Sezon truskawkowy zbliża się do nas wielkimi krokami! Co prawda w sklepach można już dostać olbrzymie ( naprawdę olbrzymie :D ) truskawki, ale nie ma co ich porównywać
Ostra na SłodkoZ bezami jest tak, że albo się je kocha albo nienawidzi. Jednym cieknie ślinka na myśl o tej nieziemsko słodkiej skorupce wypełnionej lekko klejącym i ciągnącym
Ostra na SłodkoŚwięta, Święta i po Świętach. Goście pojechali już dawno, a wy zostaliście z górą nie pierwszej świeżości ciast. Kto był sprytny, mógł je zamrozić nieco wcześniej
Mieszam w Garnkukasztanowej nie jestem najlepsza w dekorowaniu ciast, postanowiłam mazurka po prostu posypać prażonymi płatkami migdałowymi. Wegański mazurek kajmakowy Mazurka można przygotować w opcji wegańskiej, należy wtedy zastąpić żółtko zamiennikiem jajka np. siemieniem lnianym rozmieszanym z wodą. Jeśli jednak wolisz mazurki czekoladowe to koniecznie wypróbuj ten przepis na mazurka z nadzieniem daktylowym i kremem czekoladowym . Koniecznie daj mi znać, jeśli wypróbujesz(...)masy - ma mieć konsystencję pół tłustej śmietany. 9 Masę odstawiam do ostudzenia. 10 Piekarnik nagrzewam do 180ºC. 11 Wyciągam ciasto z lodówki i ścieram na tarce na dużych oczkach prosto do formy. 12 Ciasto przyklepuję palcami i formuję boki. 13 Piekę w piekarniku 15 minut do zarumienienia. 14 Wyciągam ciasto z piekarnika i odstawiam do całkowitego ostudzenia. 15 Wlewam
Book of spellsbyło wykonać jedną z potraw/wypieków z bloga Basi. Rzuciłem szybko okiem i znalazłem coś co baaaardzo lubię czyli makaroniki wiec mogłem zacząć działać Składniki na czekoladowe francuskie makaroniki są następujące: Ciasto: - 90 g zimnych białek jajek (podobno bardzo ważne) - 250 g cukru pudru - 25 g kakao - 125 g mielonych migdałów - szczypta soli Krem: - 100 ml śmietany kremówki(...)piekarnik do 150 stopni i włożyłem pierwsza blachę do piekarnika (jedno pięterko wyżej niż ostatni schodek). Włączyłem minutnik na 18 minut i oddałem się hipnotyzującej przyjemności patrzenia jak się pieką moje makaroniki. 18 minut minęło jednak moje makaroniki nie były tak ładne jak oczekiwałem Liczyłem, że będą piękne, puszyste z tak zwaną „stópką” i choć ich smak był
Kuchenne Wariacjeczosnku i przypraw na gładki krem. Białka ubijamy ze szczyptą soli, a następnie stopniowo dolewamy rozdrobniony szpinak. Dodajemy przesianą z proszkiem do pieczenia mąkę i delikatnie mieszamy. Wylewamy na wyłożoną papierem (tylko spód) blaszkę i pieczemy w nagrzanym do 170⁰C piekarniku ok 30 minut. Studzimy i wykrawamy foremkami ozdobne kształty lub dzielimy na prostokąty. Jajka obieramy, łączymy razem(...)Czekoladowy Muffinek , Sylwii z agencji reklamowej 13 DESIGN odpowiedzialnej właśnie za grafikę oraz skład oraz Ewie z EwaPopielarz.pl oraz bloga kulinarnego Baby w kuchni , która redagowała i poprawiała całość. Dziękuję także pozostałym dziewczynom za zaangażowanie i swoje przysłowiowe "5 groszy". Dobra robota! Mam nadzieję, że Wy- Drodzy Czytelnicy zgadzacie się ze mną bez dwóch zdań
Kuchnia w czekoladziepieczenia Krem waniliowy z białą czekoladą: 300 ml śmietany 36% (lub 30%) 1 tabliczka białej czekolady 5 łyżeczek cukru z prawdziwą wanilią 1 śmietan-fix Dodatkowo: mocno kolorowa posypka owocowa Decorada (od Delecty) kuleczki zbożowe w czekoladzie Decorada (od Delecty) Sposób przygotowania: Ciasto: Wszystkie składniki (masło schłodzone) łączymy ze sobą i szybko zagniatamy gładkie i elastyczne ciasto. Rozwałkowujemy(...)wykrawamy szklanką koła. Każde koło wkładamy do foremki na babeczki i wyklejamy nią dokładnie środek, spód lekko nakłuwamy widelcem lub nożem (ciasto można również nakładać na zewnętrzną stronę metalowych foremek). Pieczemy do zrumienienia w 180 stopniach (około 15-20 minut). Studzimy. Krem waniliowy z białą czekoladą: Do rondelka odlewamy 3 łyżki śmietanki, wrzucamy białą czekoladę połamaną na kostki i podgrzewamy
Kolorowy PrzepisownikSposób na pochmurny poniedziałek? Proponuję małe przyjemności: dobra kawa, bezglutenowa krucha tarta z solonym karmelem , dobra książka lub ulubiony serial i od razu dzień wydaje się
365 dni dookoła kuchniciasto lepiej wyrasta przy pieczeniu . Dodać cukier, szczyptę soli oraz rozczyn maślano-mleczno-drożdżowy. Wszystko razem wymieszać i wyrobić na gładkie, elastyczne, ale dość zwarte ciasto - leniwiec kuchenny może z powodzeniem użyć miksera, tylko koniecznie z końcówkami w postaci mieszadeł hakowych, NIE trzepaków. Miskę, w której wyrabiane było ciasto, obsypać mąką i włożyć do niej z powrotem ciasto(...)nadzieniem, tak aby ich końcówki podłożyć pod spód bułeczki - wtedy nie będą się odwijać przy pieczeniu . Mechanizm nadziewania i formowania bułeczek pokazuje poniższa fotorelacja . Drożdżówki ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia - w dość luźnych odstępach, gdyż mocno urosną przy pieczeniu . Blachę z bułeczkami przykryć ściereczką i odstawić na 15 minut do napuszenia. Następnie posmarować
Grunt to przepis!Wczoraj, mimo niedzieli, ze snu wyrwał mnie dźwięk budzika. Na szczęście nie o tak drastycznej porze jak co dzień! Gdy otworzyłam oczy, zobaczyłam, że okno nad
Pożeraczka, czyli raz adobrzeSiwy już włos pokrywa jego głowę, nawet nie zauważyłam, kiedy to się stało. Przygarbiona sylwetka, zwisające wzdłuż
W kuchni Karmel-itkiKolorowe, pachnące, wypełnione malinowym dżemem i aromatycznym budyniem, orkiszowo-twarogowe bułeczki. Słodkie i w dodatku zdrowe. Przygotowałam je dzisiaj z rana. Co mnie do tego
Smiling Shrimpprzygotować go bez jajek. Przecież nie może być zbyt łatwo. Tak oto powstał ten wegański mazurek czekoladowy na spodzie z mąki amarantusowej i orzechów. Jak na mazurka przystało jest bardzo słodki, wystarczy jeden kawałek, żeby poczuć wszechogarniającą słodycz, a to wszystko dzięki masie “kajmakowej” z daktyli i masła orzechowego. Wierzchnia warstwa gorzkiego czekoladowego kremu nadaje mu wysublimowanej(...)zimno Niewątpliwą zaletą tego ciasta, jest to, że można je jeść praktycznie od razu po przygotowaniu. Masa czekoladowa będzie wtedy bardziej delikatna i płynna. Można też schować mazurka w lodówce, dzięki temu masa zgęstnieje i stanie się twardsza ale nadal aksamitna i rozpływająca się w ustach. Mazurka można również delikatnie podgrzać w piekarniku, żeby krem czekoladowy trochę się rozpuścił
Book of spellsDelikatne, lekkie i puszyste ciasto wręcz rozpływa się w ustach :) nie jest za słodkie, a dzięki soku z brzoskwiń można wyczuć delikatną kwaśną nutę słodyczy
Kulinarna (nie)codziennośćteż na deser czy słodką przekąskę. Czekoladowe pancakes – wymarzone śniadanie czekoladoholików Pancakes, czyli puszyste amerykańskie placuszki, to moje ulubione weekendowe śniadaniem. Natomiast pancakes w wersji czekoladowej to już w ogóle pełnia szczęścia. Jestem totalnym czekoladoholikiem. Potrafię bez żadnego trudu zjeść tabliczkę czekolady przy jednym podejściu i jeszcze zagryźć czekoladowym cukierkiem. Gdy byłam młodsza, miałam przez kilka lat uczulenie(...)mrożonymi. Jeśli brak jakichkolwiek owoców pod ręką, można też posmarować czekoladowe pancakes ulubionym dżemem, konfiturą lub powidłami. W wersji na wypasie możecie polać placuszki sosem czekoladowym, albo posmarować je słodkim kremem kokosowym lub orzechowym. Wszystko zależy od Waszej wyobraźni i upodobań. Drukuj Czekoladowe pancakes Obłędnie czekoladowe, puszyste amerykańskie pancakes to idealny pomysł na leniwe śniadanie czy zdrowy deser. Posiłek deser
Na-talerzu.pl