szkl mąki 1 i 1/3 łyżeczki proszku do pieczenia Biszkopt okrągły z tortownicy 22 cm (pieczemy takie 2!) 3 jajka 1/2 szkl cukru 1/2 szkl mąki 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia Biszkopt okrągły z rondelka 11 cm 2 jajka 1/3 szkl cukru 1/3 szkl mąki 1/3 łyżeczki proszku do pieczenia Białka ubić na sztywno, dalej ubijając dodać(...)cytryną do nasączania biszkoptów FORMOWANIE I PRZEŁOŻENIE: Biszkopty przekroić na pół, a mały z rondelka na 3 blaty. W prostokątnym biszkopcie wyciąć kawałeczki ciasta w okolicy łap (patrz:zdjęcie), a w małym okrągłym ściąć lekko ciasto w miejscu oczu żeby powstał pyszczek. Z jednego blatu z biszkopta okrągłego 22 cm wyciąć uszy i ogon, a resztę tego blatu wykorzystać
Kto ugości moich gości?azjatycki, zupa z selerem i kukurydzą z puszki czy z soczewicy i zielonego curry, sałatka z ciecierzycy i fasoli Jaś. Na deser możemy sobie spakować herbaciane ciasto z wiśniami, holenderski deser z rabarbarem, czekoladowe muffiny z cukinią i sernik w słoiku. Mocną stroną tej książki są ładne ilustracje. Z ładną zastawą, eleganckimi lunchboxami, z dobrej jakości zdjęciami. Przecież nie trzeba(...)awokado i bobem, meksykańska zupa z kukurydzy, kalafior z pęczakiem i ziołami, oraz turecka zupa z soczewicy. Na deser wzięłabym sahlab z czekoladą lub ciasto z różą i rabarbarem. Śniadanlove Autor: David Bez Wydawnictwo: Buchmann, 2016 David Bez nie jest szefem kuchni, ale stał się sławny ze względu na pewien bardzo ciekawy projekt. Przez 4 lata, w każdy
Ugotowane pozamiatanekonsystencja była bardziej płynna, to dodajemy 1 małą łyżeczkę na 300 ml płynu. Ciasto marchewkowe-bezcukrowe – składniki (tortownica o średnicy 24cm; 12 porcji): Ciasto 4-5 marchewek (łącznie około 400g), 1 średnie jabłko, 1,5 szklanki mąki orkiszowej jasnej, łyżeczka sody oczyszczonej, łyżeczka proszku do pieczenia, cynamon cejloński (1-2 łyżeczki), szczypta sproszkowanej wanilii, garść rodzynek niesiarkowanych, garść(...)pomarańczy i dokładnie mieszamy. Później dorzucamy suche składniki i mieszamy do połączenia się. Na koniec dodajemy ubite białka i jeszcze raz delikatnie wszystko mieszamy. Ciasto wylewamy do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy w rozgrzanym na 180 stopni piekarniku, funkcja góra-dół przez około 55-60 minut. Krem Ser mascarpone blendujemy razem z bananem. Później w małym garnuszku podgrzewamy
Natka PietruszkiKiedy padło hasło ciasto z gruszkami, w głowie zakiełkowało mi od razu milion różnych pomysłów. Ciasto z całymi gruszkami, tym razem w wersji czekoladowej, babka karmelowa z soczystymi kawałkami owoców, tarta na chrupiącym, kruchym spodzie z jedwabistym kremem. Bo gruszki, moi drodzy, to niewyczerpane możliwości. Można je podawać na mnóstwo sposobów sprawiając, że nigdy się nie znudzą. Tak, tak, gruszki(...)dynią, i przed Wami będzie widniała górka startych, pomarańczowych wiórków, zostaje już sama przyjemność. Obrać i pokroić gruszkę, wymieszać wszystkie składniki, przełożyć do papilotek, zagnieść kruszonkę, posypać nią ciasto i upiec. I już.Zapach jest nieziemski. Nie można się oprzeć, żeby nie spróbować jeszcze ciepłych. Są niesamowicie wilgotne, ale nie zakalcowate, soczyste od gruszek, ze słodką, chrupiącą kruszonką i wyraźnym
Pożeraczka, czyli raz adobrzenich witaminy C i K uszczelniają naczynia krwionośne. Zastosowanie: Są głównym składnikiem wigilijnego kompotu z suszu, ale dodaje sieje do wielu innych potraw: bigosu, sosów, ciast. Świetnie komponują się z mięsem np. pieczonym schabem. Suszone śliwki wspaniale komponują się z jogurtem, czy z babeczkami. RODZYNKI To ususzone na słońcu specjalne bezpestkowe gatunki winogron. Jest ich wiele odmian m.in. duże jasne(...)mocnym smaku. Najlepszej jakości wanilia pochodzi z Madagaskaru, zaś gorszej jakości pochodzi z Indonezji Tahiti. Jej łagodny aromat podnosi smak wielu słodkich dań, puddingów, ciast, kremów i sufletów, czy lodów. Wanilię można wyczuć w wyrobach czekoladowych i wypiekach cukierniczych, czy w likierach. Jest nieodzownym składnikiem brzoskwiniowej melby i szarlotki oraz kremu caramel. 9. Obieranie i siekanie migdałów Jeśli mamy migdały
Ciastka - domowe słodkościNigdy nie jadłam prawdziwego mazurka. Ten wypiek nigdy nie pojawiał się w moich rodzinnych stronach. Może właśnie dlatego tak bardzo go lubię – nie czuję ograniczeń związanych
Fill The Bowloraz mąkę ziemniaczaną i delikatnie wymieszać. Ciasto rozsmarować na wyłożonej papierem do pieczenia największej blaszce z piekarnika (fot.1) i piec około 15 minut w temp. 200ºC (grzanie góra-dół). Ciasto nie może zacząć się rumienić, ponieważ w tych miejscach, gdzie się przypiecze za mocno - będzie się kruszyć. Gdy ciasto wystygnie - pokroić je na 3 pasy jednakowej szerokości(...)marcepanem (fot.3) . Delikatnie docisnąć go do ciasta. Przykryć drugim paskiem, posmarować marmoladą (fot.4) . Marmolada musi być gęsta i idealnie gładka - jeżeli taka nie jest, to musimy przetrzeć ją przez sitko. Przykryć trzecim paskiem. Lekko docisnąć, przykryć folią spożywczą i wstawić do lodówki na 1 godzinę. Po tym czasie, ciasto delikatnie pokroić w niewielkie kwadraciki o wymiarze około
Świat CiastaCzekoladowe Ciasto z Burakami! Jestem nim zachwycona, po prostu zachwycona :D Proste, szybkie, bez użycia miksera, z dodatkiem zdrowych buraków, wilgotne i rewelacyjne w smaku. Tych, którzy nie przepadają za burakami, niech nie przeraża ich dodatek do tego ciasta. Nie czuć ich kompletnie. Dzięki nim zaś ciasto jest odpowiednio wilgotne i po prostu pyszne. Dla mnie to ciasto(...)pięknie się rozpuściła w cieście i było ono dzięki niej jeszcze smaczniejsze. Wierzch ciasta postanowiłam polać genialną polewą z białej czekolady, kremówki oraz żelatyny i zabarwionej na różowo sokiem z buraka. Polewa jest przepyszna, nie spływa z ciasta, ma bardzo delikatną, żelową konsystencję, a przy tym pozostaje idealnie śmietankowa. Ciasto możecie oczywiście przygotować bez tej polewy, albo polać
Słodko-Słony Świat IlonyBrownie z orzechami. Ciasto idealne. Idealne na pochmurny dzień, idealne do popołudniowej kawy i przedpołudniowego lunchu. Idealne na spotkanie z przyjaciółką, czy samotny wieczór. Brownie z
365 dni dookoła kuchniprzepyszne orzechowo-czekoladowe ciasto o smaku znanych pralinek. Kostka Ferrero Rocher, która zaskakuje zarówno wspaniałym smakiem jak i ciekawym wyglądem z pewnością zadowoli nawet najbardziej wybrednych smakoszy.Polecam! Do wykonania ciasta użyłam foremki o wymiarach 35x22cm. Składniki na ciasto: 8 jajek 180g cukru 120g mąki pszennej 40g kakao 200g mielonych orzechów 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia Składniki(...)rozpuści. Odstawiamy do przestudzenia *** *** Gdy polewa przestygnie oblewamy nią ciasto i wygładzamy *** *** Następnie ciasto obsypujemy startą na dużych oczkach mleczną czekoladą i wkładamy do lodówki na co najmniej godzinę *** *** Po tym czasie ciasto możemy już pokroić na porcję i podać *** *** SMACZNEGO *** POLECAM TAKŻE: RUROCIĄG – PYSZNE CIASTO BEZ PIECZENIA PRZEPIS TUTAJ FERRERO ROCHE – CIASTO
Blog z ApetytemZdrowa kuchnia jest teraz bardzo modna. Tematyka zdrowia nie jest mi obca a w kuchni bardzo interesująca, bo to przecież tam wszystko się zaczyna... Brownie klasyczne
vaniliowoczekoladowaNad chodzi koniec tygodnia weekend więc pora się zastanowić co zrobić dobrego do kawy. Tym razem pomysł znalazłam na jednym z blogów ale nie pytajcie na
ciastkarnia na kruchym spodziejednym dodawać żółtka, dokładnie miksując po każdym dodaniu. Mąki przesiać do osobnej miski, wymieszać. Po łyżce dodawać do masy jajecznej. Dno formy wyłożyć papierem do pieczenia. Masę wyłożyć na blachę, delikatnie wyrównać wierzch. Piec 10-15 minut w 160 st. C. Wystudzić. Mus cytrynowy: Sok z cytryny zagotować z połową cukru. Żółtka utrzeć z pozostałym cukrem na puszystą(...)namoczyć w zimnej wodzie. Konfiturę mocno podgrzać, zdjąć z palnika, dodać odciśniętą żelatynę. Wymieszać. Wylać na mus czekoladowy, odstawić na noc do lodówki. Tort przed podaniem udekorować ziarenkami granatu, kandyzowanymi kumkwatami i pokruszonymi amaretti. Smacznego! Taką piękną różę dostałam od C. Bez okazji; ot, tak sobie . Bardzo było mi miło
Pożeraczka, czyli raz adobrze