Beza Pavlovej w nieco innym wydaniu, w formie wielkanocnego wieńca. Przepięknie się prezentuje, z odrobiną ubitej śmietanki, udekorowany czekoladowymi jajeczkami. Pycha! Jeśli kochacie bezy, koniecznie musi
Domowa cukiernia Ewypolewę. Jak zrobić tort czekoladowy? Biszkopt dobrze jest upiec sobie poprzedniego dnia wieczorem, żeby miał dużo czasu na przestygnięcie. Przygotowujemy go według tego przepisu . Ja wole piec 2 osobne blaty niż 1 duży. Dzięki temu łatwiej wymieszać pianę z mąką tak, żeby nie zniszczyć pęcherzyków powietrza – to właśnie dzięki nim biszkopt rośnie tak ładnie bez dodatku proszku. Biszkopty(...)krem. Na koniec dodajemy kakao – najlepiej po trochu, żeby podczas włączania miksera nie mieć całej kuchni w kakao ;) Na paterze układamy pierwszy spód biszkoptu, pod ciasto wkładamy kilka szerokich pasków papieru do pieczenia, dzięki temu, kiedy skończymy dekorowanie będzie można łatwo je usunąć, a patera zostanie czysta. Biszkopt nasączamy ponczem. Na brzeg tortu wyciskamy kółko z kremu
CiastkozercyPo świątecznym obżarstwie wszelkich słodkości, postanowiłam upiec coś dietetycznego ;) Szukając ciekawego przepisu trafiam na blog " Zdrowejestczadowe" i zaciekawił mnie przepis ciasta czekoladowego z czerwonej fasoli. Składniki
Różne smaki w kuchniniespodziankę dla uroczej 3 latki. Jako że niania dziewczynki też upiekła tort, postanowiłam zrobić wersję dla dorosłych, a mianowicie dodałam whisky do nasączenia blatów. Dlaczego nazwałam go podwójnie czekoladowy – ponieważ do produkcji tortu użyłam aż 400 gr czekolady, po 200 gr gorzkiej i białej. Tort nie jest skomplikowany. Przygotowanie zaczęłam dwa dni przed imprezą. Upiekłam wtedy biszkoptowe blaty kakaowe(...)opadnie, będzie puszysty i wysoki. W przypadku gdybyśmy miksowali mikserem (nawet najniższych obrotach) biszkopt wyszedłby niższy, bardziej zbity Tortownicę wyłożyć papierem do pieczenia, samo dno. Boków formy niczym nie smarować, papierem wykładamy tylko dno. Wyłożyć ciasto. Piec w temperaturze 160 – 170ºC około 30 minut (lub dłużej, do tzw. suchego patyczka). Gorące ciasto wyjąć z piekarnika, z wysokości około
moj przepis naBabka pomidorowa jest puszysta, wilgotna i nie smakuje pomidorowo, ani trochę. Pomidorom zawdzięcza tylko ładny karmelowy kolorek. Ciasta z warzywami ostatnimi czasy są bardzo popularne. Po
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!włoskie). Brownie jest bardzo wilgotne, wręcz mokre, mocno czekoladowe z bardzo wyczuwalnym smakiem banana. Robi się je szybko - jedno z najprostszych ciast jakie robiłam. Inspirację znalazłam na stronie z przepisami Tesco, ale przepis jest nieco przerobiony. W przepisie nie ma dodatku żadnego słodzika, ale jeśli ktoś lubi naprawdę słodkie ciasta to można dodać ksylitol lub inny zamiennik cukru. Jeśli użyjemy(...)bezglutenowe. Wreszcie przetestowałam też kupioną jakiś czas temu małą kwadratową foremkę. Ciasto nie jest więc bardzo duże, ale zjadając nawet niewielki kawałek można się najeść. Składniki: 1/2 szklanki mąki owsianej lub zmielonych płatków owsianych 4 kopiate łyżki ciemnego kakao 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 3 średnie dojrzałe banany 1/2 szklaki mleka roślinnego (u mnie migdałowe
Healthy food explorerśliwkami to małe pyszne słodkości, które można przygotować bez użycia miksera. Delikatne, puszyste dzięki dodatkowi jogurtu, mocno kakaowe z kawałkami śliwek, które świetnie przełamują smak babeczek. Gorąco polecam Przepis na 12 sztuk ciastek Czekoladowe babeczki ze śliwkami. SKŁADNIKI: 1 szklanka mąki pszennej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 0,5 szklanki cukru 1 łyżka domowego cukru waniliowego(...)pszenną, proszek do pieczenia, cukier waniliowy lub cukier wanilinowy, cukier i kakao przesypać do miski. Dokładnie wymieszać. Dodać olej, mleko, jogurt naturalny i jajko. Całość dokładnie wymieszać przy pomocy rózgi. Śliwki opłukać, osuszyć papierowym ręcznikiem, a następnie usunąć pestkę i pokroić śliwki na małe kawałki. Do silikonowych foremek na muffinki lub papierowych papilotek wlać ciasto do 2/3 wysokości. Foremki
WSZYSTKO SMACZNEśliwkami to małe pyszne słodkości, które można przygotować bez użycia miksera. Delikatne, puszyste dzięki dodatkowi jogurtu, mocno kakaowe z kawałkami śliwek, które świetnie przełamują smak babeczek. Gorąco polecam Przepis na 12 sztuk ciastek Czekoladowe babeczki ze śliwkami. SKŁADNIKI: 1 szklanka mąki pszennej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 0,5 szklanki cukru 1 łyżka domowego cukru waniliowego(...)pszenną, proszek do pieczenia, cukier waniliowy lub cukier wanilinowy, cukier i kakao przesypać do miski. Dokładnie wymieszać. Dodać olej, mleko, jogurt naturalny i jajko. Całość dokładnie wymieszać przy pomocy rózgi. Śliwki opłukać, osuszyć papierowym ręcznikiem, a następnie usunąć pestkę i pokroić śliwki na małe kawałki. Do silikonowych foremek na muffinki lub papierowych papilotek wlać ciasto do 2/3 wysokości. Foremki
WSZYSTKO SMACZNEBabka mocno czekoladowa, puszysta i pyszna. Łatwa do przygotowania, na pewno upieczesz ją bez zakalca, ponieważ nie ucierasz tłuszczu z cukrem, a dolewasz stopione masło. Najsmaczniejsza na 2-3 dzień, bo staje się cudownie mięsista i wilgotna. Spokojnie możesz upiec ją 2 dni wcześniej przed planowanym poczęstunkiem. Porcja idealna na małą foremkę babkową z kominem. Składniki: 2 szklanki mąki(...)cukrem na puszystą masę dodawać partiami przesianą mąkę z kakao i cynamonem na przemian z kwaśnym mlekiem masło stopić, wlać gorące do ciasta wyłożyć do podłużnej lub babkowej foremki z kominem wysmarowanej masłem i obsypanej mąką piec w 180`C 50-60 minut minut zagotować mleko w rondelku, dodać połamaną czekoldę i masło. Po kilku minutach wymieszać. Posmarować wystudzoną babkę
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!pokojowej pół słoiczka dobrych powideł śliwkowych dwie garści pokruszonych orzechów włoskich (mogą też być rodzynki albo żurawina) dla początkujących szczypta proszku do pieczenia Wykonanie: 1. Piekarnik nagrzać do 175 stopni C (góra i dół bez termoobiegu). Dwie małe formy keksowe posmarować tłuszczem i wysypać otrębami, płatkami owsianymi lub bułką tartą. 2. W małym garnku podgrzać lekko mleko(...)wylać do foremek do 1/3 wysokości (masa będzie raczej rzadka) i wstawić do piekarnika. Piec przez 45 – 50 minut, aż wetknięty patyczek będzie suchy. Wyjąć z piekarnika i ostudzić. Gotowe! Można przeciąć ciasto na pół w poziomie i wysmarować pozostałymi powidłami, można zrobić polewę czekoladową i ozdobić orzechami lub owocami. Piernik zachowuje świeżość przez 3-4 tygodnie
Mama z miastarazem przygotowałam ciasto bez pieczenia dla leniwych, a może jednak bardziej dla zapracowanych. Ciasto z kremem z serka mascarpone i herbatników nie jest pracochłonne i z łatwością przygotuje je nawet osoba mniej obyta z tajnikami wypiekania. Przygotowane ciasto ma delikatny serowy smak, przełamany wyraźnie nutą kakaową i waniliową. Ciasto z herbatników i kremu z serka mascarpone nabiera odpowiedniego(...)smaku i konsystencji dopiero na następny dzień po zrobieniu. Nawet mały kawałeczek tego ciasta szybko zaspokaja chęć na coś słodkiego. Jeśli nie lubisz, nie umiesz lub nie masz czasu piec ciast, to ten przepis jest idealny dla Ciebie. Zapewniam, że będziesz przyjemnie zaskoczony tym, co przygotujesz, a Twoi goście będą zachwyceni jego smakiem. Składniki: (na foremkę
Kuchcik gotujenich zapomniała :) Jest takie przysłowie, które mówi że szewc bez butów chodzi i ja tych butów, tzn tortu na swoje urodziny zazwyczaj nie mam. Chyba, że sobie sama go upiekę, a skoro życzenia były, to i torcik też musiał być :) Powstał na moim ulubionym cieście czekoladowym, które oczywiście musiało wyrosnąć z wielką górą na środku. Na taką górę(...)okruszków ciasta znalazł się maczek mango od Delecty, który wniósł chrupkość i dodatkowy, egzotyczny smak. W taki sposób powstał mój torcik urodzinowy… dla mnie, ale z myślą o moich synkach i mężu, którzy śpiewali mi „sto lat” :D CIASTO CZEKOLADOWE: 1 szklanka mąki pszennej 1/2 szklanki cukru 1/2 szklanki kakao 2 łyżeczki proszku do pieczenia Delecta
https:KKuchniaMniamdodajemy powoli przesiane produkty. Masa może lekko opaść, nic złego się nie dzieje. Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia, wlewamy ciasto i wstawiamy do nagrzanego piekarnika. Pieczemy przez 40 minut (do suchego patyczka) w temperaturze 180*C. Upieczone ciasto wyjmujemy od razu z piekarnika, wykładamy na kratkę i obracamy do górny dnem. Zostawiamy do ostudzenia. Żelatynę rozpuszczamy we wrzątku(...)foremce umieszczamy spód ciasta, nasączamy go mocno połową ponczu - bez obawy, ciasto wchłonie taką ilość. Kremówkę nakładamy na ciasto, układamy drugi blat ciasta i nasączamy go resztą ponczu. Lekko dociskamy. W rondelku podgrzewamy 200g kremówki, dodajemy pokruszoną tabliczkę czekolady (użyłam z orzeszkami) i mieszamy do uzyskania gładkiej czekolady. Ciasto oblewamy przygotowaną polewą czekoladową, wstawiamy do lodówki
Gotowanie i blogowanieczekoladowe" Delecta Przygotowanie: Masło roztapiamy na palniku na małym ogniu i odstawiamy do ostygnięcia. Jajka ucieramy z cukrem mikserem. Następnie dodajemy płynne składniki (miód, masło, śmietana) i wszystko mieszamy mikserem na średnich obrotach. Dodajemy kolejno mąkę z kakao, proszek do pieczenia, przyprawę do piernika i kakao cały czas mieszając delikatnie łyżką aż do powstania jednolitej masy. Ciasto(...)wylewamy do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia, wstawiamy do rozgrzanego piekarnika i pieczemy 80-90 min w 180 stopniach do suchego patyczka. Po kwadransie od wyłączenia piekarnika wyjmujemy piernik, studzimy go w foremce, a kiedy jest już chłodny przecinamy go wzdłuż na pół. Kolejno zabieramy się za galaretkę wiśniową. Sok z kompotu oraz wodę zagotowujemy
Symfonia smakowaW Lidlu trwa właśnie tydzień włoski. Wykorzystując to, że dostałam paczkę pysznych sycylijskich produktów przygotowałam na bazie jednego z nich deser na zimno. Częstujcie się i
Kuchnia w czekoladzie