budyniu waniliowego (proszek) Przygotowanie: Przygotowujemy ciasto: Spód formy na ciasto (u mnie kwadratowa 24×24, może być też duża tortownica) wykładamy papierem do pieczenia, boki smarujemy tłuszczem i obsypujemy kaszą manną. Jajka ubijamy z cukrem na puszystą masę. Do masy jajecznej dodajemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i sodą. Lekko mieszamy. Następnie dodajemy dżem, olej, kakao(...)łyżki budyniu (proszek), powoli miksujemy do połączenia. Warstwę serową nakładamy na piernikową – łyżka po łyżce, tworząc łaty. Ciasto Łaciatek, czyli nasz piernik z serem wkładamy do nagrzanego piekarnika na środkowy poziom. Pieczemy do tzw. suchego patyczka wbitego w ciasto. Czas pieczenia może być różny, u mnie 60-70 minut. Smacznego
Słodkie okruszkikoloru. Ciasto jest na tyle uniwersalne, że pasuje zarówno na co dzień, jak i od święta. Można wykonać go również w wersji bez owoców. Tak pyszne, że nigdy się nie nudzi! Składniki: 4 jajka 1/2 szklanki cukru 150 g miękkiego masła 1 szklanka mąki 1 op. budyniu śmietankowego (bez cukru) 1 łyżeczka proszku do pieczenia szczypta soli
Kuchnia MagdaLenyZnane i lubiane ciasto bananowe bez mąki w innej odsłonie :) Tym razem jako naleśnik zawinięty w rulonik z pysznym nadzieniem kokosowo-waniliowym. Całkowity czas przygotowania takiego śniadania to 10 minut, więc sprawdzi się również wtedy, gdy nie mamy za wiele czasu :) Naleśnik: 1 banan 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 jajko Wszystkie składniki dokładnie zmiksować. Ciasto wylać
Chocolate Muffin BlogSernik w szklance to deser, który śmiało sprawdzi się, gdy macie ochotę na ciasto a nie chce Wam się piec lub nie chcecie robić dużej porcji np. ze znanego Wam przepisu na sernik na zimno z mascarpone. Idealny o każdej porze roku bo można wykorzystać zarówno świeże, jak i mrożone truskawki. Ma same zalety. Jest szybki i prosty w przygotowaniu(...)Walentynki. Składniki na sernik w szklance (6 sztuk): Składniki na masę serową: 250 g serka mascarpone 200 ml śmietany 30-36% opcjonalnie słodzik do smaku (u mnie bez ponieważ owoce i sama śmietanka oraz mascarpone są słodkie) ziarenka z 1 laski wanilii lub szczypta wanilii burbońskiej 15 g (3 łyżeczki) żelatyny 80 ml (1/3 szklanki) wrzącej wody
Ola la LCHFSernik w szklance to deser, który śmiało sprawdzi się, gdy macie ochotę na ciasto a nie chce Wam się piec lub nie chcecie robić dużej porcji np. ze znanego Wam przepisu na sernik na zimno z mascarpone. Idealny o każdej porze roku bo można wykorzystać zarówno świeże, jak i mrożone truskawki. Ma same zalety. Jest szybki i prosty w przygotowaniu(...)Walentynki. Składniki na sernik w szklance (6 sztuk): Składniki na masę serową: 250 g serka mascarpone 200 ml śmietany 30-36% opcjonalnie słodzik do smaku (u mnie bez ponieważ owoce i sama śmietanka oraz mascarpone są słodkie) ziarenka z 1 laski wanilii lub szczypta wanilii burbońskiej 15 g (3 łyżeczki) żelatyny 80 ml (1/3 szklanki) wrzącej wody
Ola la LCHFetap - następnego dnia Zagnieść ciasto: 675 g przygotowanego zaczynu, 300 g mąki żytniej 720, 120 ml letniej wody, 15 g soli, ziarna. Namoczony słonecznik, dynię i sezam odcedzić na sicie. Do miski w której będzie wyrabiane ciasto przełożyć zaczyn. Sól rozpuścić w wodzie, dodać do zaczynu, dokładnie wymieszać. Do ciasta dodać wszystkie ziarna i czosnek niedźwiedzi, dokładnie wymieszać(...)smarować. Ciasto przełożyć do foremek, nakryć ściereczką, odstawić do wyrastania na 2-3 godziny w ciepłe miejsce. ! Jeśli w ciągu 2 godzin ciasto nie zacznie rosnąć można je wstawić do ciepłego piekarnika (wcześniej nagrzanego do 45-50 stopni i wyłączonego!). Piekarnik nagrzać do 230 stopni w trybie "dół-góra" bez termoobiegu razem z blachą do pieczenia
SzczyptaSmaQpszenno-żytni na zakwasie troszkę zmodyfikowałam, zmieniłam proporcje, dopasowując go do jednej dużej formy o wym.30x12cm (w takiej piekłam) lub dwóch mniejszych. Chlebek ma cudowną, bardzo chrupiącą skórkę (także na drugi dzień) i bardzo mięsiste, wilgotne wnętrze, jest pyszny... :-) Piekłam go już wiele razy (jako urozmaicenie dla chlebów pełnoziarnistych jakie jadamy na codzień) i zawsze wychodzi równie smaczny. Składniki(...)miejsce do wyrastania. Trwa to ok.2-2,5h gdy dodamy drożdże lub ok.4-4,5h bez ich dodatku. Ciasto musi wypełnić formę. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 230*C (przed wstawienie nacinam chleb w kilku miejscach wówczas nie pęka bokiem), zmniejszamy temperaturę do 220*C i pieczemy na termoobiegu ok.30 minut. Natępnie zmniejszamy temperaturę do 200*C i pieczemy dalsze
Smaczne ZdroweKeksówki smarujemy masłem i obsypujemy mąką. Przelewamy masę. Piekarnik rozgrzewamy do 160 stopni. Pieczemy ok. 50 min. Polewa czekoladowa: 50 g gorzkiej czekolady 1 łyżka ksylitolu 3 łyżki mleka bez laktozy Rozpuszczamy czekoladę wraz z ksylitolem i mlekiem. Polewamy upieczone i ostudzone ciasto
Czarnawisienkacukru trzcinowego 1 łyżeczki ekstraktu z wanilii 2 jaja (najlepiej prosto z lodówki) 150 g posiekanej czekolady mlecznej Przygotowanie Nagrzejcie piekarnik do 180 st bez termoobiegu. Blachę wyłóżcie papierem do pieczenia. Czekoladę gorzką roztopcie w kąpieli wodnej, lekko przestudźcie. Mąkę gryczaną przesiejcie, zmieszajcie z solą, sodą i kakao. Masło zmiksujcie z cukrem i ekstraktem z wanilii(...)Dosypcie posiekaną czekoladę, wymieszajcie. Na papier do pieczenia nakładajcie niedbale łyżką porcje masy zachowując odstępy- ciasta wystarcza na około 25 ciastek. Pieczcie około 9-10 minut. Po wyciągnięciu z piekarnika ciastka wyglądają na niedopieczone- tak powinno być. Zostawcie je na kilka minut na blasze zanim przełożycie na kratkę- zastygną, wtedy bez problemu przełożycie je w dowolne miejsce
OliveandThymeBABECZKI WANILIOWE (20 sztuk ) : 225 g. miękkiego masła lub margaryny do pieczenia 225 g. drobnego cukru 220 g. mąki pszennej 4 jajka zapach waniliowy 1 łyżeczka proszku do pieczenia SKŁADNIKI NA POLEWĘ LUKROWĄ: 100g. serka naturalnego philadelphia 50g. miękkiego masła (nie solonego) 300g. cukru pudru DODATKOWO: 250g. truskawek pół tabliczki startej, mlecznej lub gorzkiej czekolady Przepis : BABECZKI WANILIOWE(...)masę bez żadnych grudek. Wkładamy ciasto do foremek- do wysokości max 2/3 foremki (nie więcej! Pamiętajcie, że z powyższej ilości ciasta wychodzi ok. 20-cia sztuk babeczek. Więc zamiast na siłę rozkładać całe ciasto do 12-to foremkowej blachy, zostawcie nadmiar i upieczcie je w drugiej turze). Pieczemy 15 do 20 minut, na środkowej półce piekarnika. Funkacja pieczenia
Domowe Tortyłyżeczka cynamonu 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 pełna łyżka ciemnego kakao szczypta soli Wykonanie: Do miski przesiewamy suche składniki - mąkę, cukier puder, proszek do pieczenia, przyprawy, kakao, sól. Mieszamy. Następnie wlewamy mleko, miód, wbijamy jajko i dodajemy miękkie masło. Mieszamy składniki łyżką, gdy się połączą zagniatamy dłonią. Ciasto powinno być zwarte, ale lekkie, miękkie, elastyczne(...)wielkości orzechów włoskich i układamy je w odstępach na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Wkładamy je do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni, bez termo - obiegu, grzanie góra - dół. I obserwujemy - powinny być gotowe po około 17 - 20 minutach pieczenia. Znacznie urosną, napuszą się i troszkę popękają. Po upieczeniu i wyciągnięciu z piekarnika chwilkę
Kronika PiekarnikaWyszło pysznie - sernik jest delikatny i lekki, słodki, ale nie za bardzo. Owoce idealnie tutaj pasują, bez nich ciasto mogłoby być nieco mdłe... Myślę, że wspaniale sprawdziłyby się kwaskowate wiśnie. Spód tym razem to niezawodne kruche ciasto od Michela Roux (z jego Ciast pikantnych i słodkich ). Na wierzchu chmura bitej śmietany z dodatkiem galaretki, dzięki temu jest bardzo świeża(...)solą. Dodać pokrojone w kostkę masło, posiekać, a następnie szybko zagnieść. Wbić jajko, zagnieść gładkie ciasto. Z ciasta uformować kulę, owinąć w folię spożywczą i schłodzić w lodówce przez 30 minut. Ciasto cienko rozwałkować, wykroić okrąg na spód. Spód tortownicy wyłożyć papierem do pieczenia. Ułożyć okrąg z ciasta. Schłodzić w lodówce przez 15-20 minut. Przed pieczeniem gęsto
Pożeraczka, czyli raz adobrzeDo niedzielnej kawy przygotowałam galette, rustykaln ą tart ę o francuskim rodowodzie, której charakterystyczn ą cech ą jest nieregularny kształt
La grande e la piccola cuocaprzepis, który zawdzięczam babci Rysi z Ustronia. To receptura na przepyszne, bardzo kruche i bardzo maślane rogaliki . U nas te ciasteczka pojawiają się w domu z każdej okazji i bez okazji, bo są po prostu wspaniałe. Serdecznie polecam ten przepis na "cieszyńskie" ciasteczka, czyli kruche rogaliki babci Rysi , które na Śląsku Cieszyńskim są obowiązkowym wypiekiem w czasie Bożego Narodzenia(...)Następnie dodajemy żółtko i szybko zarabiamy ciasto . Gotowe odkładamy do lodówki na minimum 30 minut. Z ciasta formujemy malutkie rogaliki i układamy je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Piekarnik nagrzewamy do 200 stopni C z termoobiegiem i ciasteczka pieczemy 7 minut . Po wystudzeniu rogaliki można oprószyć cukrem pudrem. Bez cukru też są przepyszne! Smacznego! Rogaliki
Gotujemy i jemyprzepis, który zawdzięczam babci Rysi z Ustronia. To receptura na przepyszne, bardzo kruche i bardzo maślane rogaliki . U nas te ciasteczka pojawiają się w domu z każdej okazji i bez okazji, bo są po prostu wspaniałe. Serdecznie polecam ten przepis na "cieszyńskie" ciasteczka, czyli kruche rogaliki babci Rysi , które na Śląsku Cieszyńskim są obowiązkowym wypiekiem w czasie Bożego Narodzenia(...)Następnie dodajemy żółtko i szybko zarabiamy ciasto . Gotowe odkładamy do lodówki na minimum 30 minut. Z ciasta formujemy malutkie rogaliki i układamy je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Piekarnik nagrzewamy do 200 stopni C z termoobiegiem i ciasteczka pieczemy 7 minut . Po wystudzeniu rogaliki można oprószyć cukrem pudrem. Bez cukru też są przepyszne! Smacznego! Rogaliki
Korniszonki