Pyszny, aromatyczny sernik z masłem orzechowym i czekoladową polewą. Wygląda wspaniale i tak też smakuje. Nie za słodki, kremowy, na spodzie z daktyli. Sernik został
Mała CukierenkaSernik tradycyjny z rodzynkami zazwyczaj przygotowuję kiedy mamy gości. Jeśli mam nieco więcej czasu ser mielę sama, ale zdarza mi się także kupować już gotowy ser
Kulinaria - potrawy z różnych stron świataSernik tradycyjny z rodzynkami zazwyczaj przygotowuję kiedy mamy gości. Jeśli mam nieco więcej czasu ser mielę sama, ale zdarza mi się także kupować już gotowy ser
Kulinaria - potrawy z różnych stron świataDo przepisu na tradycyjną babkę gotowaną dołączam przepis na moją nową babkę, w mniejszej formie. To taka babeczka idealna na weekend. Dwa dni i
Smaczne ZdrowePrzygotuj blaszkę w wielkości 25×30 cm. Wyłóż ją papierem do pieczenia, wysmaruj tłuszczem. Ciasto rozwałkuj na cienki placek, wyłóż nim dno blaszki, ponakłuwaj widelcem. Ciasto włóż do piekarnika rozgrzanego do 190 stopni C na opcji góra – dół. Piecz przez około 20 minut, aż ciasto będzie zarumienione. Po upieczeniu od razu wyciągnij z piekarnika i pozostaw(...)masy serowej. Seromakowiec z gotową masą serową – Przygotowanie i pieczenie Piekarnik rozgrzej do temperatury 175 st. C, ustawienie piecyka góra – dół. Na wcześniej przygotowany kruchy spód z wylaną masą makową przelej całą masę serową. Delikatnie wyrównaj ciasto. Wstaw do piekarnika i piecz około 60 minut – masa serowa będzie lekko zarumieniona. Po tym czasie wyłącz piekarnik, otwórz
To Musisz Wiedziećświątecznych. Żadne święta nie obyły się bez dobrego sernika, zarówno takiego z brzoskwiniami, jak i sernika z rosą a od dwóch lat zakochani jesteśmy w serniku piernikowym. W tym roku postanowiłam zaszaleć z serowymi wypiekami. Wymyśliłam przepis na wykwintny sernik piernikowy z delikatną, wręcz piankową masą serową oraz polewą czekoladową, kruchymi ciasteczkami i sosem wiśniowym z piękną, świąteczną(...)czekoladowa: 100 gram czekolady deserowej 3 łyżki mleka kokosowego 30 gram masła Wiśniowo- różana frużelina (sos wiśniowy): 1 i 1/2 szklanki mrożonych malin 1/2 szklanki wody 1 łyżka wody różanej 1/3 szklanki cukru 1 łyżka mąki ziemniaczanej Ponadto: 1 opakowanie posypki Decorada marki Delecta o smaku truskawkowym Krok 1: Piernikowy, kruchy spód Wszystkie składniki dokładnie zagniatam w jednolite ciasto. Dzielę
Mango Papajaszybko zagniatamy kruche ciasto. Formujemy kulę, szczelnie owijamy folią spożywczą i wkładamy na ok. 2 godz. do lodówki. Schłodzone ciasto kroimy na jednakowej grubości plasterki (u mnie to było ok. 4-5 mm) i wylepiamy nimi blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Ciasto nakłuwamy dość gęsto widelcem i wkładamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika. Pieczemy na złoty kolor, czyli(...)właśnie taka polewa najbardziej pasuje do tej pysznej, leciutkiej pianki. Poza tym taka lekko ciągnąca się czekolada ma dla mnie swoisty urok i nadaje ciastu wyjątkowy charakter. Jak dla mnie, to był bez wątpienia strzał w 10! A Wy co o nim myślicie? Na sam koniec powiem już tylko, że zaraz idę do kuchni......po następny kawałek :))) Smacznego
Ratunku obiadDelikatny, mięciutki, rozpływający się w ustach biszkopt czekoladowy z prawdziwej czekolady, upieczony z dodatkiem mocnej kawy, zrolowany z ubitą śmietaną aromatyzowaną likierem amaretto i ekstraktem z
Moja Delicjaplanach. Wybrałam ciasto, które jest cudownie zaskakujące i absolutnie uzależniające. Tak samo jak pisanie bloga, które stało się moim prawdziwym uzależnieniem. To ciasto jest dowodem na to, że łączenie smaków ma nieograniczone możliwości, że warto szukać i odkrywać takie połączenia, by po pierwszym kęsie po prostu oderwać się zmysłami od ziemi i poszybować wysoko. To ciasto jest doprawdy nieziemskie. Jest(...)Stąd wyjątkowe ciasto. Dla wyjątkowych Gości - dla Was! CIASTO CZEKOLADOWE Z SOLĄ MORSKĄ I OLIWĄ Z OLIWEK Gateau au chocolat à la fleur de sel et huile d’olive 200 g dobrej jakości czekolady gorzkiej o zawartości kakao min. 70% 200 g masła 4 średnie jajka 150 g cukru 60 mąki 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia oliwa
KUCHARNIAAby tradycji stało się zadość, mam dziś dla Was przepis na urodzinowe ciacho. Jutro mija 7 lat, odkąd zaczęłam dzielić się z Wami przepisami i zdjęciami
Mienta blogTakie bajaderki pamietam z młodzieńczych lat. U cioci na imienichach zawsze były na stole, ale mozna je było jeść tylko ukradkiem, ponieważ ciocia nie załowała
Życie zaczyna się w kuchniMalinowe wspomnienie lata Nie ukrywam, że zima to nie jest moja ulubiona pora roku. Zimno, ciemno i ogólnie tak nie przyjemnie. Dlatego też cieszę się ogromnie
RelaxtimeDzisiaj, proszę Państwa, wielki dzień. W końcu, niemal miesiąc po terminie, przedstawiam Wam ostatni z serii przepisów bożonarodzeniowych. Nie, żebym czuła się jakoś specjalnie usprawiedliwiona... Po
Pożeraczka, czyli raz adobrze