ciasto bez pieczenia - 40061 przepisów (strona:335/2671)

Ciasto ze śliwkami i bezą 74

Ciasto ze śliwkami i bezą to bardzo proste i szybkie ciasto do kawy na niedzielę. Kruche ciasto, a pomiędzy nim beza z owocami. Oczywiście najlepiej smakuje od razu po upieczeniu. Czas wykonania: 2 h Ilość porcji: 20 kawałków Składniki: Ciasto: 3 szklanki mąki pszennej ½ szklanki cukru 4 żółtka 2 łyżki śmietany 18 % 1 kostka margaryny (250 g) 2 łyżeczki proszku(...)owocami zetrzeć pozostałe ciasto z zamrażalnika. Piec w 180 stopniach przez 50 minut (35 minut na obiegu góra-dół i kolejne 15 minut tylko na dół). Upieczone ciasto przestudzić. Krok po kroku: 1. Zagnieść składniki na ciasto 2. Zamrozić kawałek ciasta 3. Rozwałkować resztę ciasta 4. Przełożyć ciasto do formy 5. Przygotować śliwki 6. Ubić bezę 7. Śliwki wymieszać

KuchniaWeDwoje.pl
Ciasto ze śliwkami i bezą 122

łyżeczki proszku do pieczenia szczypta soli Beza: 4 białka ½ szklanki cukru 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej Dodatkowo: 400 g śliwek 2-3 łyżki mąki ziemniaczanej Przygotowanie: Wszystkie składniki na ciasto zagnieść. 1/3 ciasta zawinąć w folię aluminiową i schować do zamrażalnika na minimum 30 minut. Resztę ciasto rozwałkować i przełożyć do formy(...)zamrażalnika. Piec w 180 stopniach przez 50 minut (35 minut na obiegu góra-dół i kolejne 15 minut tylko na dół). Upieczone ciasto przestudzić. Krok po kroku: 1. Zagnieść składniki na ciasto 2. Zamrozić kawałek ciasta 3. Rozwałkować resztę ciasta 4. Przełożyć ciasto do formy 5. Przygotować śliwki 6. Ubić bezę

KuchniaWeDwoje.pl
PS. Ciasto kruche - porady 161

cieście spowoduje poprawę 'plastyczności' ciasta i jego kruchość. Czasem dodajemy do ciasta żółtka gotowane (często w przepisach na mazurki) - powodują one poprawę kruchości ciasta, Czas na wykonanie ciasta! Mąkę z cukrem i masłem w pierwszej kolejności siekamy nożem nie dotykając poszczególnych składników, dopiero gdy masło będzie w malutkich kawałeczkach dodajemy resztę składników i zagniatamy szybko ciasto, dotykając ciasto dłonią(...)wkładamy do blaszki. Przed włożeniem go do piekarnika należy ponakłuwać je dość gęsto ciasto widelcem, żeby umożliwić parze wodnej wydostanie się na zewnątrz  bez niepotrzebnego wybrzuszania ciasta. Ciasto pieczemy w wysokiej temp. ok. 200 stopni w nagrzanym piekarniku. Jeśli włożymy je do nienagrzanego piekarnika, wtedy masło zacznie szybko się topić i pociągnie boki ciasta do dołu. Co istotne

psgotujemy
Kruche ciasto z powidłami śliwkowymi i orzechową bezą 367

podczas ubijania rozpuścić. Zrobi to podczas pieczenia. Zmniejszamy obroty miksera i do ubitej bezy dodajemy posiekane orzechy włoskie. Miksujemy tylko do wymieszania orzechów. Gdy orzechowa beza jest gotowa, wyciągamy ciasto z piekarnika. Na cieście rozkładamy powidła śliwkowe z płatkami owsianymi. Na powidłach rozkładamy bezę.  Tak przygotowane ciasto wkładamy do piekarnika i pieczemy, w tej samej temperaturze(...)tych samych grzałkach, jeszcze przez 45 minut. Ciasto kroimy po ostudzeniu. Beza, podczas stygnięcia może trochę opaść. Jest to naturalne, przy takiej ilości orzechów. Smacznego :) Ciasto przechowujemy bez przykrywania, na zewnątrz (nie w lodówce). Dzięki temu beza zachowa chrupkość

Smak mojego domu
Ciasto kruche z musem malinowo-gruszkowym i bezą 152

pomysł na ciasto. Beza dopełniła całości:) Kruche ciasto najlepiej zawsze robić trochę wcześniej i go zamrozić. Ścieram potem na tarce jarzynowej i spód czy wierzch wychodzi bardzo kruchy. Zagniatam z dwóch rodzajów tłuszczy, smalcu, masła lub margaryny. Jeżeli zbyt suche dodaję kwaśnej śmietany , jeżeli akurat nie ma to dodaję mleko. Bezę wykładamy na upieczone ciasto i pieczemy około 15 minut(...)szklanki zimnej wody. Podgrzać do zgęstnienia zestawić, chwilę ostudzić. Gotowe ciasto wyjąć i wyłożyć mus owocowy, równo na całym spodzie. Na wierzch zetrzeć pozostałe ciasto i wstawić do pieczenia. Piec do zrumienienia wierzchu ciasta w 180 stopni( ok 30-40 minut). Kiedy ciasto zacznie się rumienić przygotować bezę. Ubić białka na sztywno, następnie małymi porcjami dosypywać cukier nie przerywając

gotuj ze mną
KRUCHE CIASTO Z RABARBAREM I TRUSKAWKAMI 185

   Sezon rabarbarowy wykorzystujemy na maxa. Dzisiaj kolejne ciasto z dodatkiem rabarbaru i truskawek (to nasze ulubione połączenie o tym czasie). Lekkie, słodko-kwaskowe, idealnie

Smaczne Zdrowe
Ciasto Skubaniec 54

Ciasto Skubaniec znane też pod nazwą ciasto Pleśniak – znacie ten klasyczny, polski deser? Kruche ciasto z domowym dżemem (najlepszy chyba kwaśny porzeczkowy) i bezą. Znacie? Myślę, że na pewno Znika w mgnieniu oka! Polecam PRZEPIS CIASTO SKUBANIEC Składniki: ciasto: 3 szkl mąki 250g masła 5 żółtek łyżeczka proszku do pieczenia aromat waniliowy 2 łyżki cukru 2 łyżki kakao(...)20x30cm wyłożyć papierem do pieczenia. Na dno formy zetrzeć na tarce pierwszą jasną część ciasta. Na ciasto wyłożyć dżem porzeczkowy. Na dżem zetrzeć na tarce kakaowe ciasto. Na wierzch zetrzeć ostatnią, jasną część ciasta. Białka ubić na sztywna pianę z cukrem – wyłożyć na ciasto. Piec ok 60 min w 180st (grzanie góra-dół bez termoobiegu). Po wystudzeniu kroić

Dorota Smakuje
Ciasto ze śliwkami z patelni 43

Szybkie ciasto jogurtowe ze śliwkami Szybkie i proste jogurtowe ciasto ze śliwkami z patelni. Odwrócone słynne ciasto na patelni robi się szybko i bez użycia

Dieta moja pasja
CIASTO Z TRUSKAWKAMI, BUDYNIEM I BEZĄ 107

minimum 30 minut. Formę na ciasto smarujemy masłem. Ciasto rozwałkowujemy między dwoma kawałkami foli spożywczej. Wykładamy ciastem formę tak aby przykryć również jej boki. Spód dziurkujemy widelcem. Wstawiamy do  nagrzanego piekarnika do 190 stopni. Ciasto przykrywamy folią aluminiową lub papierem do pieczenia i obciążamy np grochem. Całość pieczemy 15 minut następnie usuwamy folię i pieczemy do zrumienienia kolejne(...)mieszamy. Pod  koniec pieczenia ciasta zabieramy się za bezę. Białka ubijamy na sztywną pianę, następnie stopniowo, dodajemy cukier, cały czas ubijając białka. Powinny być sztywne i błyszczące. Na koniec dodajemy mąkę ziemniaczaną i miksujemy. Na upieczony spód wykładamy budyń, owoce oraz bezę. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 170 stopni  i pieczemy przez 20 minut. Po tym czasie

KuchcikoweLove
Ciasto "Truskawkowa rozkosz" 352

garnka i wciąż mieszając za pomocą rózgi, dodawać stopniowo mąki. Nie mieszać zbyt długo, bo biszkopt straci puszystość po upieczeniu . Przełożyć masę na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Piec w temperaturze 160 stopni C. przez 20 minut. Po upieczeniu wyjąć biszkopt z blachy, odkleić od niego papier i odłożyć na kratkę do ostudzenia. Gdy galaretki zaczną się ścinać, dokończyć(...)przykryć folią spożywczą i wstawić do lodówki na kilka godzin lub na całą noc. Udekorować startą czekoladą, według mnie im bardziej gorzka, tym lepsza. ----- Podobne: Tureckie ciasto szpinakowe Jaglana szarlotka bez pieczenia Śmietanowiec majowy

Weekendy w domu i ogrodzie
Ciasto z truskawkami i kruszonką 116

masa dodawać pojedynczo jajka, dokładnie miksując. Następnie, używając już drewnianej łyżki, dodać do masy proszek do pieczenia i mąki. Dokładnie wymieszać. Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia, a następnie rozłożyć przygotowane ciasto. Na wierzchu poukładać pokrojone truskawki. Warto zwrócić uwagę aby znajdowały się one w jak najmniejszej odległości od siebie, im gęściej tym lepiej ☺ Masło na kruszonkę roztopić(...)białka na sztywno, pod koniec ubijania dodać cukier puder. Wyłożyć na truskawki. Roztopione masło, mąkę i cukier wymieszać rękoma, a następnie kruszyć nad blachą z ciastem. Piekarnik nagrzewamy do 175 stopni i pieczemy, bez termoobiegu przez ok. 50 minut. Polecam podać ciasto posypane cukrem pudrem Mniammmmm:* SMACZNEGO

Ania i Marcin gotują
Sernik gotowany 94

Przepyszny sernik o niezwykle kremowej i aksamitnej konsystencji. Prosty do przygotowania i niewymagający użycia piekarnika. Czas przygotowania: 40 min Czas chłodzenia: najlepiej całą noc   Składniki

Słodki Blog
Brzoskwiniowa chmurka 58

miksujemy jeszcze 30 sekund. Masę wykładamy szybkimi ruchami do prostokątnej blaszki (wymiary ok 20x30) wcześniej wyłożonej papierem do pieczenia. Posypujemy płatkami migdałowymi i wkładamy do piekarnika, jednocześnie zmniejszając temperaturę do 100 ° C. Bezę suszymy około 1,5 godziny.  Ciasto: 2 szklanki mąki pszennej 200 g masła 4 żółtka 3 łyżki cukru pudru 1 łyżeczka proszku do pieczenia(...)mniejszą kostkę i wrzucamy wszystkie składniki do misy i zagniatamy. Można użyć robota planetarnego z hakiem :) Ciasto zawijamy w folię i wkładamy na 30 minut do lodówki. Na tę samą blaszkę, w której suszyliśmy bezę wykładamy ciasto i nakłuwamy widelcem. Ciasto pieczemy 22 minuty w 180 ° C w opcji góra dół.  Żelka: 3 galaretki cytrynowe 1 puszka brzoskwiń woda

Emskie Smaki
Pomarańczowa chmurka 323

aromatyczną skórką pomarańczową, a na wierzchu czekoladowa beza :) Całość jest naprawdę obłędna i wcale nie przesłodzona. Najlepiej zacząć przygotowanie od bezy (wówczas nie będzie potrzebna nam więcej niż jedna forma do pieczenia). Bardzo polecam zrobienie ciasta na Boże Narodzenie, bowiem właśnie wtedy dostaniemy najlepsze – bo najsłodsze i najbardziej soczyste – pomarańcze :) Składniki: Ciasto: 120 g mąki pszennej 30 g gorzkiego(...)wymiarach ok. 20x30 cm (tą samą, której użyliśmy do pieczenia bezy) wykładamy papierem do pieczenia. Następnie z lodówki wyjmujemy ciasto i wylepiamy nim dokładnie i równo spód formy. Nakłuwamy widelcem. Tak przygotowaną blaszkę wkładamy ponownie do lodówki na 15 minut. Ciasto pieczemy w rozgrzanym do 200 stopni piekarniku przez ok. 15 minut (do zezłocenia). Upieczony spód wyjmujemy

MyCookBook.pl

Proponowane wyszukiwania