ciasto budyniowe - 5169 przepisów (strona:269/345)

Ciasto Pijok 5996

wlewać po kolei żółtka, dalej miksując na średnich obrotach. Na koniec wsypać przesianą mąkę pszenną i delikatnie wmieszać ją do piany przy pomocy szpatułki (już nie miksować!). Tak przygotowane ciasto biszkoptowe przełożyć do kwadratowej blaszki o wymiarach 24x24 cm wyłożonej papierem do pieczenia, wyrównać powierzchnię szpatułką. Biszkopt wstawić do nagrzanego do 180 st.C piekarnika. Piec przez około 15-20 minut(...)oddzielić makowo-kokosowy blat od rantów formy. Krem adwokatowy: 500 ml (2 szkl) mleka zagotować w garnku z cukrem. Do reszty mleka dolać adwokat, dodać żółtka oraz wsypać proszek budyniowy i mąkę pszenną. Całość dokładnie roztrzepać do połączenia lub krótko zmiksować (nie może być grudek!). Mieszankę wlać do gotującego się mleka. Cały czas energicznie mieszając gotować, aż budyń zgęstnieje

Nastoletnie Wypiekanie
Ciasto kapitańskie 32983

widzicie u mnie na zdjęciach ciacho się co prawda nie rozlatywało, ale masy nie były jednak zbyt zwarte. No chyba, że macie w domu łasucha dla którego wygląd ciasta schodzi na drugi plan Polecam serdecznie Składniki na blaszkę 20×20 cm: Biszkopt: – 2 jajka – biała i żółtka oddzielnie – 0,5 szklanki cukru – 2,5 łyżki(...)gotującego się mleka. Zmniejszamy gaz i gotujemy do zgęstnienia, ciągle mieszając. Po zgęstnieniu odkładamy do ostudzenia, a po ostudzeniu ucieramy masło na puch i dodajemy do niego masę budyniową ciągle miksując, aby masa była gładka i jednolita. Na końcu dodajemy ajerkoniak. Nie wlewamy od razu całych 100 ml, żeby masa nie była zbyt rzadka. Dolewamy po trochę miksując co jakiś

Relaxtime
Ciasto wiśniowy kokosowiec z makaronem 251

Mąki przesiać z kakao, łyżka po łyżce dodawać do masy jajecznej, delikatnie mieszając, najlepiej drewnianą szpatułką. Dno formy o wymiarach 23 x 30 cm wyłożyć papierem do pieczenia, wylać ciasto. Piec w temperaturze 160 stopni przez około 20 minut. Wystudzić. Przekroić na dwie części. Masa kokosowa: 500 ml mleka 2/3 szklanki cukru 2 łyżeczki cukru waniliowego 3 łyżki mąki pszennej(...)dodać 30 g cukru, zagotować. Do gotującego się mleczka dodać średnio pokruszony makaron, gotować na małym ogniu, aż makaron będzie miękki. Odłożyć do wystudzenia. Z reszty składników przygotować masę budyniową - mleko zagotować z cukrami, w połowie szklanki mleka wymieszać obie mąki, dodać do gotującego się mleka. Masło ubić na puszystą masę i powoli, łyżka po łyżce dodawać ostudzony budyń

Domowa cukiernia Ewy
Żądło 172

także zdrowych i spokojnych świąt  W gronie rodziny oraz przyjaciół WESOŁEGO  ALLELUJA! I w związku z tymi świętami proponuję Wam pyszny wieniec drożdżowy z masą budyniową Pyszna alternatywa dla babki drożdżowej:) Składniki: 2/3 szklanki mleka 5 dag drożdży 30 dag mąki 1/2 szklanki cukru 1 jajko 1/3 kostki masła 1 opakowanie cukru waniliowego Masa: 1 opakowanie(...)odstawiam by drożdże zaczęły pracować. Mąkę przesiewam, wsypuję pozostały cukier i cukier waniliowy, wlewam zaczyn i wszystko mieszam. Dodaję rozmącone jajko. Masło rozpuszczam na patelni, studzę i dodaję do ciasta. Wszystko razem wyrabiam przez kilkanaście minut. Formę z wkładką do wieńca smaruję masłem, posypuję mąką i  wykładam przygotowane ciasto. Odstawiam do wyrośnięcia. Składniki polewy podgrzewam i smaruję tym wyrośnięte

Ciasteczkowy Potwór
Sernik mocno czekoladowy z lentilkami i budyniem 180

SKŁADNIKI: 1 kg sera mielonego twarogowego 6 jajek 3 łyżki kakao (naturalne- surowe) 1 tabliczka gorzkiej czekolady 3 łyżki skrobi ziemniaczanej 2 łyżki miodu PRZYGOTOWANIE: Wszystkie

ClauditteMissCooking
Pączki z nadzieniem budyniowy i malinowym - test nadzienia cukierniczego 127

tłusty czwartek. Ogrom przepisów na pączki, faworki spowodował, że przepis publikuję dopiero teraz. Otrzymałam nadzienie budyniowe i malinowe, oba sprawdziły się w pączkach. Do gustu przypadło mi nadzienie budyniowe, które dość mocno odwzorowuje przygotowany w domu budyń. Nadzienie jest nieco słodkie, dla mnie za słodkie (ale wiadomo, jem bardzo mało słodyczy i mam inne odczucie słodkości), natomiast mój mąż był(...)wachlarz smaków znajdziecie na stronie producenta ( tutaj ). A teraz wracając do przepisu na pączki! Zaczyn drożdżowy 2 szklanki mleka 100g świeżych drożdży 4 łyżki cukru 1 łyżka mąki Ciasto 1kg mąki pszennej 2 łyżki cukru 2 jajka 7 żółtek 100g masła szczypta soli smalec do smażenia (2 kostki) Mleko podgrzewamy z masłem, mieszamy do rozpuszczenia masła i odstawiamy

Gotowanie i blogowanie
Napoleon - przepyszny rosyjski tort 186

dostawałam pierwszy i największy kawałek i zjadałam do ostatniego okruszka... Takie wspomnienia mną owładnęły, że postanowiłam przypomnieć ten wspaniały smak. Tort składa się z dwudziestu cienkich blatów, przełożonych delikatnym budyniowym kremem z orzechami. Jakiś czas temu na blogu już się ukazał jeden przepis na tort Napoleon , ten natomiast jest nieco inny, bez kajmaku, ale za to z orzechami:) Pyszny(...)łyżka mąki 200g masła 2/3 szklanki orzechów włoskich do posypania: płatki migdałowe, orzechy włoskie Ocet, wodę i sól wymieszać. Zimne masło posiekać z mąką, dodać wodę z octem, wyrobić ciasto, uformować kulę i włożyć do lodówki na minimum godzinę. Ciasto po wyrobieniu powinno być elastyczne, miękkie. Przygotować 2 blaszki oraz 2 arkusze papieru. Ciasto podzielić na 16-20 części

Obiad gotowy
Tarta z kremem z białej czekolady i grejpfrutem 187

wysypać specjalne kuleczki ceramiczne. Jeśli ich nie posiadamy, można je zastąpić, np. fasolą. Dzięki obciążeniu ciasto się nie "wybrzuszy". Kolejne 5-10 minut piec już bez obciążenia, by ciasto nabrało kolorku.  Po tym czasie tartę wyjąć z piekarnika i pozostawić do całkowitego wystudzenia.     Krem z białej czekolady: Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej, ostudzić. Śmietankę ubić(...)międzyczasie przygotować grapefruit curd: Obrany ze skórki i błonek grejpfrut zmiksować blenderem. Przelać do garnuszka, dodając cukier, jajko oraz masło. Wszystko podgrzewać na małym ogniu nieustannie mieszając trzepaczką. Proszek budyniowy rozpuścić w 3 łyżkach wody, a następnie wlać do masy grejpfrutowej i energicznie wymieszać, aż masa zgęstnieje. Zdjąć z ognia i przestudzić. Ostudzony grapefruit curd przełożyć do szprycy cukierniczej

Nastoletnie Wypiekanie
Tort makowy z kremem i brzoskwiniami 92

wilgotny biszkopt, aksamitny i delikatny w smaku krem budyniowy, słodziutkie brzoskwinie – to brzmi bardzo smakowicie i zapowiada “wow” wygląd I taki właśnie jest tort makowy z kremem i brzoskwiniami. Idealny nie tylko na urodzinowy, ale także i świąteczny stół! Polecam Składniki (tortownica o wymiarach 21 cm): Biszkopt – potrzebujemy 2 takie biszkopty: 1 1/4 szklanki ( ml) mąki orkiszowej typu(...)mleko, ocet i olej. Mieszanka powinna przypominać konsystencję twarogu. W większej misce przesiewamy mąkę, proszek do pieczenia, dodajemy cukier i mak. Całość mieszamy. Dodajemy mokre składniki i dokładnie mieszamy. Ciasto wylewamy na tortownicę wyłożoną krążkiem z papieru do pieczenia pasującym do średnicy tortownicy. W taki sam sposób przygotowujemy ciasto na drugi biszkopt i przeweamy do drugiej tortownicy. Obie foremki wkładamy

Lamarida.pl
EKLERKI Z KREMEM BUDYNIOWYM 131

jajka 1 łyżeczka cukru 1/2 łyżeczki soli W rondelku zagotować wodę z masłem, solą i cukrem. Na wrzącą wodę wsypywać mąkę i mieszać, by się całość nie przypaliła. Ciasto jest gotowe, gdy jest lśniące i odchodzi od garnka. Pozostawić do całkowitego ostudzenia (jest to bardzo ważne, inaczej eklerki nie urosną w piekarniku). Po wystygnięciu dodawać kolejno po 1 jajku(...)minut (ja piekłam 25 minut). Ostudzić na kratce, przekroić na 2 części i przełożyć ulubionym kremem lub bitą śmietaną.  U mnie oczywiście do eklerków obowiązkowo krem budyniowy. Na krem: 400ml mleka 1 budyń na 0.5l mleka cukier wg zalecen na opakowaniu budyniu łyżeczka cukru waniliowego lub świeża wanilia 100g miękkiego masła Budyń gotujemy wg przepisu. Studzimy. Masło (temp.pokojowa

Walijskie Pichcenie
Sernik karmelowy z karmelizowanymi śliwkami 239

mąki ziemniaczanej PONADTO: 10-12 dużych śliwek 2 łyżki cukru brązowego Wykonanie: Piekarnik rozgrzać do temperatury 180 stopni. Ciastka pokruszyć w robocie lub pognieść, np przy pomocy wałka do ciasta. Okruszki połączyć z cukrem pudrem i kakao. Masło rozpuścić. Rozpuszczone masło dodać do okruszków – dokładnie połączyć. Tortownicę średnicy 26 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Ciasteczkową masa wylepić dno tortownicy średnicy(...)przez około 10 minut. Rozpuścić w kąpieli wodnej czekoladę- ostudzić. Przestudzone masło wlać do serowej masy, nie przerywając ucierania. Ciągle ucierając, dodać do masy serowej mąkę ziemniaczaną oraz proszek budyniowy – dokładnie wymieszać. Ubić białka na sztywno. Pianę delikatnie połączyć z masą serową. Wyłoży na ciasteczkowy spód. Na dno piekarnika wstawić blachę z wodą. Sernik wstawić do nagrzanego piekarnika, od razu

kolorowotorcikowo
Babka Wielkanocna 148

Święta Wielkanocne już za pasem, oprócz tradycyjnych przystawek i wystawnych dań nie może na wielkanocnych stołach zabraknąć również świątecznych wypieków. Tak więc najwyższa pora zakasać rękawy

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Naleśniki z serem zapiekane w śmietanie 608

sosem malinowym, zrobiłam, ale powiem Wam, że same były lepsze. Przepis na sos też podaję, sami oceńcie, które Wam bardziej smakują ;-). Miłego poniedziałku Wam życzę i pozdrawiam :-) Składniki ciasto: zawsze korzystam z tego przepisu klik Składniki masa serowa: 250 g sera (ja użyłam naturalnego President) 400 g serka waniliowego homogenizowanego 1 łyżka cukru 1 łyżka budyniu waniliowego bez cukru (proszku(...)łyżki wody cukier do smaku Dodatkowo: cukier puder do posypania 1. Naleśniki smażymy tak jak zawsze :-) 2. Do miseczki przekładamy ser, serek waniliowy, cukier i dodajemy łyżkę proszku budyniowego. Mieszamy dokładnie. Na usmażone naleśniki dajemy po kopiatej łyżce masy serowej i zawijamy w ruloniki.  3. Tak przygotowane naleśniki układamy ciasno koło siebie w naczyniu żaroodpornym. 4. Teraz musimy przygotować

kruche babeczki

Proponowane wyszukiwania