ciasto bez pieczenia - 40061 przepisów (strona:397/2671)

Tarta z kurkami 90

formę do tarty (ja użyłam o wymiarach 35 cm na 11 cm). Wyrównaj brzegi i ponakłuwaj ciasto widelcem. Wstaw ciasto do piekarnika i piecz je 10 minut w temperaturze 180 stopni C (bez termoobiegu). Wyjmij ciasto i włóż na nie przygotowane kurki z cebulką. Następnie zalej całość przygotowaną masą ze śmietanki i posyp częścią mozzarelli. Włóż ponownie do piekarnika

Przepisy na widelcu
Gwiazda drożdżowa z makiem 71

kawałek ciasta układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, na ciasto nakładamy 1/3 masy makowej (około 100g), smarujemy równomiernie pozostawiając z brzegu 1 cm wolnego miejsca. Na posmarowany masą pierwszy kawałek ciasta nakładamy drugi płat ciasta i ponownie smarujemy masą makową . T ak samo robimy z trzecim plackiem a na koniec całość przykrywamy ostatnim płatem. Powstałe ciasto nacinamy(...)Ciasto po uformowaniu pozostawiamy na 20 min do ponownego wyrośnięcia. Gotową gwiazdę smarujemy z wierzchu rozmąconym jajkiem, następnie pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 0 C przez 25min (Piekarnik ustawiony na grzanie góra – dół bez termo-obiegu) Gdy pieczemy ciasto przygotowujemy lukier, miksujemy ze sobą wodę, sok z cytryny i cukier puder do uzyskania jednolitej masy lukrowej. Gotowym lukrem

Księga-Smaku
SERNIK KRAKOWSKI 49

cytryny Kruche ciasto: Ugotowane żółtka przetrzeć przez sito. Wszystkie składniki zagniatamy do uzyskania gładkiego ciasta, u mnie hakiem miksera do uzyskania kruszonki.  Ciasto dzielimy na 3 części. 2 wyklejamy dno blaszki wyłożonej wcześniej papierem do pieczenia. Nakłuwamy gęsto widelcem i odstawiamy do lodówki, na ok. 20 minut. W tym czasie nagrzewamy piekarnik. Pozostałą część ciasta zawijamy w folię(...)piekarnika (po wyjęciu podpieczonego spodu, zmniejszamy temp. do 170*) i pieczemy ok. 55-60 minut. Ja piekłam 50 minut w temp.170* na programie góra-dół, bez termoobiegu, następnie zmniejszyłam temp.do 160* i przełączyłam na termoobieg, piekłam jeszcze 8 minut. Po upieczeniu, wyłączamy piekarnik i zostawiamy ciasto jeszcze na ok.50-60 minut, w uchylonym piekarniku. Letnie ciasto lukrujemy. Ja mieszam puder

Smaczne Zdrowe
Sernik bezowy 53

pieczenia i cukier puder. Na środku zrobić wgłębienie i dodać żółtka oraz posiekane masło. Ze składników zagnieść ciasto. Następnie owinąć folią spożywczą i włożyć do lodówki na 15 minut. Po tym czasie ciastem wyłożyć blaszkę (24×24 cm) wyścieloną papierem do pieczenia. Wyrównać i podziurkować ciasto widelcem. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 st. C i piec(...)piec przez 60 minut. Beza 15 minut przed końcem pieczenia masy serowej zacznij ubijać białka. Do misy miksera wlej białka, dodaj szczyptę soli i ubijaj chwilę, aż otrzymasz piankę. Następnie cały czas ubijając, stopniowo dodawaj cukier. Gdy masa będzie już sztywna i szklista, przełóż ją na gorący sernik. Temperaturę piekarnika obniż do 150 stopni. Wstaw ponownie ciasto i piecz

Alle Dobre!
Nie szuraj tu tym widelcem… 64

…czyli „bezlitosne” testowanie patelni tytanowej Niedawno zostałam zaproszona do poddania kuchennym torturom patelni tytanowej firmy Woll, którą możecie znaleźć w sklepie www.patelnie_tytanowe.pl   Wybrałam dla siebie

Słodki sentyment
Nie szuraj tu tym widelcem… 32

…czyli „bezlitosne” testowanie patelni tytanowej ? Niedawno zostałam zaproszona do poddania kuchennym torturom patelni tytanowej firmy Woll, którą możecie znaleźć w sklepie www.patelnie-tytanowe.pl Wybrałam dla siebie patelnie

Słodki sentyment
Ciasto kruche z bezą i rabarbarem 136

bezą.   Proste do wykonania, aromatyczne, smaki doskonale się uzupełniają. Jedno z najsmaczniejszych sezonowych ciast z rabarbarem. Trudno poprzestać na jednym kawałku.  Podzielna i duża blacha ciasta. Polecam!  Składniki na blaszkę 25/30 cm Ciasto kruche: 2 szklanki mąki pszennej tortowej ½ szklanki cukru 1 łyżka cukru wanilinowego Dr.Oetker 14 dag masła lub margaryny 5 żółtek ½ łyżeczki proszku do pieczenia(...)ziemniaczaną, krótko całość zmiksować. Rabarbar pokroić na kawałki, przełożyć do miski, wymieszać z cukrem waniliowym oraz mąką ziemniaczaną , wyłożyć na podpieczone ciasto kruche, na wierzch wyłożyć bezę, posypać płatkami migdałowymi.  Włożyć z powrotem do gorącego piekarnika , piec 15-20 minut, po tym czasie piekarnik wyłączyć i zostawić ciasto w zamkniętym piekarniku na kolejne 20 minut do lekkiego przesuszenia

Wanilia i Kardamon
Jogurtowiec jagodowy na owsianym spodzie (FIT, bez pieczenia) 231

J ogurtowiec na owsianym spodzie, który z powodzeniem zjesz na diecie ;) Delikatnie słodka masa jogurtowa, owsiany spód - wszystko w kategorii "zdrowo i fit". Jeśli nie liczysz

Kolorowy Przepisownik
Ciasto z figami i daktylami 254

zmielonych migdałów ze skórką 1 łyżka mąki 2 łyżki cukru 2 łyżki migdałowych płatków Zacznij od kruchego ciasta. Pokrój zimne masło w kostkę i posiekaj nożem z suchymi składników. Kiedy utworzy się kruszonka dodaj żółtka i zagnieć ciasto. Uformuj kulę, owiń w folię i włóż do lodówki na godzinę. Przygotuj kruszonkę. Migdały upraż na suchej patelni, ostudź i zmiel(...)brzegi. Rozsmaruj dżem i poprzetykaj pokrojone daktyle. Przykryj kruszonką i migdałowymi płatkami. Wstaw ciasto do nagrzanego na 175ºC piekarnika nastawionego na termoobieg (bez termoobiegu 190ºC lyb wedle piekarnika). Piecz ciasto przez 45 minut na dolnym poziomie piekarnika. Ostygnięte ciasto pokrój na kwadraty. Smacznego! The post Ciasto z figami i daktylami appeared first on Blog kulinarny - codojedzenia.pl

codojedzenia
Babka z jarzębiną 82

Bajecznie prosty i szybki przepis na ciasto ucierane, które można piec w dowolnej formie, nawet muffinek. Ciasto jest bez jajek,  a że w moje wersji jest wegańskie to dodałam wegańskiego jogurtu (w wersji wegetariańskiej użyj zwykłego jogurtu, może być naturalny lub w dowolnym smaku. Pieczone w formie babki jest niezwykle efektowne, ale jest przede wszystkim pyszna, nie kruszy(...)Użyłam własnej roboty dżemu z jarzębiny, ale tak naprawę może być to dowolny dżem, konfitury czy powidła. Czas przygotowania do jakieś 10 minut, plus pieczenie i ewentualna dekoracja zajmie w sumie godzinę, czyli ciasto idealne! Składniki: 300 g mąki pszennej tortowej 150 g cukru płaska łyżeczka proszku do pieczenia płaska łyżeczka sody oczyszczonej 100 oleju roślinnego

greenscarf
WIŚNIOWY SERNIK Z KRUCHYM CIASTEM KOKOSOWYM I KRUSZONKĄ /bezglutenowy. 191

dużego gara i kroimy na kostkę, dosypujemy pozostałe składniki(bez śmietany), szybko wyrabiamy i jeśli jest zbyt zbite, dodajemy łyżę-dwie łyżki kwaśnej śmietany, wyrabiamy, schładzamy w lodówce. Można zrobić dzień wcześnieji, wtedy będzie idealne. Ciasto wykładamy w tortownicy, nakłuwamy widelcem i pieczemy ok. 15 minut w 170 stopniach - ciasto kokosowe bardzo szybko się rumieni. /MASA SEROWA: - Masło ucieramy(...)Łączymy masę wiśniową z masą serową, powoli wlewając rzadsze do gęstszego. - Ubijamy całe jajka z cukrem (pół szklanki). - Łączymy masy delikatnie mieszając. - Wykładamy na ciasto i pieczemy 45 minut w temp 180 stopni. /BEZA Beza - białka ubijamy mikserem, powoli dodajemy cukier cały czas ubijając. Wylewamy na podpieczony ser i posypujemy kruszonką z którą dopiekamy całość jeszcze 15 minut. /KRUSZONKA masło

Wypisz Wymaluj
Przepis na babkę majonezową 43

przesiewamy mąkę pszenną ze skrobią ziemniaczaną i proszkiem do pieczenia. 5. Mieszamy delikatnie szpatułką tylko do połączenia składników i nie dłużej. 6. Formę o pojemności około 2,1 litra należy wysmarować masłem i oprószyć mąką pszenną, nadmiar mąki strzepujemy. Następnie przelewamy do niej ciasto. 7. Pieczemy w temperaturze 170ºC (bez termoobiegu) przez 45 – 50 minut lub do suchego(...)upieczeniu lekko uchylamy drzwi piekarnika. Dobrze jest zablokować drzwiczki rękawicą kuchenną, aby zrobić tylko małą szparkę. Po 10 minutach otwieramy drzwi do połowy, a po chwili wyjmujemy ciasto z pieca. Wyjmujemy je z foremki i przekładamy na kratkę do przestudzenia. Po przestudzeniu babkę można oprószyć cukrem pudrem. Bardzo ładnie wygląda również posypana dodatkowo wiórkami kokosowymi. Babka majonezowa to ciasto, które

Marcepanowa kuchnia
Malinowa chmurka na kruchym spodzie 936

lodówki na 1 godzinę. Po tym czasie ciasto rozwałkować i wyłożyć nim blaszkę o wymiarach 24×34 wyścieloną papierem do pieczenia. Ciasto z blaszką ponownie wstawić do lodówki na 30 min. Po upływie czasu ciasto wyciągnąć z lodówki, ponakłuwać widelcem i wstawić do piekarnika nagrzanego do 190 st. C. Piec przez 15 minut (funkcja grzania góra-dół). Warstwa(...)ponownie wstawić do lodówki. Beza : Białka ubić na sztywną pianę. Następnie stopniowo dodawać cukier, cały czas cierpliwie ubijając. Pod koniec ubijania dodać mąkę ziemniaczaną. Masę wyłożyć na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia, wyrównać powierzchnię i wstawić do piekarnika nagrzanego do 120 stopni z termoobiegiem. Piec przez ok. 60 minut. Gotową bezę wyłożyć na ciasto w blaszce i wyrównać. Artykuł

Alle Dobre!
Sernik śmietankowo -orzechowy 183

masła 100 g białej czekolady 1 budyń śmietankowy 150 ml mleka 3,2% Orzechowa beza: 4 białka ¾ szklanki cukru drobnego 80 g mielonych orzechów włoskich Sposób przygotowania 1. CIASTO;  Mąkę tortową mieszamy z proszkiem do pieczenia, cukrem i orzechami dodajemy pokrojone zimne masło oraz żółtka, zagniatamy szybko kruche ciasto. Wylepiamy – samo dno wyłożoną pergaminem blaszkę o wym 24/39(...)Białka ubijamy na sztywno nie przerywając ucierania dodać cukier miksować do utrzymania gładkiej lśniącej masy ,wsypać zmielone orzechy, wymieszać. Na 15 minut przed końcem pieczenia wyłożyć bezę na podpieczony sernik rozsmarować delikatnie wsunąć ponownie ciasto do piekarnika aż beza będzie złocisto brązowa. Studzić przy lekko uchylonych drzwiczkach

Wanilia i Kardamon
NIEBIAŃSKA PLAŻA 161

wszystkich składników ciasto  będzie gęste wtedy dodać partiami sztywną piane z białek i wymieszać łyżką. Przelać ciasto do wyłożonej papierem dopieczenia formy i piec ciasto w nagrzanym do 180 C piekarniku około 35 – 40minut. Po tym czasie należy przygotować beze kokosową. Beza kokosowa 3 białka (pozostałe z ciemnego ciasta) ubić z szczyptą soli na sztywno, następnie w trzech partiach(...)powstałej masy dodać partiami mąkę z proszkiem do pieczenia i delikatnie wymieszać łyżką, na końcu wsypać wiórki kokosowe i delikatnie połączyć składniki. Ciemne ciasto wyjąć z piekarnika na nie wyłożyć beze kokosową, ciasto ponownie wstawić do piekarnika temperaturę zmniejszyć do 160C i piec około 15 - 20 minut gdy beza się zarumieni wyłączyć piekarnik i pozostawić w nim ciasto

RAROSSA