szklanki oleju 1 łyżeczka sody *zamiennie dżem z czarnej porzeczki Dodatkowo: foremka aluminiowa do pieczenia wyłożona w środku silikonowanym papierem do pieczenia Stella Rozmiar: 31 cm x 22 cm x 4,5 cm Przygotowanie: Piekarnik nagrzewamy do 200 stopni (grzanie góra-dół, bez termoobiegu). Do miski wsypujemy mąkę pszenną, cukier, naturalne kakao, sodę i przyprawę(...)mnie forma jednorazowa, która nie wymaga natłuszczania. Wkładamy na środkowy poziom nagrzanego do 200 stopni piekarnika. Pieczemy do tzw. suchego patyczka. Czas pieczenia może być różny w zależności od piekarnika, średnio około 40-45 minut. Po przestudzeniu piernik oblewamy polewą czekoladową. Smacznego
Słodkie okruszkimogłam dać krótszej nazwy. Nie dało się. Niebo w gębie! Lekki jak chmurna, bardzo smaczny i na dodatek bez białego cukru, bez białej mąki, bez niezdrowego tłuszczu. Inspitacją do ciasta były moje ulubione słodycze- suszone śliwki w czekoladzie, które postanowiłam przygotować w wersji wegańskiej na bazie śmietanki kokosowej, oleju kokosowego i surowego kakao. Pomysł się sprawdził(...)oleju koksowego. Natomiast masa serowa ma strukturę pianki lub chmurki. Jest bardzo lekka, bardzo delikatna i tak smaczna, że nie można od ciasta się oderwać. Połączenie jogurtu greckiego z serem ricotta to strzał w dziesiątkę. Wierzch ciasta udekorowałam jeszcze karmelizowanymi na cukrze koksowym pestkami słonecznika. Myślę, że taki sernik w wersji fit, z bakaliami, na jaglanym spodzie
Mango Papajaupieczeniu ciasta zostały mi do wykorzystania białka. Zrobiłam więc coś oryginalnego choć może nie tak ładnego i nie idealnego w smaku jak oryginał kupiony w sklepie, ale za to bez sztucznych dodatków. A łamiąca się czekolada jest super :) Inspiracja Mia Cucina . Składniki: 150 g gorzkiej czekolady 400 ml śmietany kremówki 4 białka 150 g cukru pudru 50 g posiekanych(...)cytryny. Do białek porcjami dodajemy bitą śmietanę. Delikatnie mieszamy, uważając, aby masa nie opadła. 4. Wyjmujemy z zamrażarki jeden płat czekolady. Na dno wyłożonej papierem do pieczenia keksówki kładziemy pierwszy czekoladowy prostokąt, a na niego krem, prażone orzeszki, znowu czekoladę, krem, orzeszki, czekoladę, krem, orzeszki i ostatnią czekoladę. Zawijamy do środka brzegi wystającego papieru lub folii i wstawiamy deser
Na Ciasteczkowych Papierachżytnej ~łyżka kakao ~15g domowej przyprawy do piernika (lub 25g-30g sklepowej) ~łyżeczka proszku do pieczenia ~3/4 płaskiej łyżeczki sody oczyszczonej ~10 łyżek mleka Jajka ubijamy z cukrem i miodem na jasną, puszystą masę. Mąki mieszamy z kakao, przyprawą do piernika, proszkiem do pieczenia i sodą. Ciągle miksując na najniższych obrotach miksera przesiewamy partiami do masy jajecznej mąkę(...)będzie potrzebne mniej lub więcej, ale nie powinno się zbyt mocno rozrzedzić masy! Przekładamy ciasto do keksówki i pieczemy ok. 40 minut w 180*C. Wyłączamy piernik, lekko uchylamy drzwiczki i pozostawiamy w nim piernik do ostudzenia. Można udekorować piernik dowolnie - polewą czekoladową, lukrem, cukrem pudrem... Smacznego! :) Przepis dodaję do akcji
chili & sugarpszenica) – mieszanina płatków zbożowych, rodzynek, orzechów, suszonych owoców i cukru (lub miodu), pieczona do chrupkości. Podawana jest z mlekiem lub jogurtem na śniadanie. Może być także wykorzystywana jako składnik ciast, deserów bądź batoników. Granola została wymyślona w Dansville w stanie Nowy Jork przez dr. Jamesa Caleba Jacksona w Jackson Sanatorium w 1894 r. Podobne płatki zostały wymyślone również przez Johna(...)czekoladowych - 360 g masła orzechowego - ok. 75 ml ciemnego rumu (opcjonalnie) Granolę miksujemy, jednak tylko na tyle, aby pozostały większe kawałki. Candy Buttons, chipsy czekoladowe, pokrojoną białą czekoladę oraz masło orzechowe rozpuszczamy w misce na parze. Do rozpuszczonej masy dodajemy porcjami granolę, posiekane orzechy laskowe, amarantus, za każdym razem mieszając składniki. Masę przekładamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia
mojewypiekiinietylkoKtóż z nas nie lubi naleśników. Kojarzą się one z dzieciństwem i piątkowymi obiadami w szkole :) Jeśli macie ochotę przypomnieć sobie te czasy, poniżej znajdziecie listę
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!pszenica) – mieszanina płatków zbożowych, rodzynek, orzechów, suszonych owoców i cukru (lub miodu), pieczona do chrupkości. Podawana jest z mlekiem lub jogurtem na śniadanie. Może być także wykorzystywana jako składnik ciast, deserów bądź batoników. Granola została wymyślona w Dansville w stanie Nowy Jork przez dr. Jamesa Caleba Jacksona w Jackson Sanatorium w 1894 r. Podobne płatki zostały wymyślone również przez Johna(...)czekoladowych - 360 g masła orzechowego - ok. 75 ml ciemnego rumu (opcjonalnie) Granolę miksujemy, jednak tylko na tyle, aby pozostały większe kawałki. Candy Buttons, chipsy czekoladowe, pokrojoną białą czekoladę oraz masło orzechowe rozpuszczamy w misce na parze. Do rozpuszczonej masy dodajemy porcjami granolę, posiekane orzechy laskowe, amarantus, za każdym razem mieszając składniki. Masę przekładamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia
mojewypiekiinietylkoCiasto kakaowe typu murzynek, przełożone masą śmietanową z dodatkiem kolorowych galaretek. Na wierzchu z czekoladową polewą oraz kolorową posypką. Proste, pyszne i efektowne ciasto, które przyciąga uwagę, szczególnie dzieci. Mimo swoje prostoty jest naprawdę pyszne w smaku i znika w mgnieniu oka. Masa śmietanowa wykonana została ze śmietanki słodkiej 30% wymieszanej z kwaśną śmietaną 18%, dzięki temu zyskała oryginalny smak(...)puszystą masę. Następnie wlewamy cienką strużką wystudzoną masę kakaową i miksujemy do połączenia składników. Na końcu dodajemy porcjami mąkę i mieszamy trzepaczką lub łyżką drewnianą, aż powstanie jednolite ciasto, bez grudek. Gotowe ciasto przelewamy do blaszki (u mnie: 23 x 23 cm) wyłożonej papierem do pieczenia. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na około
Kuchnia MagdaLenytylko do dań wytrawnych, wspaniale nadaje się do przygotowania ciasta. Brownie, jest ciastem wilgotnymi, lepkim i mocno czekoladowym w wersji z cukinią jest zaskakująco dobre. Sceptycznie nastawionych do tego typu wypieków zapewniam, że nie pożałujecie tego eksperymentu. Dobrze znane ciasto marchewkowe lub leśny mech to przykłady udanych ciast warzywnych. Wszystkie tego typu wypieki są wilgotne i puszyste właśnie dzięki warzywom(...)pieczenia, sodę, wymieszać tylko do połączenia. Na koniec dodać cukinię wraz z płynem, wymieszać łopatką. Ciasto przelać do wyłożonej formy (33x23 cm) papierem do pieczenia, wyrównać wierzch, czekoladę rozsypać na wierzchu. Formę z ciastem wstawić do nagrzanego piekarnika, piec 35-45 minut, po 35 minutach sprawdzić, czy ciasto jest już gotowe. Patyczek włożony w środek ciasta po wyjęciu
SprawdzonaKuchnia.plciepłego ciasta plotkując o samych przyjemnych rzeczach.. Do dzisiejszej zebry dodałam polewę czekoladową, jabłka, migdały, cukier trzcinowy zamiast białego. Pasują do niego także inne owoce, nawet konfitury, bakalie. Takie ciasto jest też bazą do jednokolorowych ciast owocowych. Składniki (tortownica 24 cm, może być nieco większa, ciasto będzie niższe): 2,5 szklanki mąki + dodatkowo 2 łyżki na później 4 jaja(...)boki) wysmarowałam tłuszczem i posypałam bułką tartą, opcjonalnie można wyłożyć blaszkę papierem do pieczenia. Wylewam ciasto na przemian, jak wyleje 2/3 ciasta to układam ćwiartki jabłek i przykrywam dalej resztą ciasta. Rozgrzewam piekarnik. Piekę ciasto w temp. 180C grzaniem góra-dół bez termoobiegu przez około 50-55 minut do suchego patyczka. Robię polewę, rozpuszczam masło, dodaję mleko
Zasmakuj Kuchnijuż nie byłoby to samo! Ciasto jest eleganckie i wysokie; składa się z wielu przepysznych warstw; wygląda bardzo zachęcająco, smakuje obłędnie. składniki: biszkopt: 4 jaja 2 łyżki zimnej wody 1 szkl cukru 1/2 szkl mąki pszennej 1/2 szkl mąki ziemniaczanej 2 duże łyżki suchego maku 1 łyżeczka proszku do pieczenia krem: 500 ml śmietany kremówki 3 łyżki cukru pudru(...)wyłożonej papierem do pieczenia blaszki, piec ok 25 min w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni. Białka ubić z solą na sztywną pianę, następnie partiami, wciąż ubijając dosypywać cukier. Do lśniącej masy wsypać kokos, dodać ocet i delikatnie wymieszać. Przełożyć na wyłożoną papierem do pieczenia blaszkę (tę/taką samą w jakiej piekliśmy biszkopt). Włożyć do rozgrzanego piekarnika, zmniejszyć
6niebochwilę blenderem. Wylej ciasto do posmarowanej tłuszczem foremki (okrągłej o średnicy ok. 25 cm albo prostokątnej ok. 20×10 cm) i piecz w 180 stopnia przez 25-30 minut, aż włożony w ciasto patyczek wyjdzie prawie suchy. Zobacz też: Mąki w kuchni paleo . Gotowe! Według powyższego przepisu powstaje bardzo czekoladowe i stosunkowo mało słodkie ciasto. Nam, zawodowcom, uwolnionym(...)przygotowując ciasto dla „mugoli” ze zniszczonymi kubkami smakowymi i uzależnionym od cukru daj mniej kakao i nieco więcej miodu. Zobacz inne ciasto czekoladowe: Brownie paleo (ciasto czekoladowe z batatów) . Kapusta kiszona (nie kwaszona!) zawiera dużo pożytecznych bakterii i bardzo zalecamy jej jedzenie. Niestety w przypadku tego ciasta to nie ma żadnego znaczenia, bo podczas pieczenia wszystkie bakterie
PaleoSMAKwanilią 1 jajko Biszkopt: 3/4 szklanki mąki pszennej 3 jajek 1/2 szklanki cukru 1 łyżeczka octu 1 łyżeczka proszku do pieczenia 3 łyżki oleju szczypta soli Dodatkowo: 120 g malin cukier puder (do posypania) Wykonanie: Ciasto naleśnikowe: Do miski wbijamy jajka i rozbełtujemy je. Mieszamy z mlekiem i wodą mineralną. W drugiej(...)misce łączymy składniki suche: przesianą przez sitko mąkę z kakao, szczyptą soli i cukrem. Składniki suche dodajemy porcjami do mokrych i mieszamy dokładnie trzepaczką lub mikserem na gładkie ciasto, bez grudek. Na końcu dodajemy olej. Mieszamy. Smażymy na dobrze rozgrzanej patelni z obu stron. Nadzienie: Ser biały przekładamy do miski i rozgniatamy widelcem. Dodajemy jogurt grecki, jajko oraz cukier
Kuchnia MagdaLenymieszczą mi się do piekarnika i jest nieco szybciej. Ostudzony biszkopt przekrawamy na 4 spody. Truskawki miksujemy na mus, będziemy go potrzebować ok. 1 szklanki: na polewę, do nasączenia ciasta i do kremu. Schłodzoną śmietanę kremówkę miksujemy z serkiem mascarpone i cukrem pudrem do uzyskania w miarę sztywnego kremu (nie za długo, żeby krem nie zaczął się rozwarstwiać). Kilka łyżek(...)blat biszkoptu. Pod spód dajemy paski papieru do pieczenia, dzięki temu, kiedy skończymy dekorację będzie można je usunąć, a patera pozostanie czysta. Spód nasączamy musem truskawkowym. Na mus nakładamy cienką warstwę kremu truskawkowego, następnie pokrojone na plasterki truskawki i znowu krem truskawkowy. Powtarzamy z resztą spodów. Ostatni spod zostawiamy bez nasączenia, dzięki temu będzie nieco sztywniejszy i łatwiej
Ciastkozercystara się umilić ten dzień i jakoś go wyszczególnić. Ja najczęściej wypiekam czekoladowe ciasta , które ozdabiam sercami. W zeszłym roku upiekłam brownie babeczki z truskawkowymi serduszkami . Wczoraj wypróbowaliśmy Meyer lemon pudding cake . Dzisiaj kolej na walentynkowe bułeczki z cynamonem. Walentynkowe bułeczki Składniki: na 24 bułeczki Ciasto drożdżowe 450 ml mleka 40 g świeżych drożdży 100 g masła, miękkiego(...)elastyczne ciasto. Ciasto powinno być dosyć luźne ale lekko odchodzić od ścianek naczynia. Najlepiej zachować trochę mąki i dodać ją w razie potrzeby. Zawsze mówię, że mąka mące nierówna. Aby uzyskać puszyste bułeczki ciasto musi być miękkie. Pod koniec ugniatania dodaj po kawałku miękkiego masła i zagniataj aż ciasto całkowicie je wchłonie. Użyj robota lub zagniataj manualnie. Przykryj ciasto folią
codojedzeniasprawdza. Ciasto bez tych składników może być równie pyszne i aromatyczne, jak to tradycyjne. Przekonałam się o tym piekąc tort Sachera w wersji wegańskiej. Mój pierwszy wegański wypiek, udał się zadziwiająco dobrze: genialy w smaku, po prostu bosko czekoladowy, strukturą przypominający dobrze upieczone brownie, o ciekawym czekoladowo-migdałowym aromacie, za sprawą dodania mleka migdałowego. Samo ciasto robi(...)natomiast pełną piątkę. Choć przypominało ciężkie ciasto czekoladowe i aż kipiało od czekolady, nie zalegało na żołądku. Jeśli nie gustujecie w wybitnie czekoladowych ciastach, proponuję dodać tylko połowę czekolady, lub całkowicie ją zastąpić kakao (ok. 50 g). Aha, po nocy w lodówce zdecydowanie zyskało na smaku i aromacie. Reasumujac, zachęcam do upieczenia ciasta wege choć raz, na próbe
Mia Cucina SofietaKochani, to jest mój tort urodzinowy, kolejny rok za mną :) Postanowiłam połączyć moje smaki, te które kocham, uwielbiam. Mój tort urodzinowy bez truskawek nie ma prawa bytu, więc te owoce są, które świetnie spełniły swoje zadanie. Zrównoważyły słodycz i w ogóle połączenie herbaty, czekolady, kwaśnej limonki i truskawek z miętą połączyły się w tort świeży o niepowtarzalnym smaku, taki(...)masę. Ciasto biszkoptowe wylałam do tortownicy o średnicy 23 cm, której dno wyłożyłam papierem do pieczenia. Piekłam w temperaturze 150-180 stopni przez około 35-40 minut do tzw.suchego patyczka. Upieczonym biszkoptem można rzucić, upuszczając go razem z blachą na blat z wysokości około 30 cm :) Wystudzony biszkopt pokroiłam nożem strunowym na 3 równe blaty. BISZKOPT CZEKOLADOWY: 6 jajek
Blondynka Gotuje