Chociaż nie lubię kokosu zdecydowałam się, że zrobię tę tartę. Po pierwsze dlatego, że ostatnio zaczęłam się interesować wypiekami wegańskimi, a po drugie dlatego, że spodziewałam
Mania WypiekaniaMonia znowu mieszała i namieszała pyszne ciacho. W sumie miałam robić 3 bita ale okazało się, że nie mam śmietanki. Miałam za to banany ładne żółciutkie
Monia miesza i gotujePrzychodzę dziś do Was z przepisem na tofurnik z mango Znacie mnie, wiecie, że do weganizmu mi raczej daleko, ale to nie zmienia faktu, że coraz
365 dni dookoła kuchniprzygotowania można użyć zarówno świeże, sezonowe, owoce jak i mrożone (bez rozmrażania). Piekłam w ciemnej blaszce, o wymiarach 32x22cm. Składniki: - 6 jajek (osobno białka i żółtka) - 2 szklanki mąki orkiszowej, z małą górką (lub pszennej) - 150 ml oleju - 2/3 szklanki ksylitolu (lub cukru) - 1 łyżeczka proszku do pieczenia - 600g owoców świeżych lub mrożonych (np.maliny, truskawki, śliwki,itp.) + dodatkowo(...)ubijając. Do masy wlewamy stopniowo olej i ubijamy. Na końcu dodajemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Całość dokładnie wymieszać i wylać na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Na cieście ułożyć owoce (jest ich bardzo dużo, ale ciasto nie siądzie , bez obaw, piekłam już kilka razy i zawsze pięknie wyrasta). Wierzch można posypać płatkami migdałów lub zrobić
Smaczne ZdroweMam dziś coś dla największych łasuchów i miłośników czekolady. Już od samego patrzenia chce się to ciacho zjeść całe, a jak tylko pojawia się na stole
Analiza SmakuSernik kawowy na zimno z dodatkiem Amaretto na spodzie z ciasteczek kakaowych, warstwą musu z suszonych śliwek i czekoladowym ganache. Wszystkie smaki pasują do siebie doskonale
Oryginalny smakTo tiramisu jest pyszne. To taka moja wersja tego deseru. Biszkopty przełożone pysznym i delikatnym kremem i owocową żelką. Proste w wykonaniu i nie potrzebujemy
IzabelawkuchniChwilę musiałam się zastanowić, z jakiej okazji mieliśmy ostatnio gości. Nie dlatego, że miewamy ich tak często; wręcz przeciwnie. Po pierwsze, było to już jakiś czas
Pożeraczka, czyli raz adobrzeBardzo lekka tarta czekoladowa, a właściwie tarta z czekoladowym musem. W zależności od użytej czekolady, może być bardzo słodka, albo lekko gorzkawa – wytrawna. Jednak w
Pociąg Do KuchniPopularny austriacki deser, w formie małego tortu. Składa się z dwóch warstw, nasączonych w pomarańczowym ponczu, biszkoptów, budyniowo-maślanego kremu i cieniutkiej warstwy konfitury z czarnej
cool and mintyDzisiaj chciałabym podzielić się z Wami przepisem na zuccotto, deser z Toskanii, który nie wymaga pieczenia a jego przygotowanie jest łatwiejsze niż
La grande e la piccola cuocaformę do tarty (ja użyłam o wymiarach 35 cm na 11 cm). Wyrównaj brzegi i ponakłuwaj ciasto widelcem. Wstaw ciasto do piekarnika i piecz je 10 minut w temperaturze 180 stopni C (bez termoobiegu). Wyjmij ciasto i włóż na nie przygotowane kurki z cebulką. Następnie zalej całość przygotowaną masą ze śmietanki i posyp częścią mozzarelli. Włóż ponownie do piekarnika
Przepisy na widelcukawałek ciasta układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, na ciasto nakładamy 1/3 masy makowej (około 100g), smarujemy równomiernie pozostawiając z brzegu 1 cm wolnego miejsca. Na posmarowany masą pierwszy kawałek ciasta nakładamy drugi płat ciasta i ponownie smarujemy masą makową . T ak samo robimy z trzecim plackiem a na koniec całość przykrywamy ostatnim płatem. Powstałe ciasto nacinamy(...)Ciasto po uformowaniu pozostawiamy na 20 min do ponownego wyrośnięcia. Gotową gwiazdę smarujemy z wierzchu rozmąconym jajkiem, następnie pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 0 C przez 25min (Piekarnik ustawiony na grzanie góra – dół bez termo-obiegu) Gdy pieczemy ciasto przygotowujemy lukier, miksujemy ze sobą wodę, sok z cytryny i cukier puder do uzyskania jednolitej masy lukrowej. Gotowym lukrem
Księga-Smakucytryny Kruche ciasto: Ugotowane żółtka przetrzeć przez sito. Wszystkie składniki zagniatamy do uzyskania gładkiego ciasta, u mnie hakiem miksera do uzyskania kruszonki. Ciasto dzielimy na 3 części. 2 wyklejamy dno blaszki wyłożonej wcześniej papierem do pieczenia. Nakłuwamy gęsto widelcem i odstawiamy do lodówki, na ok. 20 minut. W tym czasie nagrzewamy piekarnik. Pozostałą część ciasta zawijamy w folię(...)piekarnika (po wyjęciu podpieczonego spodu, zmniejszamy temp. do 170*) i pieczemy ok. 55-60 minut. Ja piekłam 50 minut w temp.170* na programie góra-dół, bez termoobiegu, następnie zmniejszyłam temp.do 160* i przełączyłam na termoobieg, piekłam jeszcze 8 minut. Po upieczeniu, wyłączamy piekarnik i zostawiamy ciasto jeszcze na ok.50-60 minut, w uchylonym piekarniku. Letnie ciasto lukrujemy. Ja mieszam puder
Smaczne Zdrowe