ciasto bez pieczenia - 40061 przepisów (strona:607/2671)

Ryba niespodzianka na Wigilię 151

ryby a na wierzchu umieszczamy krewetkowy farsz. Zawijamy w ciasto francuskie, ładnie podlepiając brzegi. Warto pod samą rybą zostawić przestrzeń bez ciasta, bo ryba zawsze puszcza sok a wtedy ciasto francuskie robi się mokre i kluchowate. Najlepiej piec w temp. 180 C ok 20 -30 min w zależności od wielkości porcji. Wykonanie – sosy: Sos orzechowy Na maśle podsmażyć

Szybko Tanio Smacznie
Drzewo pamięci. Kandyzowana pigwa, zielone orzechy, tartaletki. 176

natłuścić. Ciasto dość cienko rozwałkować, wyłożyć nim foremki . Do środka włożyć arkusz pergaminu i wysypać go fasolkami przeznaczonymi wyłącznie do pieczenie (lub służącymi do tego specjalnymi kuleczkami) - zapomniałam o papierze i wrzuciłam fasolki bezpośrednio na ciasto - bez szkody dla efektu końcowego;) Przełożyć do lodówki na 30 minut. Po tym czasie wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 minut

KUCHARNIA
Szarlotka na kruszonce 160

dwie równe części. Jedną część kruszonki odstawiłam do lodówki, a drugą wysypałam do blachy o wymiarach 27x40cm wyłożonej papierem do pieczenia. Kruszonkę rozprowadziłam równo i ugniotłam palcami, tworząc spód szarlotki. Tak przygotowany spód kruszonkowy wstawiłam do piekarnika i piekłam 20 minut w temp. 190 stopni. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Po upieczeniu spód wyjęłam z piekarnika i odstawiłam do wystudzenia(...)spód z kruszonki. Jabłka wyrównałam, tworząc równą warstwę. Wierzch posypałam pozostałą częścią kruszonki, którą wcześniej schowałam do lodówki. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Przygotowane ciasto wstawiłam do piekarnika i piekłam je ok. 55 minut w temp. 190 stopni bez termoobiegu. Po upieczeniu pozostawiłam szarlotkę na kilka minut w piekarniku przy uchylonych drzwiczkach, a następnie wyciągnęłam i studziłam w blaszce na metalowej

Waniliowe Improwizacje
Ciasto Migdałek – kuchnia podkarpacka 59

Ciasto Migdałek – kuchnia podkarpacka Lokalizacja: gmina Fredropol, powiat przemyski Migdałek to ciasto składające się z trzech kruchych blatów upieczonych z bezą, które przełożone są masą z masła i kajmaku. Placek, który układa się na wierzchu, posypany jest migdałami, stąd nazwa całego ciasta. W tym przepisie wykorzystuje się gotowy kajmak z puszki, jednak jeśli ktoś ma ambicje i 2 dodatkowe wolne(...)się pojawi :) Przepis pani Alicji Kożuch pochodzi z publikacji pt. Lokalne Dziedzictwo Kulinarne LGD „Ziemia Przemyska”. Ciasto Migdałek – kuchnia podkarpacka Składniki na blaszkę 25x35 cm: Ciasto: 4 szklanki mąki pszennej 450 g masła lub margaryny 6 żółtek 1 ½ łyżeczki proszku do pieczenia Beza: 450 g cukru 9 białek Masa: 200 g masła 1 puszka kajmaku Dodatkowo: 50 g migdałów

Trzeci talerz
Pavlova z wiśniami 197

nasza pierwsza Pavlova ...deser australijski;) Smak powala. jesteśmy zachwycone, a to znaczy ,że będzie u nas gościć często:) A u Was??? Składniki; Beza; 6 białek, 280 g cukru, łyżeczka octu winnego, łyżeczka mąki ziemniaczanej, Frużelina wiśniowa; 300 g wiśni mrożonych, świeżych lub w słoiku do deserów, 80 g cukru, czubata łyżeczka mąki ziemniaczanej rozpuszczonej w niewielkiej ilości wody, Dodatkowo(...)sztywno. Dodajemy cukier stopniowo, cały czas ubijając. Następnie dodajemy ocet i mąkę. Przelewamy masę do foremki. Nagrzewamy piekarnik do 180 stopni z termoobiegiem. Wkładamy ciasto. Po 5 minutach zmniejszamy temperaturę do 150 stopni i pieczemy bezę 1,5 godziny. Po tym czasie wyłączamy piekarnik i zostawiamy bezę na noc w piekarniku;) Przygotowujemy frużelinę. Wiśnie zasypujemy cukrem i gotujemy na średnim

Anioły w kuchni
Ciasto styropian z truskawkami 163

waniliowego   Składniki na masę śmietanową: 1000g gęstej śmietany 18% 6 białek 1 szklanka cukru 2 budynie śmietankowe bez cukru – po 40g szczypta soli 30 – 40dkg truskawek     *** Przygotowujemy ciasto: mąkę przesiewamy wraz z proszkiem do pieczenia, dodajemy cukry, szczyptę soli i wbijamy żółtka. Margarynę (lub masło) kroimy na kosteczki, dodajemy do reszty i wyrabiamy

Blog z Apetytem
Puszyste ciasto kakaowo-waniliowe z rodzynkami na jogurcie 124

aromatem cynamonu. W kilka chwil, bez miksera. Lekkie, z chrupiącą skórką, posypane cukrem pudrem, jak znalazł do dzisiejszej kawy! Szybko, smacznie, prosto, nadmiar (rzadko bywa;) mrożę Możecie urozmaicać ciasto traktując jako bazę;-) innym razem dodajcie tarte orzechy, migdały, żurawinę, sezam, wiórki kokosowe, kawałki czekolady lub masło orzechowe, pycha w każdej wersji! Puszyste ciasto kakaowo-waniliowe z rodzynkami na jogurcie(...)pieczenia, większą szczyptę cynamonu, kakao, siemię lniane, mieszam, by nie było grudek. Do ciasta wsypuję rodzynki, delikatnie mieszam łyżką. Blaszkę wykładam papierem do pieczenia, wlewam ciasto, wyrównuję. Piekę w temp. 180 st. C przez 45 minut na środkowej półce piekarnika grzaniem góra-dół (bez termoobiegu). Przed wyjęciem sprawdzam patyczkiem czy ciasto jest gotowe. Ciasto posypuję cukrem pudrem

Zasmakuj Kuchni
Ciasto marchewkowe 187

przygotowaniu. Marchewka mięknie podczas pieczenia, nadając ciastu miękką, gęstą i wilgotną konsystencję. Smakuje z dodatkiem przypraw korzennych, takich jak cynamon, goździki, gałka muszkatołowa, kardamon, orzechów, wiórków kokosowych lub z dodatkiem suszonych owoców. Dziś dodałam szczyptę kardamonu - jest wersją opcjonalną, możecie dodać ulubionej przyprawy pasującej do ciasta. Ciasto marchewkowe można jeść bez dodatków, jednak najczęściej podaje się(...)lubię w wersji z cukrem pudrem. Czasem gotowe ciasto ozdabia się płatkami z cukru przypominającymi marchewkę. Zazwyczaj pieczone jest w prostokątnych, podłużnych lub okrągłych foremkach, a podaje pokrojone w kwadraty. W Stanach Zjednoczonych i w Wielkiej Brytanii ciasto marchewkowe można bez problemu kupić w sklepach spożywczych (wersja z przedłużoną datą ważności) lub świeże w cukierniach. Podobne wypieki

Zasmakuj Kuchni
Sernik z bezą 125

zasmakuje i chętnie będziecie sięgać po ten przepis Składniki: ciasto: 1 kg sera na sernik 2 całe jajka 6 żółtek 3/4 szklanki cukru 1/2 szklanki oleju rzepakowego 3 szklanki mleka 2 budynie waniliowe przyprawa do sernika 1/2 szklanki rodzynek masa kajmakowa do smacznej ozdoby (opcjonalnie, może być polewa czekoladowa) beza: 6 białek 4 łyżki cukru Przygotowanie: Dwa jajka(...)papierem do pieczenia i wlej tam masę. Piekarnik nagrzej do temp. 200C i piecz na środkowej półce bez termoobiegu przez 50 minut. W razie czego sprawdź metodą na patyczek czy sernik jest gotowy. Patyczek powinien być bardziej suchy niż wilgotny. Teraz przygotuj bezę: ubij na pianę 6 białek, dodaj cukier, chwilę jeszcze miksuj. Rozsmaruj na cieście i piecz

Zasmakuj Kuchni
Sernik z bezą 215

chętnie będziecie sięgać po ten przepis:)   Składniki: ciasto: 1 kg sera na sernik 2 całe jajka 6 żółtek 3/4 szklanki cukru 1/2 szklanki oleju rzepakowego 3 szklanki mleka 2 budynie waniliowe przyprawa do sernika 1/2 szklanki rodzynek masa kajmakowa do smacznej ozdoby (opcjonalnie, może być polewa czekoladowa) beza: 6 białek 4 łyżki cukru Przygotowanie: Dwa jajka i 6 żółtek(...)pieczenia i wlej tam masę. Piekarnik nagrzej do temp. 200C i piecz na środkowej półce bez termoobiegu przez 50 minut. W razie czego sprawdź metodą na patyczek czy sernik jest gotowy. Patyczek powinien być bardziej suchy niż wilgotny. Teraz przygotuj bezę: ubij na pianę 6 białek, dodaj cukier, chwilę jeszcze miksuj. Rozsmaruj na cieście i piecz jeszcze

Zasmakuj Kuchni
DZIECINNIE ŁATWE CIASTO WEGAŃSKIE 142

wody, 1/3 szklanki cukru kokosowego (dla mnie ta ilość daje satysfakcjonującą słodycz, ale jak lubicie bardzo słodkie ciasta, to dodajcie więcej), 1/3 szklanki rozpuszczonego oleju kokosowego lub rzepakowego, 1,5 łyżki octu jabłkowego, 1 łyżeczka sody, 1 łyżeczka proszku do pieczenia bez glutaminianu. Dodatkowo: Garść owoców świeżych lub mrożonych (maliny, porzeczki, truskawki, kawałki jabłek lub ananasa). Wykonanie: Piekarnik(...)nastawiamy na temperaturę 180 stopni (funkcja: termoobieg). Ważne,  by odpowiednio wcześniej nastawić piekarnik. Ciasto nie może bowiem czekać zbyt długo na włożenie do piekarnika.  Mąkę mieszamy z cukrem, sodą i proszkiem do pieczenia. W osobnej misce mieszamy wodę z octem, a następnie powoli wlewamy do suchych składników cały czas mieszając. Po połączeniu, na koniec dolewamy olej

Jeść, by żyć w zdrowiu
Kostka piernikowa bez pieczenia 340

większość osób nawet nie domyśli się, że jej podstawą ją kakaowe herbatniki. Nabierają szczególnego smaku namoczone w kawie zbożowej Ince (aby ciasto mogli spożywać także najmłodsi) z dodatkiem cynamonu i przyprawy korzennej. Piernik bez pieczenia można przygotować nawet dwa dni wcześniej. Użyjcie do niego domowych powideł śliwkowych, a jeszcze bardziej zyska na smaku! Krem: 1 litr tłustego mleka

Poezja smaku
Dożdżowe ślimaczki ze szpinakiem, suszonymi pomidorami i serem cheddar 173

jednakowej grubości ślimaczki (u mnie 16 ślimaczków) i przełożyć je do blachy wyłożonej papierem do pieczenia. Wierzch ślimaczków posmarować rozkłóconym jajkiem. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 220C (bez termoobiegu) i piec 25-30 minut (do tzw. suchego patyczka). Jeśli ciasto za bardzo będzie nabierać koloru z wierzchu, przykryć folią aluminiową. Po upieczeniu wyjąć z formy i studzić

CookYourself