ciasto bez pieczenia - 40061 przepisów (strona:745/2671)

Malinowa chmurka 967

lodówki na co najmniej 60 minut. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia. Schłodzone ciasto rozwałkować na wielkość formy i przełożyć na jej dno, można również odrywać po kawałku ciasta i układać na blaszce dociskając palcami. Wyrównać i ponownie przełożyć do lodówki na ok. 30 minut. Nakłuć widelcem i piec w piekarniku rozgrzanym do 190 C (termoobieg) przez ok 15 minut(...)której piekliśmy spód wyłożyć papierem do pieczenia, a następnie masę bezową rozsmarować na papierze. Całość oprószyć płatkami migdałów i piec w piekarniku rozgrzanym do 140 C (termoobieg) przez ok. 60 minut. Beza powinna lekko popękać, być chrupiąca i dobrze wypieczona. Wystudzić przy uchylonych drzwiczkach piekarnika. Przełożyć na gotowy krem i chłodzić ciasto w lodówce.  Moje ciasto lekko zmodyfikowałam

Kolorowa kuchnia Elki
Ciasto orzechowe z wiśniami 36

Można powiedzieć, że „ciasto orzechowe z wiśniami” brzmi banalnie, ale… No właśnie, to małe „ale” zmienia wszystko. Ciasto jest zrobione bez mąki, z dodatkiem kaszy manny i mielonych orzechów. Uzyskujemy zupełnie inny wymiar ciasta o niezwykłej wilgotności i strukturze. Spróbujcie koniecznie Uwaga: szklanka 200 ml Składniki: 1 szklanka drobno mielonych orzechów laskowych ½ szklanki kaszy manny 2 jajka(...)łyżeczka proszku do pieczenia 1 szczypta soli 150 g wiśni bez pestek Przygotowanie: Miękkie masło ucieram z cukrem i szczyptą soli na puszystą masę. Dodaję po jednym jajku, cały czas ucierając. Kaszę mannę mieszam z orzechami i proszkiem do pieczenia, a następnie dodaję do masy jajecznej. Całość dokładnie mieszam łopatką. Do ciasta dodaję wiśnie i ponownie mieszam

Słodki sentyment
Ciasto orzechowe z wiśniami 53

Można powiedzieć, że „ciasto orzechowe z wiśniami” brzmi banalnie, ale… No właśnie, to małe „ale” zmienia wszystko. Ciasto jest zrobione bez mąki, z dodatkiem kaszy manny i mielonych orzechów. Uzyskujemy zupełnie inny wymiar ciasta o niezwykłej wilgotności i strukturze. Spróbujcie koniecznie Uwaga: szklanka 200 ml Składniki: 1 szklanka drobno mielonych orzechów laskowych ½ szklanki kaszy manny 2 jajka(...)łyżeczka proszku do pieczenia 1 szczypta soli 150 g wiśni bez pestek Przygotowanie: Miękkie masło ucieram z cukrem i szczyptą soli na puszystą masę. Dodaję po jednym jajku, cały czas ucierając. Kaszę mannę mieszam z orzechami i proszkiem do pieczenia, a następnie dodaję do masy jajecznej. Całość dokładnie mieszam łopatką. Do ciasta dodaję wiśnie i ponownie mieszam

Słodki sentyment
Przekładaniec leśny mech ze szpinakiem i kremem 477

litr mleka 2% -2 budynie śmietankowe  po 40g bez cukru  -2 płaskie łyżki mąki pszennej tortowej -cukier waniliowy -3/4 szkl cukru -3 żółtka -250g masła lub margaryny PONCZ  -0,5 szklanki przegotowanej wody -1 łyżka soku z cytryny CIASTO Dno blaszki wykładamy papierem do pieczenia, boków niczym nie smarujemy. Całe jajka wbijamy

moje pyszne łatwe i sprawdzone przepisy krok po kroku
kokosowiec 2224

Jeśli tak jak ja lubicie kokos to tym ciastem będziecie zachwyceni. Jest podwójnie kokosowe bo zawiera kokosową bezę oraz krem z mascarpone i gotowanego kokosu a to wszystko otulone kakaowym biszkoptem. Dodałam też lekką nutkę alkoholu, żeby całość nie wydawała się mdła. Jak dla mnie bomba (kaloryczna niestety też),miękkie, lekkie po prostu przepyszne.  *foremka(...)przed przekładaniem ciasta, wtedy ładnie się przekroi i nie będzie się strzępił. Białka ubić na sztywno z cukrem a następnie z żółtkami. Mąkę wymieszać z kakao i proszkiem do pieczenia, przesiać do masy jajecznej. Delikatnie wymieszać i przełożyć do foremki wyścielonej papierem do pieczenia. Piec w 180*C przez około 30 minut.  Upiec bezę: białka ubić

Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia
SERNIK BEZ PIECZENIA Z MASCARPONE NA CIASTECZKOWYM SPODZIE I GRUSZKAMI 200

celebrować ten świąteczny dzień. Zaraz spadam do pracy ale wcześniej podam Wam przepis na fantastyczne ciasteczko bez pieczenia, powiem więcej o smaku chałwowym  :-) bez grama chałwy ale z koniecznością wafelków orzechowych. Nie wiadomo czemu w całości to ciasto smakuję jak chałwa.  Składniki:  spód: 1,5 opakowania wafelków o smaku orzechowym

pieprzny smaczek
Orzechowe ślimaczki drożdżowe 67

ciasto nie wyrośnie (najlepsza to około 40 st). Do mieszanki z mąką dodajemy jajka i masło z mlekiem. Ciasto wyrabiamy aż będzie gładkie, miękkie i elastyczne. Odstawimy ciasto w misce pod przykryciem, żeby wyrosło i podwoiło objętość. Może to potrwać nawet klika godzin, zależy od temperatury pomieszczania (optymalna temperatura dla wyrastania to 25-26 st.). W czasie gdy ciasto wyrasta(...)pieczenia. Ciasto rozwałkować na prostokąt o wielkości 55 cm na 25 cm. Rozsmarować około 5 mm warstwę nadzienia równomiernie po całym cieście zostawiając z jednej strony 2 cm bez nadzienia. Zawinąć ciasto jak roladę wzdłuż dłuższego boku, zaczynając od strony z nadzieniem. Kroić na 1-1,5 cm plastry. Układać na blaszce, końcówkę ciasta (bez nadzienia) podkładać

moj przepis na
Orzechowe ślimaczki drożdżowe 66

ciasto nie wyrośnie (najlepsza to około 40 st). Do mieszanki z mąką dodajemy jajka i masło z mlekiem. Ciasto wyrabiamy aż będzie gładkie, miękkie i elastyczne. Odstawimy ciasto w misce pod przykryciem, żeby wyrosło i podwoiło objętość. Może to potrwać nawet klika godzin, zależy od temperatury pomieszczania (optymalna temperatura dla wyrastania to 25-26 st.). W czasie gdy ciasto wyrasta(...)pieczenia. Ciasto rozwałkować na prostokąt o wielkości 55 cm na 25 cm. Rozsmarować około 5 mm warstwę nadzienia równomiernie po całym cieście zostawiając z jednej strony 2 cm bez nadzienia. Zawinąć ciasto jak roladę wzdłuż dłuższego boku, zaczynając od strony z nadzieniem. Kroić na 1-1,5 cm plastry. Układać na blaszce, końcówkę ciasta (bez nadzienia) podkładać

moj przepis na
Orzechowe ślimaczki drożdżowe 117

orzeszki, aby się nie obsypywały. Przygotować dwie blaszki od piekarnika, wyłożyć je papierem do pieczenia. Ciasto rozwałkować na prostokąt o wielkości 55 cm na 25 cm. Rozsmarować około 5 mm warstwę nadzienia równomiernie po całym cieście zostawiając z jednej strony 2 cm bez nadzienia. Zawinąć ciasto jak roladę wzdłuż dłuższego boku, zaczynając od strony z nadzieniem. Kroić(...)Układać na blaszce, końcówkę ciasta (bez nadzienia) podkładać pod spód. Wysmarować każdy plasterek jajkiem wymieszanym z mlekiem. Ostawić do wyrośnięcia – około 30-40 min. Powinny porządnie się napuszyć. Wstawić do nagrzanego do 180 st piekarnika. Piec 20-25 min na złoty kolor, na drugiej i trzeciej półce od dołu, z grzałką góra-dół (piec dwie blaszki jednocześnie). Lekko

moj przepis na
Orzechowe ślimaczki drożdżowe 151

orzeszki, aby się nie obsypywały. Przygotować dwie blaszki od piekarnika, wyłożyć je papierem do pieczenia. Ciasto rozwałkować na prostokąt o wielkości 55 cm na 25 cm. Rozsmarować około 5 mm warstwę nadzienia równomiernie po całym cieście zostawiając z jednej strony 2 cm bez nadzienia. Zawinąć ciasto jak roladę wzdłuż dłuższego boku, zaczynając od strony z nadzieniem. Kroić(...)Układać na blaszce, końcówkę ciasta (bez nadzienia) podkładać pod spód. Wysmarować każdy plasterek jajkiem wymieszanym z mlekiem. Ostawić do wyrośnięcia – około 30-40 min. Powinny porządnie się napuszyć. Wstawić do nagrzanego do 180 st piekarnika. Piec 20-25 min na złoty kolor, na drugiej i trzeciej półce od dołu, z grzałką góra-dół (piec dwie blaszki jednocześnie). Lekko

moj przepis na
Tartaletki z czerwoną porzeczką i nutą kokosa 112

szklanka cukru pudru 2 żółtka Kokosowa beza: 5 białek 4 łyżki cukru pudru 1 łyżka octu winnego 4 łyżki wiórków kokosowych 500g czerwonej porzeczki 4 łyżki cukru bułka tarta masło do wysmarowania formy wiórki kokosowe do posypania Wykonanie: 1. Porzeczki umyć, osuszyć, przełożyć do dużej miski, zasypać cukrem i dokładnie wymieszać. 2. Ciasto: Mąkę przesiać do miski, dodać cukier(...)puder, masło i wszystko posiekać siekaczką. Dodać żółtka, zagnieść na jednolite ciasto, wyrobić. Owinąć folią spożywczą i schłodzić w lodówce przez około 30 minut. Po tym czasie ciasto rozwałkować podsypując mąką,  wylepić wysmarowane masłem i posypane bułką tartą foremki tartaletek o średnicy 11 cm. Ciasto nakłuć widelcem, piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 10-15 minut

Szalona Kuchnia Eweliny
Piernik staropolski dojrzewający 135

Podobno ciasto wykonywano w dniu urodzin córki, zakopywano i pieczono w dniu wesela. Dziś pieczemy go na święta i zgodnie z naszą tradycją, obdarowujemy nim nasze bliskie osoby. Z podanych proporcji piekę 3 duże blachy piernika, które przekładam powidłami . Z części ciasta możesz też przygotować pierniczki świąteczne . Zarówno piernik jak i pierniczki, długo zachowują świeżość. Ciasto (3 blaty) piekę kilka(...)Ciasto podczas leżakowania nie psuje się. Miód oraz przyprawy korzenne są naturalnym konserwantem. Z racji, że nasze ciasto zawiera jajek, może leżakować maksymalnie 8 tygodni. Kiedyś staropolskie pierniki wytwarzano z ciasta pszenno żytniego bez dodatku jajek. Takie ciasto zachowuje świeżość w stanie surowym przez wiele lat. Staropolskie księgi podają, że ciasto wykonywano w dniu urodzin córki, zakopywano i pieczono

Ania gotuje
Prosty torcik truskawkowo galaretkowy ;) 151

wyłożyć papierem do pieczenia (samo dno), nie smarować boków. Ciasto delikatnie przelewamy do tortownicy i wygładzamy wierzch . Nagrzewamy piekarnik do 160 C . Pieczemy w temperaturze 160 – 170º C przez około 35 – 40 minut lub do tzw. suchego patyczka z włączoną grzałką górną i dolną bez termoobiegu . Gorące ciasto wyjmujemy z piekarnika i z wysokości około

Ogrodnik w podróży
Brzoskwiniowe z budyniem 313

margaryna - 250 g mąka - 4 szkl pełne cukier - 1/2 szkl śmietana 24 % - 2 łyżki proszek do pieczenia- 1,5 łyżeczki Budyń: mleko - 4 szkl budyń śmietankowy - 3 opak bez cukru cukier - 0,5 szkl Dodatkowo : brzoskwinie - 1 pu szka Sposób przygotowania: Ciasto : Mąkę przesiać z proszkiem do miski. Następnie dodać żółtka i jedno całe jajko. Pokroić na kawałki

Kuchnia Danusi
Ciasto jabłkowo-malinowe 34

nastawiłam piekarnik, wrzuciłam składniki do miksera i upiekłam ciasto. Zmiksowanie wszystkich składników to góra 5 minut, łącznie z wyszukaniem ich z szafek kuchennych, a pieczenie zajmie tylko pół godziny. No i z tej radości zjadłam dość pokaźny kawałek, a ciasto było świeże jeszcze przez cały następny dzień. Moje ciasto jest bez glutenu i jajek, ale można też użyć(...)szklanka malin Wykonanie: – Mus jabłkowy zmiksować z mlekiem i olejem, aż powstanie gęsta emulsja. – Dodać mąkę i sodę, przemieszać do połączenia składników. – Ciasto wylać do małej okrągłej tortownicy, posypać malinami. – Piec 30 minut w temp. 180 st.C

To co kocham