Każdy z nas chciałby kogoś kochać i być przez kogoś kochanym.Jedni mają (nie)szczęście i posiadają swoje drugie połówki, a inni na(nie)szczęście są singlami
W kuchni Katiepisałam już na blogu wielokrotnie. Nie jestem słodyczową terrorystką ale staram się ograniczać zawartość cukru w diecie Emilki. Słodyczy ze sklepu prawie w ogóle jej nie kupuję, ale często piekę ciasta czy robię inne domowe smakołyki i zawsze staram się, żeby było w nich dużo zdrowych składników i zamienniki cukru. O swoim podejściu do słodyczy mówię też wyraźnie innym członkom(...)słoików 3.5.3208 A poniżej kilka przepisów z bloga, które pięknie opakowane mogą służyć jako prezent. Wszystkie pyszne, zdrowe i bez cukru:) 1. CZEKOLADKI KOKOSOWE ZE ŚLIWKĄ 2. TRUFLE DAKTYLOWE Z MIGDAŁAMI I KAROBEM 3. ORZECHOWO-DAKTYLOWE BROWNIE BEZ PIECZENIA, Z KARDAMONEM I POMARAŃCZĄ 4. KREM Z ORZECHÓW, CZEKOLADY I DAKTYLI AKA DOMOWA NUTELLA 1. KRUCHE CIASTKA
Cooking for Emilyjeszcze wprawy z pieczeniem, bądź też serniki im się nie udają . Placek jest na bazie śmietany , a upieczony smakuje jak sernik . Ja do wypieku użyłam blaszki o wymiarach 36 x 20 cm . Przygotowujemy produkty na ciasto : 3 szklanki mąki, 1 kostka margaryny „Kasia” 0,5 szklanki cukru, 4 żółtka, 1 łyżeczka proszku do pieczenia. kakao(...)Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia 7.Na spód trzemy na tarce z dużymi oczkami jedną część schłodzonego ciasta, 8. Następnie wylewamy masę śmietanową. 9. Drewnianą łyżką wyrównujemy masę , ( możemy też delikatnie potrząsnąć blaszką ) 10 .Na wierzch trzemy drugą schłodzoną kakaową część ciasta. 11.Pieczemy w temperaturze 180 st . C przez ok. godzinę. Przypominam ! Po upieczeniu ciasta , pozostawiamy go w piekarniku
Pysznosci Babci Basipostanowiłam je wykorzystać. Zupełnie nie wiem dlaczego wcześniej nie wpadłam na ten pomysł, żeby zrobić czekoladowego drożdżaka. Połączenie truskawek z czekoladą to oczywista oczywistość, zewsząd będziemy atakowani zdjęciami truskawek umazianych czekoladą, że niby to takie wykwintne, i „ąę”. Moje ciasto to podrasowany banał, ale uwierzcie mi smakuje rewelacyjnie, i przede wszystkim idealnie nadaje się do zabrania na plenerowe(...)wszystko wrzuciłam do maszyny do pieczenia chleba, odczekałam 2 h i miałam gotowe ciasto. Jeżeli takiej nie macie, to musicie wszystko zrobić ręcznie. W przypadku użycia drożdży suszonych nie ma potrzeby robienia zaczynu= (ciepłe mleko+ cukier+ drożdże)x 20 minut budzenia. Poprostu wyrobić ciasto ze wszystkich składników (mleko powinno być ciepłe) i odstawienie ciasto do wyrośnięcia, aż podwoi swoją
greenscarfkoniec dodajemy śmietanę z sodą i mieszamy. Powstałe ciasto będzie dość rzadkie. Przykrywamy je folią spożywczą i odstawiamy do lodówki, w ciągu 24 godzin zgęstnieje.W dniu pieczenia:Ciasto wyjmujemy z lodówki. Odrywamy część ciasta i wałkujemy na lekko oprószonym mąką blacie na grubość 2-3 mm. Z ciasta wycinamy koła (większe od foremki, którą będziemy wykrawać pierniczki(...)kołem wykrojonym z ciasta. Lekko dociskamy, żeby brzegi się skleiły. Do każdego koła z nadzieniem przykładamy foremkę w kształcie gwiazdki i wykrawamy pierniczek. Skrawki ciasta ponownie zagniatamy i wykrawamy kolejne pierniczki. Wykrojone pierniczki układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy w piekarniku w temperaturze 180 st. C przez około 10 minut (czas pieczenia może być krótszy
Smakowity Blog KulinarnyDziś na Blogu niezwykle proste, bardzo tanie i ekspresowe w wykonaniu ciasto czekoladowe według przepisu Sandry Mangas Hernández. Przygotować je możecie błyskawicznie ze składników
Słodko-Słony Świat IlonyWiększość rogali z makiem to maślane ciasto i chrupiąca skórka. Jeśli tak jak ja o wiele bardziej lubisz mięciutkie, puszyste bułki ten przepis stworzony jest dla
Via GustoJest w roku taka okazja, gdy tort wykonuję z ogromną( jeszcze większą niż zwykle) przyjemnością. Nie są to wcale moje urodziny;p To święto mojej Mamy
Domowe ciastaczekolady nie tyka, w sklepie tylko na warzywa spoglada, a potem lokalne, najlokalniejsze, tuż pod nosem i zaraz za zakrętem Tesco promocję robi. I co? 12 ogromnych, wielkanocnych, hiper-czekoladowych jajek laduje w szafce... Niby dzieci zjedza, ale w międzyczasie pokusa jest? Jest! Innym razem zajrzeliśmy do McDonald'a. Po pływaniu. Dziecki kalorii straciły wiadra całe i poprosili o lody(...)półkę. Aż do mnie dotarło, że gapię się akurat w temacie, bo na woreczki z dziecinnym jedzeniem. A tu Didi w okolicy rozpoczęcia rozszerzania diety. To poczytałam. Fajnie! Organicznie, bez dodatków żadnych. Jak batat z borówkami, to batat z borówkami. Jak pietrucha z marchewka, to pietrucha z marchewka. Żadnych numerowanych dopełniaczy smaku, żadnych konserwantów. Chylę czoła. Zaimponowane oficjalnie... Fajnie
Lejdi of the housedrugi dzień świąt do świeżo zaparzonej kawy,więc nie wyobrażam sobie bez niego świąt , mam z nim piękne wspomnienia , a kiedy tort wita na stole choć małą częścią czuję się jak bym była z moimi rodzicami . Składniki 1 paczka kremu ( krem tortowy smak czekoladowy delecta ) 1 paczka kremu ( krem ajerkoniakowy delecta 5 łyżek masy kajmakowej(...)dokładnie , często mieszając , jak czekolada nam się rozpuściła , odstawiam na chwilkę , do szklanki wlewam wrząca wodę i rozpuszczam żelatynę , następnie dodaję do naszej polewy czekoladowej i ostawiam do wystudzenia , od czasu do czasu mieszając . Kiedy ciasto nam się schłodziło , wyciągamy z zamrażarki , tort umieszczamy na kratce np z piekarnika i wylewamy na tort polewę czekoladową i ozdabiamy według uznania , następnie
Mój Smaktortownicy (21 - 23 cm) wyłożonej papierem do pieczenia i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 30 minut (termoobieg). Upieczony biszkopt wyjmujemy z piekarnika i wraz z tortownicą rzucamy z wysokości ok. 60 cm. Następnie wkładamy ponownie do piekarnika, tym razem wyłączonego i pozostawiamy w uchylonym aż ciasto wystygnie. Wszystkie składniki masy serowej wkładamy do garnka, krótko miksujemy(...)niego gorącą masę serową (dzięki temu ciasto nawilgnie), a na nią gorącą masę budyniową. Czekamy aż masy wystygną i zalewamy tężejącą galaretką, a na nią kładziemy drugi blat biszkoptowy. Całość wstawiam do lodówki by galaretka całkiem zastygła. Następnie wyjmujemy ciasto z tortownicy, górny blat nasączamy sokiem pomarańczowym i oblewamy polewą czekoladową
Czary - gary w kuchniskładników(można od razu wyrobić rękoma). Ciasto podzielić na 3 w miarę równe części: 1) Pierwszą część rozwałkować na cienki placek i pokruszone jajka Kinder niespodzianki lekko wwałkować w ciasto. Następnie ciasto zrolować, zawinąć w folię spożywczą i odłożyć do schłodzenia do lodówki na ok.20 minut. 2) Drugą część ciasta posypać zcukrzonym karmelem trzcinowym, lekko wwałkować. Następnie zwinąć(...)lodówki do schłodzenia ciasta. 3) Ostatnią część ciasta podzielić na dwie osobne. Do jednej dodać łyżeczkę kakao i wymieszać. W drugą wwałkować rozkruszony karmel. Następnie warstwę z kakaem ułożyć na warstwie z karmelem. Razem zwinąć w rulon, owinąć folią i spożywczą i wsadzić do lodówki w celu schłodzenia ciasta. Po wyjęciu już schłodzonego ciasta pokroić je na plasterki
Smaczne Zdrowespecjalnie zachować kawałek, zniknął by na pewno dużo wcześniej. Ciasto to zrobicie też z innymi owocami, polecam Wam truskawki czy śliwki. Lubisz ciasta, wypróbuj także: – ciasto kruche z rabarbarem – ciasto drożdżowe z rabarbarem – ciasto czekoladowe z gruszkami – tort czekoladowy z owocami – najlepsze ciasto kruche ze śliwkami – szarlotka na kruchym cieście – biszkopt z truskawkami – sernik z malinami – szybki biszkopt(...)brytfankę, wykładając ją papierem do pieczenia. Do misy dodaj białka i miksuj je na sztywno. Do ubitych białek dodawaj po 1 łyżce drobnego cukru do wypieków, i cały czas ubijaj do połączenia. Na koniec dodaj mąkę ziemniaczaną i wymieszaj. Przygotuj ciasto. Wyjmij pierwszą część jasnego ciasta i na tarce z grubymi oczkami zetrzyj ciasto, lekko ugnieć tworząc jednolity spód
nietylkopasta.plgarść czarnej porzeczki Przygotowanie Tarty z porzeczkami i truskawkami: Przygotować ciasto kruche: Mąkę wymieszać z cukrem pudrem, dodać zimne masło w kawałkach, jajo i sól. Krótko zmiksować w malakserze z zamontowanymi nożami do ciasta kruchego (lub posiekać nożem ręcznie lub wymieszać w robocie planetarnym mieszadłem do ciasta kruchego) na kształt sypkiej kruszonki. 250 g mąki pszennej 50 g cukru(...)ręcznie szybko zagnieść ciasto w kulę (nie wolno wyrabiać lub dodawać więcej śmietany lub wody, gdyż wówczas otrzymamy twarde ciasto) . Kulę spłaszczyć, owinąć folią spożywczą i schować do lodówki na 30 minut lub do zamrażarki na 15 minut. 1 płaska łyżka kwaśnej śmietany 18% Ciasto wyjąć z lodówki, rozwałkować pomiędzy dwoma arkuszami papieru do pieczenia na grubość
Moja Delicjadodać żółtka, wymieszać. Na sam koniec dodać przesianą mąkę oraz kakao, wymieszać do połączenia się składników. Biszkopt wyłożyć na tortownicę o średnicy 23 cm (dno wyłożone papierem do pieczenia) i piec przez około 40 minut w temperaturze 170 stopni. Po całkowitym wystudzeniu przekroić na pół. Galaretka: Jeżyny przebrać, wrzucić do garnuszka i zasypać cukrem. Podgrzewać do czasu(...)lekkiego zgęstnienia. Gotowym kremem zalać połamaną czekoladę i mieszać do czasu, aż całkowicie się rozpuści. Do masy czekoladowej dodać żelatynę i dokładnie wymieszać, pozostawić do przestudzenia. Resztę kremówki ubić na sztywno i stopniowo dodawać do niej masę czekoladową. Wykonanie ciasta: Pierwszy blat biszkoptu układamy w tortownicy, wykładamy na niego parę łyżek kremu czekoladowego- tak aby krem przykrył spód biszkoptu
Krakowskie smaki Ani