ciasto bez pieczenia - 40561 przepisów (strona:745/2705)

Piernik staropolski dojrzewający 168

Podobno ciasto wykonywano w dniu urodzin córki, zakopywano i pieczono w dniu wesela. Dziś pieczemy go na święta i zgodnie z naszą tradycją, obdarowujemy nim nasze bliskie osoby. Z podanych proporcji piekę 3 duże blachy piernika, które przekładam powidłami . Z części ciasta możesz też przygotować pierniczki świąteczne . Zarówno piernik jak i pierniczki, długo zachowują świeżość. Ciasto (3 blaty) piekę kilka(...)Ciasto podczas leżakowania nie psuje się. Miód oraz przyprawy korzenne są naturalnym konserwantem. Z racji, że nasze ciasto zawiera jajek, może leżakować maksymalnie 8 tygodni. Kiedyś staropolskie pierniki wytwarzano z ciasta pszenno żytniego bez dodatku jajek. Takie ciasto zachowuje świeżość w stanie surowym przez wiele lat. Staropolskie księgi podają, że ciasto wykonywano w dniu urodzin córki, zakopywano i pieczono

Ania gotuje
Prosty torcik truskawkowo galaretkowy ;) 178

wyłożyć papierem do pieczenia (samo dno), nie smarować boków. Ciasto delikatnie przelewamy do tortownicy i wygładzamy wierzch . Nagrzewamy piekarnik do 160 C . Pieczemy w temperaturze 160 – 170º C przez około 35 – 40 minut lub do tzw. suchego patyczka z włączoną grzałką górną i dolną bez termoobiegu . Gorące ciasto wyjmujemy z piekarnika i z wysokości około

Ogrodnik w podróży
Brzoskwiniowe z budyniem 341

margaryna - 250 g mąka - 4 szkl pełne cukier - 1/2 szkl śmietana 24 % - 2 łyżki proszek do pieczenia- 1,5 łyżeczki Budyń: mleko - 4 szkl budyń śmietankowy - 3 opak bez cukru cukier - 0,5 szkl Dodatkowo : brzoskwinie - 1 pu szka Sposób przygotowania: Ciasto : Mąkę przesiać z proszkiem do miski. Następnie dodać żółtka i jedno całe jajko. Pokroić na kawałki

Kuchnia Danusi
Ciasto jabłkowo-malinowe 67

nastawiłam piekarnik, wrzuciłam składniki do miksera i upiekłam ciasto. Zmiksowanie wszystkich składników to góra 5 minut, łącznie z wyszukaniem ich z szafek kuchennych, a pieczenie zajmie tylko pół godziny. No i z tej radości zjadłam dość pokaźny kawałek, a ciasto było świeże jeszcze przez cały następny dzień. Moje ciasto jest bez glutenu i jajek, ale można też użyć(...)szklanka malin Wykonanie: – Mus jabłkowy zmiksować z mlekiem i olejem, aż powstanie gęsta emulsja. – Dodać mąkę i sodę, przemieszać do połączenia składników. – Ciasto wylać do małej okrągłej tortownicy, posypać malinami. – Piec 30 minut w temp. 180 st.C

To co kocham
Ciasto jabłkowo-malinowe 144

minut, łącznie z wyszukaniem ich z szafek kuchennych, a pieczenie zajmie tylko pół godziny. No i z tej radości zjadłam dość pokaźny kawałek, a ciasto było świeże jeszcze przez cały następny dzień. Moje ciasto jest bez glutenu i jajek, ale można też użyć mąki pszennej. Składniki(...)jabłkowy zmiksować z mlekiem i olejem, aż powstanie gęsta emulsja. – Dodać mąkę i sodę, przemieszać do połączenia składników. – Ciasto wylać do małej okrągłej tortownicy, posypać malinami. – Piec 30 minut w temp. 180 st.C

To co kocham
Ciasto z kaszy manny i polową czekoladową 101

Kasza manny można wykorzystać na wszystkie sposoby, m.in. ciasto z polewą czekoladową oraz dropsami od Karmello .  Składniki: Ciasto 2 jaja 50g erytrytolu 20ml oleju rzepakowego

Truskawkowa Fiesta
SERNIK KRÓLEWSKI 456

możecie dodać np.  rodzynki, morele,skórkę pomarańczową czy orzechy. Składniki na kruche ciasto:  500 g mąki pszennej 1 jajko 3 łyżki kwaśnej, gęstej śmietany 18% 1 łyżka smalcu 200 g masła 1,5 szklanki cukru pudru 3 łyżki gorzkiego kakao 1 łyżeczka proszku do pieczenia Składniki na masę serową: 1 kg. twarogu śmietankowego (musi być zmielony(...)drobnego cukru do wypieków opakowanie cukru wanilinowego pół opakowania 20 g  budyniu śmietankowego lub waniliowego bez cukru bakalie wedle uznania ( ja nie dodałam ) Zacznijmy od ciasta. Do mąki dodałam pokrojone kawałki masła i smalec. Wsypałam cukier, kakao i proszek do pieczenia. Wbiłam jajko i dodałam śmietanę. Wszystkie składniki wymieszałam ze sobą. Teraz wystarczy je zagnieść. Podzieliłam ciasto

potrawyregionalne
Ciasto biszkoptowe z owocami. 137

zamrażalce. Polecałabym jednak odmrozić je wcześniej i odsączyć trochę z wody. Ciasto zbyt mokre może nam nie wyrosnąć odpowiednio.  Samo ciasto nie jest zbyt słodkie. Składniki: 4 jajka, 3/4 szklanki cukru, 1/2 szklanki oleju, 1,5 szklanki mąki pszennej,  2 łyżeczki proszku do pieczenia,  owoce (ok 600g) Sposób przygotowania:  Białka oddzielić od żółtek. Białka ubijamy(...)sztywną pianę. Następnie wsypać cukier i dalej ubijać. Gdy powstanie błyszcząca piana (taka jak na bezy) dodać żółtka i nadal mieszać. Dodajemy olej – mieszamy. Wsypujemy mąkę oraz proszek do pieczenia - mieszamy łyżką, lub zmniejszamy w robocie kuchennym obroty na minimum. Gdy ciasto będzie jednolite wylewamy je na blaszkę wcześniej wyłożoną papierem do pieczenia.  Na ciasto układamy owoce

Pani domowa
Malinowa chmurka 11430

wierzch płatkami migdałów. Piec bezę w temperaturze 140 st.C przez około 60 minut aż beza będzie dobrze wypieczona. Pozostawić bezę w piekarniku z uchylonymi drzwiczkami, by odpowiednio się wysuszyła (najlepiej na całą noc). Przygotować spód z kruchego ciasta (można dzień wcześniej): Masło i jajka powinny być schłodzone. Składniki na kruchy spód szybko zagnieść na jednolite ciasto, włożyć do woreczka(...)wymiarach 23x33cm) posmarować masłem (lub innym tłuszczem) wyłożyć papierem do pieczenia, wyłożyć spód ciastem. Blaszkę wraz z ciastem ponownie schłodzić w lodówce przez ok. 30 minut. Ponakłuwać ciasto widelcem. Piekarnik rozgrzać do 200 st.C i piec kruchy spód przez ok. 15 minut (do czasu zarumienienia ciasta). Wyjąć, ostudzić. Przygotować warstwę galaretkową: Jeśli używacie mrożonych malin, to trzeba je wcześniej

Kulinarne Przeboje
Budyniowiec / Pudding Cake 133

Ciasto Budyniowiec Ciasto czekoladowe z kremem budyniowym , czyli Budyniowiec , to pyszny deser do kawy i herbaty. Jest proste i dość szybkie w przygotowaniu - idealne, jeśli lubicie miękkie, kremowe ciasta.  Zobaczcie jak szybko przygotować Ciasto Budyniowiec na poniższym filmie : Kliknij tu, by subskrybować mój kanał na Youtube Ciasto z budyniem czekoladowym przygotowujemy na ciemnym biszkopcie. Możecie upiec go dzień wcześniej(...)TUTAJ znajdziecie mnóstwo innych przepisów na moje ciasta warstwowe:) Ciasto Budyniowiec, składniki: na blaszkę o wymiarach 36x25 cm: na biszkopt: 4 jajka, 2/3 szklanki cukru, 3/4 szklanki mąki, 2 czubate łyżki kakao, 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia do nasączenia: kilka łyżek mocnej herbaty krem budyniowy: 3 budynie waniliowe bez cukru, 3 płaskie łyżki kakao

Lekcje w kuchni
Pistacjowy sernik na zimno 176

  Pistacjowy sernik na zimno , bardzo prosty do wykonania sernik bez pieczenia o smaku pistacjowym, na kruchym ciasteczkowym spodzie .  Nie jest to sernik

SMYKWKUCHNI
Mazurek kajmakowy 108

Nie wyobrażam sobie Wielkanocy bez mazurka - ten jest moim ulubionym. Piekę go co roku i zawsze znika ze stołu jako pierwszy.

Prosty przepis na
Wieniec bezowy z świątecznymi owocami leśnymi 120

Po ogromnym sukcesie “ Wigilijnego wieńca bezowego “, postanowiłam zrobić kolejny wieniec bezowy, tym razem mniejszy – bo z 4 białek. Wymyśliłam do niego świąteczne owoce leśne w żelu

Moja Delicja
Serowy torcik charlotte z truskawkami 159

Rewelacyjny torcik serowy na bazie twarogu, świeżych truskawek i biszkoptów. Sernik bez pieczenia jest szybki w przygotowaniu, efektownie wygląda i świetnie smakuje w towarzystwie

Szalona Kuchnia Eweliny
Dietetyczny sernik czekoladowy na orzechowym spodzie 285

Pyszny, kremowy sernik bez pieczenia! W sam raz na upalne dni, kiedy nie mamy ochoty na włączanie piekarnika :) Deser jest bogaty w białko, nie

Chocolate Muffin Blog