fasolowe wybacza wiele modyfikacji w przepisie. Jajka można zamienić zmielonym siemieniem lnianym albo nasionami chia zalanymi gorącą wodą. Ciasto bez problemu można też przekroić na blaty. Na moim blogu znajdziecie także przepis na biszkoptowy tort kokosowo-czekoladowy . Składniki na ciasto: 1,5 puszki czerwonej fasoli 6 jajek lub „kisiel” z 9 łyżek zmielonego siemienia lnianego lub nasion(...)chia + niepełna szklanka ciepłej wody 230 g migdałów (ok. 1,5 szklanki) 13 łyżek kakao 6 łyżek cukru 3/4 szklanki oleju 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia Do przełożenia tortu: szklanka zblendowanych truskawek szklanka zblendowanych wiśni 2 łyżeczki agar agar Składniki na masę kokosową: ok. 250 ml śmietany kokosowej ( domowej lub twardej części z puszki mleka kokosowego) 2 łyżki
Dieta bez mlekakuchni, tak powstały ślimaczki cynamonowo - czekoladowe. Niestety ich już nie ma, smakują wyśmienicie na ciepło, i zajęło nam po wyjęciu 10 minut, aby znikły :D Polecam gorąco :D) Składniki na ciasto: 100 g mąki ziemniaczanej 65 g mąki owsianej (bezglutenowej) 65 g mąki ryżowej 50 g mielonego siemienia złocistego 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1/3 łyżeczki gumy ksantan(...)cukru trzcinowego lub muscovado 200 ml ciepłej wody 60 g margaryny bez laktozy (Benecol Classic) 1 łyżeczka cynamonu 1 łyżeczka cukru z prawdziwą wanilią Nadzienie: 15 g cynamonu 1 łyżeczka ciemnej czekolady w proszku 2 łyżki cukru trzcinowego 30 g masła białko do smarowania bułeczek Lukier 1 50 g cukru pudru 2-3 łyżki ciepłej wody Na początek należy
Lajtkraft food intolerancepianę z białek. Piec 60 minut w 180°. Jeśli chodzi o ser to próbowałam robić ten sernik z sera z wiaderka, ale nie za bardzo mi odpowiada. Ser wychodzi zbyt wilgotny, rozpadający się i od tego czasu wróciłam do starego sposobu mielenia zwykłego białego sera w maszynce. Biorę ser tłusty lub półtłusty. Skład ciasta krótki bez dodatku zapychaczy typu(...)mąka, budyń. można ten sernik udekorowac lukrem cytrynowym lub masą czekoladową
Państwo Wojtczuk gotująBożego Narodzenia bez miodownika, musi być obowiązkowo. Składniki: Ciasto: 250 gram mąki pszennej 250 gram mąki krupczatki 250 gram masła 100 gram cukru 3 jajka 4 łyżki miodu 1,5 łyżeczki sody Masa: 1 litr mleka 250 gram masła 0,5 szklanki cukru 2 łyżki cukru waniliowego 1 szklanka kaszy manny Cenos Dodatkowo: 1 polewa czekoladowa Helio(...)gram posiekanych orzechów włoskich Forma 23x23 cm. Papier do pieczenia Sposób przygotowania: Na stolnicę przesiewamy mąkę, dodajemy posiekane masło, miód, jajka, cukier oraz sodę. Wszystkie składniki łączymy ze sobą i zagniatamy gładkie ciasto, dzielimy na trzy części. Formę wykładamy papierem do pieczenia i wylepiamy jedną częścią ciasta, wstawiamy do piekarnika i pieczemy przez 20 minut w temperaturze
Bajeczna Kuchniarównież bez użycia miksera. Ciasto jest puszyste, a w środku lekko wilgotne. Smakuje dobrze bez dodatków, ale w sezonie letnim, polecam podawać je z frużeliną z dowolnych, ulubionych przez Was owoców. Przepis można wykorzystać w tortownicy o średnicy 21cm . Ciasto czekoladowe na śmietanie Składniki: 160g mąki pszennej 175g śmietany 18% 100g masła 100g czekolady (u mnie 2/3 gorzkiej(...)mlecznej) 150g cukru trzcinowego 2 jajka 2 łyżki kakao 1 łyżka ekstraktu z wanilii 1 pełna łyżeczka proszku do pieczenia 1/2 płaskiej łyżeczki sody oczyszczonej Wykonanie: - składniki na ciasto powinny być w temperaturze pokojowej - masło rozpuścić, dodać czekoladę, wymieszać, ostudzić - jajka roztrzepać z cukrem oraz ekstraktem z wanilii - do masy jajecznej dodać śmietanę, ostudzoną mieszankę czekoladową, składniki wymieszać
Smakołyki Berenikikarmelem to istna rozkosz dla podniebienia. Czekoladowe ganache i orzeszki to przysłowiowa wisienka na torcie. Absolutnie zakochałam się w tym cieście. Smakuje świetnie i jest naprawdę łatwe w przygotowaniu. Przepis ląduje na mojej liście top 10 Idealne na każdą okazję. Koniecznie wypróbujcie. Składniki na ciasto: 200 g masła 3 łyżki masła orzechowego (bez orzeszków) 4 jajka 200 g cukru(...)kryształu 150 g jogurtu naturalnego 200 g mąki pszennej 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia 0,5 łyżeczki sody oczyszczonej Masło ucieramy na puch. Dodajemy stopniowo masło orzechowe i cukier. Ucieramy. Dodajemy jajka, następnie po łyżce mąki wymieszanej z proszkiem i sodą. Na sam koniec dajemy jogurt naturalny i ucieramy całość do połączenia składników. 2 okrągłe formy o średnicy
Made By Mom And Sonczekoladowa:) U mnie bez polewy, a i tak bardzo smaczne . Polecam!!! Składniki: 3 jajka 2 łyżeczki cukru wanilinowego 3 łyżki cukru pudru 2 łyżki mąki pszennej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 3 łyżki roztopionego masła 2 łyżki soku z cytryny Wykonanie: Jajka, cukier wanilinowy i cukier puder ucieram do białości, dodaję make wymieszana z proszkiem do pieczenia, rozpuszczone i przestudzone masło oraz sok z cytryny. Foremkę do magdalenek napełniam ciastem i piekę 15-20 min, w piekarniku nagrzanym do 190°C-200°C, aż się lekko zrumienią. Wyjmuję i studzę
Ciasteczkowy Potwórwiśniówki Polewa czekoladowa: 200 g gorzkiej czekolady 1 łyżka masła SPOSÓB PRZYGOTOWANIA: Biszkopt kakaowy: Oddzielamy białka od żółtek. Białka ubijamy ze szczyptą soli na sztywną pianę. Dodajemy porcjami cukier ciągle ubijając. Następnie dodajemy po jednym żółtku ciągle ubijając. Na koniec dodajemy przesianą mąkę i kakao - mieszamy już łyżką. Przelewamy ciasto do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia (tylko
W kuchni Katieczekoladowe ciasto z awokado i fasoli czerwonej. Polecam jeść je do kawy czy mleka, ponieważ może przyklejać się do podniebienia. Mimo to według mnie jest pyszne, nie czuć w nim ani fasoli, ani awokado. Można je nawet zjeść na śniadanie - z dodatkiem mlekaczy ulubionych owoców;) Składniki na ok. 9 porcji: 1 i 3/4 szklanki mąki gryczanej 1 szklanka kakao bez(...)cukru 2 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 1/2 łyżeczki sody 1 szklanka czerwonej fasoli z puszki 1 dojrzałe awokado 3/4 filiżanki zaparzonej mocnej kawy 1/4 szklanki masła w temperaturze pokojowej 1 szklanka brązowego cukru nierafinowanego Polewa: Czekolada gorzka min. 70% kakao – ¾ tabliczki Opcjonalnie kolorowa posypka do ozdoby Składniki suche mieszamy. Awokado blendujemy z fasolą i masłem, dodajemy do reszty
Powiedz dietom nieŚwięta bez piernika?! O nie nie!Tak być nie może!Oprócz serników ( TU macie ich mnóstwo! ) zawsze jest też piernik!Dziś mam dla Was przepis
Ostra na Słodkopieczenia i odrysowujemy od dna tortownicy koło (u nas 23 cm średnicy) i na nie wykładamy łyżką pianę. Wstawiamy do piekarnika na najwyższą półkę (z termoobiegiem jest mniej problemów...) i po 10 minutach w 150 stopniach zmniejszamy do minimalnej temperatury 120- 100 stopni. Pieczemy - suszymy bezę ok. 2h. Zostawiamy w uchylonym piekarniku do wystudzenia. Taka beza może leżeć kilka(...)pieczenia i wlewamy do niej ciasto. Pieczemy w 180 stopniach przez ok. 20-30 minut. Dodatkowook. 500-600 g owoców (mogą być mrożone porzeczki, maliny, jeżyny)płatki ciemnej czekoladySkładanie tortuSpodem będzie brownie. Na brownie wykładamy malinowy krem oraz trochę owoców i posypujemy płatkami czekolady. Na tym układamy blat bezowy i smarujemy go delikatnie kremem (tak aby beza
Symfonia Smakówkorzennych Kamis1 jajko50 g miodu1 łyżka śmietanyNa stolnicę wysypać mąkę, proszek do pieczenia, przyprawę korzenną oraz cukier i dokładnie wymieszać. Dodać margarynę i wszystko posiekać nożem a potem rozetrzeć palcami. Jajko roztrzepać widelcem, wymieszać z miodem i śmietaną, dodać do mąki i zagnieść ciasto. Z ciasta uformować kulę, zawinąć w folię spożywczą i wstawić do lodówki na 30 minut(...)rozwałkować na grubość 4-5 mm. Z ciasta foremkami wycinać dowolne kształty. Ciasteczka ułożyć na blaszce wyłożenej papierem i wstawić do piekarnika nagrzanego na 175 C. Piec ok 15 minut w zależności od wielkości. Pierniczki wystudzić i dowolnie udekorować. Ciastka po upieczeniu są miekkie ale po wystudzeniu twardnieją (ale daja się gryść bez połamania zębów) i jeszcze następnego dnia
Monia miesza i gotujedomu pod dostatkiem to pomysł rodził się dalej… Po krótkiej burzy mózgów postawiłam na ciemny dla kontrastu z bezami i biszkopcikami kolor ciasta, przełożony mocno kawowym, delikatnym kremem, obłożony biszkopcikami i przyozdobiony pastelowymi bezikami. Ciemne czekoladowe biszkopty o średnicy 20 cm, stąd też torcik miał być nie za duży, skromniutki i kameralny. Po przełożeniu, udekorowaniu uzyskałam piękny, pokaźny torcik, który(...)sodę oczyszczoną, kakao i ubijamy do połączenia się składników. Dwie formy okrągłe o średnicy 20 cm wykładamy papierem do pieczenia, boki smarujemy masłem. Ciasto wykładamy po równo do dwóch form. Wygładzamy i wkładamy do nagrzanego do 170 stopni piekarnika. Pieczemy około 25 minut lub do tzw. suchego patyczka. Wyciągamy z piekarnika i zostawiamy do ostygnięcia w formie a następnie
Made By Mom And SonPropozycja Ciasta na niedzielę , tym razem niezwykła. Nie będzie ciasta, ale raczej deser… jak za dawnych lat. Dziękuję Bożence za zaproszenie i przypomnienie tego smakołyku. W mojej wersji… blok czekoladowo bakaliowy. Składniki: - 170g masła - niepełna szklanka cukru - 4 łyżki ciemnego kakao - ½ szklanki wody - ekstrakt waniliowy - aromat rumowy - 250g mleka w proszku - 110g herbatników Petit Beurre - 100g białej czekolady(...)silikonowej formy i wstawiamy na noc do lodówki (jeżeli używamy innej formy niż silikonowa trzeba ją wyłożyć folią lub papierem do pieczenia – łatwiej będzie potem wyjąć gotowy blok). Kroimy na drugi dzień po całkowitym zastygnięciu. Blok czekoladowo bakaliowy, to łakoć rodem z PRL-u. Jego ogromną zaletą jest fakt, że robi się go bardzo szybko, aczkolwiek jednakowo szybko się
mojewypiekiinietylkoKilka dni później ugotowałam buraczki, wystudziłam je i zabrałam się za pieczenie. I nagle okazuje się, że czekolada potrzebna do ciasta została dzień wcześniej podstępnie przez jakiegoś złośliwego chochlika zjedzona ;) Trzeba było improwizować, a z tej improwizacji powstał inny przepis. Ciasto okazało się smaczne, w smaku dawało się wyczuć słodkawy smak(...)cukru i szczyptą soli. Delikatnie połączyć z masą buraczaną. Mąkę przesiać i dodać do ciasta, delikatnie mieszając.Piec w temperaturze 180 stopni przez około 60-70 minut. Przed wyjęciem sprawdzić patyczkiem, czy w środku jest dopieczone.Wystudzone ciasto polać polewą. Ja użyłam polewy czekoladowej i kolorowego lukru :)Ciasto ma przepiękny kolor, jest wilgotne i pięknie pachnące
Codzienna kuchnia niecodzienna