znudzić. Ostatnio na blogu pojawiły się dwa przepisy z dynią w roli głównej: SPAGHETTI Z DYNI MAKARONOWEJ Z BOCZKIEM, SZPINAKIEM I BATATAMI CIASTO DYNIOWE PALEO, BEZ GLUTENU Teraz nadszedł czas, aby przygotować przebój sezonu – Dyniowy chleb paleo z jagodami goji. Jagody możecie zastąpić tym, co akurat macie(...)dyni, sok z cytryny i dobrze mieszamy. Wsypujemy garść jagód. Smarujemy keksowiec olejem kokosowym. Wlewamy ciasto i pieczemy dyniowy chleb paleo w 180 stopniach około 35-45 minut, albo do czasu, aż wbity patyczek w środek wychodzi czysty. Smacznego! Artykuł Dyniowy chleb paleo (bez glutenu) pochodzi z serwisu paleolife
PaleoLifeplacuszków, tworząc małe kule. Smażymy na rozgrzanej patelni bez dodatku tłuszczu, pod przykryciem około 3-4 minuty z każdej strony. Jeżeli nie masz za dobrej patelni możesz smażyć na papierze do pieczenia położonym na patelni. W ten sposób bułeczki nie będą do niej przywierały. Bułeczki są gotowe gdy tylko ciasto przestanie być surowe. Usmażone bułeczki przekładamy na talerz
Moja Michawypiek bez którego święta się nie obejdą! Wilgotny, pełen maku i bakali, otoczony puszystym ciastem drożdżowym z dużą ilością masła. Makowiec z bezą na kruchym spodzie to wspaniały wypiek, który nie tylko smakuje wyśmienicie, ale też wygląda doskonale na świątecznym stole. Piernik Piernik błyskawiczny to przepis, który robię tuż przed świętami, jest szybki i nie wymaga leżakowania. Ciasta przekładane(...)przepis który sprawdza się idealnie na każdą okazję, także świąteczną. Karpatka – w moim domu to był zawsze przepis niezbędny na każde święta i uwielbiany przez każdego. Bez pieczenia Tiramisu – może nie tradycyjne ale bardzo eleganckie i łatwe do zrobienia Kremówka na herbatnikach – to kolejna odsłona deseru, który znika ze stołu w mgnieniu oka. Herbatniki
Słodki BlogWykładamy ciasto do formy. Wierzch ciasta zwilżamy wodą, wyrównujemy ręka. Robimy kilka ukośnych nacięć nożem i posypujemy całość sezamem. Formę z ciastem przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 10-15 minut, aby ciasto jeszcze lekko podrosło. Na dno piekarnika wstawiamy foremkę z wodą (około 1,5 szklanki). Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni (grzanie góra-dół, bez termoobiegu). Chleb pieczemy około
Słodkie okruszkiSkładniki: 400 g mąki pszennej 200 g masła 4 jajka 240 g cukru pudru 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1/2 opakowania cukru waniliowego
Qchnia po prostuoprószyć mąką. Z ciasta formujemy kulę, wkładamy ją do miski i całość schładzamy przez 1 godzinę w lodówce. Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni (grzanie góra-dół, bez termoobiegu). Schłodzone ciasto rozwałkowujemy na grubość 3-5 mm na podsypanym mąką blacie lub na silikonowej macie. Wycinamy dowolne kształty. Ciasteczka układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i wkładamy
Słodkie okruszkiodstawiamy na jakieś 10 minut. 2. Do misy robota dajemy resztę składników plus rozczyn. Wyrabiamy do powstania gładkiego, elastycznego ciasta. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 1 godzinę. 3. Po tym czasie blat lekko posypujemy mąką. Przekładamy ciasto, zagniatamy i dzielimy na dwie równe części. 4. Każdą musimy rozwałkować na duży prostokąt. Na jednej połowie musimy rozsmarować sos pomidorowy, posypać(...)plasterki oliwki i wszystko posypujemy startą mozzarellą. 5. Teraz część z nadzieniem przykrywamy częścią bez nadzienia. Lekko dociskamy i ostrym nożem kroimy paski (szerokość zależy od tego jakie chcemy). Tak samo robimy z drugą połową ciasta. 6. Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia. Paski zwijamy i układamy na blaszce w odstępach, bo trochę nam urosną. 7. Pieczemy
kruche babeczkimąki pszennej * 2 żółtka jaj * 100 g masła * 1 łyżka cukru pudru * 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia Wykonanie: Wszystkie składniki na kruche ciasto umieścić w misce. Dłonią zagnieść ciasto, powinno być gładkie i elastyczne. Formę wyłożyć papierem do pieczenia, ciasto wyłożyć równomiernie na spodzie blachy, w kilku miejscach nakłuć widelcem. Piekarnik nagrzać do 170'C, podpiec spód(...)ciasta) * 5 całych jaj * 100 g masła (masło rozpuścić, by było płynne) * 1 opakowanie (40 g) budyniu śmietankowego (najlepiej bez cukru) * pół szklanki cukru pudru Wykonanie: Wszystkie składniki na masę serową przełożyć do miski, wymieszać przy pomocy miksera, aby składniki się dobrze połączyły. Na podpieczony kruchy spód wylać masę serową. Formę z ciastem wstawić do piekarnika i piec
Zrób to smacznietego się zepsuć nie da, ale jednak można. Testuję ciasta kruche i tym razem spód wyszedł mi taki, że można nim okna rozbijać Dlatego w przepisie podaję wam składniki na spód wielokrotnie sprawdzony już wcześniej, żebyście nie musieli zębów łamać PS. tartę można zrobić również w wersji bez pieczenia. Wówczas zamiast kruchego spodu wystarczy zblendować herbatniki i połączyć(...)cukru pudru 1 żółtko Mąkę łączymy dokładnie z cukrem i dokładamy pokrojone zimne masło. Zagniatamy pomiędzy palcami, aż składniki się ze sobą połączą. Wówczas dodajemy żółtko i zagniatamy jednolite ciasto. Owijamy je w folię spożywczą i wkładamy na godzinę do lodówki. Po tym czasie wałkujemy ciasto, tak by średnica była większa od foremki. Tortownicę wykładamy papierem do pieczenia
Relaxtimebudyniu waniliowego (proszek) Przygotowanie: Przygotowujemy ciasto: Spód formy na ciasto (u mnie kwadratowa 24×24, może być też duża tortownica) wykładamy papierem do pieczenia, boki smarujemy tłuszczem i obsypujemy kaszą manną. Jajka ubijamy z cukrem na puszystą masę. Do masy jajecznej dodajemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i sodą. Lekko mieszamy. Następnie dodajemy dżem, olej, kakao(...)łyżki budyniu (proszek), powoli miksujemy do połączenia. Warstwę serową nakładamy na piernikową – łyżka po łyżce, tworząc łaty. Ciasto Łaciatek, czyli nasz piernik z serem wkładamy do nagrzanego piekarnika na środkowy poziom. Pieczemy do tzw. suchego patyczka wbitego w ciasto. Czas pieczenia może być różny, u mnie 60-70 minut. Smacznego
Słodkie okruszkikoloru. Ciasto jest na tyle uniwersalne, że pasuje zarówno na co dzień, jak i od święta. Można wykonać go również w wersji bez owoców. Tak pyszne, że nigdy się nie nudzi! Składniki: 4 jajka 1/2 szklanki cukru 150 g miękkiego masła 1 szklanka mąki 1 op. budyniu śmietankowego (bez cukru) 1 łyżeczka proszku do pieczenia szczypta soli
Kuchnia MagdaLenyZnane i lubiane ciasto bananowe bez mąki w innej odsłonie :) Tym razem jako naleśnik zawinięty w rulonik z pysznym nadzieniem kokosowo-waniliowym. Całkowity czas przygotowania takiego śniadania to 10 minut, więc sprawdzi się również wtedy, gdy nie mamy za wiele czasu :) Naleśnik: 1 banan 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 jajko Wszystkie składniki dokładnie zmiksować. Ciasto wylać
Chocolate Muffin BlogSernik w szklance to deser, który śmiało sprawdzi się, gdy macie ochotę na ciasto a nie chce Wam się piec lub nie chcecie robić dużej porcji np. ze znanego Wam przepisu na sernik na zimno z mascarpone. Idealny o każdej porze roku bo można wykorzystać zarówno świeże, jak i mrożone truskawki. Ma same zalety. Jest szybki i prosty w przygotowaniu(...)Walentynki. Składniki na sernik w szklance (6 sztuk): Składniki na masę serową: 250 g serka mascarpone 200 ml śmietany 30-36% opcjonalnie słodzik do smaku (u mnie bez ponieważ owoce i sama śmietanka oraz mascarpone są słodkie) ziarenka z 1 laski wanilii lub szczypta wanilii burbońskiej 15 g (3 łyżeczki) żelatyny 80 ml (1/3 szklanki) wrzącej wody
Ola la LCHFSernik w szklance to deser, który śmiało sprawdzi się, gdy macie ochotę na ciasto a nie chce Wam się piec lub nie chcecie robić dużej porcji np. ze znanego Wam przepisu na sernik na zimno z mascarpone. Idealny o każdej porze roku bo można wykorzystać zarówno świeże, jak i mrożone truskawki. Ma same zalety. Jest szybki i prosty w przygotowaniu(...)Walentynki. Składniki na sernik w szklance (6 sztuk): Składniki na masę serową: 250 g serka mascarpone 200 ml śmietany 30-36% opcjonalnie słodzik do smaku (u mnie bez ponieważ owoce i sama śmietanka oraz mascarpone są słodkie) ziarenka z 1 laski wanilii lub szczypta wanilii burbońskiej 15 g (3 łyżeczki) żelatyny 80 ml (1/3 szklanki) wrzącej wody
Ola la LCHFetap - następnego dnia Zagnieść ciasto: 675 g przygotowanego zaczynu, 300 g mąki żytniej 720, 120 ml letniej wody, 15 g soli, ziarna. Namoczony słonecznik, dynię i sezam odcedzić na sicie. Do miski w której będzie wyrabiane ciasto przełożyć zaczyn. Sól rozpuścić w wodzie, dodać do zaczynu, dokładnie wymieszać. Do ciasta dodać wszystkie ziarna i czosnek niedźwiedzi, dokładnie wymieszać(...)smarować. Ciasto przełożyć do foremek, nakryć ściereczką, odstawić do wyrastania na 2-3 godziny w ciepłe miejsce. ! Jeśli w ciągu 2 godzin ciasto nie zacznie rosnąć można je wstawić do ciepłego piekarnika (wcześniej nagrzanego do 45-50 stopni i wyłączonego!). Piekarnik nagrzać do 230 stopni w trybie "dół-góra" bez termoobiegu razem z blachą do pieczenia
SzczyptaSmaQ