Ciasta na bazie biszkoptu robię dość często, bo są lubiane i zazwyczaj chętnie i szybko znikają ;) W ramach odskoczni od piernikowych smaków i aromatów zapraszam na ciasto z jabłkami i budyniem na orkiszowym, pełnoziarnistym biszkopcie :) Biszkopt orkiszowy z budyniem i jabłkami Biszkopt: 3 duże jajka 1/3 szklanki ksylitolu 3 kopiaste łyżki mąki orkiszowej pełnoziarnistej 1 łyżka mąki ziemniaczanej 1/5 szklanki(...)wanilii 3 łyżki ksylitolu 2 duże, czerwone jabłka 1 galaretka pomarańczowa 250 ml wody Mleko zagotować z ziarenkami wanilii (z 500 ml odjąć około 1/3 szklanki i wymieszać proszek budyniowy z ksylitolem w zimnym mleku). Dodać budyń i mieszać do zgęstnienia. Odstawić na kilka minut do przestudzenia. Jeszcze ciepły budyń wylać na przestudzony biszkopt. Galaretkę rozpuścić
FitKotdługo podchodziłam do tego ciasta, jakoś nie byłam do niego przekonana, sama nie wiem dlaczego. W końcu nadszedł ten czas i jakoś poszło. Ciasto najlepsze jest na drugi dzień (najlepiej po 24 h) Krakersy wtedy zdążą już popić budyń i będzie idealnie. Jeśli jednak ktoś nie przepada za kokosem niech omija je szerokim łukiem, bo jednak kokos jest wszędzie(...)wrzącego mleka dodać wcześniej przygotowaną mieszankę gotować cały czas mieszając aż pojawi się struktura budyniu odstawić do ostygnięcia miękkie masło ucierać do puszystości dodawać stopniowo masę budyniową na koniec dodać wiórki kokosowe i jeszcze raz wymieszać Thermomix żółtka, cukier, mąki i mleko wkładamy do naczynia miksującego - gotować czas 7 min/ temp 70 st/obr 2-3 ostudzić dodać masło
Gotowanie z pasjągóry 20cm i wysokości 10cm smarujemy masłem i obsypujemy bułką tartą Ciasto przekładamy do formy, pieczemy w 160-170 stopniach około 50-60 minut (do suchego patyczka). Gorące ciasto wyjmujemy z piekarnika i upuszczamy z formą na podłogę z wysokości 60cm. Następnie wkładamy do piekarnika i studzimy przy uchylonych drzwiczkach. Biszkopt wyjmujemy z formy dopiero po wystudzeniu. Biszkopt kroimy(...)części. Nasączenie: wszystkie składniki mieszamy. Na paterze lub podkładce pod tort układamy największy biszkopt. Nasączamy go lekko. Wykładamy porcję masy śmietankowej, przykrywamy drugim blatem. Biszkopt lekko nasączamy, wylewamy masę budyniową. Przykrywamy trzecim blatem. Biszkopt nasączamy, wykładamy masę śmietankową i przykrywamy najmniejszym biszkoptem. Najmniejszy biszkopt nacinamy ostrym nożem na głębokość 2cm tworząc X. Cały tort smarujemy odłożonym kremem i wstawiamy
Smak mojej kuchniziarenkami wanilii. Pieczony na spodzie z gotowymi piernikami. Aromatyczny, wilgotny i osłodzony lekkim kremem z białej czekolady. Wierzch wieńczą soczyste ziarenka z granatu, które świetnie uzupełniają całość. Polecam jako ciasto na świąteczny stół. 300 g pierniczków nadziewanych w czekoladzie 300 g surowej dyni hokkaido 2 łyżki oleju rzepakowego 1 kg zmielonego twarogu (wiaderko) 3/4 szklanki cukru 1 łyżka cukru(...)gładkie puree. W misie miksera umieścić żółtka i utrzeć je do białości razem z cukrami. Miksując dodać dynię, która może być jeszcze ciepła i porcjami twaróg. Wsypać proszek budyniowy oraz wlać kremówkę. Wszytko dokładnie zmiksować. Na końcu ubić białka ze szczyptą soli i delikatnie wmieszać pianę w masę sernikową. Wylać do formy na ułożone pierniczki. Wstawić do piekarnika nagrzanego
https:KKuchniaMniamsłodką przekąskę „na szybko” lub eleganckie babeczki na przyjęcie. W obydwu przypadkach proste babeczki waniliowe mają jedną niepodważalną zaletę – zawsze wychodzą :) Z dowolnym kremem np. prostym budyniowym możecie zrobić z nich pyszny deser, idealny nie tylko do popołudniowej kawy, ale także na dziecięce urodziny (tak wyglądają moje babeczki w wersji urodzinowej ), imprezę w pracy czy przyjęcie rodzinne(...)możemy wysmarować masłem i wysypać bułką tartą lub zrobić papilotki samemu (jak? można zobaczyć np. w tym wpisie albo na filmiku na moim Instagramie w wyróżnionych relacjach). Wypełniamy foremki ciastem do wysokości około 1 cm od brzegu zostawiając miejsce babeczkom, żeby wyrosły. Jeśli chcemy dodać do babeczek czekoladę musimy zadbać o to, żeby nie wystawała z ciasta. W przeciwnym razie
CiastkozercyDzisiaj sobota, ten dzień kojarzy mi się z dzieciństwa ze wspólnymi śniadaniami oraz z tym, że dom pachnie ciastem. W związku z tym postanowiłam, że ja też muszę coś zrobić, żeby poczuć domową atmosferę, a co do tego się przyczynia właśnie zapach jedzenia. Uwielbiamy bitą śmietanę oraz czekoladę. Związek tych dwóch elementów jest zniewalający i myślę, że większości przypadnie(...)ubić na sztywną pianę ze szczyptą soli i czterema łyżkami wody. Dalej ubijając dodać stopniowo cukier (odłożyć 1-2 łyżki), następnie dodać żółtka i ubijać dalej. Wymieszać mąkę, proszek budyniowy, kakao i proszek do pieczenia. Suche składniki wymieszać z masą jajeczną. Tortownicę wyłożyć papierem do pieczenia, wlać masę i piec w rozgrzanym piekarniku w temp. 180 stopni przez
dom-agi.plwłaśnie wspomniane owoce skąpane w pomarańczowej galaretce dodające Ambasadorowi uroku i smaku, pozostawiając uczucie soczystego, słodkiego orzeźwienia i chęci na więcej:P Przekładaniec z gatunku orzeźwiających, deserowych, nieprzesłodzonych ciast. Blaszka 22x 25 cm. Składniki na biszkopt: 6 jaj szklanka cukru szklanka mąki pszennej 1 łyżeczka proszku do pieczenia Białka miksujemy na sztywno. Pod koniec dodajemy cukier i miksujemy do uzyskania(...)cukrem i olejkiem waniliowym na puszystą masę. Dodajemy mąkę, wlewamy 3/4 szklanki mleka i nadal miksujemy do uzyskania idealnie gładkiej konsystencji. Resztę mleka zagotowujemy. Wlewamy do niego masę budyniową. Mieszamy energicznie , aby nie było grudek. Studzimy. Masło miksujemy na puch. Miksując, dodajemy partiami wystudzoną masę budyniową. Dzielimy na dwie równe części. Krem I: ½ kremu podstawowego+ 50 g orzechów włoskich
Domowe ciastaPyszna, puszysta aż ciężko poprzestać na jednym kawałeczku ;) Składniki na okrągłą foremkę z kominem: 3 jajka 80 g mąki pszennej 30 g mąki ziemniaczanej lub proszku budyniowego bez cukru 100 g cukru 2 płaskie łyżki dobrego kakao 3/4 płaskiej łyżeczki proszku do pieczenia około 50 gr wiśni kandyzowanych (mogą też być z nalewki ;) Polewa czekoladowa: niecałe 20 g masła(...)delikatnie całość. Przekładamy do foremki wysmarowanej masłem i wysypanej bułka tartą. Pieczemy w 170 stop. przez około 30-40 minut do tak zwanego suchego patyczka (patyczek drewniany, wbity w ciasto, musi być suchy ) 4. Składniki na polewę czekoladowa umieszczamy w garnuszku/rondelku i zagotowujemy, lekko przestudzoną, gęstniejącą polewą, oblewamy ciasto. Smacznego
Gotowanie...to proste !chyba każdy jadł to ciasto i każdy potwierdzi, że jego jedzenie uzależnia :) Mimo, że jest bardzo słodkie to trudno zatrzymać się na jednej porcji. Składniki: 500 g maślanych herbatników 1 puszka masy krówkowej 2 budynie śmietankowe 500 ml mleka 50 g cukru pudru 2/3 kostki masła 300 ml kremówki 2 łyżki żelatyny 3 łyżki cukru pudru Z mleka(...)będzie się łatwiej rozprowadzała na herbatnikach), następnie układamy koleją warstwę herbatników. Masło ucieramy na gładką masę, dodajemy po łyżce ostudzonego budyniu, miksujemy do dokładnego połączenia się składników. Masę budyniową wykładamy na herbatniki, przekładamy kolejną ostatnią już warstwą herbatników. Żelatynę rozpuszczamy w bardzo małej ilości wody, zostawiamy do napęcznienia. Kremówkę ubijamy, dodajemy do niej cukier puder i lekko podgrzaną żelatynę
Słodka Kraina Wypiekówsmak sernika. Co prawda mój serniczek nie był wysoki, ponieważ do upieczenia wykorzystałam dużą, prostokątną foremkę. Robiąc w tortownicy (takiej klasycznej o średnicy 24cm) na pewno uzyskamy duzo wyższe ciasto. W każdym razie mimo, że sernik niezbyt wysoki, jego kremowa konsystencja i aksamitny smak zachwycił nasze podniebienia ... 😄 Przepis podaję po mojej modyfikacji. Na czekoladowy spód(...)naszej foremki wylepić masą ciasteczkową. Wstawić do lodówki, w tym czasie przygotować masę serową. W misie miksera umieścić dyniowe puree, twaróg, mascarpone, cukier, cukier waniliowy. Ubić, dodać mąkę, proszek budyniowy, skórkę z cytryny i jajka. Ubijać do połączenia się składników, po czym wyłożyć masę na ciasteczkowy spód. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180st i piec około 50-55 minut
Walijskie Pichcenieprzesiewamy z proszkiem do pieczenia. Dodajemy do masy jajecznej i dokładnie mieszamy. Pieczemy 30 minut w temperaturze 180 stopni . Studzimy. Foremką wycinamy kształty odpowiednie do formy bankietowej. Składniki na ciasto orzechowe: 250 g drobno krojonych orzechów włoskich 5 jaj szklanka cukru 2 łyżki miodu 2 łyżki mąki pszennej 2 łyżki mąki ziemniaczanej łyżeczka proszku do pieczenia Białka ubijamy na sztywno(...)Kangus Żółtka miksujemy z cukrami na puszystą masę. Dodajemy mąkę, wlewamy 3/4 szklanki mleka i nadal miksujemy do uzyskania idealnie gładkiej konsystencji. Resztę mleka zagotowujemy. Wlewamy do niego masę budyniową. Mieszamy energicznie , aby nie było grudek. Studzimy. Masło miksujemy na puch. Miksując, dodajemy partiami wystudzoną masę budyniową. Dzielimy na dwie części. Do jednej dodajemy czubatą łyżkę kakao
Domowe ciastawyłożonej papierem do pieczenia tortownicy (21 cm średnicy). Pieczemy w 170 st. C przez ok. 25 min. do tzw. suchego patyczka. składniki na jedno ciasto ciemne: (potrzebujemy 2 ciasta) 1 szkl mąki 1/2 szkl cukru 1 jajko 125 ml maślanki lub jogurtu naturalnego 60 ml oleju 3/4 łyżeczki proszku do piec 1 łyżka kakao wykonanie: Wszystkie suche składniki mieszamy(...)miękkiego masła 400 ml mleka 1 opakowanie budyniu waniliowego 4 łyżki cukru opcjonalnie: 1 łyżka ekstraktu waniliowego 50 g czekolady gorzkiej wykonanie: Czekoladę ścieramy. Z mleka, proszku budyniowego oraz cukru gotujemy budyń i odstawiamy do całkowitego wystudzenia. Masło ucieramy na puch a następnie dodajemy stopniowo budyń oraz ekstrakt waniliowy, miksujemy do uzyskania gładkiej masy. Następnie dodajemy wirka czekoladowe i mieszamy
Domowy Smak JedzeniaSernik Lemon curd , ostatnio podawałam Wam przepis na krem- idealny balans między smakiem słodkim i kwaśnym - lemon curd . Dzisiaj właśnie ten krem postanowiłam użyć do sernika
SMYKWKUCHNIJako , że mamy w końcu upragnioną wiosnę ( na razie co prawda tylko kalendarzową) także i do wypieków przemyćmy troszkę kolorów. Prosty sernik udekorowany kolorową cukierkową posypką
Z Majeczką w kuchni