Prowadzący - Przemysław Kaczor W dzisiejszym wpisie chciałabym Wam przedstawić fotorelację z warsztatów, w których miałam okazję uczestniczyć 10 stycznia 2015 r. Zorganizowane zostały one w Akademii
Poezja smakuChwilę musiałam się zastanowić, z jakiej okazji mieliśmy ostatnio gości. Nie dlatego, że miewamy ich tak często; wręcz przeciwnie. Po pierwsze, było to już jakiś czas
Pożeraczka, czyli raz adobrzefasolaCzerwony krem z pieczonych warzyw - przepis z bloga Definicja smaku Krem z pomidorów ze świeżą bazylią i melisą - Dagmara Osowska z bloga My Culinary Art Krem z pieczonych pomidorów - Monika Olczak z bloga Cynamon & ChilliPomidorowy krem z bazylią i mozzarellą - przepis z bloga Rodzinka od kuchni Ribollita - Mirabelka z bloga Mirabelkowy blog Zupa(...)papryką - Monika Olczak z bloga Cynamon & ChilliZapiekanka z cukinii i pomidorów a'la caprese - przepis z bloga Studentka na diecie Desery: Bocconotti - Mirabelka z bloga Mirabelkowy blog Ciasto czekoladowe z migdałami - Martynosia z bloga Codzienne Gotowanie Fichi al forno con Vin Santo - Mikołaj Kaczmarek z bloga Italianizzato Kruche babeczki z wiśniami, Bocconotti calabresi - Zuzia z bloga Chilli, Czosnek
Chilli Czosnek i OliwaIstnieje wiele urządzeń, które są niezastąpione w kuchni. Z doświadczenia wiem, jak bardzo potrzebnym urządzeniem jest blender. Ręczny, kielichowy, a może sportowy? Każdy ma swoje zalety
Via Gustożeberka wołowe zapieczone z sosem barbecue i chrupiącym bekonem. Serwowane z frytkami oraz surówką colesław. Jack Daniel's ® ribs, to ż eberka wieprzowe przygotowane z pikantną przyprawą Cajun, wolno pieczone a następnie perfekcyjnie grillowane i polane oryginalnym sosem Jack Daniel’s®. Serwowane z chrupiącymi frytkami oraz surówką colesław. Italian stackhouse burger, to b urger zapieczony z panierowanym i smażonym(...)Double chocolate fudgy brown - brownie wypiekane ze 100 % ciemnej czekolady oraz świeżo parzonego espresso, serwowane na ciepło z lodami waniliowymi, ciepłą polewą czekoladową i karmelową oraz kruszonymi orzechami New York cheescake - kremowy, domowy sernik na słodkim, kruchym cieście polany musem truskawkowym Moca mud pie - mrożony mus czekoladowo – migdałowy z lodami kawowymi w czekoladowym kruszonym cieście. Całość polana ciepłą polewą
Kulinarne przygody GatityTort, który odmienił moje życie... ;) Zawsze chciałam umieć robić i ozdabiać torty. Tak dla siebie. Dla własnej satysfakcji, że mogę, bo potrafię. A odkąd zostałam
Kolorowy PrzepisownikŹle obrałeś ziemniaki! Brzydko pokroiłaś pomidora! Za dużo oleju! Za mało soli! chociaż tak na prawdę nie ma się czego czepiać, bo przecież ogólnie patrząc wszystko
Moja Mama GotujeCiasto migdałowe z kremem z pistacji , limonkowym i prażynką sezamową (chrupką) powstało bardzo spontanicznie . To zbiór przepisów które już od dawna chciałam wypróbować w tej roli. Ciasto to piekłam dla miłośniczki orzechów, więc taka kompozycja wpisała się idealnie. Co wyróżnia ciasto migdałowe z pośród innych ciast? O biszkopcie migdałowym już się rozpisywałam. Jest pyszny, wilgotny, idealny do przekładania warstw. Swoje(...)powierzchni ciasta lub wykonać rozetki przy pomocy worka cukierniczego. Krem pistacjowy przykrywamy kolejną warstwą biszkoptu. Na biszkopt nakładamy krem limonkowy. Całość pokrywamy ostatnią, trzecią warstwą. Z wierzchu polewamy ciasto polewą czekoladową lub lukrem. Dekorujemy migdałami w płatkach, pistacjami, bezą itp. Notes Biszkopt Joconde ma pyszną zwartą i wilgotną strukturę. Może być wykorzystany do tortów literowych, jako spód i blaty ciast
SmartBake.plabsolutnie nie można tego robić w samotności, należy obdzwonić wszystkich znajomych lub zatrudnić rodzeństwo czy dzieciaki do wspólnej pierniczkowej pracy. Po drugie gdy uzbieramy już naszą pierniczkową drużynę wszyscy bez wyjątku wyłączamy telefony! :) I to nie są żarty! :) Kiedy już zbierzemy drużynę i odłączymy się od sieci można przystąpić do właściwego dekorowania pierniczków. Potrzebne będą przede wszystkim pierniczki, przepisy(...)wszystkie pozostałe przybory :) Zadbajcie o to aby wasze pierniki miały ciekawe i różnorodne kształty. Można wycinać je foremkami lub zrobić samodzielne szablony z bloku technicznego i obrysowaywać je na cieście np. nożem do pizzy, w ten sposób możemy stworzyć pierniki o unikalnych wzorach lub zaoszczędzić na drogich foremkach. Ja nie mogłam znaleźć nigdzie wystarczająco dużej foremki w kształcie serca, więc
DefinicjaSmakuciast, sosów owocowych, likierów, ponczu, grzanego wina i piwa. Razem z cebulą i liściem kalarepy poprawiają smak kapusty kiszonej. Źródło: internet Imbir - pochodzi z Indii i Chin. Dostępny jest w postaci proszku lub w postaci świeżych kawałków kłącza. Ma wyrazisty ostry, ale przy tym bardzo przyjemny cytrynowy i orzeźwiający smak. Suszony imbir używany jest głównie jako dodatek do ciast(...)mocnym smaku. Najlepszej jakości wanilia pochodzi z Madagaskaru, zaś gorszej jakości pochodzi z Indonezji Tahiti. Jej łagodny aromat podnosi smak wielu słodkich dań, puddingów, ciast, kremów i sufletów, czy lodów. Wanilię można wyczuć w wyrobach czekoladowych i wypiekach cukierniczych, czy w likierach. Jest nieodzownym składnikiem brzoskwiniowej melby i szarlotki oraz kremu caramel. Źródło: internet
Ciastka - domowe słodkościErytrytol należy do substancji słodzących z grupy polioli, czyli alkoholi wielowodorotlenowych. Odznacza się zerowym indeksem glikemicznym, a także nie zawiera kalorii. Można stosować go do słodzenia, gotowania i pieczenia. Jest trochę mniej słodki niż cukier, bo jego słodkość w porównaniu do białego cukru to ok. 75%. Wartość odżywcza w 100 g produktu: Energia: 0 kcal Tłuszcz(...)Białko: 0 g Sól: 0 g Musli owsiane z czekoladą i czarną porzeczką bezglutenowe Składniki ⇾ płatki owsiane bezglutenowe 50%, daktyle suszone, ziarno słonecznika, czekolada gorzka bez cukru*, figa suszona, banan suszony, siemię lniane, czarna porzeczka liofilizowana. *Składniki czekolady ⇾ (miazga kakaowa 60%, substancja słodząca (erytrytol 29,5%, glikozydy stewiolowe 0,027%) tłuszcz kakaowy, inulina, odtłuszczone kakao w proszku
Zdrowie na języku :Pwersja Charlotte to krem, zastudzony w formie wyłożonej biszkoptami lub innym ciastem. Chciałam, żeby moja Charlotte wpisała się smakiem w świąteczny klimat, połączyłam więc czekoladę i żurawiny. Zamiast klasycznych biszkoptów, upiekłam ich kakaową wersję i nasączyłam je domowym likierem pomarańczowo-kawowym. Środek deseru wypełniają mus czekoladowy i żurawinowy. Wierzch ozdobiłam żurawiną w cukrze - jest fantastyczna(...)mnie ten sposób podawania żurawiny jest zdecydowanie najsmaczniejszym odkryciem sezonu. Musicie koniecznie spróbować! Całość przewiązałam czekoladową wstążką. Było pysznie. Smaki cudownie się uzupełniały - intensywność musu przełamana żurawiną, aromatem pomarańczy i likieru, chrupiące cukrowe kuleczki żurawinowe i pysznie chrupiąca czekoladowa wstążka - cudownie rozkoszny finał! CHARLOTTE CZEKOLADOWO-ŻURAWINOWA KAKAOWE BISZKOPTY I SPODY 3/4 filiżanki mąki 1/4 filiżanki kakao 5 jajek - oddzielnie żółtka
KUCHARNIAelementy ozdobne większych ciast. W wypadku ciasteczek i pierniczków sprawdzi się np. jako futerko na czapce Świętego Mikołaja albo do wykonania sztywnych elementów (gwiazdka, liść) lub przyklejenia ozdób (np. czekoladowych pastylek) do ciastka. Lukier konturowy To lukier sztywny, rozcieńczony bardzo niewielką ilością wody lub soku z cytryny. Wyprowadzony przez końcówkę typu listek lub gwiazdka zachowa swój kształt, ale kontury(...)zastygnie. Lukier 15-sekundowy To lukier do szybkiego wypełniania płaszczyzn bez ich wcześniejszego konturowania. Lukier rozcieńczony do takiego stanu, by rysa po ostrzu noża zasklepiła się i wypełniła w czasie 15 sekund. Sposób jego działania zobaczycie na filmie (niżej,przewijajcie ). Lukier sztywny, zaraz po przygotowaniu, bez dodatku koloru, można przechowywać w lodówce przez maksymalnie 7 dni. Jeśli
Karo in the Kitchen