ciasto bez pieczenia - 40561 przepisów (strona:987/2705)

Piróg biłgorajski 150

ugotowaną kaszę, pokruszony ser biały, jajka,śmietanę, przyprawy. Wyrobić ręką, zawinąć w ciasto drożdżowe (przepis na ciasto drożdżowe -patrz: http://aniolywkuchni.blogspot.com/2013/11/paszteciki-krucho-drozdzowe-z-farszem-z.html . Włożyć do wysmarowanej formy keksowej i piec w 180°C około godziny na złoty kolor. Można go upiec również bez skórki, zwie się go wówczas "łysym lub gołym". Podawać w kawałkach na ciepło lub na zimno

Anioły w kuchni
Mini Pavlova 199

Uwielbiam bezy, dlatego nie mogłam oprzeć się przed zrobieniem najsłynniejszej jej wersji, czyli tortu Pavlovej. Deser piekłam kilkakrotnie, raz w wersji normalnej, raz w wersji mini

Mania Gotowania
Schwarzwälder Kirschtorte - Tort Szwarcwaldzki 205

średnicy 21-23 cm Ciasto czekoladowe: 200 g masła 200 g gorzkiej czekolady, min. 70% 200 g mąki pszennej 200 g cukru 5 jajek 1 łyżeczka proszku do pieczenia szczypta soli Nadzienie wiśniowe: 500 g wiśni (świeżych lub w syropie) 200 ml syropu z wiśni 1-2 łyżki cukru 2 łyżki mąki ziemniaczanej Bita śmietana: 1 l śmietany kremówki(...)lśniącej piany (jak na bezę). Pianę z białek delikatnie dodaj do czekoladowej masy. Nie musisz dokładnie jej rozprowadzać.  Mąkę przesiej i wymieszaj z proszkiem do pieczenia. Kolejno wsypuj ją partiami do reszty składników, mieszając całość delikatnie łyżką w jedną stronę. Gotową masę przelej do tortownicy pokrytej od spodu papierem do pieczenia. Ciasto na tort szwarcwaldzki piecz

Food Square
Szarlotka z orzechami i pianką 192

części - 2/3 i 1/3. Zawinąć w folię spożywczą i włożyć do zamrażalnika na około 2 godziny. Po tym czasie większą część ciasta zetrzeć na tarce na spód formy o wymiarach 24 x 34 cm, wyłożonej papierem do pieczenia. Wyrównać i lekko przyklepać. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 190°C i podpiekać przez około 15 minut. Wyjąć z piekarnika(...)bezę ubić na sztywną pianę, pod koniec ubijania dodając stopniowo cukier, łyżka po łyżce, nie przerywając ubijania. Powinna powstać gęsta, błyszcząca piana. Do ubitej piany dodać mąkę ziemniaczaną i zmiksować. Na podpieczony kruchy spód wysypać równomiernie posiekane orzechy włoskie. Na orzechy wyłożyć jabłka, wyrównać. Na jabłkach równą warstwą rozprowadzić ubite białka. Na wierzch zetrzeć mniejszą część zamrożonego ciasta. Piec

Opowieści z piekarnika
CIASTO UCIERANE Z TRUSKAWKAMI I RABARBAREM 187

Wykładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Wyrównujemy. Na ciasto wykładamy owoce. Ja swoje ciasto posypałam dodatkowo kruszonką. Kruszonka: - 70g zimnego masła (pokrojonego na mniejsze kawałki) - 70 ksylitolu lub cukru - 120g mąki orkiszowej typ450 Z powyższych składników zagniatamy kruszonkę i obsypujemy nią ciasto. Blachę wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 160*C i pieczemy ok. 45 minut na termoobiegu(...)lekkiego przyrumienienia (najlepiej sprawdzić patyczkiem na środku czy ciasto jest dopieczone). Można przed podaniem posypać mielonym ksylitolem lub cukrem pudrem, można też lekko polukrować lub podawać bez niczego. Smacznego

Smaczne Zdrowe
PIZZA NA ZAKWASIE 151

ciasto było zbyt zbite- nie trzeba dodawać całej mąki lub dolać trochę więcej wody (każda partia mąki ma inną wilgotność, inaczej chłonie płyny, o różnych producentach nie wspominając). Ciasto powinno być elastyczne i tylko lekko klejące. Ciasto przekładamy do miski przesmarowanej delikatnie oliwą, przykrywamy folią spożywczą i odstawiamy do lodówki na min. 24h, najlepiej na 48h lub więcej. Ciasto(...)ładnie wyrośnie (ale bez obaw, nie na tyle by uciekło z miski). Mniej więcej podwoi swoją objętość. Ciasto wyjmujemy ok. 30-60 minut wcześniej z lodówki. Zagniatamy i dzielimy na odpowiednie kawałki, u mnie 200-250g. Z każdej części ciasta formujemy kulkę. Na blacie (ja formuję spody od razu na papierze do pieczenia) podsypanym lekko mąką rozgniatamy

Smaczne Zdrowe
Ciasto ucierane z jabłkami i kruszonką 99

ciasto z jabłkami, które zawsze wychodzi i wszystkim smakuje. Jabłecznik oprócz tradycyjnej szarlotki jest najchętniej jedzonym ciastem w moim domu. O tej porze roku, ciasto z jabłkami jest obowiązkową pozycją na deser w moim domu. Zaraz po tradycyjnej szarlotce jest ciasto ucierane z jabłkami i kruszonką , które zdecydowanie szybciej się przygotowuje, a smakuje tak samo dobrze. Ciasto ucierane jest proste(...)jabłka, a dopiero później ucierać ciasto, wtedy cały proces robienia jabłecznika odbędzie się sprawnie i szybko. Należy również pamiętać, że składniki na ciasto ucierane powinny być w temperaturze pokojowej zaś masło na kruszonkę schłodzone. Wygląd i smak  ciasto jabłecznik  zawdzięcza oczywiście jabłkom, i to od nich zależy, jaki efekt otrzymamy. Najlepiej do ciasta z jabłkami wybierać jabłka twarde

Kuchcik gotuje
Jest chleb będzie żarcie-chlebki z ciecierzycą 177

zarób ciasto ręcznie lub przy pomocy kuchennego miksera, użyj wtedy haka. Odcedź ciecierzycę, zgnieć lekko widelcem i z solą dodaj do ciasta. Zarabiaj ciasto aż wytworzą się nitki glutenu, około 15 minut. Ciasto powinno być lepkie ale lekko odchodzić od naczynia. Przykryj naczynie z ciastem folią i postaw w ciepłym miejscu do wyrośnięcia na 40 minut. Wyrośnięte ciasto wyłóż(...)oprószoną mąką stolnicę i złóż kilka razy. Odczekaj 10 minut, następnie podziel ciasto na 14 kawałków. Uformuj kule i rozwałkuj na placki o grubości 1 cm. Nastaw piekarnik na 250ºC na termoobieg (bez termoobiegu według piekarnika). Układaj placki na rozgrzanym ruszcie i piecz przez 6-8 minut. Upieczone placki zawiń w ściereczkę do wystygnięcia. Pieczywo można zamrozić. Chlebki idealnie

codojedzenia
Sernik z rodzynkami, delicjami i galaretką 104

Sernik to najlepsze ciasto na świecie. U mnie gości bardzo często. Na każde święta, różne imprezy i tak bez okazji. Nie brakuje mi pomysłów na nowe wersje. Ten serniczek jest bardzo pyszny. Mnóstwo rodzynek w masie serowej, pyszne ciastka delicje i galaretka. Kto się skusi na takie cudo?   Potrzebujemy:   Na masę serową: 1 kg sera na sernik(...)mnie gotowy z wiadereczka ) 1 niepełna szklanka cukru 1 cukier waniliowy 15 dag masła lub margaryny 6 jajek 2 budynie waniliowe ( bez cukru i na pół litra mleka każdy )  1 szklanka rodzynek   Dodatkowo: około 30 dag delicji 2 czerwone galaretki   Wykonanie pysznego sernika:   1. Masło lub margarynę ucieramy z cukrem i cukrem waniliowym na puszystą

Izabelawkuchni
Ciasto „Truflowy bananowiec” 66

Biszkopt, masa truflowa, budyń bananowy z galaretką, a na wierzchu plasterki bananów zatopione w galaretce. Co powiecie na takie ciasto? Jeżeli lubisz ciasta z bananami, polecam Ci wypróbować ciasto „Truflowy bananowiec”. Biszkopt: pieczemy dwa takie biszkopty (uwaga! Jeśli zechcesz od razu upiec biszkopt z 6 jajek i przekroić go po upieczeniu na pół, użyj więcej cukru oraz mąki(...)żółtku, za każdym razem miksując chwilę, aż żółtko wkręci się w masę. Wlewamy olej. Na koniec dodajemy mąkę z proszkiem do pieczenia, delikatnie mieszamy szpatułką. Ciasto wylewamy na wyłożoną papierem do pieczenia blaszkę (21x32cm). Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 13-15 minut. W ten sam sposób szykujemy drugi biszkopt. Masa truflowa: Trufle kroimy

Smaki Na Talerzu
Chleb marchwiowy na zakwasie 175

mokre, lepkie ciasto, około 2 minut. Jeśli nie jest lepkie w dotyku, dodaj więcej soku lub wody. Dodaj żurawiny i słonecznik. Wymieszaj, aż się połączą z ciastem. Przykryj miskę wilgotną ściereczką i odstaw na kilka godzin lub na noc, by ciasto wyrosło. Powinno być go ok. 2 razy więcej. Zwilżoną ściereczkę posyp mąką i kminkiem. Przełóż ciasto z miski(...)przypomina elipsę. Zwiąż luźno rogi ściereczki, aby pokryły ciasto. Umieść w ciepłym miejscu, bez przeciągów, do wyrośnięcia na 1-2 godziny. Ciasto jest gotowe, gdy jego ilość jest prawie podwojona . Bardzo ostrożnie przełóż ciasto ze ściereczki – górą do dołu, do garnka lub formy. Piecz ok. 50-55 minut do "suchego patyczka". Wyjmij chleb z formy i umieść

Weekendy w domu i ogrodzie
Szwedzkie kladdkaka walentynkowe 166

nigdy nie zawodzi. Lubię tradycyjne kladdkaka , które jest półpłynne w środku. Dla osób lubiących raczej wilgotne ciasta proponuję kladdkaka , które piekę trochę dłużej. Dzisiaj kolejny wariant szwedzkiego kladdkaka z miękkim środkiem, z półpłynnym dulce de leche. Niesamowicie pyszne ciasto, nie wspomnę o kaloriach. Szwedzkie kladdkaka Składniki: 100 g masła 2 jajka 180 g cukru 1 łyżeczka waniliowego ekstraktu szczypta soli(...)średnicy 22 cm posmaruj masłem. Napełnij formę połową masy, a następnie wyłóż dulce de leche. Wyłóż resztę masy i rozprowadź równomiernie. Piecz kladdkaka przez 15 – 18 minut. Upieczone kladdkaka ostudź, a najlepiej wstaw do lodówki. Podawaj ciasto schłodzone. The post Szwedzkie kladdkaka walentynkowe appeared first on Blog kulinarny - codojedzenia.pl

codojedzenia
Angel food cake z pestkami granatu 142

nazywane anielskim biszkoptem. Ciasto to bez wątpienia jest tym, czym żywią się anioły. Jest  delikatne jak puch i puszyste niczym zwiewny obłoczek. Ma genialną gąbczastą strukturę, której nie można się wprost oprzeć. Wszystko to zawdzięcza temu, że przygotowuje się je na samych białkach, które stabilizuje się winianem potasu oraz sokiem z cytryny. Oryginalnie piecze je się w okrągłej(...)przy bezach. Teraz możesz przystąpić do dodawania mąki wymieszanej z resztą cukru. Wsypuj ją powoli i mieszaj delikatnie łyżką, wykonując obroty w jedną stronę, tak, aby mąka dokładnie połączyła się z białkami. Ciasto przełóż do małej keksówki (30 x 11 cm) lub okrągłej formy z kominem (o śr. 20 cm). Blaszki niczym nie smaruj ani nie wykładaj papierem. Ciasto wstaw

Food Square
Keks z dużą ilością bakalii i "Światło w Cichą Noc" 197

pieczenie wypadło na mnie, więc jest okazja, by przepis opublikować. W ubiegłym roku planowałam wypróbować przepisy, na które natrafiłam w "Przepisie na święta" Debbie Macomber . Czas jednak nie pozwolił na testy. Ale co się odwlecze, to nie uciecze 😉 Alergików uprzedzam lojalnie, że mój keks zawdzięcza swój smak orzechom włoskim. Bez nich to nie jest już to samo ciasto(...)pomarańczy (najlepiej własnej roboty) 250 g miękkiego masła 250 g cukru 4 jajka 200 ml mleka 0,5 kg mąki 12 g cukru waniliowego 15 g proszku do pieczenia Dzień przed wypiekaniem keksu rodzynki sparzyć wrzątkiem, odsączyć i moczyć w winie przez noc. Resztę  (poza skórką pomarańczową) sparzyć wrzątkiem następnego dnia i osączyć na sicie. Figi i morele

Weekendy w domu i ogrodzie
Ciasto z TRUSKAWKAMI i pianką cappuccino 962

Zapraszam na FILM . Subskrybuj kanał Małej Cukierenki: http://www.youtube.com/malacukierenka (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Ciasto z TRUSKAWKAMI i pianką cappuccino Składniki: Biszkopt: 4 duże jajka – osobno żółtka i białka 40g kakao bez cukru 80g mąki pszennej (użyłam tortowej) 160g cukru 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia 100ml oleju Do nasączenia: 100-120ml wody 1 łyżka soku z cytryny(...)łyżeczka cukru pudru Żelka truskawkowa: 1kg umytych truskawek bez szypułek 3 czerwone galaretki (użyłam 2 truskawkowych i 1 wiśniową) Pianka cappuccino: 800ml schłodzonej śmietanki kremówki 30% 12g żelatyny + 120ml wody w temperaturze pokojowej 5 łyżek cukru pudru 2 łyżeczki cukru z prawdziwą wanilią 1 łyżka kawy rozpuszczalnej 3 łyżki kawy cappuccino w proszku (użyłam o smaku śmietankowym, napój kawowy

Mała Cukierenka