ulubionym dżemem Puszyste ciasto malinowe z bananami (bez cukru) 100 g mąki kukurydzianej 90 g mąki orkiszowej pełnoziarnistej 10 g mąki kokosowej 3 jajka 2 dojrzałe banany (230 g po obraniu ze skórki) 2 łyżki miodu 4 łyżki ksylitolu 3 łyżki oleju rzepakowego 1 łyżeczka proszku do pieczenia szczypta soli 1 łyżeczka domowego(...)ekstrakt waniliowy i krótko wymieszać wszystkie składniki przy pomocy miksera. Keksówkę wyłożyć papierem do pieczenia i wylać ciasto. Wierzch posypać kaszą jaglaną. Piec około 45-50 minut w 180 stopniach. Artykuł Puszyste ciasto malinowe z bananami (bez cukru) – Blogmas 2019 #8 pochodzi z serwisu Fitkot
Fitkotciasta mało słodkie, dlatego wyczulam. Piekłam w ciemnej tortownicy, o śr.26cm Składniki: - 1kg dobrego, b.gęstego sera (ja używam "Mój ulubiony" lub "Juliko") - 200g mascarpone - 150g miękkiego masła - 7 jaj wielkość "L" - 230g ksylitolu lub cukru (polecam trzcinowy, nadaje fajnego smaczku) można dać więcej, gdy lubimy ciasta dość słodkie - 2 budynie waniliowe bez cukru lub 80g mąki(...)ziemniaczanej - kilka kropli dobrego olejku waniliowego - 2 łyżeczki ekstraktu waniliowego - szczypta soli - 2 łyżki kakao (używam bardzo ciemnego) Dodatkowo: - mielony ksylitol lub puder do oprószenia ciasta przed podaniem Żółtka oddzielić od białek (najlepiej do dwóch misek: białka do większej, żółtka do małej). W misie miksera ucieramy na puch miękkie masło z dodatkiem ksylitolu (lub cukru). Dodajemy po jednym żółtku
Smaczne Zdroweciasta wykładamy owocami, możemy użyć świeżych owoców w okresie letnim lub mrożonych w okresie zimowym. Mrożonych owoców nie rozmrażamy przed pieczeniem. Pieczemy przez około 60 minut do tzw. suchego patyczka ustawiając piekarnik góra - dół bez termoobiegu. Ciasto wzięło udział w akcji "Ciasto na niedzielę" razem ze mną wypiekały pyszne ciacha: Lidia W ., Bożena P. , Gosia S. , Katarzyna
Życie zaczyna się w kuchniniż 1l mleka 2szklanki wiśni w alkoholu (najlepiej z nalewki) migdały w całości lub płatki migdałów do dekoracji Wykonanie Ciasto Rozgrzewamy piekarnik do 190 stopni C [bez termoobiegu]. Masło i smalec siekamy z przesianą mąką, proszkiem do pieczenia, soda i kakao. Ubijamy białko jajka, dodajemy do niego cukier i cukier waniliowy, a następnie żółtko . Ubita puszysta masę
Pyry na Gazprzestudzone masło oraz mąkę. Wyrabiamy na jednolite ciasto w dłoniach lub robotem. Ciasto powinno być lekko klejące, ale zwarte. Jeśli ciasto mocno będzie się kleiło podsypać mąką do uzyskania odpowiedniej konsystencji. Wyrobione ciasto przekładamy do miski przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na godzinę. ciasto przełożyć na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia, wyrównujemy i odstawiamy do ponownego wyrośnięcia(...)przykryciem na 30 minut. W tym czasie przygotowujemy kruszonkę bez chłodzenia jej w lodówce i kroimy rabarbar na mniejsze kawałki. Owoce i kruszonkę wykładamy przed samym włożeniem ciasta do piekarnika. Drożdżówkę wkładamy do nagrzanego piekarnika do temperatury 180 stopni i pieczemy ok. 40 minut. Po tym czasie sprawdzić patyczkiem na środku czy ciasto jest upieczone. W przypadku
Kulinarne przygodytematyce ciast poruszamy się zawsze z ostrożnością, miewaliśmy swoje wzloty i upadki, i przyznajemy bez zażenowania, że są w tej dziedzinie znacznie lepsi specjaliści niż my;) Tym niemniej jest kilka takich ciast, które możemy uznać za nasze ulubione, a wręcz za swoiste "specialite de la maison". Kiedy moja żona zdecyduje się na ich upieczenie, muszę zmobilizować całą swoją silną(...)łyżeczka proszku do pieczenia Żółtka z cukrem i miękką margaryną zmiksować na puszystą masę, dodać mąkę z proszkiem do pieczenia. Ciasto podzielić na dwie równe części. Rozłożyć na dwie blaszki. Beza: 6 białek 1 szklanka cukru 2 paczki migdałów w płatkach Białka ubić z cukrem, c iasto posmarować tak otrzymaną bezą i posypać płatkami
Aromatyczne PodróżeMiałam zamiar upiec proste ciasto czekoladowe bez dodatków, z samą polewą z czekolady. Ale znowu w trakcie pieczenia pokombinowałam i dodałam mus czekoladowy, galaretkę i mandarynki. Cytrusy właściwie przez cały rok mogą dla mnie nie istnieć ale jesienią uwielbiam mandarynki, które przypominają mi o zbliżających się świętach. Bo zimowe święta pachną mi właśnie mandarynkami. Do świąt jeszcze(...)daleko, więc wrócę do tematu tego ciasta. Czekoladowe wilgotne ciasto i czekoladowy mus na pewno będą gratką dla czekoholików. A zwykłe czekoladowe ciasto pojawi się następnym razem. *foremka 24*24 cm Składniki: na ciasto (źródło) : 125 ml mleka 70 g czekolady deserowej 1/2 szklanki kakao 1 szklanka mąki 2/3 szklanki cukru 1 jajko 70 ml oleju 125 ml kwaśnej
Domowa Cukierenka-Domowa Kuchniaciasto, lecz ten przepis jest niespotykany, dzięki czemu efekt końcowy powala👌 Przeplatanie słodkiego z gorzkim to jest to co lubię w ciężkich ciastach😎😏 Składniki: (2x forma 37x26) ciasto -3 szklanki mąki orkiszowej -3 łyżeczki proszku do pieczenia -2 jogurty -4 żółtka -200 g masła masa -2 budynie śmietankowe+3 szklanki soku z pomarańczy -ok 300 g powideł bez(...)odstawiamy do ostygnięcia. 2. Mąkę, jaja, jogurty, masło, proszek mieszamy i ugniatamy ciasto (pamiętajcie posypać lekko mąką stolnice aby nie przywarło).Dzielimy na 2 części, rozwałkujemy na placki wielkości formy do pieczenia. 3. Powstałe placki wkładamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia-nawijamy ciasto na wałek i przekładamy delikatnie (dla mniej wprawionych proponuje ułożyć papier na stolnicę, posypać
Zdrowie i pysznie na talerzuNADZIENIE: * Oremus Tokaji Szamorodni ( białe, słodkie wino ) – 500 ml * budyń waniliowy bez cukru – 2 op * cukier – 120 g * jabłka – 1 kg * skórka z cytryny BEZA WŁOSKA: * białko – 2 szt * drobny cukier – 150 g SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA: CIASTO: Z podanych składników zagniatamy ciasto, wstawiamy na 30 minut do lodówki. NADZIENIE: Budynie rozprowadzamy w niewielkiej ilości(...)wrzenia i zdejmujemy z ognia. Jabłka ścieramy na grubych oczkach, odsączamy, dodajemy do masy budyniowej razem ze skórą z cytryny. CAŁOŚĆ: Ciasto wyciągamy z lodówki, chwilę zagniatamy rozwałkowujemy. Wykładamy tortownicę tworząc wysoką krawędź. Na cieście rozprowadzamy jabłkową masę, pieczemy ok. 40 minut/160C z termoobiegiem. Po upieczeniu całkowicie studzimy. 140 g cukru zalewamy wodą, mieszamy, stawiamy na ogniu i gotujemy
Ostra na SłodkoNastępnie dodajemy po 1 żółtku dalej ubijając. Mąkę z proszkiem do pieczenia przesiewamy i dodajemy do masy jajecznej. Mieszamy szpatułką do połączenia się składników. Ciasto przelewamy do blaski o wym. 20x30cm. Pieczemy w temperaturze 160st.C około 25 minut do tzw. suchego patyczka. Wykładamy do ostygnięcia. Przygotowujemy bezę. Do misy miksera wbijamy 5 białek. Dodajemy szczyptę soli i ubijamy(...)cukier i ubijamy do rozpuszczenia. Wsypujemy 2 łyżki mąki ziemniaczanej i miksujemy do jednolitej konsystencji. Na papierze do pieczenia odrysować formę blaszki 20x30cm.i rozsmarować pianę na wierzch posypać migdały. Piec bezę w temp. 140 st.C przez około 60 minut. Pozostawić bezę w uchylonym piekarniku z uchylonymi drzwiczkami do wysuszenia. Przygotowujemy warstwę galaretki z malinami. 3 opakowania galaretek rozpuszczamy
Olcia gotuje!ciasto będzie puszyste i miękkie. Spróbujcie, a nie pożałujecie! Bułeczka - bo tak inaczej nazywany jest ten wypiek, może stanowić także podstawę innych deserów. Składniki: 1 jajko 2 łyżki otrębów owsianych 1 łyżka jogurtu naturalnego 2 łyżeczki kakao 1 łyżeczka erytrolu 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia Składniki dokładnie wymieszać łyżką. Przełożyć do miseczki, w której będzie się piec. Piec(...)minuty w mikrofali. Czas zależy od mocy urządzenia. Przełożyć twarożkiem wym ieszanym z jogurtem. Wartości odżywcze (bez kremu): 146 kcal B: 10,6 g T: 8 g W: 12 g Smacznego
Chocolate Muffin Blogprzykryciem w ciepłe miejsce. Ciasto powinno podwoić swoją objętość. Piekarnik rozgrzewamy do 240 (grzanie góra-dół, bez termoobiegu, ten warto włączyć pod koniec pieczenia). Dużą blachę z piekarnika wykładamy papierem do pieczenia, papier smarujemy niewielką ilością oleju. Wyciągamy nasze wyrośnięte ciasto, układamy na papierze i naciskając dłonią formujemy kształt pizzy. Spód pizzy smarujemy sosem pomidorowym (można użyć
Słodkie okruszkiPochmurną pogodę przeganiam kolorowym optymistycznym sernikiem. Jego konsystencja była tak lekka, że rodzinka myślała, że to sernik bez pieczenia. Serniki na biszkoptach to moje ulubione, bo nie trzeba zagniatać ciasta. *foremka 25*34 cm Składniki: paczka podłużnych biszkoptów 1 kg sera na sernik (z wiaderka) 500 g twarogu w kostce 1,5 szklanki cukru 6 jajek(...)opakowania budyniu waniliowego 3/4 szklanki oleju łyżka kakao 330 ml śmietanki kremówki 30% 1 opakowanie galaretki truskawkowej kolorowa posypka cukrowa szczypta różowego barwnika Blaszkę do pieczenia wyścielić papierem, na dnie ułożyć biszkopty. Twaróg zmielić w maszynce (lub zblenderować a żeby było łatwiej można wymieszać z serem z wiaderka). Żółtka oddzielić od białek i utrzeć z cukrem
Domowa Cukierenka-Domowa KuchniaMamy fazę na drożdżowe wypieki. Pieczemy wszystko od bułeczek, przez pączki po ciasta drożdżowe. Tym razem mamy dla Was bułki orkiszowe z orzechami laskowymi, które świetnie
Candy Pandas