ciasto bez pieczenia - 40061 przepisów (strona:998/2671)

rolada bezowa z bitą śmietaną i borówkami 189

pyszna. Przekonał mnie zwłaszcza czas pieczenia, zamiast kilkugodzinnego suszenia bezy, 25 minut w piekarniku! A smak? Równie świetny:) Połączenie bezy, bitej śmietany i owoców musi smakować super! Beza do rolady nie może być sucha ani krucha, musi pozostać elastyczna. Me delikatną, chrupiącą skórkę, która podczas zwijania delikatnie pęka nabierając fajnej, marmurkowej struktury. Ciasto robi się łatwo i szybko. Równie(...)szybko znika, co jest wielką zaletą, bowiem im dłużej beza stoi, tym mocniej nasiąka śmietaną i mięknie. Myślę, że do ciasta można wykorzystać również inne, ulubione owoce i dżemy. Świetny deser na lato! składniki: beza: szklanka białek 300 g cukru szczypta soli łyżeczka octu 2 płaskie łyżki mąki ziemniaczanej krem: 330 g śmietany kremówki łyżka cukru pudru łyżka soku

6niebo
Sernik królewski, warszawski – duża blacha, najlepszy 109

U nas w rodzinie na prostokątny sernik czarno-biały mówiło się “sernik królewski” lub “warszawski”. Charakterystyczną cechą takiego sernika było ciemne ciasto czekoladowe (kakaowe) ścierane na

Moja Delicja
Proste ciasteczka – szybki przepis 68

Proste ciasteczka – szybki przepis Dziś mam dla Was przepis na proste ciasteczka. Synek bardzo chciał upiec domowe ciasteczka. Długo nie musiał mnie prosić Zagniotłam ciasto, schłodziłam, a potem… Potem mój kochany maluch miał dużo zabawy przy wycinaniu ciasteczek. Przepis jest naprawdę prosty. Ciasteczka wychodzą kruche, lekko waniliowe i naprawdę pyszne. Polecamy My kilka zjemy dziś, a resztę będziemy(...)żółtka jaj. Wszystko szybko zagniatamy. Ciasto wkładamy na 1 h do lodówki. Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni (grzanie góra-dół, bez termoobiegu). Odrywamy kawałki ciasta. Rozwałkowujemy je na podsypanej mąką macie i wycinamy dowolne kształty. Tu szalał mój synek Ciasto nadaje się też do wzorków. Ciasteczka układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Ja mam blachę do ciasteczek

Słodkie okruszki
Chleb żytni z miodem i suszoną śliwką 121

miodu i dosyć ciężki dzięki mące żytniej. Nic tylko zabierać się za pieczenie... ;). Składniki: (na keksówkę 20x10 cm)   Zaczyn: 200 g aktywnego zakwasu żytniego 150 g letniej wody 150 g mąki żytniej typ 720   Ciasto właściwe: cały powyższy zaczyn 90 g suszonych śliwek bez pestek 210 g mąki żytniej 720 1 łyżeczka soli 50 g miodu(...)powstanie jednolite, dosyć klejące ciasto (wyrabianie powinno trwać ok. 5 minutek). Pod koniec dodać suszone śliwki- można je pokroić na mniejsze części.   Ciasto przełożyć (najlepiej pomóc sobie łyżką) do keksówki o wymiarach 20x10 cm wysmarowanej masłem i oprószonej mąką żytnią. Wyrównać zwilżoną w wodzie łyżką (ciasto będzie klejące!). Pozostawić w ciepłym miejscu, aż ciasto wyrośnie prawie

Nastoletnie Wypiekanie
Ciasteczka czekoladowe owsiane chrupiaco miękkie 187

łyżki kakao, 1 łyżeczka naturalnego proszku do pieczenia (najlepiej bez fosforanów), 100 g cukru, 60 ml oleju rzepakowego, 150 ml mleka sojowego Przygotowanie: Mąkę przesiewamy wraz z proszkiem do pieczenia, dodajemy płatki owsiane i kakao, mieszamy całość. Dolewamy syrop roślinny, olej a następnie mleko. Mieszamy ciasto łyżką. Odstawiamy ciasto na 5 minut, żeby płatki trochę napęczniały

Państwo Wojtczuk gotują
Aromatyczny murzynek z marmoladą 252

najlepiej poprawia humor? No oczywiście znalazłabym kilka takich rzeczy, ale na pewno jedną z nich jest słodka chwila relaksu z ulubionym kawałkiem ciasta. A do tego ten zapach unoszący się po całym domu podczas pieczenia… mniam… Nic tylko piec, a potem jeść ze smakiem. Polecam Wam ten przepis. * Przepis dostałam kilka lat temu od koleżanki. Podaję

Słodkie okruszki
ciasteczka pina colada 135

godziny.  Schłodzone ciasto rozwałkować na podsypanym mąką blacie i wycinać koła (wycinałam foremką do babeczki, żeby brzegi były ładne). Układać na blaszce do pieczenia wyścielonej papierem. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 200*C na 5 minut.  W tym czasie białka ubić, następnie ubijając dosypywać cukier i kokos. Wyjąc ciastka, na połowę  nałożyć bezę i wstawić(...)piekarnika (temperaturę zmniejszyć do 150*C )  i piec jeszcze około 20 minut. Wyjąć i wystudzić.  Ciastka bez bezy smarować grubą warstwą dżemu i przykrywać ciasteczkami z bezą.  Dekoracyjnie można posypać cukrem pudrem

Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia
Sernik cytrynowy z dżemem 123

budyń śmietankowy bez cukru 1 łyżka mąki pszennej szczypta soli olejek cytrynowy do ciast (użyłam 0,5 buteleczki) ok. 3-4 łyżeczki dżemu truskawkowego (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Polewa: 0,5 tabliczki białej czekolady 1/4 tabliczki gorzkiej czekolady 3 łyżki śmietany 30% Sposób przygotowania: Prostokątną blaszkę o wymiarach ok. 25x30cm wyłożyłam papierem do pieczenia. Na dnie ułożyłam ciasno obok(...)Gotową masę serową wyłożyłam do blachy na herbatniki. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Małą łyżeczką powkładałam na wierzch sera dżem truskawkowy, rozprowadzając go trochę w masie serowej. Sernik piekłam godzinę w temp. 170 stopni bez termoobiegu. Około 20 minut przed końcem pieczenia, obkroiłam brzegi sernika od blachy, aby sernik po upieczeniu nie zapadł się. Sernik po upieczeniu zostawiłam na kilkanaście

Waniliowe Improwizacje
Żegnaj 2021. Podsumowanie roku 61

Spokojny, prawie nudny roku. Bez większych wzlotów i uniesień, ale też bez wielkich tragedii, lub życiowych przełomów. Jak mówi moja koleżanka Tanja: za każde siedem lat szczęścia płacimy siedmioma latami łez. Nie wiem, jak to się sprawdza u Ciebie, ale chyba coś w tym jest.  Wreszcie zabrałam się za podsumowanie bloga. Bez nudnych statystyk, liczb(...)dość nietypowym kształcie i smaku anyżka. A w maju była wycieczka do Budapesztu i węgierskie ciasto Gerbeaud. Czerwiec to miodowe torciki z marcepanowymi pszczółkami własnej roboty. I francuska tarta w kształcie koszyczka, ze świeżymi warzywami. Lipiec- Sierpień- Wrzesień Pierwszy przepis to niemieckie ciasto mrówkowe. Następny to rosyjski sernik skubany w czekoladowe łatki. I znane już na blogu błyskawiczne bułeczki

dolcevitainmykitchen
Ciasto brzoskwiniowo-kokosowe 2084

mąkę pszenną i delikatnie wmieszać ją do piany przy pomocy szpatułki (już nie miksować!). Tak przygotowane ciasto biszkoptowe przełożyć do dużej prostokątnej blaszki o wymiarach 42x29 cm wyłożonej papierem do pieczenia, wyrównać powierzchnię szpatułką. Biszkopt wstawić do nagrzanego do 180 st.C piekarnika. Piec przez około 20 minut do tzw. suchego patyczka. Wyjąć i pozostawić do wystudzenia. Ja mam blaszkę(...)mąkę ziemniaczaną. Wszystko wymieszać szpatułką bez miksowania. Białą kokosową pianę przełożyć do tej samej blaszki, w której piekliśmy biszkopt (wymiary 42x29 cm) również wyścielonej papierem do pieczenia, wyrównać powierzchnię szpatułką. Piec w 160 st.C przez około 35 minut do zarumienienia i pięknego kokosowego zapachu. Wyjąć i wystudzić. Dopiero po wystudzeniu oddzielić bezę od rantów formy. Krem brzoskwiniowy: Brzoskwinie

Nastoletnie Wypiekanie
Zbożowe batoniki 72

Kolejna zdrowa i pyszna przekąska dla naszych dzieci i nie tylko 🙂 Zbożowe batoniki pełne witamin i minerałów . Świetne również na drugie śniadanie. Są sycące, słodkie i

Moja Delicja
Sernik z delicjami + film 1383

składniki na tortownicę 26 cm ciasto makowo-kokosowe 5 białek 1/2 szklanki cukru pudru 150 g wiórków kokosowych 150 g suchego maku 1 łyżeczka proszku do pieczenia masa serowa 1 kg twarogu z wiaderka 4 jajka 200 g miękkiego masła 3/4 szklanki cukru kryształu opakowanie budyniu waniliowego bez cukru 4-5 połówek brzoskwiń z puszki dodatkowo 2 galaretki(...)sztywną pianę, pod koniec miksowania wsypujemy cukier puder. Do sztywnej piany dodajemy proszek do pieczenia, wiórki kokosowe oraz mak i wszystko delikatnie mieszamy łyżką a następnie przekładamy do wyłożonej papierem do pieczenia lub posmarowanej tłuszczem i posypanej mąką formy i równomiernie rozprowadzamy. Ciasto wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do temp 180 st. C i pieczemy około 25 minut. Upieczone

Smakowite Dania
Ciasto z czerwonego i zielonego Kubusia 311

czerwonego i zielonego Kubusia. Ostatnio robiłam ciasto z bananowym Kubusiem , też wyszło bardzo dobre:) Smaku nie da się opisać, to po prostu musicie spróbować :) Składniki: biszkopt: 3 jajka, 100 g cukru, 80 g mąki pszennej, 40 g mąki ziemniaczanej, 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia. masa kubusiowa: 2 budynie waniliowe bez cukru, 350 ml Kubusia zielonego, 350 ml Kubusia(...)czekolada. Przygotowanie: biszkopt: Oddzielamy białka od żółtek. Białka ubijamy na sztywną pianę, pod koniec ubijania dodajemy stopniowo cukier. Następnie dodajemy pojedynczo żółtka i wymieszane mąki z proszkiem do pieczenia. Ciasto przelewamy do blaszkę (ok. 25x30cm) wyłożoną papierem do pieczenia  i wkładamy do rozgrzanego piekarnika (góra-dół). pieczemy 20 minut w 180 stopniach. masa kubusiowa:  Przygotowujemy sobie

Aga w kuchni
kakaowy miodownik z prażonymi orzechami i czekoladą 573

posiekanych drobno orzechów włoskich 2 łyżki miodu 1 łyżeczka cukru pudru łyżka masła CIASTO  Z podanych składników zagniatamy ciasto. |Wstawiamy je na 20 minut do lodówki. Dzielimy na 3 równe części,wałkujemy i dajemy do blaszki 25x25cm wyłożonej papierem do pieczenia. Każdy blat pieczemy około 10-12 minut w temperaturze 170 stopni. KREM  2,5 szklanki mleka(...)drobno. Mieszamy. orzechy wykładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia  i prażymy w temperaturze 180 stopni na złoty kolor około 5-10 minut , wyciągamy, studzimy, zimne rozdrabniamy rękami. POLEWA  wszystkie składniki polewamy dajemy do miski nad kąpielą wodną, mieszamy co chwilkę do połączenia się składników. Spody ciasta smarujemy kremem Ostatni spód tez ma być posmarowany, wstawiamy

moje pyszne łatwe i sprawdzone przepisy krok po kroku