słodką bezę. Mój przepis jest inny, zdaję sobie sprawę, że nigdy nie dorównam babcinemu pleśniakowi i dobrze, zawsze będzie dla mnie wyjątkowy. Nie mniej jednak moja wersja została zaakceptowana przez mistrzyni słowami: "Umiesz". I tym oto sposobem dzielę się z Wami moim przepisem, bo skoro umiem to znaczy, że babci smakował. Reszta rodziny pochłonęła owe ciasto w mgnieniu(...)dodajemy stopniowo cukier puder nadal ubijając na niskich obrotach. Formę do pieczenia wykładamy papierem. Wyciągamy z zamrażarki większą część ciasta i ścieramy na tarce do formy, rozprowadzając równomiernie. Następnie posypujemy bułką tartą, układamy równomiernie wiśnie i ścieramy na tarce ciemną część ciasta równomiernie pokrywając wiśnie. Następnie nakładamy bezę a na końcu ścieramy na tarce jasną część ciasta przykrywając równomiernie
Mango Papajatheme-font:minor-latin; mso-hansi-font-family:Calibri; mso-hansi-theme-font:minor-latin; mso-fareast-language:EN-US;} Składniki na ciasto (tortownica21cm): 1 ⅓ szklanki mąki pszennej ⅔ szklanki ciemnego, gorzkiego kakao 1 ½ łyżeczki proszku do pieczenia 1 płaska łyżeczka sody oczyszczonej szczypta soli 80ml oleju np. rzepakowego ½ szklanki jogurtu naturalnego 2 jajka ½ łyżeczki aromatu waniliowego ( pominęłam(...)łyżce dodajemy cukier , miksujemy, aż powstanie gładka i błyszcząca beza, na koniec dodajemy łyżeczkę soku z cytryny, mieszamy masę przekładamy do worka cukierniczego zakończonego dużą okrągłą końcówką wyciskamy kształt duszków na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia pieczemy w piekarniku nagrzanym do 110°C około 60-70 minut. Wykonanie ciasta: do miski przesiewamy mąkę, kakao, proszek, sodę oraz sól
Słodkie zapomnieniewilgotny. Aromat, który unosi się podczas pieczenia, jest po prostu nie do opisania. Uwielbiam pierniki pieczone na piwie, a szczególnie na piwie Guinness. Jego wyjątkowy smak i jedwabna konsystencja doskonale komponują się z korzennymi przyprawami, tworząc niepowtarzalne połączenie smakowe. Tak bardzo jestem zadowolona z efektu, że zaraz powędruje do piekarnika drugie ciasto. A jakie to będzie, to już niedługo(...)mąki po trochu płynną mieszankę korzenną i mieszać, tak aby masa była bez grudek. Na koniec dodać masę jajeczno – śmietankową i wymieszać wszystko razem jeszcze raz. Masa piernikowa jest dosyć rzadka, ale taka ma być. Formę wyłożyć papierem do pieczenia. Na dno wylać ciasto i wstawić do uprzednio nagrzanego piekarnika. Piec w 170ºC przez około 50 minut
codojedzeniaCiasto MALINOWA KSIĘŻNICZKA z masą krówkową – Zapraszam na nowe, pyszne ciasto w Małej Cukierence. Ciasto wygląda fantastycznie, jest bardzo smaczne, nie jest za słodkie. Maliny dodają orzeźwiającego smaku i wszystkie smaki wspaniale się ze sobą łączą. Moja sąsiadka powiedziała, że to ciasto to HIT, że dawno, tak dobrego nie jadła. Ciasto jest szybkie w przygotowaniu. Bardzo polecam! Trochę zmodyfikowany przepis(...)Zapraszam na FILM . Subskrybuj kanał Małej Cukierenki: http://www.youtube.com/malacukierenka (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Ciasto MALINOWA KSIĘŻNICZKA z masą krówkową Składniki: Biszkopt: 4 duże jajka – osobno żółtka i białka 160g cukru 120g mąki pszennej (użyłam tortowej) 2 łyżki kakao bez cukru 2/3 łyżeczki proszku do pieczenia Do nasączenia: 120ml wody 2 łyżki soku z cytryny 1 łyżeczka cukru pudru
Mała CukierenkaOwsianka w moim jadłospisie gości na co dzień. Ze względu, że uwielbiam płatki owsiane to postanowiłam przygotować ciasto z ich wykorzystaniem. Dodatek moreli sprawia, że ciacho
Truskawkowa Fiestachałwy chce się przeterminować? Oczywiście, że ciasto :D zapraszam na kolejnego smakowitego przekładańca z kremem chałwowym i bezikami. Delikatny biszkopt, dwa doskonale komponujące się kremy i bezy - po prostu bajka :) Biszkopt: 6 jaj 1 szklanka cukru 1/3 szklanki mąki ziemniaczanej 2/3 szklanki mąki pszennej 1/2 szklanki kakao 1 łyżeczka proszku do pieczenia. szczypta soli Białka oddzielamy od żółtek(...)ubijamy aż się rozpuści. Następnie dodajemy kolejno żółtka, a na koniec mąki, kakao i proszek i tylko delikatnie mieszamy całość. Przekładamy do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia (23.5x35 cm) i pieczemy ok 35 minut w 180 st. C Masa: 2 budynie śmietankowe ok 900 ml mleka 30 dag chałwy 20 dag bezów 1 gorzka czekolada 1 kostka masła
Cynamonowe szczęścieczekoladowe ciasto z kremem budyniowym z dodatkiem ajerkoniaku i puszystym kremem śmietankowym. Niby całkiem prosto, ale jednocześnie niezwykle efektownie. To ciasto jest doskonałe na święta i specjalne okazje. Także bez zbędnego rozpisywania się zapraszam do skorzystania z przepisu. Biszkopt: 5 jaj 3/4 szklanki cukru 3/4 szklanki mąki pszennej 3 łyżeczki kakao 1 łyżeczka proszku do pieczenia(...)koniec wsypujemy mąkę, kakao, proszek do pieczenia i całość ostrożnie mieszamy. Przekładamy do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia (23x33cm) i pieczemy ok 35 minut w 170 st. C Krem budyniowy: 750 ml mleka 4 łyżki cukru 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii lub cukru z prawdziwą wanilią 2 budyń waniliowe bez cukru (40 g każdy) 2 żółtka
Cynamonowe szczęścieCiasto ze śliwkami to szybkie i bardzo proste w przygotowaniu ciasto, które robię bardzo często, wymieniam tylko owoce na takie, na które sezon właśnie trwa. Ciasto ze śliwkami jest pyszne, wilgotne i mega puszyste. Przygotowanie tego ciasta zajmuje dosłownie kwadrans, nie wliczając czasu pieczenia. Ważne jest, aby jajka oraz mleko wyjąć odpowiednio wcześniej z lodówki, tak aby osiągnęły temperaturę(...)proste ciasto ze śliwkami . Zachęcam również spróbować z innymi owocami np. czereśniami czy brzoskwiniami. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Składniki na ciasto ze śliwkami: 3 jajka 1 szklanka cukru 1/2 szklanki oleju 1/2 szklanki mleka 2 i 1/2 szklanki mąki pszennej (u mnie typ 450) 2 łyżeczki proszku do pieczenia około 450 g śliwek (10 śliwek bez pestek) szklanka
Gotuj z Prezesemmniejsze) 3 łyżeczki proszku do pieczenia 5 jajek + ok. pół szklanki cukru pudru na lukier Jak zrobić ciasto cytrynowe? Margarynę i jajka wyciągamy wcześniej z lodówki, wszystkie składniki powinny mieć temperaturę pokojową. Rozdzielamy białka od żółtek. Białka ubijamy na gęstą, błyszczącą pianę z połową ilości cukru. Piana powinna wyglądać jak na bezę – ma być sztywna, a kiedy(...)być widać małe grudki margaryny, nie należy się tym przejmować. Do masy przesiewamy mąkę i proszek do pieczenia, miksujemy krótko do połączenia składników. Na sam koniec dodajemy ubitą pianę z białek, należy ją delikatnie wmieszać silikonową szpatułką. Ubita piana sprawia, że ciasto jest puszyste i dobrze napowietrzone, dlatego nie należy go na tym etapie zbyt długo mieszać – jedynie
Ciastkozercycukru dark muscovado 250g mąki pszennej (użyłam tortowej) 1 łyżeczka sody 1 łyżeczka proszku do pieczenia 50g kakao bez cukru szczypta soli Krem: 200g jasnego brązowego cukru 500ml tłustego mleka 220g gorzkiej czekolady o zawartości kakao minimum 60% 1 łyżka kakao bez cukru 60g mąki kukurydzianej 2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej 1/4 łyżeczki aromatu waniliowego lub 2 łyżeczki(...)ostygnięcia. Następnie wstawić do lodówki na około 4-5 godzin (można na całą noc). Krem zgęstnieje, ale będzie trochę luźny. Ciasto: 3. Piekarnik nastawić na 180oC na funkcji góra-dół. 4. Dwie tortownice o średnicy 20cm wyłożyć papierem do pieczenia. 5. Masło roztopić i odstawić do przestygnięcia. Kolejno dodać do niego olej, maślankę, kawę, aromat i jajka, cały czas
Mała Cukierenkanecie sposób na zrobienie takich foremek w domu ..praktycznie bez wydatku pieniędzy.. każdy w domu na pewno ma folię aluminiową, kartki papieru , zszywacz lub spinacze..ewentualnie igłę z nitką aby jakoś zszyć stożek.. Ja już wykorzystałam swoje foremki kilka razy.. piekłam rurki z ciasta kruchego, drożdżowego i foremki spisały się idealnie..nie trzeba
Moje domowe kucharzeniemąki kokosowej oraz suszonych sliwek, nadając mu bardziej zimowy smak. Nie żałowałam dobrości – jest tu śmietanka, dobra czekolada, kokos, śliwka i biała czekolada. Co więcej, do upieczenia tego ciasta użyjecie minimum sprzętów kuchennych. Nie potrzeba miksera, wystarczy miska i garnek. Minimum pracy przy maksimum smaku! Składniki (na bardzo małą keksówkę (15×6) 1 tabliczka(...)jednolita masa bez grudek. Mase zestawiamy z ognia. Do lekko przestudzonej masy wbijamy jajka i mieszamy do całkowitego połączenia się masy z jajkami. Dodajemy proszek oraz mąkę, wlewamy olej całość mieszamy. Moje ciasto przed przełożeniem do keksówki było dość gęste. Ciasto przekładamy do keksówki wysmarowanej masłem. W wierzch ciasta wbijamy ciasno suszone śliwki, lekko je wciskając. Pieczemy w 180C
Raj dla Podniebieniaręcznie w misce parę minut, po 30 minutach ciasto złożyłem, a po 90 minutach uformowałem bochenek i przełożyłem do koszyka. Wyrastanie całonocne w lodówce 10 godzin. Piekłem prosto z lodówki w garnku żeliwnym, 20 min w 230oC z pokrywką, potem zmniejszyłem do 190-200oC i kolejne 30 minut bez pokrywki. Zrobiłem też wersję pieczoną w foremce, w której(...)mąka orkiszowa pełnoziarnista Zostawiłem na 6 godzin w 24oC Potem dodałem do tego: 40 g wody 100 g mąka orkiszowa pełnoziarnista Zostawiłem na 2,5 godziny w 28oC Następnie ciasto właściwe: cały zaczyn 2 fazowy 140 letnia woda 8 g sól 20 g miód 32 g starte jabłko 25 g siemię lniane (wcześniej namoczone i odcedzone z nadmiaru wody
Przepisy na domowy ser i chlebsiadło'). Tortownicę o średnicy 22 cm wyścieliłam papierem i przelałam ciasto. Biszkopt piekłam w temp. 160 st.C przez 35 minut, do tzw. suchego patyczka. Biszkopt po wyjęciu z pieca studzę. Gdy już był wystudzony, delikatnie pokroiłam na 3 plastry. Nadzienie: - słoiczek dżemu wiśniowego - wódka - nalewka z czarnego bzu - mrożone maliny (wcześniej rozmrozić) - tarta gorzka czekolada Bita śmietana: - 500 ml śmietany(...)włożyć na pół godziny do zamrażalnika (śmietanka musi być bardzo dobrze schłodzona). Śmietanę ubijałam na najwyższych obrotach miksera, po chwili dodałam cukier, a pod koniec ubijania śmietankę fix. Spód ciasta nasączyłam wódką i nalewką z czarnego bzu, dodać ilość wg upodobań ;) Następnie posmarowałam dżemem wiśniowym i częścią bitej śmietany. Wyłożyłam środkowy krążek i czynność powtórzyłam. Ja w tym miejscu dodałam
Receptura smakunawet nie mam zamiaru się zbliżać. Babciny przepis na idealne ciasto drożdżowe to oczywiście: mąka, trochę drożdży, ciepłe mleko, trochę cukru, wszystko tak na oko, żeby była dobra konsystencja...no i to wszystko wyrobić dokładnie, jak będzie trzeba to dołożyć tego czego brakuje, a potem do pieca i piec aż będzie rumiane... Jasne? ;) i właśnie dlatego muszę mieć inny przepis(...)zobaczyłam, to nie wierzyłam, że to się może udać. Drożdżowe bez wyrabiania, jak to w ogóle możliwe???? I wiecie co? udało się! Naprawdę wyszło. I od teraz ten przepis zapisuję sobie na listę moich ulubionych, szybkich i łatwych ciast. Drożdżówka bez wyrabiania Składniki: Ciasto: 1) 100 g drożdży 2) 1 szkl. cukru 3) 1 szkl. zimnego mleka
Na kulinarnym poligonie