ciasto bez pieczenia - 40061 przepisów (strona:991/2671)

Kruche ciastka z marmoladą 230

Ciasto wyciskamy ze szprycy bezpośrednio na papier do pieczenia. W zależności od konsystencji ciasta oraz od rodzaju użytej szprycy ciasto może być zbyt gęsto do użycia szprycy. Jeśli ciasto będzie zbyt gęste i nie będzie się chciało wycisnąć dodajemy 1-2 łyżki śmietany 18 % do ciasta. Na środek każdego ciastka nakładamy ok. pół łyżeczki marmolady. Pieczemy w temperaturze(...)stopni ok. 12-15 minut do ładnego zarumieniania ( piekarnik góra dół bez termoobiegu). Smacznego! Zapraszam was również do odwiedzania  mojego Facebooku gdzie dodaje wszystkie swoje przepisy: Polub mnie na Facebooku Zapraszam do oglądania filmu z przygotowań oraz do subskrybowania mojego kanału

Kulinarne przygody
Kruche ciacho z jagodami – pyszne i słodziutkie 99

koniec ciasto wykładam na blat podsypany mąką i formuję kulkę, wkładam do woreczka i do lodówki na około 30 minut. Po około 30 minutach – podpiekanie spodu: Ciasto wyjmuję z lodówki i wałkuję na wielkość foremki, aby łatwiej było je rozwałkować blat oraz wałek oprószam mąką. Rozwałkowane przenoszę do foremki wyłożonej papierem do pieczenia i dokładnie wyklejam ciastem dno. Górę(...)podpieczone ciasto i równo rozprowadzam. Jagody przekłam do miski, a cukier puder i mąkę ziemniaczaną na sitko i oprószam jagody. Jagody wykładam na ser i posypuję kruszonką. Tak przygotowane ciasto piekę. Pieczenie: Ciasto wstawiam do nagrzanego piekarnika do 180°C, na drugą od dołu półkę i piekę około 25 minut. Piekarnik mam ustawiony na grzanie góra dół, bez

Uwaga Babcia Gotuje
Przepisy na babki. Odkryj babki kokosowe, jabłkowe i karmelowe! 78

Babkę piaskową robi się z ciasta biszkoptowo-tłuszczowego, czyli „piaskowego”. Co ciekawe, można ją przygotowywać metodą „na zimno” lub „na ciepło”. Babka może być jasna lub ciemna. Często przygotowuje się też babki dwukolorowe, tzw. marmurkowe. Wówczas dodajemy do niej kakao oraz mleko lub jogurt. Babki mogą być też modyfikowane na wiele sposobów. Odkryj cytrynową babkę bezglutenową, babkę z jabłkami(...)lukrem cytrynowym! Zarówno tradycyjne, jak i nowoczesne babki nie wymagają dużo czasu ani doświadczenia w pieczeniu. W niektórych przepisach wystarczy jedynie zmiksować wszystkie składniki, a ciasto włożyć do piekarnika. Co ciekawe, babkę możemy przygotować w wersji bezglutenowej lub wegańskiej. Przykładem ciasta bez glutenu jest bezglutenowa babka cytrynowa. Lekka, wilgotna, delikatna, o świeżym aromacie cytryn świetnie sprawdza się jako

Żyję by jeść
Karpatka 78

Karpatka to jedno z tych ciast, które warto przygotować na święta. Jest prosta i szybka w wykonaniu, więc bez problemu upieczesz ją nawet wtedy, kiedy nie masz za dużo czasu. Składniki: Ciasto szklanka wody szklanka mąki 125g masła szczypta soli łyżeczka proszku do pieczenia 6 jaj Krem śmietana kremówka 1l 500g serka mascarpone cukier waniliowy cukier puder

Wasze Przepisy
Czekoladowa babka z wiśniami 121

jakoś spożytkować. Z wiśniami najbardziej kojarzy mi się ciasto czekoladowe. Do tej pory robiłam przeważnie ciasto jogurtowe czekoladowe z wiśniami. Dziś postanowiłam zrobić babkę, taką delikatną, piaskową, ale całą czekoladową, a nie jasną. Jak postanowiłam, tak zrobiłam i powstała bardzo smaczna babka idealna do kawki czy herbaty. Dodatkowo ciasto oblałam czekoladą. Oto przepis: (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Składniki: 3 jaja 3/4szkl(...)miksowałam do połączenia. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Na koniec do ciasta dodałam odsączone z zalewy wiśnie i delikatnie wmieszałam je łyżką do ciasta. Ciasto przełożyłam do formy keksówki o wymiarach ok. 11x25cm wyłożonej papierem do pieczenia i wstawiłam do rozgrzanego piekarnika. Babkę piekłam do suchego patyczka w temperaturze 170 stopni bez termoobiegu. W praktyce zajęło

Waniliowe Improwizacje
Ciasto z rabarbarem i kruszonką – bez miksera 92

Przepyszne, proste i szybkie Ciasto z rabarbarem i kruszonką , które zrobicie bez użycia miksera to moja kolejna, własna receptura z jakiej jestem mega dumna 🙂 Nie

Moja Delicja
ŁACIATE CIASTO Z MALINAMI 120

Ciasto podobne trochę do ciasta zebry.Tutaj dodatkiem jest gazowana woda mineralna.Ciasto proste i szybkie do zrobienia.Można je zrobić z owocami lub bez-też będzie pyszne.U mnie były maliny. Zapraszam po przepis :). SKŁADNIKI 3 szklanki mąki pszennej 3 łyżeczki proszku do pieczenia cukier waniliowy 1 opakowanie szklanka cukru 4 jajka 1 szklanka oleju 1 szklanka wody mineralnej gazowanej(...)cukrem waniliowym na puszystą masę.Nastepnie dodajemy mąkę pszenną przesianą razem z proszkiem do pieczenia.Potem olej i wodę gazowaną.Miksujemy krótko tylko do połączenia się składników.Następnie dzielimy ciasto na połowę.Do jednej dodajemy kakao a drugą połowę zostawiamy taką jak jest. Foremkę prostokątną wykładamy papierem do pieczenia i na przemian wlewamy raz jasne ciasto raz ciemne ciasto

Mała w garnku miesza
Chleb wiejski 71

klasyczny chleb żytni. No oczywiście jest mała różnica, ten przygotujecie w ciągu kilku godzin i to bez potrzeby nastawiania zaczynu. Bardzo wygodne jest to, że wszystkie składniki umieszczamy od razu w misce miksera, a następnie zgniatamy ciasto. Później pozostaje wyrastanie i pieczenie. Po upieczeniu i wystudzeniu można rozkoszować się jego smakiem. Pyszna dość gruba chrupiąca skórka i wspaniały

SprawdzonaKuchnia.pl
Torcik migdałowy z malinami 93

sodę i proszek do pieczenia, wymieszać do połączenia się składników, zróbcie to bardzo delikatnie. Ciasto przelać do przygotowanej foremki, wyrównać wierzch i stawić do nagrzanego piekarnika. Ciasto pieczemy 30-40 minut, po 30 minutach można sprawdzić, czy ciasto jest gotowe przez wbicie w jego środek patyczka do szaszłyków, jeśli patyczek będzie suchy bez śladów surowego ciasta to znak

SprawdzonaKuchnia.pl
Dyniowy sernik na zimno 85

Późno w tym roku rozpoczynamy dyniowy sezon, ale za to robiąc na sam początek pyszny dyniowy sernik na zimno z Oreo . Jesienną dekorację do zdjęcia stanowiły

niecodziennikpary
Babeczki czekoladowe z kawałkami czekolady 103

mąkę, kakao, proszek do pieczenia, sodę i mleko w proszku. Wsypać powoli składniki sypkie do masy mokrej miksując. Na koniec wsypać kawałki czekolady i wymieszać łyżką. Gotowe ciasto nakładać do 3/4 wysokości papilotek, włożyć do piekarnika i piec 25 minut. Upieczone babeczki wyciągnąć z blaszki i zostawić do ostudzenia. Podawać według uznania bez dodatków lub z wybranymi dodatkami

Passions hobbies life
KARPATKA Z KREMEM BUDYNIOWYM I NADZIENIEM JAGODOWYM 72

części i każdą osobno przełożyć do okrągłej formy średnicy 24 cm, wyłożonej papierem do pieczenia i upiec w piekarniku nagrzanym do 180'C około 25- 30 minut. Tak samo postąpić z drugą połową ciasta. Krem budyniowy: * 2 budynie waniliowe bez cukru * 500 ml mleka * 6 łyżek cukru * 250 g masła w temperaturze pokojowej Wykonanie: W garnku zagotować

Zrób to smacznie
Biszkopt genueński 280

Biszkopt genueński to biszkopt z dodatkiem masła, sprężysty, o pięknym maślanym aromacie i delikatnym smaku, pieczony bez dodatku proszku do pieczenia, pięknie wyrośnięty na

Kocham..lubię..gotuję..
Toskańskie bułeczki 102

czasie , wyrabiamy ponownie , przez około 10 minut , dzielimy na części i formujemy niewielkie kulki ( ciasto jeszcze urośnie , więc kulki muszą być odrobinę mniejsze od oczekiwanych ) . Bułeczki układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia . Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200 C . Pieczemy bez termoobiegu przy włączonych grzałkach górnej i dolnej , na środkowym poziomie do czasu ,aż się lekko zrumienią

Ogrodnik w podróży
Ciasto drożdżowe z jagodami- bez wyrabiania 182

Przepis pochodzi ze starego bloga gdzie są zdjęcia nie wyraźne ,tu macie link klik do przepisu . Ciasto piekłam kilka razy zawsze się sprawdza .polecam

Moje Wyroby
Placek owsiany z nektarynką i serem 144

twardego sera żółtego – 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia – słodzidło wg smaku (robiłam bez słodzidła, tylko przed podaniem polałam miodem) Jajka rozbełtać ze śmietaną, dodać nektarynkę pokrojoną w drobną kostkę, mąkę i proszek do pieczenia i wszystko dokładnie wymieszać. Ciasto wylać na mocno rozgrzaną, nieprzywierającą patelnię, wyrównać i smażyć pod pokrywką z dziurką na małym ogniu

Smaki Armine
Kruche babeczki z kremem i truskawkami 136

SKŁADNIKI *z proporcji wyszło mi 26 babeczek KREM -1 litr mleka -3 budynie śmietankowe po 40g bez cukru -3 żółtka -3/4 szkl cukru -250g masła lub margaryny CIASTO -2 szklanki mąki pszennej tortowej (szklanka 250ml) -1 łyżeczka proszku do pieczenia -1 jajko -200g miękkiego  masła lub margaryny -1 łyżka cukru pudru -2 łyżki śmietany

moje pyszne łatwe i sprawdzone przepisy krok po kroku
Drożdżowa babka zaparzana 78

pozostałą mąkę i dodajemy rozpuszczone masło. Pod koniec, dodać rodzinki i dokładnie je wmieszać w ciasto. Ciasto przelać do wysmarowanej tłuszczem i wysypanej mąką/bułka tartą formy i odstawić na 30 minut. W tym czasie, rozgrzać piekarnik do 180C bez termoobiegu. Piec 40 minut, do tzw. „suchego patyczka”. Po upieczeniu można babkę obsypać cukrem pudrem, lukrować

CookYourself
Kruche ciasto orkiszowe z rabarbarem i bezą (bez cukru) 324

Pyszne kruche ciasto z rabarbarem i bezą, wyczekiwane i nasmaczniejsze z majowych ciast. Nadają się do niego praktycznie każde owoce, lecz beza w towarzystwie kwaśnych owoców

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Murzynek królweski 284

pianę, a następnie ostrożnie mieszamy z ciastem. Przekładamy do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia (23x33 cm) i pieczemy ok 40 minut w 170 st. C. Upieczone ciasto studzimy. Krem:  2 szklanki mleka 200 g śmietanki 30% 1 opakowania budyniu (u mnie malinowy bez cukru 20 g ) 4 łyżki cukru 3 łyżeczki żelatyny Dodatkowo: słoik dżemu (u mnie

Cynamonowe szczęście
Drożdżowa babka zaparzana 118

pozostałą mąkę i dodajemy rozpuszczone masło. Pod koniec, dodać rodzinki i dokładnie je wmieszać w ciasto. Ciasto przelać do wysmarowanej tłuszczem i wysypanej mąką/bułka tartą formy i odstawić na 30 minut. W tym czasie, rozgrzać piekarnik do 180C bez termoobiegu. Piec 40 minut, do tzw. „suchego patyczka”. Po upieczeniu można babkę obsypać cukrem pudrem, lukrować

CookYourself
Drożdżowa babka zaparzana 114

pozostałą mąkę i dodajemy rozpuszczone masło. Pod koniec, dodać rodzinki i dokładnie je wmieszać w ciasto. Ciasto przelać do wysmarowanej tłuszczem i wysypanej mąką/bułka tartą formy i odstawić na 30 minut. W tym czasie, rozgrzać piekarnik do 180C bez termoobiegu. Piec 40 minut, do tzw. „suchego patyczka”. Po upieczeniu można babkę obsypać cukrem pudrem, lukrować

CookYourself
Deser z chia, truskawkami i mlekiem kokosowym 123

Niestety dziś za oknem deszczowo, więc trzeba sobie poprawić humor słonecznym deserem. Jako, że wielkimi krokami zbliża się sezon na truskawki warto przypomnieć sobie sprawdzone pomysły

Programista w kuchni
Domowa skórka pomarańczowa 227

W niemal każdym większym sklepie spożywczym przed Świętami można kupić kandyzowaną skórkę pomarańczową, żaden jednak z gotowych produktów nie może się równać z tą, zrobioną samodzielnie

Ciastkozercy
Masło klarowane – film 100

przefiltrowane masło można przechowywać nawet przez miesiąc bez obaw, że się zepsuje – i to bez konieczności trzymania go w lodówce. Masło klarowane ma szerokie zastosowanie w kuchni. Można je wykorzystywać do smażenia, gotowania, do robienia sosów, a nawet do pieczenia ciast. Masło wrzucamy do garnki i stawiamy na małym ogniu. W taki sposób ulega ono stopniowemu roztopieniu

Pomysłowa kuchnia
Czekoladowe pancakes z borówkami 172

pomocą rózgi. Cały czas ubijając dodajemy po kolei - cukier, kakao, przesianą mąkę oraz proszek do pieczenia. Na samym końcu dodajemy do ciasta roztopione masło i całość dokładnie mieszamy. Odstawiamy na 15 minut w ciepłe miejsce. Naleśniki smażymy na małym ogniu bez użycia dodatkowego tłuszczu (chyba że przywierają, wtedy wystarczy delikatnie nasmarować patelnię olejem) aż naleśnik będzie lekko zrumieniony

W poszukiwaniu inspiracji
Sypane ciasto truskawkowe 140

Dziś przepis na wyśmienite ciasto truskawkowe, które zrobicie bez trudu. Wystarczy składniki pomieszać widelcem i upiec. Potrzebujemy: Czytaj więcej »

Tylko pysznie
Pikantny kurczak w cieście kokosowym. 148

łyżeczka cukru 1/2 łyżeczki soli łyżeczka słodkiej papryki 1/3 łyżeczki czarnego pieprzu płaska łyżeczka proszku do pieczenia szklanka wiórków kokosowych Oraz: łyżeczka granulowanego czosnku 1/2 łyżeczki ostrej papryki 2 piersi z kurczaka ręczniki papierowe olej do smażenia Ze składników robimy ciasto, bez dodawania kokosu. Odstawiamy na 10 - 15 min aby sobie odpoczęło. Mięso kroimy na paski, lekko rozbijamy

Dieta moja pasja
Kruche ciasteczka z nutellą 147

pomocą miksera z końcówką do wyrabiania gęstych ciast utrzeć ciasto na gładką masę. Bez problemu uzyskacie taką masę. Wyjąć ciasto z miski i uformować kulę. Za pomocą łyżeczki nabierać ciasta i ukulać kulę w dłoni. Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia. Każdą kulkę najpierw zamoczyć z jednej strony w mące. Następnie drugą w cukrze. Stroną z mąką położyć

Kuchnia Pokoleń
Tarta z jabłkami i orzechami 125

układam w formie do tarty, którą uprzednio wysmarowałam masłem i posypałam bułką tartą. Na cieście rozsmarowuję równo wieloowocową marmoladę oraz układam dekoracyjnie jabłka (pokrojone w talarki o kształcie półksiężyca), posypuję szczyptą cynamonu, cukrem i orzechami. Piekę w temp. 175C bez termoobiegu na środkowej półce piekarnika przez 40-50 minut. Do mojej tarty wykorzystałam marmoladę wieloowocową Jamar , polecam wieloowocowy wyrazisty

Zasmakuj Kuchni
Chleb jaglany na zakwasie 164

st.C umieszczając na dole naczynie z wodą (dzięki pieczeniu z parą wodną chlebek będzie miał chrupiącą skórkę). Formę z ciastem wstawić do piekarnika. Piec przez około 40 minut, po czym ostrożnie wyjąć chlebek z formy i piec jeszcze przez 5-10 minut na płaskiej blaszce bez formy. Po tym czasie przenieść na kratkę do studzenia. Smacznego! * mąkę jaglaną

Nastoletnie Wypiekanie
Brownie z dwóch składników 191

wystudzeniu. Test suchego patyczka się tu nie sprawdzi- brownie jest zawsze zakalcowate i mokre ;). Ciasto podczas pieczenia ładnie urośnie, a po wyjęciu z piekarnika opadnie. Możecie oprószyć je cukrem pudrem, podać z gałką lodów, ulubionymi owocami lub polać polewą czekoladową. Bez dodatków też jest pyszne. Smacznego

Nastoletnie Wypiekanie
Muffinki bananowe z gorzką czekoladą 135

przygotowaniu muffinki, idealne do popołudniowej herbaty (np. owocowej Richmont) lub kawy. Składniki suche:   2 szkl mąki tortowej   3/4 posiekanej gorzkiej czekolady   1 łyżeczka proszku do pieczenia   7 - 10 łyżeczek cukru trzcinowego Składniki mokre:   2 banany   2 jajka   1/2 szkl jogurtu greckiego   1/2 szkl mleka   1/4 szkl oleju Wykonanie: Suche składniki(...)wymieszać z resztą). Dodać do mokrych składników mleko i olej - wymieszać i połączyć z suchymi. Ciastem zapełnić silikonowe foremki do 3/4 ich wysokości. Piec w piekarniku nagrzanym do 200 stopni ok 20 minut. Ostudzone można polać polewą czekoladową lub zjeść bez żadnych dodatków. Smacznego

Trufelkowo
Placek ze śliwkami i kruszonką (bez glutenu, drożdży) 166

mieszamy posiekane orzechy i pestki dyni oraz resztę składników (olej i miód w płynnej postaci). Wyrabiamy ciasto i kładziemy na przygotowany spód ze śliwek. Pieczemy około 35 minut. Serwujemy ciepłe np. z śmietanką kokosową. Smacznego! Artykuł Placek ze śliwkami i kruszonką (bez glutenu, drożdży) pochodzi z serwisu paleolife

PaleoLife
Placek ze śliwkami i kruszonką (bez glutenu, drożdży) 141

mieszamy posiekane orzechy i pestki dyni oraz resztę składników (olej i miód w płynnej postaci). Wyrabiamy ciasto i kładziemy na przygotowany spód ze śliwek. Pieczemy około 35 minut. Serwujemy ciepłe np. z śmietanką kokosową. Smacznego! Artykuł Placek ze śliwkami i kruszonką (bez glutenu, drożdży) pochodzi z serwisu paleolife

PaleoLife
Deser z chia, truskawkami i mlekiem kokosowym 450

Niestety dziś za oknem deszczowo, więc trzeba sobie poprawić humor słonecznym deserem. Jako, że wielkimi krokami zbliża się sezon na truskawki warto przypomnieć sobie sprawdzone pomysły

Programista w kuchni
Bułeczki śniadaniowe – idealne 88

pentelkę jak na poniższym zdjęciu, później zawijamy o kółko dwa końce ciasta. Zlepiamy końce ciasta, układamy bułeczki na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Zostawiam na chwilę by bułeczki jeszcze podrosły – na około 30 minut. Dobrze gdyby w pomieszczeniu było ciepło, bez przeciągów. 1 roztrzepanym jajkiem smaruję bułeczki i posypuję makiem , białym sezamem i czarnym sezamem . Piekę

MojaQchnia.pl
Sernik tradycyjny 152

Tradycyjny ponieważ przygotowany bez użycia maszyn, mikserów, robotów itp. Tylko makutra, wałek i rózga do białek.  ciasto 2 szkl mąki tortowej 0,5 szkl cukru szczypta proszku do pieczenia 200 g masła 2 żółtka masa serowa 1 kg sera (twarogu wiejskiego) 250 g masła 2 szkl cukru 3 łyżki mąki ziemniaczanej cukier cytrynowy Delecta przyprawa do sernika

Gotowanie jest łatwe
MAZUREK RÓŻANY 162

wstawiamy na 30 minut do lodówki. Piekarnik rozgrzewamy do 180℃ z funkcją góra/dół bez termoobiegu. Zimne ciasto wkładamy pomiędzy dwa arkusze folii spożywczej i rozwałkowujemy na grubość 3 mm. Układamy na blaszce z wyposażenia piekarnika, wyłożonej papierem do pieczenia. Ostrym nożem wycinamy kształt koła, np. przykładając duży talerz. Ze ściętych kawałków formujemy wałek i przyklejamy

cool and minty
Obiad Za 10 zł Czyli Tarta Z Warzywami 534

tarty wykładamy warzywka i zalewamy sosem jajecznym. Możemy zetrzeć resztę ciasta na wierzch. Ps. dorzuciłam dupkę kiełbaski bo nie chciałam aby się popsuła w lodówce, ale spokojnie bez niej tarta też jest naprawdę ekstra smaczna :) Całość pieczemy w 180 stop. przez około 20-25 minut. Przed końcem pieczenia ( tak około 10 minut ) posypujemy kawałeczkami mozzarelli

Gotowanie...to proste !
Brownie buraczane 144

(oraz orzechy jeśli używasz) i kawałki buraka. Ciasto mieszamy delikatnie szpatułką. Tortownice wykładamy papierem do pieczenia, a boki smarujemy masłem. Przekładamy ciasto i wkładamy do piekarnika nagrzanego na 180 stopni na około 30 minut. Sprawdzamy patyczkiem – powinien być wilgotny, ale bez surowego ciasta. Wyjmujemy i polewamy roztopioną czekoladą w kąpieli wodnej z odrobiną masła, posypujemy nasionami granatu

Kolizje Smaków
Pizza Karinki 200

wyrabiamy ciasto, na końcu dodajemy masło, wyrabiamy i odstawiamy do wyrośnięcia. W tym czasie papryczki bez nasion kroimy na drobno. Ciasto rośnie. Wyrośnięte możemy podzielić na dwie części i zrobić dwie pizze, lub jedną dużą. Ciasto rozwałkowujemy bezpośrednio na papierze do pieczenia. Z papierem przenosimy na blaszkę. Smarujemy sosem do pizzy, posypujemy papryczką, układamy salami, posypujemy serem

Maminek kulinarny
Wilgotny Murzynek Bez Jajek, Mleka I Masła 177

Wspaniałe ciacho, zanim zdążyłam zrobić zdjęcia to jedno już zjedliśmy i musiałam piec drugie ;) Ciasto może być też bezglutenowe gdy dodamy zamiast mąki pszennej inną mąkę

Gotowanie...to proste !
Tarta z jabłkami i orzechami 180

układam w formie do tarty, którą uprzednio wysmarowałam masłem i posypałam bułką tartą. Na cieście rozsmarowuję równo wieloowocową marmoladę oraz układam dekoracyjnie jabłka (pokrojone w talarki o kształcie półksiężyca), posypuję szczyptą cynamonu, cukrem i orzechami. Piekę w temp. 175C bez termoobiegu na środkowej półce piekarnika przez 40-50 minut. Moja tarta nie ma idealnych od linijki brzegów - możecie

Zasmakuj Kuchni
Torcik agerstowo-śmietanowy z borówkami 140

masy stopniowo przesiałam  mąkę powoli i delikatnie wymieszałam tylko za pomocą łopatki. Gotowe ciasto przelałam do tortownicy (kwadratowa o śred. 25 cm) wyłożonej (tylko na dno) papierem do pieczenia. Włożyłam do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piekłam 30 minut bez używania termoobiegu. Upieczony biszkopt odstawiłam do wy stygnięcia po czym przecięłam na dwa placki. Do tego

Kolorowa kuchnia Elki
Ciabatta 146

dwie części, uformuj z nich dwa bochenki. Łatwiej Ci będzie jak będziesz miał ręce w mące - ciasto nie będzie się tak przyklejać. Na koniec obsyp makiem, odstaw na 20 minut, potem piecz w temp. 220C przez 30 minut na środkowej półce bez termoobiegu

Zasmakuj Kuchni
Pączuszki serowe z bananowym nadzieniem (bez drożdży, ekspresowe) 1888

Pyszne pączki, które za sprawą nadzienia stają się wręcz doskonałe! Cały ich urok polega na tym, że są okrągłe, pomimo, że na olej trafiają z łyżki

Kolorowy Przepisownik
Ciastka truskawkowa chmurka 192

lodówki na 30 minut. Po tym czasie wyjmuje ciasto z lodówki. Do formy wkładam papiloty z ciasta formuje nie duże kółka i wstawiam do nagrzanego do 200°C piekarnika. Piekę ok. 15 minut z obciążeniem, czyli fasolkami, a potem 5 minut bez. Śmietankę ubijamy na sztywno, pod koniec dodając cukier puder. Do ubitej śmietany dodajemy mascarpone i znowu ubijamy

Gotowanie-uk
CIASTO PRÓŻNIAK 197

chciało mi się czegoś słodkiego, miałam nadmiar jabłek, postanowiłam zrobić to ekspresowe ciasto, bez użycia miksera. Ciasto robi się raz dwa, każdemu się uda.   SKŁADNIKI 5 jabłek, ¾ szkl. cukru, 2 szkl. mąki, 3 jajka, 1 łyżeczka proszku do pieczenia, 1 łyżeczka sody oczyszczonej, 2 łyżki żurawiny suszonej, 2 łyżeczki cukru cynamonowego , 3 łyżki powideł śliwkowych, 3 łyżki

słodki bratek
sernik królewski z amaretto 179

ambitny plan mocnego ograniczenia słodyczy w okresie wielkiego postu, póki więc karnawał trwa, zamierzam się "dosładzać" bez wyrzutów sumienia. Oczywiście czymś wyjątkowym i smacznym, nie sztucznymi, sklepowymi "zapychaczami"... składniki: ciasto: 300 g mąki pszennej 40 g ciemnego kakao łyżeczka proszku do pieczenia 120 g cukru pudru 125 g masła 2 żółtka 110 ml jogurtu greckiego masa serowa

6niebo
Ciasto Węgierskie 190

zamian bardzo smaczne :) głównym warunkiem jest posiadanie wiśni w spirytusie, chodź uważam ,że wersja bez nich np. dla dzieci też jest bardzo dobra :) SKŁADNIKI Ciasto: 4 jajka 3 łyżki kakao 7 łyżek wody 3/4 szklanki cukru łyżeczka proszku do pieczenia 3/4 szklanki mąki ziemniaczanej Krem kostka masła dwie owocowe galaretki  1/2 szklanki cukru pudru 3 żółtka

W Moim Magicznym Domu
Styropian z borówką 207

jest bardzo proste w przygotowaniu i smaczne. Ciasto wzbogaciłam jeszcze borówkami ale można zrobić też wersję bez owoców. składniki: kruche ciasto 3 szklanki mąki pszennej 5 żółtek szczypta soli pół szklanki cukru pudru 250 g schłodzonego masła 2 łyżeczki proszku do pieczenia masa jogurtowo-kokosowa 5 białek szczypta soli 1 szklanka cukru 1000 g jogurtu greckiego

Monia miesza i gotuje
Gofry z cukinii 171

białka jaj -35g mąki (u mnie żytnia) - 20g odżywki białkowej (jeśli nie masz dodaj jeszcze 10g mąki oraz jakiś porządky słodzik) - 5g kakao - cynamon szczypta - proszek do pieczenia/ soda oczyszczona szczypta - słodzik według uznania   DODATKI u mnie: - 10g batona proteinowego - 105g jeżyn - 80g truskawek - 11g orzechów w karmelu - 7g orzeszków ziemnych   WYKONANIE: CUKINIA: - zetrzyj na tarce(...)pianę - dodajemy OSTROŻNIE resztę składników + odsączoną cukinie - ja do połowy cista dodałam kakao, połowę zostawiłam - pieczemy w nagrzanej gofrownicy lub w piekarniku jako ciasto 180* ok 35 minut lub smażymy na palteni! SMACZNEGO!   CIASTO Z MOIMI DODATKAMI: 472KCAL B37 W51 T12 CIASTO BEZ DODATKÓW: 255KCAL

fitolarun.blogspot.com
Malinowiec - bez pieczenia 158

piec, a jednocześnie ma się ochotę na coś słodkiego. Szukałam pomysłu na jakieś ciastko bez pieczenia, w którym mogłabym wykorzystać owoce sezonowe. Zainspirował mnie przepis pani Sylwii z  tej  strony. Zmodyfikowałam go nieco, zrobiłam na bazie bitej śmietany przez co ciasto jest bardzo lekkie, a również orzeźwiające. I bardzo szybko znika. Zapraszam serdecznie do spróbowania

Wilczkowy Świat - nasze codzienne gotowanie
Chleb żytni na żurku 132

sobie w spokoju fermentuje i produkuje fetorek :) Przez ten czas ciasto trochę podrośnie, ale w sumie bez rewelacji. Ale luz, nie przejmujcie się. Moczymy dłonie (do mokrych mniej się lepi) i przekładamy ciasto do foremki (tak dla przykładu wyłożonej papierem do pieczenia). Wygładzamy wierzch, przykrywamy ściereczką (już nie folią i nie jakoś tak bardzo szczelnie) i znowu zostawiamy

Marder&Marder Manufacture
Ciasteczka cytrynowe 110

połówki cytryny Cytrynę sparzamy wrzątkiem i cieniutko ścinamy z niej skórkę (uważając żeby ścinać bez tego białego pod skórką). Składniki na ciasto mieszamy i szybko zagniatamy. Formujemy kulkę, zawijamy w folię spożywczą i odstawiamy do lodówki na godzinę. Przed pieczeniem wałkujemy ciasto na grubość około pół centymetra i wycinamy foremkami wzory. My akurat mieliśmy taką gwiazdkę-śnieżynkę, którą

Marder&Marder Manufacture
Gnocchi z karmelizowanymi pieczarkami i feta 331

przepis na gnocchi z batatów. Bataty w odróżnieniu od ziemniaków są dosyć wodniste, nawet jeśli je pieczemy w piekarniku, więc ciasto na gnocchi jest bardzo lepkie. Nie należy przesadzać z mąką podobnie jak w kopytkach, bo wtedy gnocchi będą twarde i bez smaku. Bardzo lubię gnocchi w ogóle wszelkiego rodzaju kluski i kopytka . Gnocchi pasują do mięsnych potrawek

codojedzenia
Piróg biłgorajski 155

ugotowaną kaszę, pokruszony ser biały, jajka,śmietanę, przyprawy. Wyrobić ręką, zawinąć w ciasto drożdżowe (przepis na ciasto drożdżowe -patrz:   http://aniolywkuchni.blogspot.com/2013/11/paszteciki-krucho-drozdzowe-z-farszem-z.html . Włożyć do wysmarowanej formy keksowej i piec w 180°C około godziny na złoty kolor. Można go upiec również bez skórki, zwie się go wówczas "łysym lub gołym". Podawać w kawałkach na ciepło lub na zimno

Anioły w kuchni
Karpatka 327

samo upiec drugą część ciasta. Jeżeli nie posiadamy dwóch takich samych blach do pieczenia, należy po upieczeniu ciasto wyjąc z blachy, ponownie wysmarować tłuszczem i napełnić ciastem.   Składniki na krem budyniowy: 1 litr mleka krowiego: 2 budynie (40g każdy bez cukru) o smaku waniliowym lub śmietankowym 250 g masła lub margaryny 8 łyżek cukru 3 łyżki mąki

Na słodko lub wytrawnie
Słoneczna tarta z kremem waniliowym i brzoskwiniami/ Cukiernia Lidla 166

tarty (średnica 26 cm), ciasto nakłuwamy widelcem. Na tak przygotowaną formę z ciastem wykładamy pognieciony papier do pieczenia, a następnie obciążamy go grochem, fasolą albo obciążnikami do pieczenia. Pieczemy w temperaturze 170°C w piekarniku z termoobiegiem (180°C w piekarniku bez termo obiegu) przez około 20 minut. Po upływie 20 minut zdejmujemy papier z obciążeniem

upichcona
Ciasto z roszponką 97

cukier ubijamy na puszystą masę. Dodajemy sodę, mąkę i roszponkę zmiksowaną z orzechami, marcepanem . Wszystko razem miksujemy. Ciasto przelewamy do tortownicy wysmarowanej masłem (u mnie taka o średnicy 10cm) i pieczemy w temperaturze 180 stopni ok. 15 minut. Podajemy z ulubionym kremem, bezami lub bakaliami. Smacznego! Ten i inne przepisy znajdziecie na stronie http://www.wielkiapetyt.blogspot.com

Wielki apetyt
Drożdżowa babka zaparzana 142

mąkę i dodajemy rozpuszczone masło. Pod koniec, dodać rodzinki i dokładnie je wmieszać w ciasto. Ciasto przelać do wysmarowanej tłuszczem i  wysypanej mąką/bułka tartą formy i odstawić na 30 minut. W tym czasie, rozgrzać piekarnik do 180C bez termoobiegu. Piec 40 minut, do tzw. "suchego patyczka". Po upieczeniu można babkę obsypać cukrem pudrem, lukrować czy polać

CookYourself
Szarlotka bez pieczenia + film 596

Smakowity i orzeźwiający jabłecznik bez pieczenia, świetnie sprawdza się w upalne dni. Wystarczy odrobinę chęci, kilka prostych składników oraz jabłka i możemy rozkoszować się jego wybornym smakiem. Zamiast bitej śmietany, ciasto możemy podać z lodami waniliowymi. składniki na tortownicę 23 cm 1,5 szklanki bułki tartej 3/4 szklanki cukru pudru 3/4 kostki masła 10- 12 średnich jabłek ( najlepiej

Smakowite Dania
Francuska przystawka z buraczkami i śledzikiem 172

kwadratów wyciąć tzw. okienko, czyli mniejszy kwadrat o wymiarach ok 4x4 cm. Brzegi połowy kwadratów bez okienka posmarować żółtkiem rozmieszanym z wodą i na takie kwadraty przyłożyć kwadraty z okienkami, nie należy jednak przyciskać, bo nam ciasto nie wyrośnie. Ciastka pieczemy w nagrzanym piekarniku do 170 stopni przez ok. 20 minut aż nabiorą złotego koloru. Wycięte okienka czyli

Jadło i czytadło
Tarta na kruchym cieście ze szpinakiem 340

pieprz czarny, ziele prowansalskie, gałka muszkatołowa Przygotowanie   1. Ciasto kruche. Mąkę, sól i zimne masło (pokrojone w mniejsze kawałki) wrzucić do miski. Masło z mąką rozcierać palcami aż powstanie masa przypominająca bułkę tartą. Do ciasta dodać rozbełtane żółtko oraz zimną wodę. Całość szybko zagnieść, tylko do połączenia składników. Ciasto zawinąć w folię i wstawić do lodówki(...)ciasto z lodówki, rozwałkować na grubość ok. 3-5 mm (można chwilę odczekać gdyby ciasto było zbyt twarde), wyłożyć dokładnie formę i boki tarty ciastem (jeśli zostanie nam ciasto możemy zrobić kratkę na wierzchu tarty). Surowe ciasto nakłuwać widelcem i wstawić do lodówki. W tym czasie nastawić piekarnik na 180 st. Gdy piekarnik osiągnie wymaganą temperaturę 180 stopni, ciasto wyjąć

coolinarnastrefa.blogspot.com
JABŁKOWE RÓŻE Z CIASTA FRANCUSKIEGO 93

skórką wystawała około 1 cm za ciasto, całość oprószyć cynamonem i kardamonem. Koniec każdego paska, pozostawić bez jabłka, aby łatwiej było każdą różyczkę skleić. Każdy pasek zwinąć w różyczkę, dobrze sklejając ciasto na końcu. Ciastka ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i piec 20 minut w piekarniku nagrzanym do 200 stopni. Po wystygnięciu różyczki posypać cukrem pudrem

Kuchnia w opałach
Ciasto marchewkowe z chili 222

proszkiem i sodą mąkę. Wszystko dokładnie wymieszać. Przełożyć do wysmarowanej tłuszczem i wysypanej mąką formy. Piec w temperaturze 180 stopni przez około 60 minut. Przed wyjęciem sprawdzić drewnianym patyczkiem czy ciasto jest upieczone dobrze. Patyczek powinien być lekko wilgotny, ale bez drobinek lepkiego ciasta. Przed pokrojeniem ciasto powinno wystygnąć, żeby nie było efektu lekkiego zakalca ;) Do dekoracji: 1/2 czekolady

Codzienna kuchnia niecodzienna
Piróg biłgorajski 128

ugotowaną kaszę, pokruszony ser biały, jajka,śmietanę, przyprawy. Wyrobić ręką, zawinąć w ciasto drożdżowe (przepis na ciasto drożdżowe -patrz: http://aniolywkuchni.blogspot.com/2013/11/paszteciki-krucho-drozdzowe-z-farszem-z.html . Włożyć do wysmarowanej formy keksowej i piec w 180°C około godziny na złoty kolor. Można go upiec również bez skórki, zwie się go wówczas "łysym lub gołym". Podawać w kawałkach na ciepło lub na zimno

Anioły w kuchni
Mini Pavlova 172

Uwielbiam bezy, dlatego nie mogłam oprzeć się przed zrobieniem najsłynniejszej jej wersji, czyli tortu Pavlovej. Deser piekłam kilkakrotnie, raz w wersji normalnej, raz w wersji mini

Mania Gotowania
Schwarzwälder Kirschtorte - Tort Szwarcwaldzki 180

średnicy 21-23 cm Ciasto czekoladowe: 200 g masła 200 g gorzkiej czekolady, min. 70% 200 g mąki pszennej 200 g cukru 5 jajek 1 łyżeczka proszku do pieczenia szczypta soli Nadzienie wiśniowe: 500 g wiśni (świeżych lub w syropie) 200 ml syropu z wiśni 1-2 łyżki cukru 2 łyżki mąki ziemniaczanej Bita śmietana: 1 l śmietany kremówki(...)lśniącej piany (jak na bezę). Pianę z białek delikatnie dodaj do czekoladowej masy. Nie musisz dokładnie jej rozprowadzać.  Mąkę przesiej i wymieszaj z proszkiem do pieczenia. Kolejno wsypuj ją partiami do reszty składników, mieszając całość delikatnie łyżką w jedną stronę. Gotową masę przelej do tortownicy pokrytej od spodu papierem do pieczenia. Ciasto na tort szwarcwaldzki piecz

Food Square
Szarlotka z orzechami i pianką 171

części - 2/3 i 1/3. Zawinąć w folię spożywczą i włożyć do zamrażalnika na około 2 godziny. Po tym czasie większą część ciasta zetrzeć na tarce na spód formy o wymiarach 24 x 34 cm, wyłożonej papierem do pieczenia. Wyrównać i lekko przyklepać. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 190°C i podpiekać przez około 15 minut. Wyjąć z piekarnika(...)bezę ubić na sztywną pianę, pod koniec ubijania dodając stopniowo cukier, łyżka po łyżce, nie przerywając ubijania. Powinna powstać gęsta, błyszcząca piana. Do ubitej piany dodać mąkę ziemniaczaną i zmiksować. Na podpieczony kruchy spód wysypać równomiernie posiekane orzechy włoskie. Na orzechy wyłożyć jabłka, wyrównać. Na jabłkach równą warstwą rozprowadzić ubite białka. Na wierzch zetrzeć mniejszą część zamrożonego ciasta. Piec

Opowieści z piekarnika
CIASTO UCIERANE Z TRUSKAWKAMI I RABARBAREM 161

Wykładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Wyrównujemy. Na ciasto wykładamy owoce. Ja swoje ciasto posypałam dodatkowo kruszonką. Kruszonka: - 70g zimnego masła (pokrojonego na mniejsze kawałki) - 70 ksylitolu lub cukru - 120g mąki orkiszowej typ450 Z powyższych składników zagniatamy kruszonkę i obsypujemy nią ciasto. Blachę wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 160*C i pieczemy ok. 45 minut na termoobiegu(...)lekkiego przyrumienienia (najlepiej sprawdzić patyczkiem na środku czy ciasto jest dopieczone). Można przed podaniem posypać mielonym ksylitolem lub cukrem pudrem, można też lekko polukrować lub podawać bez niczego. Smacznego

Smaczne Zdrowe
PIZZA NA ZAKWASIE 127

ciasto było zbyt zbite- nie trzeba dodawać całej mąki lub dolać trochę więcej wody (każda partia mąki ma inną wilgotność, inaczej chłonie płyny, o różnych producentach nie wspominając). Ciasto powinno być elastyczne i tylko lekko klejące. Ciasto przekładamy do miski przesmarowanej delikatnie oliwą, przykrywamy folią spożywczą i odstawiamy do lodówki na min. 24h, najlepiej na 48h lub więcej. Ciasto(...)ładnie wyrośnie (ale bez obaw, nie na tyle by uciekło z miski). Mniej więcej podwoi swoją objętość. Ciasto wyjmujemy ok. 30-60 minut wcześniej z lodówki. Zagniatamy i dzielimy na odpowiednie kawałki, u mnie 200-250g. Z każdej części ciasta formujemy kulkę. Na blacie (ja formuję spody od razu na papierze do pieczenia) podsypanym lekko mąką rozgniatamy

Smaczne Zdrowe
Ciasto ucierane z jabłkami i kruszonką 70

ciasto z jabłkami, które zawsze wychodzi i wszystkim smakuje. Jabłecznik oprócz tradycyjnej szarlotki jest najchętniej jedzonym ciastem w moim domu. O tej porze roku, ciasto z jabłkami jest obowiązkową pozycją na deser w moim domu. Zaraz po tradycyjnej szarlotce jest ciasto ucierane z jabłkami i kruszonką , które zdecydowanie szybciej się przygotowuje, a smakuje tak samo dobrze. Ciasto ucierane jest proste(...)jabłka, a dopiero później ucierać ciasto, wtedy cały proces robienia jabłecznika odbędzie się sprawnie i szybko. Należy również pamiętać, że składniki na ciasto ucierane powinny być w temperaturze pokojowej zaś masło na kruszonkę schłodzone. Wygląd i smak  ciasto jabłecznik  zawdzięcza oczywiście jabłkom, i to od nich zależy, jaki efekt otrzymamy. Najlepiej do ciasta z jabłkami wybierać jabłka twarde

Kuchcik gotuje
Jest chleb będzie żarcie-chlebki z ciecierzycą 148

zarób ciasto ręcznie lub przy pomocy kuchennego miksera, użyj wtedy haka. Odcedź ciecierzycę, zgnieć lekko widelcem i z solą dodaj do ciasta. Zarabiaj ciasto aż wytworzą się nitki glutenu, około 15 minut. Ciasto powinno być lepkie ale lekko odchodzić od naczynia. Przykryj naczynie z ciastem folią i postaw w ciepłym miejscu do wyrośnięcia na 40 minut. Wyrośnięte ciasto wyłóż(...)oprószoną mąką stolnicę i złóż kilka razy. Odczekaj 10 minut, następnie podziel ciasto na 14 kawałków. Uformuj kule i rozwałkuj na placki o grubości 1 cm. Nastaw piekarnik na 250ºC na termoobieg (bez termoobiegu według piekarnika). Układaj placki na rozgrzanym ruszcie i piecz przez 6-8 minut. Upieczone placki zawiń w ściereczkę do wystygnięcia. Pieczywo można zamrozić. Chlebki idealnie

codojedzenia
Sernik z rodzynkami, delicjami i galaretką 77

Sernik to najlepsze ciasto na świecie. U mnie gości bardzo często. Na każde święta, różne imprezy i tak bez okazji. Nie brakuje mi pomysłów na nowe wersje. Ten serniczek jest bardzo pyszny. Mnóstwo rodzynek w masie serowej, pyszne ciastka delicje i galaretka. Kto się skusi na takie cudo?   Potrzebujemy:   Na masę serową: 1 kg sera na sernik(...)mnie gotowy z wiadereczka ) 1 niepełna szklanka cukru 1 cukier waniliowy 15 dag masła lub margaryny 6 jajek 2 budynie waniliowe ( bez cukru i na pół litra mleka każdy )  1 szklanka rodzynek   Dodatkowo: około 30 dag delicji 2 czerwone galaretki   Wykonanie pysznego sernika:   1. Masło lub margarynę ucieramy z cukrem i cukrem waniliowym na puszystą

Izabelawkuchni
Chleb marchwiowy na zakwasie 154

mokre, lepkie ciasto, około 2 minut. Jeśli nie jest lepkie w dotyku, dodaj więcej soku lub wody. Dodaj żurawiny i słonecznik. Wymieszaj, aż się połączą z ciastem. Przykryj miskę wilgotną ściereczką i odstaw na kilka godzin lub na noc, by ciasto wyrosło. Powinno być go ok. 2 razy więcej. Zwilżoną ściereczkę posyp mąką i kminkiem. Przełóż ciasto z miski(...)przypomina elipsę. Zwiąż luźno rogi ściereczki, aby pokryły ciasto. Umieść w ciepłym miejscu, bez przeciągów, do wyrośnięcia na 1-2 godziny. Ciasto jest gotowe, gdy jego ilość jest prawie podwojona . Bardzo ostrożnie przełóż ciasto ze ściereczki – górą do dołu, do garnka lub formy. Piecz ok. 50-55 minut do "suchego patyczka". Wyjmij chleb z formy i umieść

Weekendy w domu i ogrodzie
Szwedzkie kladdkaka walentynkowe 140

nigdy nie zawodzi. Lubię tradycyjne kladdkaka , które jest półpłynne w środku. Dla osób lubiących raczej wilgotne ciasta proponuję kladdkaka , które piekę trochę dłużej. Dzisiaj kolejny wariant szwedzkiego kladdkaka z miękkim środkiem, z półpłynnym dulce de leche. Niesamowicie pyszne ciasto, nie wspomnę o kaloriach. Szwedzkie kladdkaka Składniki: 100 g masła 2 jajka 180 g cukru 1 łyżeczka waniliowego ekstraktu szczypta soli(...)średnicy 22 cm posmaruj masłem. Napełnij formę połową masy, a następnie wyłóż dulce de leche. Wyłóż resztę masy i rozprowadź równomiernie. Piecz kladdkaka przez 15 – 18 minut. Upieczone kladdkaka ostudź, a najlepiej wstaw do lodówki. Podawaj ciasto schłodzone. The post Szwedzkie kladdkaka walentynkowe appeared first on Blog kulinarny - codojedzenia.pl

codojedzenia
Angel food cake z pestkami granatu 123

nazywane anielskim biszkoptem. Ciasto to bez wątpienia jest tym, czym żywią się anioły. Jest  delikatne jak puch i puszyste niczym zwiewny obłoczek. Ma genialną gąbczastą strukturę, której nie można się wprost oprzeć. Wszystko to zawdzięcza temu, że przygotowuje się je na samych białkach, które stabilizuje się winianem potasu oraz sokiem z cytryny. Oryginalnie piecze je się w okrągłej(...)przy bezach. Teraz możesz przystąpić do dodawania mąki wymieszanej z resztą cukru. Wsypuj ją powoli i mieszaj delikatnie łyżką, wykonując obroty w jedną stronę, tak, aby mąka dokładnie połączyła się z białkami. Ciasto przełóż do małej keksówki (30 x 11 cm) lub okrągłej formy z kominem (o śr. 20 cm). Blaszki niczym nie smaruj ani nie wykładaj papierem. Ciasto wstaw

Food Square
Keks z dużą ilością bakalii i "Światło w Cichą Noc" 164

pieczenie wypadło na mnie, więc jest okazja, by przepis opublikować. W ubiegłym roku planowałam wypróbować przepisy, na które natrafiłam w "Przepisie na święta" Debbie Macomber . Czas jednak nie pozwolił na testy. Ale co się odwlecze, to nie uciecze 😉 Alergików uprzedzam lojalnie, że mój keks zawdzięcza swój smak orzechom włoskim. Bez nich to nie jest już to samo ciasto(...)pomarańczy (najlepiej własnej roboty) 250 g miękkiego masła 250 g cukru 4 jajka 200 ml mleka 0,5 kg mąki 12 g cukru waniliowego 15 g proszku do pieczenia Dzień przed wypiekaniem keksu rodzynki sparzyć wrzątkiem, odsączyć i moczyć w winie przez noc. Resztę  (poza skórką pomarańczową) sparzyć wrzątkiem następnego dnia i osączyć na sicie. Figi i morele

Weekendy w domu i ogrodzie