sztywna jak na bezę. Następnie dodaję po jednym żółtku cały czas ubijając. Mąkę tortową i ziemniaczaną mieszam i dodaję do masy, mieszam delikatnie łopatką. Dno tortownicy wykładam papierem do pieczenia, wlewam ciasto. Biszkopt piekę w 170 stopniach przez 20-25 minut do suchego patyczka. Kiedy wystygnie, kroję go na 3 blaty (biszkopt piekę najczęściej dzień wcześniej, żeby lepiej się(...)kroił). Do nasączenia tortu: 1 szklanka letniej wody Sok z połowy cytryny Krem czekoladowy: 150 g czekolady gorzkiej 250 ml śmietanki 30-36% Czekolady kruszę i rozpuszczam w kąpieli wodnej. Odstawiam do przestygnięcia. W tym czasie ubijam śmietankę na sztywno. Następnie dodaję śmietankę partiami do czekolady i delikatnie mieszam do uzyskania musu. Krem malinowy: 170 ml śmietanki
Słodki sentymentmąki pszennej 250g masła 1 jajko czekolada lub krem czekoladowy do nadziania rogalików opcjonalnie: cukier puder do posypania rogalików *** Do mąki dodajemy posiekane masło, ser oraz żółtko jajka. Zagniatamy ciasto. Jeżeli ciasto będzie się mocno kleić możemy dosypać trochę więcej mąki, ale nie za dużo aby ciasto pozostało miękkie *** *** Ciasto dzielimy na cztery części *** *** Każdą część rozwałkowujemy na posypanym(...)wyłożonej papierem do pieczenia i smarujemy roztrzepanym białkiem jajka *** *** Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180’C przez około 20 minut – do zrumienienia *** *** Po upieczeniu rogaliki możemy posypać cukrem pudrem (ja nie posypałam, gdyż rogaliki były dosyć słodkie od czekolady) *** *** SMACZNEGO *** POLECAM TAKŻE: PRZEPISY NA PYSZNE I EFEKTOWNE CIASTA KLIKNIJ TUTAJ CIASTA BEZ PIECZENIA – NAJLEPSZE
Blog z Apetytemmiodzie. Zdjąć z ognia, przełożyć na papier do pieczenia do zastygnięcia. Ostudzone orzechy posiekać nożem. Polewa czekoladowa: Mleko podgrzać, czekoladę posiekać. W ciepłym mleku rozpuścić czekoladę do uzyskania gęstej polewy. Schłodzone ciasto wyjąć z lodówki, odwrócić do góry nogami na talerz ściągając keksówkę oraz folię. Wierzch piernika polać polewą czekoladową. Na polewę, która będzie szybko zastygać, wyłożyć obficie chrupiące(...)orzechy w miodzie, docisnąć zwilżoną w wodzie dłonią. Smacznego! A poniżej fajny patent na miksowanie kremów bez bałaganu ;). Zobaczcie, przyda się nie raz! Przepis dodaję do akcji "Ciasto jak z obrazka" na Durszlak.pl :). #beco #ciasto jak z obrazka
Nastoletnie Wypiekaniemuffinów, tartaletki lub na babeczki. Ciastem wylepiamy przygotowane babeczki. Pieczemy 20 minut w temp. 180 stopni. Studzimy babeczki i napełniamy je konfiturą. W międzyczasie przygotowujemy z zimnych białek i cukru bezę: ubijamy białka na wysokich obrotach dodając stopniowo cukier i szczyptę soli. Gdy piana jest ubita na sztywno nakładamy ją na konfiturę. Pieczemy około 15-20 minut w temp(...)stopni, do zrumienienia bezy. Po wyjęciu i ostudzeniu , babeczki możemy posypać bezę wiórkami czekoladowymi
WYSPA SZCZĘSLIWAZapraszam na smaczną babkę ZEBRA :). Wygląda interesująco i nie jest trudna w przygotowaniu. Ładnie pachnie wanilią i ma dosyć intensywny, czekoladowy smak dzięki sporej ilości kakao w jeden części ciasta. Przed podaniem możemy posypać ją cukrem pudrem wymieszanym w odrobiną cukru wanilinowego. Polecam… (przepis ze strony littlespicejar.com ) Zapraszam na FILM . Subskrybuj kanał Małej Cukierenki: http://www.youtube.com/malacukierenka(...)adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Babka ZEBRA Składniki powinny być w temperaturze pokojowej: 3 szklanki mąki pszennej (użyłam tortowej) 2 łyżeczki proszku od pieczenia szczypta soli 2 szklanki cukru 1/2 szklanki kakao bez cukru 7-9 łyżek wody 300g masła 1/2 łyżeczki aromatu waniliowego (można zastąpić 1 łyżką pasty waniliowej) 5 dużych jajek ½ szklanki mleka w temperaturze pokojowej
Mała CukierenkaMuffinki czekoladowe Składniki: 1 szklanka mąki ryżowej 2 łyżki mąki ziemniaczanej 2 łyżki mąki gryczanej 4 łyżki oleju kokosowego 1 szklanka mleka ryżowego 1 łyżeczka proszku
nietadietalistę ulubionych jesiennych ciast. Gościom tak smakowało, że każdy chciał jeszcze dokładki. Bardzo, bardzo czekoladowe, dlatego użyłam w nazwie słowa „MEGA”. Ciasto pachnie fantastycznie, jest puszyste, wspaniale wyrasta, czuć w nim kawałki czekolady. Jeśli nie lubimy gorzkiej czekolady, możemy użyć mlecznej. Dodatek dyni sprawia, że ciasto jest wilgotne, polecam… Zapraszam na FILM . Subskrybuj kanał Małej Cukierenki: http://www.youtube.com/malacukierenka(...)Składniki: 1 i 1/3 szklanki mąki pszennej (użyłam tortowej) 2/3 szklanki kakao bez cukru 1 płaska łyżeczka sody 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia szczypta soli 80ml oleju 1/2 szklanki jogurtu naturalnego 1 szklanka cukru 2 jajka 1/3 łyżeczki aromatu waniliowego 2/3 szklanki purée z dyni (przepis na purée z dyni jest tutaj: http://www.malacukierenka.pl/puree-z-dyni.html ) 100g poszatkowanej
Mała CukierenkaDzisiaj zachęcam Was do przygotowania ciasta czekoladowego z czerwoną fasolą. Wbrew pozorom ciasto wyszło puszyste, miękkie i wilgotne. Jestem pewna, że nikt nie wyczuje, że w cieście znajduje się czerwona fasolka :) Ponadto, ciasto zachowuje świeżość przez 3-4 dni. Składniki na keksówkę o długości 25 cm: ciasto 1 puszka czerwonej fasoli (bez zalewy 240 g) 4 duże jajka(...)łyżki miodu lub cukru 1 bardzo dojrzały banan 4 płaskie łyżki gorzkiego kakao 1 łyżeczka proszku do pieczenia garść suszonej żurawiny polewa 1/2 tabliczki gorzkiej czekolady (50 g) 1 czubata łyżka masła migdały w płatkach do dekoracji Białka oddzielić od żółtek. Fasolę odsączyć z zalewy i przepłukać wodą. Za pomocą blendera zmiksować odsączoną fasolkę i żółtka
Ugotowaćnajlepszy Murzynek na świecie! Delikatny, puszysty, wilgotny. Murzynek wykonany tą metodą, to jedne z tych ciast, o które trwają bójki kiedy zostają ostatnie kawałki. Obowiązkowo z czekoladową polewą! Taki Murzynek to ciasto, które z każdym dniem staje się lepsze, więc świetny jest na wszystkie imprezy, do których wcześniejsze przygotowania są bardzo pożądane. Spróbujcie Murzynka drugiego, a nawet trzeciego dnia(...)czym mówię :) (pamiętajcie tylko, żeby go szczelnie przechować, bo inaczej wyschnie). Składniki: 350 g mąki pszennej 1 płaska łyżeczka sody oczyszczonej 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia 2 łyżki dobrego kakao bez cukru (używam DecoMorreno) szczypta soli (używam domowej soli waniliowej ) 125 g masła 82% tłuszczu w temp. pokojowej 190 g cukru 2 jaja 1 szklanka
Moja DelicjaSłodkie, oj bardzo słodkie i banalnie proste ciasto bez pieczenia z batonikami Lion. Wystarczy je odpowiednio wcześniej przygotować by cieszyć się jego rewelacyjnym smakiem. Przepis podpatrzyłam na stronie Słodkich Fantazji ( tutaj) . Ciasto przygotowałam z troszkę innych proporcji. 7 paczek herbatników maślanych 460 g masy kajmakowej I masa śmietanowa: 250 g serka mascarpone 500 ml śmietany(...)łyżka masy kajmakowej 1 śmietan fix 2 łyżki cukru pudru 2 białe batony Lion (po 50 g) 2 czekoladowe batony Lion (po 50 g) II masa śmietanowa: 500 ml śmietany 36% 2 śmietan fixy 2 łyżki cukru pudru Wierzch: Sypkie kakao Na dnie formy wyłożonej papierem do pieczenia o wymiarach 24x29 cm wykładamy pierwszą warstwę herbatników. Masę kajmakową delikatnie
VioletoweKucharzeniepieczenia. Na spód wyłożyć około 4-5 łyżek masy i rozsmarować równomiernie po całej powierzchni. Piec około 4-5 minut w pierkarniku nagrzanym do temperatury 220 stopni. Ciasto powinno lekko się zarumienić. Wyjąć blachę z piekarnika, nałożyć kolejnych 4-5 łyżek masy i znowu podpiec. Czynność tę powtarzać do całkowitego zużycia ciasta. Ciasto ostudzić. Podawać z masą czekoladową
Ewa Kuchennie - Kuchnia to serce domu!się słodkimi zapachami wypieków. Uwielbiam kombinować, modyfikować przepisy i tworzyć zupełnie nowe, a najpiękniejszy moment to ten kiedy moi bliscy z zadowoleniem pałaszują ciasta i ciasteczka. Z tego uwielbienia powstał kokosowiec czyli biszkopt z kremem czekoladowym i wkładką kokosową, która moim zdaniem bardziej przypomina sklepowy batonik niż ta z popularnego przepisu na bounty - klik . Ale to już musicie wypróbować(...)cukru 1 szklanka mąki 1 łyżeczka proszku do pieczenia Jaja ubijamy z cukrem aż powstanie nam gęsta piana, delikatnie mieszamy ją z proszkiem do pieczenia i mąką. Przekładamy do blaszki (23,5x35,5 cm) wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy w 180 st. C ok 30 minut. Beza: 4 białka 1 szkl. cukru 20 dkg wiórek kokosowych
Cynamonowe szczęściebyły tworzone bez żadnych pomocy czy inspiracji. Tort czekoladowo - miętowy , który chciałabym wam pokazać fantastycznie orzeźwia i chłodzi dzięki mięcie, nie jest przesłodzony, za to jest bardzo lekki i świetnie wyważony. Nie ma tu żadnych sztucznych barwników, aromatów, ulepszaczy. Bazą tortu jest biszkopt czekoladowy nasączony zaparzoną miętą, przełożony dwoma kremami. Jeden krem to krem maślany (czekoladowo-miętowy), natomiast drugi(...)wrzątkiem (tylko do połowy szklanki). Po ostygnięciu naparu dodajemy kilka kropel kropli miętowych i mieszamy. KREM MAŚLANY CZEKOLADOWO - MIĘTOWY : 1 kostka masła lub 200 g. (czyli 4/5 kostki) margaryny do pieczenia dobrej jakości 2 tabliczki gorzkiej czekolady 7 łyżeczek kropli miętowych Masło lub margaryna musi być miękka do kremu, dlatego dużo wcześniej
Jedzeniomaniawyraziste ciasto. Do tego proste w wykonaniu i bardzo podzielne :) Polecam na stół świąteczny, ale oczywiście nie tylko - rolada będzie smakować równie dobrze o każdej innej porze roku i z każdej innej okazji...jak i bez ;) Biszkopt: 4 duże jajka 100 g mąki pszennej 4 płaskie łyżki kakao 140 g cukru 3/4 łyżeczki proszku do pieczenia(...)żółtka, miksując na niskich obrotach miksera, do połączenia. Dodać suche składniki i delikatnie wymieszać łyżką lub szpatułką, do połączenia. Płaską blachę z wyposażenia piekarnika wyłożyć papierem do pieczenia. Na blachę wyłożyć ciasto biszkoptowe, wyrównać. Piec około 10 minut w temperaturze 180°C, do suchego patyczka. Podczas gdy rolada się piecze, na blacie rozłożyć czystą ściereczkę. Równomiernie rozsypać
Opowieści z piekarnikaświeżych drożdży 2 duże jajka 90 g cukru szczypta soli 1 łyżka spirytusu 180 g ciepłego mleka Ganache czekoladowe: 250 g mlecznej czekolady 250 g śmietanki kremówki 36% Dodatkowo: olej rzepakowy do smażenia cukier do obtoczenia pączków Przygotowanie: Ciasto: Ziemniaki obrać, umyć i ugotować w wodzie. Gdy będą miękkie odcedzić i przecisnąć przez praskę. Do jeszcze ciepłych dodać masło, poczekać(...)ściereczką i odstawić na 60 minut w ciepłe miejsce bez przeciągów. Po tym czasie ciasto powinno podwoić, a nawet pokroić swoją objętość. Gdyby tak się nie stało, pozostawić ciasto jeszcze na 30 minut do wyrastania. Z ciasto uformować ok. 25 małych kulek. Płaską blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia i obficie posypać mąką pszenną. Umieścić na niej kuleczki
Nastoletnie Wypiekanie