make z proszkiem do pieczenia i olej.Mase wylewamy na tortownice o przekroju 24 cm,wylozona papierem do pieczenia,bokow foremki nie smarujemy.Piec 30 minut.Studzic na kratce.Po 10-15 uwolnic ciasto z obreczy, papieru i najlepiej odwrocic go "do gory nogami",bedzie wtedy idealnie rowne,bez gorki posrodku. °Zelatyne w proszku lub w listkach namoczyc w zimnej wodzie.Budyn rozmieszac z czescia(...)malymi porcjami polaczyc z calym ugotowanym budyniem.Zapobiegnie to powstaniu grudek.Wystudzic. °Smietane kremowke ubic na sztywno i porcjami dodawac do budyniu,caly czas mieszajac.Zrobilam to przy pomocy rozgi.4 lyzki masy budyniowej odlozyc na bok. °Wystudzony biszkopt przeciac na 3 blaty.Pierwszy blat ulozyc na paterze.Posmarowac go 2-3 lyzkami dzemu i nalozyc krem.Przykryc kolejnym blatem i rozsmarowac reszte kremu.Polozyc trzeci blat
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!Mazurek z owocami Mazurki mogą się od siebie bardzo różnić. U mnie w domu była zawsze jedna zasada - każdy robi taki, jaki smakuje mu najbardziej i
CiastkozercyWłaściwie nie potrafię powiedzieć, dlaczego ma opinię takiego trudnego ciasta, bo mojego sernika wiedeńskiego w zasadzie nie sposób zepsuć. Nawet jeśli zdarza mu się trochę opaść, wcale się tym nie przejmuję, bo nadal jest pyszny. Przygotuj kilogram dobrze odciśniętego tłustego białego sera (nie może być kwaśny. Możesz też ułatwić sobie zadanie i kupić zmielony już ser), dwie niepełne szklanki cukru(...)któryś z dodatków aromatycznych, sok z połówki cytryny. Ucierasz puszysty kogel-mogel, używając odpowiednich końcówek miksera. 2. Utrzyj masę serową Do kogla-mogla dodajesz porcjami zmielony ser i proszek budyniowy, wciąż ucierając masę. Chodzi o to, żeby była gładka jak aksamit i w miarę możliwości puszysta. Teraz wlewasz do masy zimne masło i ucierasz ją do chwili, gdy całkowicie wchłonie
Kocham Czekoladędodać cukier i ubijać do momentu rozpuszczenia się cukru. Cały czas ucierając dodawać wystudzony budyń. Na koniec dodać sok wyciśnięty z cytryny i olejek spirytusowy cytrynowy. Dobrze wymieszać. Masa budyniowa kakaowa - 2 opakowania budyni czekoladowych ugotować w 0,5 litra mleka - wystudzić. Następnie margarynę utrzeć. Do spienionej margaryny dodać cukier i ubijać do momentu rozpuszczenia się cukru. Cały czas ucierając(...)położyć ciemny biszkopt, nasączyć i posmarować 1/2 masy cytrynowej. Kolejno na masę cytrynową położyć jasny blat biszkopta, który nasączyć i wyłożyć pozostały krem kakaowy. Na wierzch ułożyć ostatni blat ciasta kakaowego, nasączyć i rozsmarować resztę kremy cytrynowego pamiętając, aby zostawić trochę kremu na posmarowanie boków tortu. Na koniec tort ozdobić według uznania. var pfHeaderImgUrl = '';var pfHeaderTagline = '';var pfdisableClickToDel
Ciastka - domowe słodkościBiszkopt: 4 jajka 3 łyżki mąki pszennej 1/2 szklanki cukru kryształ 1 kisiel cytrynowy bez cukru (58g) 1,5 łyżki proszku do pieczenia 2 - 3 łyżeczek kakao Masa budyniowa kokosowa: 2 budynie śmietankowe (40 g) 1/2 szklanki cukru kryształ 750 ml mleka 250 g margaryny 250 g wiórków kokosowych Dodatkowo: 1 puszka masy kajmakowej o smaku orzechowym wiórki(...)zbielenia. Następnie dodać przesianą mąkę pszenną z proszkiem do pieczenia, kakao i kisielem cytrynowym - dokładnie wymieszać za pomocą różdżki lub drewnianej łyżki. Na koniec do przygotowanej wcześniej tortownicy wylać ciasto. Piec 35 minut w temperaturze 180 - 200 stopni C. Masa kokosowa- ugotować budyń śmietankowy w 500 ml mleka - wystudzić. Następnie wiórki kokosowe zalać 250 ml wrzącego mleka, wymieszać
Ciastka - domowe słodkościWiadomo nie od dziś, że karmel, kajmak i inne tego typu wytwory moja rodzina kocha i wypieki z nimi znikają w mgnieniu oka. Robiąc ciasta na imieniny Teściowej chciałam zrobić też jakąś słodycz dla moich łasuchów i taki właśnie deser wykombinowałam, prawdę mówiąc z tego, co mi zostało. Ale wyszło pyszne! Szybkie, takie "przy okazji". Koniecznie wypróbujcie! Składniki(...)biszkoptów 1 duża puszka kajmaku 1/2 tabliczki gorzkiej czekolady (startej) Przygotowanie: KREM: Z 800ml mleka odlać 3/4 szklanki, resztę zagotować z cukrem. W pozostałym mleku rozpuścić proszek budyniowy. Wlać na gotujące się mleko, ugotować klasyczny budyń. Przykryć folią spożywczą na wierzchu, ostudzić. Masło utrzeć na puszystą masę, dodawać po łyżce zimny budyń, miksować do uzyskania kremu. ŚMIETANA
Cakes By Kejtczęści. Wykładamy na dwie wyłożone papierem do pieczenia blaszki o wymiarach 20x30cm , wyrównujemy i pieczemy w 230 stopniach Celsjusza przez 13-16 minut. Wyłączamy piekarnik i pozostawiamy ciasto w piekarniku jeszcze przez 10 minut. Wyciągamy i odstawiamy do całkowitego ostygnięcia. KREM: W misce łączymy szklankę mleka, jajka, żółtka, cukier waniliowy, budyń i cynamon. Dokładnie mieszamy do połączenia wszystkich(...)powstanie kożuch) i pozostawiamy do całkowitego ostygnięcia - ja wystawiłam na balkon żeby było szybciej :) Masło ucieramy aż się spieni, dodajemy cukier puder, a następnie łyżka po łyżce dodajemy masę budyniową. W tym momencie należy uważać, żeby masa się nie zważyła. Po każdej dodanej łyżce bardzo dokładnie miksujemy. WYKOŃCZENIE: Na jeden blat wykładamy grubą warstwę kremu, wyrównujemy i przykrywamy drugim blatem
My Culinary ArtCiasto wymyśliłam wczoraj wieczorem, dodałam do niego wszystko to, co lubi mój partner. Nie do końca wiedziałam czy się uda, ale efekt końcowy mnie zadowolił :) Na dole postu znajdziesz listę zakupów :) Biszkopt: 6 jajek 6 łyżek mąki pszennej 6 łyżek mąki ziemniaczanej 12 łyżek cukru 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia Wykonanie: Białka ubić na sztywną pianę. Pod koniec ubijania dodać(...)dodać razem do masy jajecznej. Wszystko delikatnie wymieszać, do momentu, gdy otrzymamy gładką masę. Piec w temperaturze 180ºC przez ok 40-45 minut (do suchego patyczka). Masa budyniowa z wanilią: 3 szklanki mleka 2 budynie waniliowe po 40g 3 łyżki mąki 125 g miękkiego masła lub margaryny laska wanilii 4-5 łyżek cukru (w zależności od upodobań, można również
The Sweet DamselJedno z lepszych ciast bez pieczenia jakie jadłam, jest przepyszne i bardzo proste do zrobienia. Już wiem, że to ciasto zagości w moim domu na stałe :) Przepis zaczerpnęłam z bloga Magiel kuchenny . SKŁADNIKI: 2 budynie bananowe z cukrem, 3 szklanki mleka, 200 g masła, 1 banan, 1 galaretka cytrynowa, kilka kropli soku z cytryny, ok. 12 herbatników ok. 16 biszkoptów(...)zimny lub letni budyń. Miksujemy. Blaszkę (u mnie kwadratowa tortownica ze zdejmowanymi bokami) wykładamy folią spożywczą. Układamy herbatniki, u mnie weszły 3 herbatniki x 4 herbatniki. Wylewamy połowę masy budyniowej. Układamy na niej biszkopty (4 x 4). Wylewamy drugą połowę masy. W tym czasie rozpuszczamy galaretkę w 200 ml gorącej wody. Po rozpuszczeniu dolewamy 200 ml zimnej wody - szybciej
Aga w kuchniDziś przedstawiam przepis na urozmaicone rafaello Dodatek powideł idealnie pasuje do masy kokosowej. Składniki na dużą blachę: ok. 400 g krakersów słonych 1 słoik powideł jagodowych
Moje WyrobyWyjątkowo pyszne połączenie smakowe jest w tej roladzie. Krem budyniowy z waniliowo alkoholowym akcentem, kakaowy biszkopt i do tego banany. Nie pozostaje Wam nic tylko brać się do roboty i upiec taki smakołyk. A do kremu polecam dodać likier o smaku waniliowym Vanilla Dalkovski. Składniki: Biszkopt kakaowy: 5 jajek 5 łyżek cukru 3 łyżki mąki pszennej 2 łyżki kakao(...)szkl likieru Vanilla Dalkovski 1 łyżka esencji waniliowej Dodatkowo: 3 banany czekoladowa posypka Przygotowanie: Biszkopt:Białka ubić na sztywno, dodać cukier, żółtka i nadal ubijać tak długo, aż ciasto będzie sztywne. Mąkę, proszek do pieczenia i kakao przesiać przez sitko. Dodawać porcjami do masy jajecznej i powoli wymieszać lub ubijać na najwolniejszych obrotach mikserem. Wylać na blachę
Ala piecze i gotujenawet tuczące - sposoby :) Niedługo również pojawią się kolejne odsłony truskawkowego szaleństwa - także na słono. SKŁADNIKI - minimum 500g truskawek - opakowanie bitej śmietany (śmietanę zrobić tak, jak na opakowaniu) SKŁADNIKI NA CIASTO BISZKOPTOWE: - 4 jaja - 1/4 szklanki mąki pszennej - 1/4 szklanki mąki ziemniaczanej - 1/2 szklanki cukru - 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia WYKONANIE Białka ubić na pianę, dodać cukier, żółtka po jednym(...)reszty mleka dodać budyń, dobrze rozmieszać i wlać do gotującego mleka. Mieszać cały czas do uzyskania jednolitej konsystencji, następnie pozostawić do przestudzenia. Biszkopt przekroić na pół i wysmarować masą budyniową. Na masę wyłożyć truskawki i przykryć drugą częścią biszkopta. Na wierzchu wyłożyć bitą śmietanę i udekorować resztą truskawek. Smacznego
ZofianaJak zapewne pamiętacie jakieś 2 tygodnie temu dostałam od redakcji Polska Gotuje całą zgrzewkę wielkich słoików wypełnionych po brzegi prażonymi jabłkami! Producent : URBANEK Pojemnośc : 720 ml
Ostra na Słodkojajko 0,5 szklanki oleju 0,5 szklanki mleka 0,5 szklanki świeżego soku z pomarańczy lub mandarynek 0,5 mocno dojrzałego banana skórka pomarańczowa granat składniki na krem budyniowy ( zobacz link tutaj ) Suche składniki mieszamy razem w misce. Dodajemy jajko, olej, mleko, skórkę pomarańczową oraz sok pomarańczowy i dokładnie mieszamy. Widelcem rozgniatamy banana, dodajemy do masy i mieszamy. Nastawiamy(...)pieca można upewnić się czy babeczki na pewno są upieczone za pomocą drewnianego patyczka do szaszłyków. Wystarczy wbić go w środek, po wyciągnięciu nie powinien mieć przyklejonego surowego ciasta. Czas, kiedy babeczki są w piecu możemy wykorzystać na zrobienie kremu. ( zobacz link tutaj ) Gotowe babeczki warto wyciągnąć z formy i obrócić "do góry nogami" lub poukładać na kratce, żeby ostygły
CiastkozercySKŁADNIKI: 4 jajka 120 g cukru 1 łyżeczka cukru wanilinowego 120 g mąki pszennej szczypta soli PRZYGOTOWANIE: Założyć motylek. Do naczynia miksującego włożyć jajka, cukier i
ClauditteMissCooking