ciasto bez pieczenia - 40561 przepisów (strona:593/2705)

Nie daj się zaskoczyć w kuchni – sprawdź, jakie typu mąki warto mieć pod ręką? 52

Mąka to bez wątpienia jeden z podstawowych produktów w każdej kuchni. Bez niej niepowstanie żadne ciasto, makaron, kluski czy naleśniki. Z drugiej strony mąka może być różna. Nie każda sprawdzi się równie dobrze do każdego celu. Jeśli dopiero zaczynasz swoją przygodę z gotowaniem lub pieczeniem, poniższy tekst powinien Cię zainteresować. Omówimy w nim podstawowe typy mąki(...)się różnić pomiędzy sobą, pomimo że wyglądają niemal identycznie. Jakie typy mąki spotkamy najczęściej? Każdy, kto lubi i potrafi gotować i piec przyzna, że potrzebuje kilku rodzajów mąki, aby móc bez obaw przygotować niemalże każde danie lub ciasto. Najczęściej jednak spotkamy w naszych kuchniach mąkę pszenną, która jest najbardziej uniwersalna i używana do wielu zastosowań, takich jak kluski, pierogi

Marcepanowa kuchnia
Ciasto migdałowe z morelami 68

iasto jest bardzo wilgotne, puszyste, aromatyczne wręcz orzeźwiające. Można go upiec z owocami lub bez nich. Bardzo proste. Wychodzi za każdym razem.  Składniki: 220 g mielonych migdałów ( mogą być blanszowane lub w skórkach- w skórkach szczególnie polecam do ciasta ze śliwkami) 100 g miękkiego masła lub stałego oleju kokosowego 4 jaja 125 g cukru trzcinowego ( może być(...)migdałów, proszek do pieczenia i cukier waniliowy. Wymieszać mikserem. Kiedy składniki się połączą za pomocą łopatki wmieszać ręcznie pianę z białek dodając ją do masy partiami.  Formę wyłożyć papierem i wysmarować tłuszczem. Przełożyć ciasto i wyrównać. Układać połówki moreli. Piec w piekarniku 45 minut w 180 st. C - dla ciasta bez owoców i ok 60 minut

AZgotuj!
Pinsa, czyli pizza dla leniwych podbija Polskę. Przepis na włoski specjał 81

różnice? Pinsa: Ciasto na pinsę jest znacznie cieńsze niż tradycyjna pizza. Składniki używane do przygotowania ciasta to mąka pszenna, mąka ryżowa, mąka sojowa, drożdże, sól, olej i woda. Ciasto na pinsę musi wyrobić się przez długi czas, od 24 do 120 godzin, zanim zostanie poddane dalszej obróbce. Pinsa jest pieczona w metalowej brytfance, nie w kamiennym piecu. Tradycyjnie pinsa jest podawana(...)klasycznie z sosem pomidorowym i serem. Można dowolnie komponować dodatki do pinsy. Pizza: Ciasto do pizzy jest grubsze i bardziej elastyczne. Składniki ciasta pizzy to mąka pszeniczna, drożdże, sól, oliwa i woda. Ciasto pizzy nie wymaga tak długiego czasu wyrastania. Pizza tradycyjnie jest pieczona w kamiennym piecu. Pizza zawsze zawiera sos pomidorowy. Składniki pizzy są bardziej standardowe, np. mozzarella, pepperoni

Ugotowane pozamiatane
Pychotka orzechowa 79

orzechową. Ciasto jest wysokie, podzielne, dobrze się kroi. Najlepiej smakuje na 2-3 dzień po przygotowaniu. Jeśli ciasto przechowywane będzie w lodówce, warto wyjąć je nieco wcześniej przed planowanym podaniem, aby nabrało temperatury pokojowej. Ciasto: 400 g mąki pszennej 50 g cukru pudru 4 żółtka 200 g masła 2 łyżki kwaśnej śmietany 2 łyżeczki proszku do pieczenia Beza: (Przygotowujemy(...)żółtka i ponownie krótko siekamy składniki nożem, po czym wyrabiamy gładkie ciasto. W razie potrzeby dodajemy 1-2 łyżki kwaśnej śmietany. Gotowe ciasto dzielimy na dwie części. Owijamy je folią spożywczą i odstawiamy do lodówki do schłodzenia. Jedną część schłodzonego ciasta wykładamy na wyłożoną papierem do pieczenia blaszkę (21x28cm). Nakłuwamy widelcem. Smarujemy cienką warstwą dżemu z czarnej porzeczki. Następnie

Smaki Na Talerzu
BABKA MAŚLANA BEZ CUKRU, NA MĄCE ORKISZOWEJ 242

wymieszaną z proszkiem do pieczenia. 3. Na samym końcu dodajemy stopione i wystudzone masło. 4. Wszystko wylewamy do wysmarowanej tłuszczem i wysypanej bułką tartą lub mąką długiej keksówki. 5. Piec w 180 *C około 50 minut,(ja wkładam do zimnego piekarnika) najlepiej sprawdzić drewnianym patyczkiem czy ciasto nie jest surowe( ja piekę bez termoobiegu). Po około 20 minutach(...)mieszając dodajemy  kremówkę (aż do uzyskania pożądanej konsystencji) Jest to nasz ulubiony lukier, polecam gdyż jest mniej słodki od tradycyjnego.   wersja wielkanocna wersja z nutellą (do części ciasta dodałam 1 łyżeczkę nutelli - mmm pychotka...) Smacznego

Smaczne Zdrowe
Brzoskwioniowy sernik z galaretką 176

Ciasto sernikowe z krystaliczną galaretką i brzoskwiniami a to wszystko bez pieczenia ;) Delikatne, rozpływające się w ustach i na cieniutkim kruchym spodzie z herbatników. Składniki na tortownicę ∅ 26 cm : 15 szt. herbatników maślanych 1/3 kostki masła 1 kg twarogu sernikowego mielonego (wiaderko) 250 ml śmietanki kremówki 36% 2 opakowania galaretki krystalicznej 1 puszka brzoskwiń 2 łyżki żelatyny spożywczej(...)cukru waniliowego 3/4 szkl. cukru pudru Przygotowanie: Dno tortownicy wyłóż papierem do pieczenia i zapnij obręcz wypuszczając papier na zewnątrz. Na małej patelni topimy masło, przelewamy do miski i kruszymy herbatniki - całość mieszamy i wykładamy spód tortownicy, wstawiamy do lodówki. Galaretki przygotuj zgodnie z przepisem na opakowaniu odejmując 50 ml wody - odstaw do lekkiego stężenia. W szklance rozpuść żelatynę

Alutka-Gotuje
Makowiec bez jajek i glutenu 167

piękny kształt. Innym razem upiekłam klasyczny makowiec, który okazał się tak kruszyć, że zamiast ciasta otrzymałam formę pełną sypkiego maku z orzechami. Aż do wczoraj sądziłam, że makowce są dla mnie stracone na zawsze, kiedy to powodowana nagłym impulsem zabrałam się za pieczenie tego ciasta. Podkasałam rękawy i pełna werwy postanowiłam rozprawić się z tą swoistą „makową klątwą”. Wyobraźcie(...)sprawdziła się najprostsza receptura – bez jajek, glutenu, cukru czy syropów, w której spoiwem dla ciasta stały się owoce oraz suszone daktyle. Ciasto jest naturalnie słodkie, wilgotne, zwarte, pełne cudownie odżywczych składników, a przy tym przygotowane według tak prostego przepisu, że poradzą sobie z nim nawet te osoby, które podobnie jak ja, w pieczeniu makowców nie są nazbyt biegłe

Even Better Food
EKSPRESOWE CIASTO ZE ŚLIWKAMI 111

ciasta można dodać rozmaite owoce, nawet mrożone (bez uprzedniego rozmrażania), dodatki w postaci tartych orzechów, wiórków kokosowych, siemienia lnianego, rozmaitych bakalii. Gotowe ciasto koniecznie posypcie cukrem pudrem, podajcie i cieszcie się smakiem prostego, domowego ciasta. Ekspresowe ciasto ze śliwkami SKŁADNIKI: 2,5 szklanki mąki pszennej 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia opakowanie cukru z wanilią 1 łyżeczka pasty(...)połączenia łyżką. Powstaje gęste ciasto. Śliwki myję, pozbawiam pestek. Formę wykładam papierem do pieczenia. Ciasto wlewam do formy, na wierzch układam śliwki lekko je wtykając w ciasto. Śliwki wtykam przeciętą stroną do góry. Piekarnik nagrzewam do temp. 180 st. C. Ciasto ze śliwkami piekę na środkowej półce piekarnika grzaniem góra plus dół, bez termoobiegu przez

Zasmakuj Kuchni
Orzechowy dziadek 61

roku orzechów włoskich, a że orzechy w cieście są po prostu pyszne postanowiłam znaleźć kolejny sposób na ich wykorzystanie. Tym razem jest to 2 warstwy kruchego ciasta z dżemem i bezą z dużą ilością orzechów, a pomiędzy nimi kokosowa beza i krem kawowy orzechowy. Jednym słowem orzechowy zawrót głowy. Ciasto jest wysokie, pyszne i bardzo efektowne, mi odrobinę przypomina pychotkę(...)Ciasto kruche: 300 g mąki pszennej 250 g margaryny 3/4 szklanki cukru 5 żółtek cukier waniliowy mały 1 ½ łyżeczki proszku do pieczenia Z podanych składników zagniatamy ciasto kruche. Następnie chłodzimy przez co najmniej pół godziny w lodówce. Dzielimy na dwie równe części i rozwałkowujemy na wielkość blaszki do pieczenia (moja miała wymiar 23x33 cm) Beza orzechowa: 4 białka

Cynamonowe szczęście
Szarlotka 151

plus dół, bez termoobiegu. Wracam do ciasta. Schłodzone ciasto dzielę na pół, kroję je nożem. Jedną część zawijam ponownie w folię i odkładam do zamrażarki na czas przygotowywania szarlotki. Drugą porcję ciasta kroję na kilka plastrów i wykładam nim dno formy, robię to dłońmi, wygładzam na końcu. Na ciasto wykładam odciśnięte jabłka, dobrze przyklepuje je do ciasta. Następnie ścieram(...)tarce o dużych oczkach resztę schłodzonego ciasta z zamrażarki. Jeśli się nie udaje można rozgniatać je na małe porcje dłońmi i posypywać ciasto. Na spód wyłóż starte i odciśnięte z nadmiaru soku jabłka. Wyrównaj powierzchnię i lekko uklep tarte jabłka. Ciasto wkładam do piekarnika. Piekę równo 70 minut. Lekko wystudzone posypuję cukrem pudrem. Szarlotka jest maślana, krucha, idealna! Smacznego! Przepis

Zasmakuj Kuchni
Biszkopt rzucany 119

Biszkopt rzucany – Najlepszy przepis na biszkopt, jaki kiedykolwiek piekłam . Puszysty, delikatny, wysoki, lekko słodki no i banalnie prosty. Najbardziej w nim lubię to, że zawsze się

Moja Delicja
Szarlotka jaglana – 2 składniki – bezglutenowa 156

kruchym cieście , szarlotka z bezą . Dzisiaj szarlotka jaglana, bezglutenowa, bez jajek, bez nabiału, bez tłuszczu, wegańska. Do tego niesamowicie prosta do przygotowania – poradzą sobie z nią dzieci czy osoby dopiero uczące się gotować i piec. To bardzo specyficzne ciasto, ciekawe i nietypowe ale naprawdę warto je przygotować. Dzięki kaszy wypiek ten jest naprawdę sycący i świetnie(...)miski, próbujemy ich smak. Możemy dodać cukru, soku z cytryny czy cynamonu jeśli chcemy. Następnie do jabłek przekładamy dobrze odsączoną kaszę. Mieszamy. Potem blaszkę keksówkę (30x10cm) wykładamy papierem do pieczenia. Następnie do blaszki przekładamy masę ciasta. Na końcu pieczemy ok 1,5h w 180st grzanie góra-dół. Wyjmujemy ciasto i zostawiamy do całkowitego ostudzenia zanim pokroimy. Artykuł Szarlotka jaglana

Dorota Smakuje
Mazurki orzechowo-czekoladowe z żurawiną 240

test pozytywnie. W sumie to żałuje, że nie ma ich więcej. Moja córka chyba też, bo w trakcie pracy wyjadała mi nadzienie czekoladowe. Mam nadzieje, że nie będę musiała piec ich od nowa.   Mazurki orzechowo-czekoladowe z żurawiną składniki na 6 sztuk: spód: 200 g mielonych orzechów laskowych 1 jajko 20 g suszonej żurawiny 40 g masła 2 łyżki(...)Wykonanie: Żurawinę drobno siekamy. Wszystkie składniki na spód zagniatamy ze sobą. Gotowym ciastem wykładamy foremki do tart, które najpierw należy wysmarować masłem. Foremki wyklejamy na dnie i po bokach, robimy to palcami bez wałkowania ciasta. Do każdej foremki kładziemy na ciasto kawałek papieru do pieczenia, a następnie obciążamy np. suchym grochem. Pieczemy około 20 minut w 180 stopniach

Przysmaki Karolki
Kruche z rabarbarem 63

się naszym rodowym ciastem, postanowiłam jabłka zastąpić rabarbarem. Ciasto wyszło lekko kwaskowe z pyszną pianką o smaku waniliowym i chrupiącą kruszonką. Polecam w sezonie rabarbarowym, bo teraz smakuje najbardziej i nieodłącznie kojarzy się z końcem wiosny i początkiem lata. Później już tak nie smakuje, bo jest całe mnóstwo innych owoców, które go godnie zastępują. Składniki: Ciasto kruche ? 2 szklanki mąki(...)łyżeczka proszku do pieczenia Rabarbar ? 5 łodyg rabarbaru ? 1 budyń waniliowy ? 4 łyżki wiórek kokosowych Beza ? 5 białek ? 1 szklanka cukru ? 2 budynie waniliowe ? cukier puder do posypania Wykonanie: Ciasto kruche ? Do miski wsypać przesianą mąkę, dodać cukier i proszek do pieczenia. ? Na tarce o grubych oczkach zetrzeć masło do mąki. ? Ucierać mąkę z masłem między dłońmi

To co kocham
Kruche z rabarbarem 148

mąki pszennej • 250 g masła • 5 żółtek • 2 łyżki cukru • 1 łyżeczka proszku do pieczenia Rabarbar • 5 łodyg rabarbaru • 1 budyń waniliowy • 4 łyżki wiórek kokosowych Beza • 5 białek • 1 szklanka cukru • 2 budynie waniliowe • cukier puder do posypania Wykonanie: Ciasto kruche • Do miski wsypać przesianą mąkę, dodać cukier i proszek do pieczenia

To co kocham