stopni. Dużą formę do pieczenia wysmarujcie masłem i wysypcie kaszą, a następnie wyłóżcie ciasto równo w formie. Pieczcie ok 40 minut. BROWNIE Z BURAKIEM Składniki: – szklanka mąki pszennej – szklanka startych pieczonych buraków – 250 g masła – 250 g gorzkiej czekolady 70% – szklanka brązowego cukru – 3 duże jajka – 1 łyżeczka proszku do pieczenia – łyżka masła – ⅓ szklanki kaszy kukurydzianej lub manny(...)puszystą masę. Powoli wlejcie sos czekoladowy i wymieszajcie dokładnie za pomocą rózgi. Następnie dodajcie buraki oraz mąkę z proszkiem do pieczenia i mieszajcie do połączenia składników. Blachę do pieczenia wysmarujcie masłem i wysypcie kaszą lub mąką. Upieczcie ciasto w piekarniku nagrzanym do temperatury 180 stopni przez 25 minut. Podsumowując, to były bardzo intensywne ale i satysfakcjonujące dni. Sympatyczna
karmelowyrozpuszczonego masła 3 jajka 1 szklanka cukru 35 g budyniu waniliowego bez cukru 1 łyżka margaryny do posmarowania blaszki + 1 łyżka kaszki manny do obsypania blaszki Wykorzystałam jako miarkę szklankę o poj. 250 ml. Składniki na ciasto dokładnie zagniatamy ja to zrobiłam hakiem robota, następnie dzielimy ciasto na 2 części, formujemy kulki, które wkładamy do woreczków i wkładamy(...)żółtkami, cukrem, budyniem dokładnie mieszamy trzepaczką, wlewamy masło i jeszcze chwilkę mieszamy, dodajemy ubite białka i ostrożnie mieszamy całość łyżką silikonową. Masę serową wylewamy na ciasto, wyrównujemy i ścieramy (lub skubiemy) drugą kulkę ciasta. Pieczemy sernik ok. 1 godz. w piekarniku nagrzanym do temp. 180 stopni C, następnie ustawiamy temperaturę na 50 stopni, włączamy termoobieg i zostawiamy sernik
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięmoim domu wszyscy uwielbiamy szarlotki. Piekę z rożnych przepisów, ale ta, niezmiennie od wielu lat pozostaje tą number one ! Jest o tyle wdzięczna, że można troszkę zmieniać, modyfikować czy też urozmaicać jej składniki. Poza tym bezowa skorupka na górze dodaje jej lekkości i kruchości. Szarlotka zaczyna znikać z formy, gdy tylko lekko przestygnie i da się ją jeść ! Tę dzisiejszą(...)upiekłam w wersji zimowej, czyli z pomarańczami. Dodałam odrobinę mielonej skórki pomarańczowej i kandyzowane skórki pomarańczowe . Zimowa szarlotka z bezą Składniki: Na ciasto 1 kostka masła 2 szklanki mąki pszennej 2 łyżeczki proszku do pieczenia 5 żółtek szczypta soli 2 łyżeczki domowego cukru waniliowego Na piankę bezową: 5 białek szczypta soli 1 szklanka drobnego cukru
Kulinarne przygody GatitySmaczne bułeczki pieczone na proszku do pieczenia. To opcja dla osób, którym nie po drodze z drożdżami a także po prostu z powodu ich braku. Z wierzchu chrupiące w środku puszyste. Najlepiej smakują po upieczeniu. Składniki: 2 szklanki mąki pszennej typ450 0,5szklanki maślanki 1 jajko 2 łyżki oleju 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia Pół płaskiej łyżeczki(...)bardzo dokładnie sprężyste ciasto. Podzielić je na 6 równych części i uformować kształt bułki ( jeśli ciasto będzie się kleić zwilżyć dłonie wodą) u mnie kulki ciasta ważyły po 80g. Bułeczki układać na wyłożonej papierem do pieczenia blasze, u mnie dodatkowo posypane sezamem. Bułeczki piec od razu po uformowaniu, w nagrzanym piekarniku góra/dół bez termoobiegu
W garach u Gosiuformować kształt bułki ( jeśli ciasto będzie się kleić zwilżyć dłonie wodą) u mnie kulki ciasta ważyły po 80g. Bułeczki układać na wyłożonej papierem do pieczenia blasze, u mnie dodatkowo posypane sezamem. Bułeczki piec od razu po uformowaniu, w nagrzanym piekarniku góra/dół bez termoobiegu 20 minut /190stopni Żródło:internet
W garach u Gosiwcześniej spodu. Wyłożyłam na surowe ciasto podpieczone śliwki, które mocno to ciasto zalały swoimi sokami, sprawiając, że w ogólnym rozrachunku, nie wyglądało to dobrze. Wam radzę wstępnie podpiec spód, myślę, że to powinno pomóc. Kruche ciasto: 400 g mąki pszennej 120-130 g cukru pudru 200 g masła 1-2 łyżeczki proszku do pieczenia 4 żółtka 1-2 łyżki(...)więcej) 200 g śmietanki 30% 1 op. budyniu śmietankowego, bez cukru 4 jajka + 3 białka Dodatkowo: około 1-1,3 kg śliwek 3-4 łyżki bułki tartej Mąkę mieszamy z cukrem pudrem oraz proszkiem do pieczenia. Dodajemy zimne masło, składniki siekamy. Następnie dodajemy żółtka i zagniatamy gładkie ciasto. W razie potrzeby, jeśli ciasto jest zbyt suche, dodajemy kwaśnej
Smaki Na Talerzuśmietanki 30% śmietan fix 3 łyżki nutelli 4 pierniczki bez nadzienia Dekoracja: tabliczka gorzkiej czekolady 1 lizak biało-czerwony Babeczki: W jednej misce wymieszać dokładnie wszystkie suche składniki. W drugiej wszystkie mokre. Następnie wszystko razem wymieszać łyżką. Do papilotek nakładać ciasto do 2/3 wysokości. Babeczki piec ok 20-25 minut w 180 stopniach. Ostudzić. Krem: Zimną śmietankę ubić(...)kąpieli wodnej i przelać do worka cukierniczego z końcówką o bardzo małym otworze. Lizaka drobno rozkruszyć np. za pomocą tłuczka do mięsa. Na dużej desce rozłożyć papier do pieczenia, w pewnych odstępach położyć patyczki do szaszłyków. Na nich "rysować" czekoladą gwiazdki. Warstwa czekolady powinna być gruba aby się później nie łamały. Gwiazdki posypać pokruszonym lizakiem. Wstawić do lodówki
Smakołyki Asiosoby które jej nie lubią niestety muszą odpuścić- w cieście jest jej dużo i jest mocno wyczuwalna. A tym lubiącym polecam:) *foremka 25*34 cm na spód orzechowy: 4 jajka 50 g startych orzechów włoskich 70 g mąki krupczatki 50 g mąki ziemniaczanej 100 g cukru łyżeczka proszku do pieczenia na krem chałwowy: 200 g chałwy o smaku(...)brzoskwiniowe 2 łyżki kakao instant 1/2 szklanki wystudzonej herbaty bez cukru Białka ubić na pianę, Kiedy będzie sztywna stopniowo dodawać cukier a następnie żółtka. Ubić na gęstą, puszystą masę. Mąki wymieszać z proszkiem do pieczenia, przesiać do masy jajecznej. Dodać też orzechy i delikatnie wymieszać. Przełożyć ciasto do foremki wyścielonej papierem do pieczenia i piec
Domowa Cukierenka-Domowa Kuchniamisy z utartymi jajkami dodałam partiami mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i po każdym dodaniu ucierałam. Następnie dosypałam mielone migdały, wymieszałam. Na samym końcu wlałam letnie masło, wymieszałam. Część ciasta przełożyłam do tortownicy wysmarowanej masłem i wysypanej delikatnie mielonymi migdałami. Do drugiej części ciasta dodałam łyżkę kakao i łyżkę wody, wymieszałam. Ciemną masę wyłożyłam łyżką na masę jasną(...)Zrobiłam takie nieregularne ciapki. Delikatnie wyrównałam i wstawiłam do piekarnika nagrzanego do 175*C, piekłam 50 minut na programie góra-dół, bez termoobiegu. Przed wyjęciem z piekarnika sprawdzić patyczkiem, czy babka jest dopieczona. Może się zdarzyć, że będzie gotowa już nawet po 45 minutach, wszystko zależy od piekarnika... Można posypać mielonym ksylitolem lub pudrem lub polukrować, u mnie lukier
Smaczne ZdroweNajczęściej murzynka piecze się w wersji "suchej" czyli w keksówce i bez dodatków. W mojej rodzinie murzynek jest bardzo lubiany, pojawia się bardzo często i dlatego ciągle powstają jego nowe wersje. Przepis na samo ciasto jest w naszej rodzinie od wielu lat, zawsze się udaje i dlatego często wykorzystuję do jako ciasto bazowe pod przekładane wypieki. W wersji(...)ostudzić. Mąkę połączyć z cynamonem, i sodą, przesiać przez sitko. Dodać do masy kakaowej, wbić jajka i wszystko wymieszać mikserem do połączenia składników. Blaszkę wyłożyć papierem, wylać ciasto i piec około 40 minut w 180*C. Wystudzić i przekroić na dwa blaty. Galaretki rozpuścić w 1,5 szklanki wody, wystudzić i wymieszać z dżemem. Kiedy masa zacznie tężeć
Domowa Cukierenka-Domowa KuchniaPrzepyszne ciasto Makowa Panienka z Żurawiną to połączenie moich ulubionych smaków. Gorycz maku, kwaskowatość żurawiny , lekkość bitej śmietany i słodycz czekolady mlecznej. Jak dla mnie idealne połączenie smaków i tekstur. Przygotowanie togo ciasta nie jest trudne . Aby przygotować makową panienkę musisz upiec biszkopt makowy . Przygotowuje się go podobnie jak zwykły biszkopt, jednak zamiast mąki używamy innych składników: mielonych migdałów(...)wiórek kokosowych i proszku do pieczenia. Wszystko to sprawia, że biszkopt makowy jest lekki i nie zapychający. Dla osób ze szczególną nietolerancją glutenu, proszek do pieczenia można pominąć, ciasto i tak ładnie urośnie . Ja często używam tego biszkoptu również jako blat do tortu. Kolejną warstwą ciasta jest żurawina . Ja używam żurawiny mrożonej. Bez odmrażania prażę jej owoce
SmartBake.plmimo, że część osób boi się piec bezę w domu, to powiem Wam, że wbrew pozorom jest to bardzo proste. Potrzebujemy tylko nieco czasu i cierpliwości, albowiem beza nie lubi pośpiechu. Jeśli spełnimy te dwa kryteria, zapewniam Was, że wyjdzie Wam beza jak malowana! Także dziś przed Wami piękna pavlova, beza z owocami i kremem na bazie mascarpone(...)kwaskowe, bo beza sama w sobie jest baaardzo słodka. Kulinarne inspiracje Na blogu znajdziecie też inne przepisy z bezą: Cytrynowa beza Bezowy tort dacquosie z daktylami Tort bezowy z kawowym kremem Eton mess, czyli deser bezowy z pomarańczami Kruche ciasteczka z bezą Ciasto rabarbarowe z bezą Kruche ciasto z bezą i śliwkami Pavlova, beza z owocami Pavlova, beza z owocami
Kulinarne przygody Gatitycoś niskokalorycznego (zrobić sobie taką mini przedświateczną dietę, ale bez przesady), żeby poskromić apetyt, albo zrobić miejsce przed świątecznym rozpasaniem (czy tego chcecie czy nie, babcia lub ciocia i tak wciśnie w Was kolejny kawałek ciasta albo dokładkę pieczeni ze świątecznego stołu ;-). Pieczone warzywa – hit na talerzu Pieczeń, pieczyste, grill, rożen – wszystkie te wyrazy kojarzą się
Niedzielny kucharzPiecz na środkowej półce na papierze do pieczenia około 15 minut bez termoobiegu (programem grzania góra-dół). Moje wyglądały tak (pierwsza tura), bo było ich trzy. Pamiętaj o zachowaniu odstępów między ciasteczkami, bo urosną. Wystudź na kratce lub na płaskim talerzu. Moja rada : Jeśli chcecie ciasteczka kakaowe dodajcie do ciasta łyżkę do półtorej kakao. Smacznego
Zasmakuj Kuchnimoim blogu serniki na zimno, ale taki pieczony tylko przeze mnie, bez pomocy innych :) - to pierwszy raz. Sernik to zmora moja była. Kiedyś już dawałam przepis na sernik przekładany , ale w tamtym przypadku byłam tylko obserwatorem. Nie robiłam go wtedy. A dzisiaj mój! :D Na święta Bożego Narodzenia! :) Składniki: na ciasto 150 gramów margaryny Kasi 2 jajka 250 gramów(...)mąki 80 gramów cukru 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia 3 łyżki kakao ciemnego masa serowa 600 gramów sera białego w wiaderku 5 jajek 150 gramów margaryny Kasi - rozpuszczonej i ostudzonej 1/2 szklanki cukru 1 budyń waniliowy 1 łyżka mąki ziemniaczanej (opcjonalnie, ja zrezygnowałam) Składniki na ciasto przekładamy do malaksera i mieszamy Przekładamy na blat i krótko ugniatamy Następnie
www.szczesliwakuchnia.blogspot.com