No i nadeszła pora na orzeźwiające ciasto na bazie serków wiejskich. Oczywiście zamiast agaru, można użyć żelatyny. Na pewno wyjdzie równie smaczne. Składniki:
R'n'G KitchenProste, podzielne i bardzo efektowne warstwowe ciasto na herbatnikach z maślanym kremem budyniowym i warstwą galaretki z malinami. Nie jest przesłodzone, smaki idealnie się
Wanilia i KardamonCzęsto gdy nie mam pomysłu na ciasto robię sernik na zimno. Jest to bardzo proste w wykonaniu ciasto. Dzisiejszy jest z masą na bazie jeżyn. Obowiązkowo
Do Garów!Są różne przepisy na to ciasto ja zrobiłam po swojemu . A wystarczyło mieć tylko skladniki 2 paczki jasnych lub ciemnych herbatników 1 słoik powideł śliwkowych 2
Moje WyrobyUwielbiam smak kawy, a do kawy ciasto o smaku kawy to już podwójna uciecha... mniam :) <3 Szybkie i jakie pyszne <3 Przepis na
Dziś Ja gotujeLekkie, pyszne i szybkie w przygotowaniu ciasto, które nie wymaga pieczenia – czego chcieć więcej? 🙂 Składniki na formę o wymiarach 25x30cm: 500-600g
AleTorcikKokosek to taka moja wariacja znanego ciasta raffaello. Ciasto to robiłam na krakersach i na biszkopcie . Tym razem zrobiłam wersję na ciemnych herbatnikach, które ładnie komponują
Monia miesza i gotujeNie da się ukryć, ale na ciasto w stylu batonika kinder country jest jakiś szał. Mnie osobiście jakoś to nie ruszało. Ruszyło mojego syna. Któregoś dnia
Blondynka GotujeSezonowe owoce doskonale spisują się w ciastach. Zarówno w tych pieczonych jak i przygotowanych na zimno. Borówki cały czas są dostępne, gorzej z porzeczkami. Ale
Kuchnia w czekoladzieDziś zapraszam Was na moje ulubione ciasto czekoladowe. Łatwe, szybkie w przygotowaniu i do tego nie wymaga pieczenia. Najważniejsze o czym musimy pamiętać to
Passion of CookingSkładniki: jajka 4 sztuki, olej rzepakowy 3/4 szklanki, cukier 1 szklanka, cukier wanilinowy 1 opakowanie, mąka pszenna 2,5 szklanki, proszek do pieczenia 1 łyżeczka, soda oczyszczona 1 łyżeczka, cynamon 2 łyżeczki, marchew 3 szklanki, gruszki 4 większe, bita śmietana - w opisie, kakao do posypania - ile potrzeba 7 średnich marchwi obrać i rozdrobnić je w rozdrabniaczu lub zetrzeć(...)rozdrobnionej i mikserem z 1 minutę wymieszać składniki tortownica 24cm - wysmarować masłem i posypać tartą bułką, do blaszki przełożyć ciasto i poukładać skórką na dół gruszki "klapsy" bez gniazd nasiennych ciasto piec w 200C około 45 minut i wyjąć z blaszki zimne BITA ŚMIETANA: 300ml zimnej 30% śmietany ubić z 2 łyżkami cukru pudru i śmietanfixem zimne ciasto przekroić
W Mojej Kuchni Lubiętrafią do jednej misy z białym cukrem czy mąką, to mogą być elementami pysznych i zdrowych słodkości. Będą już całkowicie fantastycznie ze sobą współgrać w rozkosznie chrupiących ciastach owsianych – ciastkach pieczonych bez dodatku jajek, laktozy, cukru czy glutenu (pod warunkiem użycia certyfikowanej mąki). To znany i lubiany duet smakowy, zamknięty w wyjątkowo udanym wypieku. Składniki na około(...)szklanka) mąki owsianej (certyfikowanej dla wypieku bezglutenowego) / lub płatków owsianych zmielonych na mąkę 90 g (1 szklanka) wiórków kokosowych (bez konserwantów) 40 – 50 g czekolady z min. 70% zawartością kakao, bez białego cukru 1/2 łyżeczki ekologicznego proszku do pieczenia bez fosforanów 1 łyżeczka naturalnego ekstraktu waniliowego szczypta nierafinowanej soli Siemię lniane zmielić, przełożyć do miseczki wraz
Even Better Foodtort jak polska flaga ;-) Strzelające, kwaskowe kuleczki czerwonych porzeczek zatopione w śmietankowym kremie i słodycz chrupkiej bezy... Pyszności! Tym, którzy dopiero zaczynają swoją przygodę z pieczeniem ciast bezowych polecam również wpis Perfekcyjna beza - to się musi udać! Składniki: Blaty bezowe: 8 białek 400 g cukru 2 łyżeczki soku z cytryny Dwie blachy do pieczenia wyłożyć papierem do pieczenia
maniapieczeniarzecz gustu... Inspiracją był ten przepis Piekłam w dużej ciemnej formie, o wym. 37,5x24,5 cm Składniki: kruche ciasto: - 200g mąki pszennej (u mnie orkiszowa typ700) - 50g mąki ziemniaczanej - 4 żółtka (białka zostawiamy do bezy) - 50g cukru (u mnie ksylitol) - 200g zimnego masła, pokrojonego na mniejsze kawałki - 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia - szczypta soli Wszystkie składniki umieszczamy(...)dokładnie rozprowadzamy na całości. Posypujemy płatkami migdałów. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 170*C i pieczemy w tej temperaturze 20 minut. Następnie temperaturę zmniejszamy do 60*C i suszymy bezę jeszcze 15 minut. Ja piekłam cały czas na termoobiegu. Ciasto wyjmujemy i odstawiamy do przestudzenia. Z każdym kolejnym dniem beza staje się bardziej chrupka, pod warunkiem nie przykrywania
Smaczne ZdroweSzarlotka to jedno z najlepszych ciast, jakie można przygotować w sezonie jesiennym. To właśnie wtedy najczęściej pieczemy szarlotkę. Zapach piekącego się ciasta z jabłkami i cynamonem jest obłędny! Domową szarlotkę możemy upiec o każdej porze roku, bez wyjątku! (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Tym razem mam dla Was bardzo prosty i pyszny przepis na szarlotkę na kruchym cieście. To naprawdę(...)kiedy najdzie nas ochota na coś słodkiego. Zapraszam pieczenia! Jeśli jesteście miłośnikami domowej szarlotki, polecam Wam również przepisy: Deser szarlotka królewska Szarlotka w szklance Szarlotka z białym winem Szarlotka z bitą śmietaną Szarlotka sypana Szarlotka z bezą i kruszonką Szarlotka Bez Pieczenia IDEALNA SZARLOTKA NA KRUCHYM CIEŚCIE – PRZEPIS Składniki 350 g mąki 200 g masła
Przepiski.plSernik z polewą czekoladową i daktylami to ciasto, którego smak długo się pamięta. Bardzo proste wykonanie, świetnie smakuje i nieźle wygląda. Sernik dobrze się kroi i nie traci formy nawet po dłuższym staniu w temperaturze pokojowej. Sernik, który zawsze wychodzi, a po upieczeniu jest równiutki. Do zrobienia tego sernika najlepiej jest użyć gęstego białego sera twarogowego tłustego lub półtłustego. Ucierając(...)masę serową, należy starać się, aby jej zbyt mocno nie napowietrzać, wtedy sernik mocno nie opadnie i będzie równy. Jeśli nie macie suszonych daktyli, możecie zrobić bez ich dodatku. Przygotowując sernik bez daktyli, do masy serowej dodajcie zamiast 2 to 3 łyżki kaszy manny. Mam nadzieję, że sernik będzie smakować tak samo, jak wszystkim moim domownikom. Ilość porcji
Kuchcik gotujePtysie robi się z ciasta parzonego - bez proszku do pieczenia i cukru. Czyli zupełnie nie to, do czego jestem przyzwyczajona w kuchni. Zawsze wydawało mi się, że to słodycze, które lepiej kupić w piekarni niż zrobić samemu w domu okazało się, że nie taki diabeł (ptyś) straszny... :) Składniki: 1,5 szklanki mąki 60 g masła 1 szklanka wody(...)łyżki cukru pudru Masło gotujemy w garnku z wodą, solą i skórką otartą z połówki cytryny. Mąkę przesiewamy i kiedy woda zacznie się gotować wsypujemy do garnka jednym ruchem. Ciasto mieszamy w garnku na małym ogniu tak długo, aż zrobi się "klucha". Odstawiamy do przestygnięcia. Piekarnik nastawiamy na temperaturę 230 stopni, wlewamy na spód szklankę wody (można wlać
Ciastkozercycukinii. Niedługo stanie się to już chyba tradycją, że na sobotę i niedzielę piekę ciasto z cukinii/kabaczka. Tym razem zrobiłam ciasto piernikowe, a dokładnie piernikowo - cynamonowe z kakao i dżemem porzeczkowym. Ciasto oblałam czekoladą mleczną i białą. Za każdym razem wykorzystuję do moich ciast cukinię w innym kolorze. Tym razem zdecydowałam się na cukinię w takim jasnym, jakby kremowym kolorze(...)grubych oczkach. 2,5 szklanki (takie ubite) tak przygotowanej cukinii wymieszałam z odłożoną mąką i dopiero wtedy dodałam do ciasta. Dużą prostokątną blachę o wymiarach 25x36cm wyłożyłam papierem do pieczenia i przełożyłam do niej ciasto. Ciasto wstawiłam do piekarnika, bez jego wcześniejszego nagrzewania, i piekłam je w temperaturze 170 stopni bez termoobiegu do suchego patyczka. U mnie
Waniliowe Improwizacjeokazało się, że rodzinka była zachwycona. Okazuje się, że nie trzeba godzinami stać "przy garach", wystarczy 10 minut i pyszne ciacho gotowe! Polecam!!! Składniki na ciasto kajmakowo-czekoladowe bez pieczenia na blachę o wymiarach 24x28 cm 1,5 dużej paczki herbatników (ja użyłam maślanych, pełnoziarnistych) 1 puszka masy kajmakowej (masa krówkowa) 1 opakowanie kremu czekoladowego do tortów(...)instrukcją na opakowaniu, połowę masy przekładamy na herbatniki i równomiernie ją rozprowadzamy. Układamy kolejną warstwę herbatników i resztę kremu. Wierzch oprószamy kakao (ja dałam niesłodzone, by zrównoważyć słodycz ciasta). Do reszty masy kajmakowej dodajemy 2-3 łyżki wrzątku, dokładnie mieszamy i polewamy nią ciasto tworząc stróżki słodkiej masy. Pozostawiamy ciasto na około 2-3 godziny w temperaturze pokojowej, a następnie
Rozpustne gotowaniewidziałam jak Nigella Lawson piekła ciasto z klementynek bez mąki z mielonymi migdałami, postanowiłam sama pokombinować ze składnikami, nie miałam akurat migdałów, postanowiłam upiec ciasto z dodatkiem mąki pszennej, z małą ilością jajek, a zamiast klementynek wykorzystałam słodkie, bezpestkowe mandarynki. Ciasto mandarynkowe jest pulchne, wilgotne i niezwykle aromatyczne. Po prostu pyszne! To ciasto idealnie nadaje się na Święta(...)mój tato. SKŁADNIKI na świąteczne ciasto z mandarynek, na formę o średnicy 24 cm i wysokości 5 cm 6 mandarynek ze skórą (bezpestkowe) 2 jajka 2/3 szklanki cukru 16 g cukru wanilinowego 5 łyżek oleju 1 ½ szklanki mąki 1 łyżka masła lub margaryny i 1 łyżka mąki do oprószenia formy 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżeczka sody cukier
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięmomentu, kiedy wyciągając swój wypiek z piekarnika, zamiast pięknie wyrastniętego ciasta, zobaczył, że jego środek jest kleisty i nieupieczony ❓ To właśnie zakalec. Przyczyn powstawania zakalca może być wiele, ale najczęściej wynika to z nieprawidłowych proporcji składników lub zbyt krótkiego lub długiego czasu pieczenia. Zakalec Ciasto Truskawkowe Ciasto bez wyrównania temperatury lub miksowanie składników zbyt długo również może wpłynąć(...)już mamy ten niechciany efekt ❓Czy musimy wyrzucić całą partię ciasta do kosza❓ Na szczęście nie❗ Istnieją sposoby na ratowanie zakalca. Zakalec Jednym z nich jest dodanie do ciasta łyżki octu balsamicznego lub soku z cytryny, a także podpieczenie go jeszcze przez kilka minut. Można również wyciąć środek nieupieczonego ciasta i ponownie zapiekać resztę. W przypadku, gdy nie uda się
RafalCookpieczenia. Dodałam żółtka, zimne pokrojone na kawałki masło, sok z cytryny oraz kwaśną śmietanę. Z podanych składników dość szybko zagniotłam jednolite ciasto. W razie potrzeby można dodać więcej mąki lub więcej śmietany. Ciasto podzieliłam na dwie mniej więcej równe części. Jedną trochę większą i drugą mniejszą. Ciasto owinęłam folią spożywczą i schowałam na kilka godzin do zamrażalki. Gdy ciasto(...)cytryny. Blachę o wymiarach ok. 25x30cm wyłożyłam papierem do pieczenia. Na dno starłam na tarce na grubych oczkach zamrożoną większą część ciasta. Ciasto rozłożyłam równomiernie i lekko ugniotłam. Na to wyłożyłam przygotowane nadzienie rabarbarowo - jabłkowe. Na wierzch starłam resztę ciasta. Ciasto piekłam godzinę w 180 stopniach bez termoobiegu i bez nagrzewania piekarnika. Po upieczeniu ciasto wystudziłam
Waniliowe Improwizacje