ciasto budyniowe - 5169 przepisów (strona:270/345)

Ciasto lodowiec 149

Przepyszne ciasto, jeden ze słodkich smaków mojego dzieciństwa. Biszkopty, cudowne, dwie warstwy kremu i galaretka z mnóstwem owoców. Rewelacja! Łatwe do zrobienia, bez pieczenia! Na pyszne zakończenie lata, skusicie się? Polecam ;) Składniki: 1 duża paczka okrągłych biszkoptów 2 galaretki truskawkowe 375 ml mleka 5 żółtek 1 budyń śmietankowy 1 łyżka mąki pszennej 3/4 szklanki cukru 200 g miękkiego masła(...)maliny, wiśnie, jeżyny, truskawki) Galaretki rozpuścić w 750 ml gorącej wody, odłożyć do wystudzenia. 250 ml mleka zagotować. Żółtka utrzeć z cukrem na jasną, puszystą masę, dodać mąkę, proszek budyniowy i pozostałe mleko, zmiksować. Gotową mieszankę wlać do gotującego się mleka, ugotować budyń, cały czas mieszając. Zdjąć z ognia, wystudzić. Zimny budyń utrzeć z miękkim masłem na puszystą masę - budyń

Domowa cukiernia Ewy
Napoleonka na krakersach - bez pieczenia 431

drugi dzień delektować się jego smakiem :) Dodatkowo - fajny sposób, by przemycić mleko dzieciom :) Moja córcia je uwielbia!  A jeśli macie więcej czasu - polecam Napoleonkę klasyczną na kruchym cieście   SKŁADNIKI: (na blachę 23x33 cm) 1 op. krakersów solonych 5 szkl mleka 1 szkl cukru  25 dag masła/margaryny (u mnie Kasia) 3 żółtka 1 szkl mąki 1 budyń(...)Zdjąć z ognia i odstawić na 5 minut (można przykryć folią aby nie było kożucha). 3. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia, rozłożyć krakersy (warstwą soloną do masy). Wylać masę budyniową. Przykryć drugą warstwą krakersów (również warstwą soloną do masy). Odstawić do wystygnięcia, a następnie odłożyć do lodówki. Przed podaniem posypać cukrem pudrem

Kto ugości moich gości?
Czekoladowe muffiny z budyniem 144

płaskie łyżeczki proszku do pieczenia 160 g cukru 2 łyżki kakao 1 płaska łyżeczka sody szczypta soli 150g masła lub margaryny 170 ml mleka 2 jajka Dodatkowo na nadzienie budyniowe: 1 budyń waniliowy (0,5 litra mleka) 3 czubate łyżki cukru 400 ml mleka 1 łyżka kakao Sposób wykonania: Masło lub margarynę rozpuścić i wystudzić. Budyń ugotować z mlekiem, cukrem(...)sypkie: mąkę, proszek do pieczenia, cukier, kakao, sodę i sól. Wymieszane ze sobą składniki suche połączyć z płynnymi i dokładnie wymieszać łyżką. Foremki na muffinki napełniać do połowy wysokości ciastem, na nie łyżeczkę budyniu i wszystko przykryć drugą częścią ciasta. Całość wstawić do nagrzanego piekarnika i piec 25 minut w temperaturze 190 stopni. Upieczone wystudzić. Smacznego

Na słodko lub wytrawnie
SERNIK CYNAMONOWY Z BRZOSKWINIAMI 218

łyżeczki cynamonu - 2-3 łyżki zimnej wody + puszka lub słoik brzoskwiń   oraz mielony cukier trzcinowy na polewę, kremówka i 1/2 płaskiej łyżeczki cynamonu Z podanych składników zagnieść szybko kruche ciasto, schłodzić. Następnie wylepić nim dokładnie tortownicę, ponakłuwać gęsto widelcem i i zapiekać ok.15-20 minut w piekarniku nagrzanym do 200 *C (góra-dół), do lekkiego zrumienienia. Następnie wyjąć i odstawić(...)budyń waniliowy - 2 łyżeczki ksylitolu waniliowego ( lub cukru) - 1 szkl ksylitolu - 1,5- 2 łyżeczek cynamonu  Jajka ubić z ksylitolem i ksylitolem waniliowym na puch.Dodać proszek budyniowy oraz cynamon. Natępnie przestudzone, stopione masło. Na końcu dodajemy łyżkami ser , dokładnie go rozprowadzając.  Masę serową wylewamy delikatnie na spód i wkładamy do nagrzanego do 170*C piekarnika (góra-dół

Smaczne Zdrowe
Kruche ciasteczka pomarańczowe 123

wyjątkiem masła. Mąkę przesiewany, dodajemy posiekane drobno masło i cukier puder. Siekamy, dodając jednocześnie pozostałe składniki: jajko, żółtka, proszek do pieczenia oraz skórkę startą z wyparzonej, dobrze umytej pomarańczy. Ciasto zagniatamy dość szybko i formujemy w kulę. Zawijamy w woreczek u schładzany w lodówce przez dwie godziny. Po tym czasie dzielimy na 3 części, by było nam lepiej rozwałkować(...)zrumienienia- warto sprawdzić wcześniej, bo każdy piekarnik, pomimo ustawienia tej samej temperatury różnie może piec). Studzimy.  Nadzienie:  Sok pomarańczowy gotujemy z cukrem. W wodzie mieszamy proszek budyniowy, który następnie wlewamy na zagotowany sok. Gotujemy budyń, odstawiamy i wsypujemy galaretkę pomarańczową. Mieszamy do połączenia i odstawiamy do przestudzenia (sprawdzamy co jakiś czas temp. by krem całkowicie nie zastygł

Kuchnia w czekoladzie
Przepisy na Świąteczne ciasteczka 439

Wczoraj był spis przepisów na ciasta, które możecie wykorzystać na Święta, dzisiaj spis przepisów na ciasteczka. Tych będzie mnie, ale zawsze to w jednym miejscu. Jutro postaram się dorzucić jeszcze sałatki :-). Miłego dzionka Wam życzę :-) 1. Legnickie bomby piernikowe 2. Rogaliki 3 składnikowe z marmoladą  3. Ciasteczka z lemon curd 4. Zdrowe i szybkie ciasteczka Beaty Pawlikowskiej 5. Ciasteczka(...)lukrem  11. Wafle z masą z dodatkiem galaretki  12. Kruche ciasteczka z budyniem  13. Rogaliki z nutellą  14. Kruche ciasteczka z posypką orzechową  15. Budyniowe wersja II  16. Wafel z masą kajmakową i petitkami  17. Ciasteczka serowe z jabłkami

kruche babeczki
Kakaowy placek z wkładką serową 88

formy Wykonanie placka kakaowego: Białka ubić na sztywno z dodatkiem cukru, następnie dodać żółtka, wymieszać, wsypać mąkę, proszek do pieczenia, kakao. Na koniec wlać olej delikatnie jeszcze raz wymieszać. Ciasto przelać do przygotowanej formy i piec w temperaturze 180 stopni przez 35 minut. Składniki na wkładkę serową: Ser biały 60 dag Jajka 6 szt. Cukier 20 dag Cukier waniliowy(...)ubitą na sztywno pianą z białek. Przygotowany ser przelać do przygotowanej formy i piec na złoty kolor w temperaturze 180 stopni przez około 45 minut. Składniki na masę budyniową: Mleko ½ litra Cukier 5 łyżek Żółtka jaja 3-4 szt. Budyń śmietankowy 5 łyżek Cukier waniliowy 1 szt. Masło 1 ½ kostki Wykonanie masy budyniowej: Wszystkie składniki prócz masła wymieszać dokładnie

Tradycyjna Kuchnia
Sernik kapitański wg Aleex 2820

twarogu mielonego • 2/3 szklanki drobnego cukru • 4 jajka • 200 ml śmietanki 30% • budyń śmietankowy ( proszek ) • 2/3 szklanki likieru Advokat • 100 g czekolady śmietankowo-kawowej (polecam z Lidla) Wierzch ciasta: • 125 g serka mascarpone • 125 ml śmietanki 30% • 1 łyżka cukru pudru Sposób wykonania: 1. Herbatniki rozdrobnić blenderem. 2. Masło rozpuścić i wymieszać z ciastkami i kawą. Masa herbatnikowa powinna mieć(...)minut. 5. Wszystkie składniki masy serowej powinny być w temperaturze pokojowej. Do misy miksera włożyć ser, jajka i cukier. Miksować ok. minuty. 6. Wlać kremówkę, wsypać proszek budyniowy i znów miksować. 7. Na koniec wlać likier i ostatni raz miksować. Całe miksowanie masy nie powinno trwać dłużej niż 4 minuty. Składniki powinny się dobrze połączyć, ale należy unikać niepotrzebnego napowietrzania

W mojej kuchni
Ciasto bez pieczenia z masą krówkową o smaku kakaowym 23577

mleka 1 opakowanie cukru wanilinowego 60 g masła 500 ml śmietanki kremówki (30% lub 36%) 2 łyżki cukru pudru 2 opakowania - śmietan-fix pół szklanki słonecznika WYKONANIE: Ja zrobiłam ciasto w formie o bokach 25 cm. Wyłożyć formę folią spożywczą i dno formy wyłożyć herbatnikami. Do rondelka przełożyć masę krówkową i delikatnie podgrzać. Połowę masy krówkowej przełożyć na herbatniki(...)ostygnięcia. Miękkie masło przełożyć do miseczki i utrzeć na gładką masę (mikserem), a następnie dodawać po łyżce budyń i dokładnie połączyć. Następnie przełożyć na warstwę herbatników. Na masie budyniowej ułożyć kolejną warstwę herbatników. Podgrzać masę krówkową, która została i przełożyć na warstwę herbatników. Rozgrzać patelnię i uprażyć słonecznik (na pustej patelni). Odłożyć do ostygnięcia. Ubić śmietankę kremówkę i dodać

Serce zamknięte w formie pyszności
ROGALIKI BUDYNIOWE 179

Przepis na te pyszne ciastka -  rogaliki znalazłam na blogu  ALI  i od razu wpadły mi w oko. Małe, niepozorne,  proste i szybkie

Walijskie Pichcenie
Kruche babeczki z kremem i owocami 170

delikatny a owoce – układajcie najlepiej te sezonowe, aczkolwiek wszystkie się nadają. Można posypać gotowe babeczki tartą czekoladą lub wiórkami czy prażonymi orzechami – uwielbiam! Kruche babeczki z kremem budyniowym i sezonowymi owocami – najlepsze, chrupiące, delikatne, uwielbiam! U mnie wyszło 9 większych babeczek, bo o wymiarach 11 cm (meeeega radość;), mniejszych będzie około 24 cm, jak w oryginalnym przepisie(...)brzoskwinie, czereśnie (wypestkowane) galaretka cytrynowa i starta skórka z pomarańczy Przygotowanie: Do miski wsypać mąkę, cukier puder i szczyptę soli. Dodać pokrojone w kostkę zimne masło i wbić żółtko. Ciasto szybko zagnieść i owinąć folią spożywczą. Schłodzić ok. 2-2,5 godz. w lodówce. Takim ciastem wykładać foremki, robię to bezpośrednio, rwę ciasto na niewielkie kawałki i wykładam nimi foremki

Zasmakuj Kuchni
Ciasto "Pawi ogon" z serową roladą 616

Jeden placek przekładamy na blaszkę i pieczemy w temp. 200st C ok 20 minut. Pozostałe 2 części smarujemy powidłami i posypujemy startymi orzechami. Zwijamy w rolady. Na 4 część ciasta ostrożnie przekładamy upieczony, ciepły sernik i zwijamy delikatnie jak pozostałe rolady. Wszystkie 3 pieczemy na złoty kolor ok 25-30 minut w temp. 200st C. 3. Krem: W 1/4 szklanki(...)stopniowo dodawać po odrobinie budyniu. Mieszać ręcznie lub na najwolniejszych obrotach miksera. Na końcu dodać wódkę i ponownie dobrze rozetrzeć. 4. Przełożenie: Na cienki kruchy placek wyłożyć połowę kremu budyniowego- ułożyć roladki, w środek dając roladkę serową- pomiędzy rolady wlać tężejącą galaretkę agrestową,a następnie wiśniową- po schłodzeniu wyłożyć pozostały krem budyniowy- przykryć biszkoptem- dekorować polewą mleczną oraz z białej

Kuchnia w czekoladzie
Tort bezowy z waniliowym kremem niczym z Castellarii 156

Dziś zapraszam Was na tort bezowy przełożony puszystym kremem waniliowym. Tort jest słodki- ale taki to urok bezy- dlatego posmarowałam spód porzeczkowym dżemem- po to, by

Kraina Miodem Płynąca
Napoleonka bez pieczenia 176

Napoleonka bez pieczenia to jedno z tych ciast, które zawsze się udają. Proste i szybkie w przygotowaniu i przede wszystkim wyśmienite w smaku. Idealnie nadaje się zarówno na święta jak i na wizytę gości czy też po prostu do popołudniowej kawy. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Składniki: 1800 ml mleka 300 g margaryny bądź masła 1,5 szklanki cukru 1 cukier wanilinowy(...)Przygotowanie: Około 1.5 litra mleka zagotować z cukrem. W pozostałym mleku wymieszać mąkę wraz z budyniami tak aby nie powstały grudki. Gdy mleko zaczyna się gotować, wlewamy naszą masę budyniową i cały czas mieszamy aby nie powstały grudki. Gotujemy na małym ogniu do czasu aż masa zgęstnieje. Po ugotowaniu ściągamy garnek z palnika, dodajemy pokrojone w kostkę masło/ margarynę

Blog kulinarny S9.PL
Waniliowy sernik z jabłkami 172

przypominać kruszonkę, szybko zagnieść gładkie ciasto. Uformować je w kulę, lekko spłaszczyć, owinąć folią spożywczą i włożyć do lodówki na około 1 godzinę do schłodzenia. Po tym czasie ciasto rozwałkować i przenieść do formy o wymiarach dolnych około 23 x 33 cm, wyłożonej papierem do pieczenia; dokładnie wylepić nim jej spód. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 190°C i podpiekać(...)laski wanilii, zmiksować. Do masy maślanej dodawać porcjami śmietanę i miksować do połączenia po każdym dodaniu. Następnie dodawać po łyżce twaróg i ucierać. Na koniec wsypać przesiany proszek budyniowy i wymieszać do połączenia rózgą kuchenną. Białka - łącznie 6 - ubić na sztywną pianę i dodać ją do masy serowej w 2 - 3 turach, delikatnie mieszając szpatułką. Jabłka obrać, usunąć gniazda nasienne

Opowieści z piekarnika
Eklerki z kremem budyniowym do karpatki 198

Witam wszystkich w Nowym Roku na słodko i zapraszam  na eklerki z kremem budyniowym do karpatki.  Eklery przygotowane w domu to niebo w buzi. Są kruche i delikatne. Wprost rozpływają się w ustach. Składniki (około 40 małych eklerów): krem do karpatki + 100 g masła + 500 ml mleka 1 szklanka wody (250 ml) 125 g masła 1 szklanka(...)zagotowujemy z masłem. Masło musi się rozpuścić. Dodajemy mąkę i gotujemy jeszcze około 1 minuty, cały czas energicznie mieszając. Masa zgęstnieje i zacznie odchodzić od brzegów garnka. Czekamy, aż ciasto ostygnie. Do zimnego ciasta dodajemy kolejno jajka i dokładnie całość ucieramy mikserem przez około 10 minut. Ciasto wyciskamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Pomiędzy eklerami zostawiamy

Smak mojego domu
Kruche babeczki z malinami 137

końcówką z hakiem. Formujemy w kulę, zawijamy w folie spożywczą i wkładamy do lodówki na minimum 30 minut. Foremki do tarteletek smarujemy przy pomocy pędzelka oliwą. Po tym czasie ciasto cienko rozwałkowujemy i wylepiamy nim przygotowane foremki do tarteletek. Pieczemy w 180 stopniach C przez 15-17 minut. Krem: Mleko mieszamy ze śmietanką. Odlewamy ½ szklanki i mieszamy z mąką pszenną(...)temu nie powstanie kożuszek na budyniu. Do przygotowanych wcześniej kruchych spodów nakładamy wystudzony, gęstniejący budyń. Układamy na wierzchu świeże maliny i dekorujemy listkiem mięty. Serwujemy po całkowitym zastygnięciu masy budyniowej

Pyry na Gaz