Lubicie batoniki Bounty? Ja muszę przyznać, że nie potrafię im się oprzeć. A to ciasto właśnie przypomniało mi ich smak. Cienkie warstwy koksowej bezy przełożyłam musem z deserowej czekolady. Było to dość słodkie, jeśli wolicie to możecie użyć czekolady gorzkiej. Nie wychodzi wysokie ale solidny kawałek na pewno zaspokoi Waszą ochotę na słodycze. *foremka 25*34 cm Składniki(...)cytryny na mus czekoladowy: 180 g czekolady deserowej 330 ml śmietanki 30% dodatkowo: kilka plastrów ananasa z puszki Białka posolić i ubić na sztywno. Kiedy będą ubite zacząć dosypywać po łyżce cukru. Na końcu wsypać mąkę ziemniaczaną i kokos oraz wlać sok z cytryny. Podzielić na połowę. Każdą część rozsmarować na blaszce wyłożonej papierem i piec w 170*C pół
Domowa Cukierenka-Domowa Kuchniamiłośników tradycyjnej kuchni polskiej. Cytuję: A oto przepis na ciasto piernikowe, które można przygotować na 4 tygodnie przed pieczeniem i upiec na 3-4 dni przed świętami, zanim przystąpimy do najintensywniejszej świątecznej twórczości kulinarnej. Można piec i wcześniej, ale surowe ciasto musi dojrzeć nie mniej niż 2 tygodnie w chłodnym miejscu ("parter" lodówki lub - co lepsze(...)drobno posiekanej, usmażonej w cukrze skórki pomarańczowej. Bardzo starannie wyrobione ciasto, po nadaniu mu kształtu kuli, wkładamy do kamionkowego garnka (lub emaliowanego bez odprysków), przykrywamy czystą lnianą ściereczką i umieszczamy w chłodnym miejscu by powoli dojrzało. Dojrzałe ciasto dzielimy na 2 - 3 części i po rozwałkowaniu pieczemy na blasze. Bezpośrednio po upieczeniu placki są twarde, lecz
Kulinaria - potrawy z różnych stron światajego wykonania zainspirował mnie przepis z książki "Super odporność" dra J. Fuhraman'a. Zmodyfikowałam nieco składniki i dodałam polewę. Wszyscy je uwielbiamy za czekoladowo-karmelowo-waniliowy smak. Polecam! Składniki na formę 20x20 cm + 15 trufli: Ciasto: 9 szklanek ugotowanej czarnej fasoli (4 szklanki suchej fasoli), 7 łyżek rozpuszczonego oleju kokosowego, 3 łyżki zmielonych ziaren chia, 1 1/4 szklanki(...)dokładnie łączymy. Formę o wymiarach 20x20 cm smarujemy odrobiną oleju kokosowego i wykładamy ciasto. Suszymy w piekarniku w temperaturze 95 stopni przez 1,5h (Jagódka nie mogła się doczekać, więc z pozostałego ciasta ulepiłam 15 trufli, obtoczyłam w wiórkach kokosowych i podałam bez pieczenia). W trakcie suszenia ciasta przygotowujemy polewę. Po prostu łączymy wszystkie składniki: olej, karob
Jeść, by żyć w zdrowiumokrych składników i wymieszaj za pomocą szpatułki. Formę do pieczenia wysmaruj masłem i oprósz mąką. Napełnij ciastem i wygładź powierzchnię. Wstaw do nagrzanego piekarnika i piecz przez około 35 minut. Dyniowe ciasto jest tak wilgotne , że po prostu rozpływa się w ustach. Czasami dodaję do ciasta jabłko . Próbowałam je piec z marcepanem . Smakowało równie wyśmienicie. Dynia ma bardzo delikatny(...)smak. Warto go podkreślić owocami lub czekoladą. Jakoś zebrało mi się dzisiaj na zdjęcia…Żółte ciasto z dyni to taki wdzięczny model. The post Dyniowe ciasto czekoladowe appeared first on Blog kulinarny - codojedzenia.pl
codojedzeniaWspaniały przepis na przepyszny, tradycyjny sernik wiedeński z niewielką ilością cukru i polewą czekoladową. Sernik jest bez spodu, jest to jedynie masa serowa i polewa przez co ciasto jest jeszcze smaczniejsze i wykwintne. Składniki (na tortownicę o średnicy 28 cm): 800 gram twarogu zmielonego trzykrotnie 5 jaj (osobno białka i żółtka) 2 białka 100 gram miękkiego masła 3/4 szklanki(...)zmielony twaróg. Na końcu dodaję przesianą mąkę. W osobnym naczyniu ubijam 7 białek na puszystą masę i stopniowo, drewnianą łyżką, mieszam z masą serową. Gotowe ciasto przekładam do tortownicy, wyłożonej papierem do pieczenia (wypuszczonym poza obręcz), i piekę w piekarniku rozgrzanym do 170 stopni. Zaraz po umieszczeniu sernika w piekarniku obniżam temperaturę do 150 stopni i piekę go przez
Mango Papajaczasu, ciasto dzielimy na 2 części. Okrągłą formę do pieczenia (o średnicy 26 cm lub 28 cm) wykładamy papierem do pieczenia (samo dno), a boki smarujemy masłem i oprószamy lekko mąką. Jedną połową ciasta wylepiamy dno formy, gęsto nakłuwamy widelcem i wstawiamy do rozgrzanego do 180 stopni piekarnika. Pieczemy ok. 15-17 minut. Formę wyjmujemy z piekarnika(...)odstawiamy do przestudzenia. Gdy ostygnie na tyle, że będzie można jej bez ryzyka poparzenia dotknąć, wówczas z reszty ciasta formujemy dookoła brzeg wysoki na ok. 4-5 cm. Dokładnie dociskamy ciasto do podpieczonego spodu, aby serowa masa nie wypłynęła. Masa serowa: Oddzielamy białka od żółtek. Z białek ubijamy sztywną pianę. W drugim naczyniu miksujemy twaróg wraz z żółtkami, cukrem
MyCookBook.plSernikowe tartaletki z żurawiną Tartaletki z musem czekoladowym i orzechami Sernikowe tartaletki z malinami Rustykalne tartaletki z kremem kokosowym Moja duża tarta ma również nieregularne, ręcznie utworzone kształty. Do przygotowania galette nie używałam formy do tarty, jedynie ułożyłam ją na papierze do pieczenia, a potem piekłam tartę na blasze, niestety przy pieczeniu galette nie można posługiwać się wymówką(...)pyszne truskawki, które teraz królują na polskich stołach. Moja Galette z serem i truskawkami bazuje na łatwym w przygotowaniu kruchym kukurydzianym cieście, w którym funkcję spajającą pełni gęsta, kwaśna śmietana. To kruche ciasto doskonale sprawdziło się bez dodatku jajka i gwarantuję Wam, że takie kruche ciasto może się udać. Ciasto z mąki kukurydzianej jest bardzo kruche, ale doskonale utrzymuje
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięPrzepyszne jest to ciasto ! Kruchy spód z ciasteczek maślanych pełnoziarnistych, krem z mascarpone i białej czekolady oraz ta przepyszna frużelina z jakże wspaniałych i słodziutkich truskawek
Gotowanie...to proste !Brownie bananowe jest miękkie, maziste i rozpływające się w ustach. Różni się od ciężkiego w konsystencji brownie chałwowego , ale jest równie pyszne i czekoladowe w smaku
Smakołyki Berenikiskładniki: 320 g mąki niepełna szkl cukru 3 jajka 2 łyżki powidła śliwkowego lub dżemu z czarnej porzeczki 250 ml mleka 125 ml oleju 1 łyżeczka
Domowy Smak JedzeniaGofio stanowiło główny posiłek Guanczów - dawnych mieszkańców Wysp Kanaryjskich. Obecnie jest obowiązkowym składnikiem wielu potraw w kuchni kanaryjskiej. Gofio to rodzaj mąki, którą przygotowuje się z
My Chcemy JeśćFasolowe babeczki z serkiem, jeżynami i polewą czekoladową. Fasola w słodkim wypieku brzmi trochę dziwnie, w babeczkach nie jest wyczuwalna w smaku, pełni wraz z płatkami
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięodmawiać sobie czekoladowych przysmaków, Słodkość której trudno się oprzeć, deser jest banalnie prosty do zrobienia . Polecam . SKŁADNIKI: 20 dag gorzkiej czekolady 60% kakao 20 dag masła 82% 1 czubata szklanka dość drobnego brązowego cukru 2 łyżki kakao lub czekolady w proszku 4 jajka 1 1/3 szklanki mąki pszennej ¼ łyżeczki proszku do pieczenia 20 dag świeżych mrożonych malin(...)ubić na puszystą masę, wlać płynną czekoladę z masłem, zmiksować na koniec wsypać mąkę pszenną wymieszaną z proszkiem. Ciasto wylać na blaszkę o wym 23/27 cm, na wierzchu rozsypać świeże lub mrożone maliny (bez rozmrażania). Piec w nagrzanym do 180*c piekarniku przez 30/35 minut. Wyjąć z pieca, wystudzić. Słodkich wypieków
Wanilia i KardamonPrzepyszne ciasteczka mocno kakaowe, bez mleka i jajek, nieco w świątecznym klimacie. Zapach unoszący się podczas pieczenia jest naprawdę cudowny i bardzo czekoladowy. Ciasteczka są kruche a orzechy sprawiają, że miło chrupią. Można w nich wyczuć również lekko miodową nutę. Ciasteczka nie są przesłodzone, świetnie sprawdzą się do kawy, herbaty lub ciepłego mleka. Składniki(...)łyżeczka proszku do pieczenia 4 łyżki ciemnego kakao 1/3 szklanki roztopionego oleju kokosowego 1/3 szklanki płynnego miodu 1 łyżka ekstraktu waniliowego Wykonanie: W misce wymieszać mąkę, proszek do pieczenia, kakao oraz orzechy. W drugiej misce połączyć płynny olej kokosowy z miodem i ekstraktem waniliowym. Dodać mokre składniki do suchych i bardzo dokładnie wymieszać. Nabierać ciasto łyżką, w wilgotnej
Healthy food explorerBabka to ciasto, które nie jest pracochłonne i zbyt skomplikowane w wykonaniu. Każdy bez trudu sobie z nią poradzi. Nie wyobrażam sobie wielkanocnego stołu bez baby oblanej czekoladą. Moja ulubiona to babka gotowana (przepis) , która zawsze gościła na wielkanocnym stole w moim rodzinnym domu. Prezentowana poniżej babka jogurtowa też zasługuje na miejsce wśród wielkanocnych smakołyków. Nie jest(...)mąki pszennej 2 łyżeczki proszku do pieczenia 250 ml jogurtu naturalnego 200 ml oleju Polewa: 50 g gorzkiej czekolady 50 g mlecznej czekolady 50 g masła Przygotowanie: Jajka miksujemy z cukrem, dodajemy olej, jogurt, mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Miksujemy. Ciasto przekładamy do silikonowej formy na babkę. Pieczemy 45 minut w 200 stopniach C. Robimy polewę: czekoladę
Smakowity Blog Kulinarny