wykorzystać np. aromat waniliowy do ciast lub zwykły cukier wanilinowy) Mus czekoladowy 300 ml śmietanki kremówki 36% ok. 200-250 g czekolady gorzkiej (można dodać pół na pół z czekoaldy mlecznejj) rum do smaku (opcjonalnie) Przygotowanie 1. Sernik. Piekarnik nagrzać do 170 stopni. Dno tortownicy wyło ż yć krążkiem z papieru do pieczenia o średnicy(...)gładką masę. Masę serową wylać do tortownicy i wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec ok. 50 minut aż masa na środku tortownicy będzie całkowicie zastygnięta. Studzić w lekko uchylonym piekarniku. Całkowicie wystudzony sernik wstawic do lodówki bez obręczy (by sernik mogł całkowicie odparować). 2. Mus czekoladowy. Śmietankę podgrzać i zdjąć z gazu gdy zacznie wrzeć. Do śmietanki wrzucić połamaną
coolinarnastrefa.blogspot.comprzepis dla zdecydowanie was. Kruchy spód, jabłkowo-migdałowa masa z cynamonem oraz waniliowa budyniowa pianka. Ja już dwa razy robiłam to ciasto i za każdym razem mam wrażenie że wychodzi coraz smaczniejsze. Masa jabłkowa jest wykonana z pieczonych i zblendowanych jabłek a doprawiona jest cynamonem. Dodatkowo mieszana jest z mielonymi na drobną mączkę migdałami i ubitymi białkami. Suflet wśród jabłeczników(...)Jabłka obrać i usunąć gniazda nasienne pokroić na ósemki i ułożyć w naczyniu żaroodpornym, skropić sokiem z cytryny i piec przez 20 minut w 200 st C. Ostudzić po czym zblendować na gładką masę. 3. Ciasto rozwałkować i wyłożyć dno oraz boki tortownicy o średnicy 28 cm. 3 schłodzone białka bić z szczyptą soli a następnie łyżka
vaniliowoczekoladowaproszkiem i stopniowo dosypujemy do masy. Miksujemy do wmieszania całej mąki, a jeśli pod koniec wsypywania mikser ciężko pracuje, bo ciasto jest zbyt gęste – ostatnią porcję mąki zagniećmy ręcznie (najlepiej jednak nie ogrzewać go zbyt długo ciepłem rąk). Ciasto powinno być lekko lepiące. Dodajemy migdały, mieszamy i chłodzimy masę w lodówce ok. 15-30 minut. Piekarnik nagrzewamy(...)charakterystycznego smaku. Zobacz także: Najlepsze Rafaello Kto lubi pralinki Rafaello? Jeśli zaliczacie się do grona fa... Tort czekoladowy (przepis i dekoracja) Poezja-smaku obchodzi dziś pierwsze urodziny! Przez ten rok ... Makowiec migdałowy z jabłkami Świąteczny makowiec migdałowy z jabłkami na kruchym cieście.... Pierniczkowe cappuccino z domkiem z piernika Pierniczkowe cappuccino z domkiem z piernika idealnie wpisuj... Post Kurabiedes – greckie
Poezja smakubez użycia cukru, jest tylko odrobina cukru znajdująca się w gorzkiej czekoladzie. Dodałam też zdrową mąkę jaglaną oraz olej kokosowy. PRZEPIS NA FIT CIASTO CZEKOLADOWE Składniki: ( * szklanka o pojemności 250 ml ) 4 jajka 100 g gorzkiej czekolady 50 g daktyli 50 g oleju kokosowego 1 banan 1/2 szklanki mąki jaglanej * 1/3 łyżeczki proszku do pieczenia
kolorowotorcikowoMega czekoladowe ciasto bez mąki i cukru, z białą fasolą, której w ogóle nie czuć w cieście. Jest bardzo wilgotne i ma ciekawy smak. SKŁADNIKI Ciasto: 240 g ugotowanej fasoli (lub fasola w puszce) 1 dojrzały banan, 2 jajka, 2 łyżki rozpuszczonego oleju kokosowego, 3 łyżki płynnego miodu, 2 łyżki kakao (użyłam karobu), 1 płaska łyżeczka(...)proszku do pieczenia, 1 garść suszonej żurawiny, 2 łyżki wiórek kokosowych, ½ łyżeczki cynamonu Polewa: 6 kostek czekolady gorzkiej, 3 łyżki śmietanki 30% WYKONANIE Suchą fasolę dzień przed zrobieniem ciasta zalewamy wodą, następnego dnia wodę odlewamy, gotujemy w zmienionej wodzie do miękkości. Blaszkę o wymiarach 10x22 cm wykładamy pergaminem. W blenderze umieszczamy osączoną z zalewy fasolę, miksujemy, dodajemy pokrojonego banana
słodki bratekDelikatnie czekoladowe ciasteczka, bez dodatku kakao - kolor pochodzi tylko i wyłącznie od roztopionej czekolady. Bardzo smaczne, niezbyt słodkie, lekko maślane, choć nie tłuste. Nie trzeba ich wykrawać, wystarczy rozłożyć ciasto na blaszce. Polecam :) Składniki 150 g czekolady gorzkiej lub deserowej 150 miękkiego masła 100 g cukru jajko żółtko 150 g mąki pszennej szczypta soli proszku do pieczenia
Słodkie inspiracjenajpopularniejszych ciast na moim blogu-może znajdziecie coś dla siebie... Orzechowa pychotka -po przepis klikajcie TUTAJ Piernik z herbatą- po przepis kliknijcie TUTAJ Porzeczkowiec- po przepis klikajcie TUTAJ Strucla serowa -po przepis klikajcie TUTAJ Delicja bananowa -po przepis klikajcie TUTAJ Sernik hałwowy -po przepis klikajcie TUTAJ Czekoladowa stefanka -po przepis klikajcie TUTAJ Jabłkowa krówka bez pieczenia
Swojskie jedzonkokrem z brokuła ( klik ) Miejsce 8 Papryka faszerowana kaszą kuskus, kukurydzą i kurczakiem ( klik ) Miejsce 9 Krajanka z ciasta francuskiego ( klik ) Miejsce 10 i ostatnie Ciasto czekoladowe bez jajek i masła ( klik
W poszukiwaniu inspiracjibył bez cukru) 1/2 opakowania galaretki truskawkowej dodatkowo owoce groszki czekoladowe A jak to zrobić: Zagnieść ciasto z wszystkich podanych wyżej składników i schłodzić w lodówce około 1 godziny. Ciasto wyjąć z lodówki i rozwałkować na płat o grubości 3-4 milimetry. Wykroić szklanką krążki i wyłożyć nimi wysmarowane tłuszczem foremki. Spód babeczek nakłuć widelcem. Babeczki piec w piekarniku
Kuchnia w opałachkształcie królika, która idealnie nadała się na tą okazję ;) ale bez obaw jeśli nie masz takiej formy zawsze możesz upiec ciasto tradycyjnie i samemu wyciąć „odpowiedni” kształt ;) Ciasto czekoladowo-orzechowe bez mąki Składniki: · 100 g czekolady gorzkiej lub deserowej(...)zmiksować rozpuszczone kakao, masło, czekoladę, cukier, orzech i żółtka. W osobnym naczyniu ubić białka na sztywną pianę i w dwóch partiach dodać do masy czekoladowej. Delikatnie wymieszać. Przelać do formy wyłożonej papierem do pieczenia i piec w temperaturze 180*C przez 60-70 minut. Ostudzić. Biszkopt Składniki: · 3 jajka
Kulinarna (nie)codziennośćBiszkopt kakaowy przełożony słono-słodką masą z masła z orzeszków ziemnych, całość wykończona polewą czekoladową ze zmielonymi migdałami. Świetna mieszanka smaków i aromatów. Ciasto jest łatwe w wykonaniu chociaż trochę czasochłonne. Szczególnie przygotowanie blatów biszkoptowych. Ale całość jest warta grzechu... 😊 Skład niki: 3 blaty biszkoptowe , każdy upieczony z dwóch jajek 1 biszkopt bezglutenowy: 2 jajka wielkości(...)chwilę ubijać. Dodawać partiami mąkę wymieszaną z kakao i proszkiem do pieczenia. Delikatnie wymieszać mikserem ustawionym na najniższe obroty. Wylać na blachę średniej wielkości i rozprowadzić po całej powierzchni na równo. Blachę posmarować margaryną i nie wysypywać bułką tartą. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 175 stopni bez termoobiegu. Piec 15 minut. Wyjąć. Wyłożyć na kratkę do wystudzenia. Według
Ze smakiem bez glutenuJuż niedługo sezon truskawkowy,a tymczasem w zamrażalce pełno truskawek z ubiegłego sezonu. Pora je wykorzystać i zwolnić miejsce na świeże owoce. Serniczek jest bardzo prosty
Z Majeczką w kuchnikonkursu można zgłaszać jedynie własne, autorskie zdjęcia, które nie były wcześniej publikowane/ zgłaszane na inne konkursy. Myślę, że czasu już wystarczająco dużo i każdy poradzi sobie z przygotowaniem ciasta wg wybranego przepisu zamieszonego na blogu. 2. Jedna osoba może wysłać dowolną ilość zdjęć, jednak może wygrać tylko jedną nagrodę. 3. Zgłoszenia na konkurs zamieszczamy: poprzez przycisk Cook’d * znajdujący się(...)najbardziej dziękuję za Podwójny sernik OREO Nagroda: forma do pieczenia DOMEK 28 cm (Duka) + książka „Moje wypieki i desery na każdą okazję” 3. Miejsce Ela za rekordową ilość przesłanych zdjęć , najbardziej urzekła mnie dekoracja na zdjęciu Muffinek czekoladowych z cukinią . Mojemu Mężowi z kolei najbardziej podobały się bezy . Nagroda: zegar ścienny (Duka) + kubek z zaparzaczem KEEP CALM
Domowa Cookierenka Agichcecie grzeszyć bardziej to można dodać bitą śmietanę czy bezę. Tarta z truskawkami i jagodami wyszła przepysznie! Trochę zmodyfikowałam kruche ciasto, wykorzystałam zamrożone jagody z ubiegłego roku i kilka ostatnich truskawek z lodówki. Pyszne i proste ciasto! Idealna tarta z truskawkami na lato! PRZEPIS NA TARTĘ Z TRUSKAWKAMI I JAGODAMI: CIASTO KRUCHE: -100 g zimnego masła - 3 żółtka(...)proszku do pieczenia - 2 płaskie łyżki cukru Z w/w składników zagnieć szybko ciasto, owiń folią i schłodź w lodówce przez kwadrans. W tym czasie nagrzej piekarnik, grzanie dół + termoobieg temp. 170°C Ciastem wylep formę na tartę - wielkość A 4 Wstaw do nagrzanego piekarnika i piecz na jasnozłoty kolor, u mnie 22 minuty. Spód studzimy. KREM CZEKOLADOWY: SKŁADNIKI
SMYKWKUCHNIbardzo gęsta. Wówczas wsypujemy do piany: orzechy, wafelki i wiórki kokosowe. Mieszamy delikatnie szpatułką i przekładamy do foremki. Pieczemy 30 minut w 150 stopniach, a następnie zmniejszamy piekarnik do 120 stopni i pieczemy jeszcze 15 minut. Studzimy Krem czekoladowy : – 300 ml śmietanki kremówki 30% – 4 łyżki nutelli – 3 płatki żelatyny – 0,5 łyżeczki cukru pudru Żelatynę(...)miksujemy. Krem przelewamy na kakaowy spód, a całość przykrywamy chrupiącą bezą. Wstawiamy do lodówki na minimum 3 godziny PS. Miałam mały problem z przełożeniem bezy na krem ponieważ wyszła na tyle chrupka, że zaczeła mi pekać. Przeciełam ją więc na pół i dopiero wtedy przeniosłam każdą połówkę osobno. Na cieście nie było tego widać Ciasto mocno czekoladowe Idelane ciasto
Relaxtime