by im można kupić, żeby im się spodobało

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Bez pieczenia -truskawki z czekoladą biszkoptami otoczone. 176

Na taką skalę wykładzinę z biszkoptów robiłam po raz pierwszy. Były desery w mniejszych miseczkach czy też pucharkach. Jednak tym razem postanowiłam zaszaleć i iść w

Dieta moja pasja
Warstwowy torcik ala Szarlotka 308

warstw: nasączonego, domowego biszkoptu, masy z podsmażonych jabłek z cynamonem, delikatnej warstwy budyniowej oraz czekoladowej polewy. Połączenie każdej z tych starannie przygotowanych warstw sprawia, że torcik jest delikatny, nie za słodki, dostojny i pyszny! Możecie zrobić ten torcik w wersji BEZ PIECZENIA! Wystarczy, że zastąpicie biszkopt- małymi biszkopcikami,wyłożonymi na dno tortownicy, lub zrobicie podstawę z naturalnych, owsianych(...)etapie nie używamy już miksera!) mieszamy, do uzyskania jednolitej konsystencji. Naszą biszkoptową masę przekładamy do wyłożonej papierem do pieczenia tortownicy [średnica max. 23cm]. Wkładamy do nagrzanego do 180° C piekarnika [funkcja pieczenia: góra/dół]. Pieczemy 25 do 35min, do tak zwanego suchego patyczka. Po wyjęciu z piekarnika-odstawiamy do wystygnięcia. NIE okrajamy nożykiem boków i NIE wyjmujemy

Domowe Torty
Sernik w polewie czekoladowej czyli tofurnik 216

A może serniczek? A może z tofu? A jak z tofu to mniej chętnie? A to błąd! : ) Sernik z tofu zwany inaczej tofurnikiem to klasyczny deser

Book of spells
SERNIK Z CIEPŁYMI LODAMI NA CHRUPIĄCYM SPODZIE 548

   Sernik z ciepłymi lodami, to delikatny sernik na zimno, na genialnym spodzie z sucharków i nutelli (uwielbianym nie tylko przez najmłodszych) z niespodzianką wewnątrz

Smaczne Zdrowe
Rolada cappuccino 688

puder do podsypania  Wykonanie:MASA DEKORACYJNA - składniki na masę dekoracyjną przełożyć do miski, wymieszać łyżką do uzyskania gładkiej jednolitej konsystencji- blachę, na której będziemy piec roladę, wysmarować tłuszczem, wyłożyć na nią papier do pieczenia (moja blacha ma wymiary 26x27cm)- gotową masę przełożyć do rękawa cukierniczego (lub przygotowanego woreczka) i "rysować" na papierze odpowiedni szlaczek lub wzorek- tak przygotowany(...)wtedy łatwiej zwinąć ją w roladzie bez efektu "uciekania"ZWIJANIE ROLADY - ściereczkę z blatem biszkoptowym rozwinąć, zdjąć papier do pieczenia- na rozwinięty blat nałożyć masę budyniową, rozsmarować ją równo na całej powierzchni, pozostawiając wolny pasek po stronie, która będzie kończyć zwiniętą roladę- zwinąć roladę, gotową owinąć ciasno papierem do pieczenia i folią aluminiową, schłodzić w lodówce kilka

Smakołyki Bereniki
SERNIK WIEDEŃSKI Z CYTRUSOWĄ NUTĄ I RODZYNKAMI /Bezglutenowy. 275

Nadeszła pora wielkiego otwarcia jeszcze większej książki kucharskiej, w którą od wielu lat wpisywałyśmy nasze receptury. Przeglądanie zapisanych kart miało być inspiracją do odnalezienia tego, co

Wypisz Wymaluj
Wielkanocny przekładaniec bez pieczenia wg Aleex 149

Przygotowania do Wielkanocy, zaczynam od wymyślania świątecznego menu. Zwracam uwagę na to, by nie było zbyt pracochłonne, bo ten wyjątkowy czas chcę spędzić z bliskimi, a

W mojej kuchni
TOP 3 roślinnych, proteinowych słodkości - Instagram cz. II (bez glutenu, cukru białego, laktozy, wegańskie) 166

Dziś jak to w niedzielę przeważnie bywa przychodzimy do Was z przepisem. Tym razem przepis rozszerzamy również o dodatkowe dwie mniejsze receptury na słodkości z naszego

Candy Pandas
Red velvet cake - tort o aksamitnym smaku 165

był również devil cake, czyli diabelskie ciasto. Było to intensywnie czekoladowe ciasto, wykonane z żółtek jaj, często z dodatkiem kawy, które miało ciemny kolor, wyrazisty smak, zwartą mięsistą konsystencję. Według Stelly Parks, autorki książki o kultowych amerykańskich deserach ( BraveTart: Iconic American Desserts Hardcover ), około 1911 roku połączono przepisy na aksamitne i diabelskie ciasto, dodając do tego drugiego kakao zamiast czekolady(...)krem na bazie serka i śmietanki jeszcze bardziej podkreśla jego aksamitność. Natomiast dodatek czerwonego barwnika to kwestia gustu, wpływa on jedynie na kolor ciasta, ale i bez niego smak pozostaje ten sam. Red Velvet Cake ciasto: 80g masła 80 ml oleju 150g cukru 2 jajka 150ml kefiru lub maślanki 190g mąki 1 łyżeczka sody oczyszcznej 2 łyżki kakao (najlepiej

Obiad gotowy