minut, łącznie z wyszukaniem ich z szafek kuchennych, a pieczenie zajmie tylko pół godziny. No i z tej radości zjadłam dość pokaźny kawałek, a ciasto było świeże jeszcze przez cały następny dzień. Moje ciasto jest bez glutenu i jajek, ale można też użyć mąki pszennej. Składniki(...)jabłkowy zmiksować z mlekiem i olejem, aż powstanie gęsta emulsja. – Dodać mąkę i sodę, przemieszać do połączenia składników. – Ciasto wylać do małej okrągłej tortownicy, posypać malinami. – Piec 30 minut w temp. 180 st.C
To co kochamKasza manny można wykorzystać na wszystkie sposoby, m.in. ciasto z polewą czekoladową oraz dropsami od Karmello . Składniki: Ciasto 2 jaja 50g erytrytolu 20ml oleju rzepakowego
Truskawkowa Fiestamożecie dodać np. rodzynki, morele,skórkę pomarańczową czy orzechy. Składniki na kruche ciasto: 500 g mąki pszennej 1 jajko 3 łyżki kwaśnej, gęstej śmietany 18% 1 łyżka smalcu 200 g masła 1,5 szklanki cukru pudru 3 łyżki gorzkiego kakao 1 łyżeczka proszku do pieczenia Składniki na masę serową: 1 kg. twarogu śmietankowego (musi być zmielony(...)drobnego cukru do wypieków opakowanie cukru wanilinowego pół opakowania 20 g budyniu śmietankowego lub waniliowego bez cukru bakalie wedle uznania ( ja nie dodałam ) Zacznijmy od ciasta. Do mąki dodałam pokrojone kawałki masła i smalec. Wsypałam cukier, kakao i proszek do pieczenia. Wbiłam jajko i dodałam śmietanę. Wszystkie składniki wymieszałam ze sobą. Teraz wystarczy je zagnieść. Podzieliłam ciasto
potrawyregionalnezamrażalce. Polecałabym jednak odmrozić je wcześniej i odsączyć trochę z wody. Ciasto zbyt mokre może nam nie wyrosnąć odpowiednio. Samo ciasto nie jest zbyt słodkie. Składniki: 4 jajka, 3/4 szklanki cukru, 1/2 szklanki oleju, 1,5 szklanki mąki pszennej, 2 łyżeczki proszku do pieczenia, owoce (ok 600g) Sposób przygotowania: Białka oddzielić od żółtek. Białka ubijamy(...)sztywną pianę. Następnie wsypać cukier i dalej ubijać. Gdy powstanie błyszcząca piana (taka jak na bezy) dodać żółtka i nadal mieszać. Dodajemy olej – mieszamy. Wsypujemy mąkę oraz proszek do pieczenia - mieszamy łyżką, lub zmniejszamy w robocie kuchennym obroty na minimum. Gdy ciasto będzie jednolite wylewamy je na blaszkę wcześniej wyłożoną papierem do pieczenia. Na ciasto układamy owoce
Pani domowaDzisiaj na blogu sernik bez sera, ciasto śmietanowe zwane śmietanowcem. A dookoła śmietanowej masy bardzo kruche ciasto kakaowo-kawowe. Wnętrze "sernika" jest delikatniejsze w smaku niż sernik na twarogu, lecz nie tak delikatne jak się spodziewałam. W planie mam już upieczenie wersji śmietanowca z owocami. Ciasto: 2 szklanki mąki pszennej 1/2 szklanki kakao 2/3 szklanki kawy cappuccino (proszku(...)schłodzonego i pokrojonego w kostkę 2 łyżeczki proszku do pieczenia Masa śmietanowa: 5 białek, w temperaturze pokojowej szczypta soli 1 szklanka drobnego cukru 1200-1250 g kwaśnej śmietany 18%, w temperaturze pokojowej 3 opakowania budyniu śmietankowego bez cukru (każde po 40 g) Z podanych składników zagnieść ciasto i podzielić na dwie części. Włożyć obie porcje do zamrażarki
Czerwień i błękitwierzch płatkami migdałów. Piec bezę w temperaturze 140 st.C przez około 60 minut aż beza będzie dobrze wypieczona. Pozostawić bezę w piekarniku z uchylonymi drzwiczkami, by odpowiednio się wysuszyła (najlepiej na całą noc). Przygotować spód z kruchego ciasta (można dzień wcześniej): Masło i jajka powinny być schłodzone. Składniki na kruchy spód szybko zagnieść na jednolite ciasto, włożyć do woreczka(...)wymiarach 23x33cm) posmarować masłem (lub innym tłuszczem) wyłożyć papierem do pieczenia, wyłożyć spód ciastem. Blaszkę wraz z ciastem ponownie schłodzić w lodówce przez ok. 30 minut. Ponakłuwać ciasto widelcem. Piekarnik rozgrzać do 200 st.C i piec kruchy spód przez ok. 15 minut (do czasu zarumienienia ciasta). Wyjąć, ostudzić. Przygotować warstwę galaretkową: Jeśli używacie mrożonych malin, to trzeba je wcześniej
Kulinarne PrzebojeCiasto Budyniowiec Ciasto czekoladowe z kremem budyniowym , czyli Budyniowiec , to pyszny deser do kawy i herbaty. Jest proste i dość szybkie w przygotowaniu - idealne, jeśli lubicie miękkie, kremowe ciasta. Zobaczcie jak szybko przygotować Ciasto Budyniowiec na poniższym filmie : Kliknij tu, by subskrybować mój kanał na Youtube Ciasto z budyniem czekoladowym przygotowujemy na ciemnym biszkopcie. Możecie upiec go dzień wcześniej(...)TUTAJ znajdziecie mnóstwo innych przepisów na moje ciasta warstwowe:) Ciasto Budyniowiec, składniki: na blaszkę o wymiarach 36x25 cm: na biszkopt: 4 jajka, 2/3 szklanki cukru, 3/4 szklanki mąki, 2 czubate łyżki kakao, 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia do nasączenia: kilka łyżek mocnej herbaty krem budyniowy: 3 budynie waniliowe bez cukru, 3 płaskie łyżki kakao
Lekcje w kuchniPistacjowy sernik na zimno , bardzo prosty do wykonania sernik bez pieczenia o smaku pistacjowym, na kruchym ciasteczkowym spodzie . Nie jest to sernik
SMYKWKUCHNINie wyobrażam sobie Wielkanocy bez mazurka - ten jest moim ulubionym. Piekę go co roku i zawsze znika ze stołu jako pierwszy.
Prosty przepis naPo ogromnym sukcesie “ Wigilijnego wieńca bezowego “, postanowiłam zrobić kolejny wieniec bezowy, tym razem mniejszy – bo z 4 białek. Wymyśliłam do niego świąteczne owoce leśne w żelu
Moja DelicjaRewelacyjny torcik serowy na bazie twarogu, świeżych truskawek i biszkoptów. Sernik bez pieczenia jest szybki w przygotowaniu, efektownie wygląda i świetnie smakuje w towarzystwie
Szalona Kuchnia EwelinyPyszny, kremowy sernik bez pieczenia! W sam raz na upalne dni, kiedy nie mamy ochoty na włączanie piekarnika :) Deser jest bogaty w białko, nie
Chocolate Muffin BlogDzisiaj Szwecja świętuje. 13 grudnia to dzień przynoszącej światło Świętej Łucji. Święta Łucja była chrześcijańską męczennicą, prześladowaną za swoją wiarę. Z tej okazji w całym kraju
Moja DelicjaTrzy rodzaje mąki w odpowiednich proporcjach, ciasto chlebowe bez wyrabiania, odpoczywające przez noc. Na drugi dzień – złota chrupiąca skórka, orzechowy, wytrawny miąższ o drobnych oczach. Pieczenie chleba i bułek w domu naprawdę potrafi relaksować, a zapach świeżego pieczywa wydobywający się z piekarnika działa jak aromaterapia. Wieczorem odważamy potrzebną ilość każdej z mąk, mieszamy wszystkie razem. Dodajemy drożdże(...)sól. Do suchych składników wrzucamy posiekane drobno oliwki i rozmaryn. Mieszamy. W kubku mieszamy wodę, piwo i ocet winny. Płyny nie muszą być ciepłe – ciasto będzie rozwijało się powoli, przez noc, dodatkowe kilka stopni Celsjusza nie jest potrzebne. Wlewamy płyny do mąki i całość dokładnie razem mieszamy. Ciasto szybko zagniatamy, formujemy w kulę, wkładamy do miski, przykrywamy nie całkiem szczelnie
Karo in the KitchenCzy da się zrobić pyszne ciasto w środku nocy ? Jasne, że tak :) Tym razem przepis na cudowne czekoladowe, miękkie w środku i delikatnie przypieczone z zewnątrz
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!