ciasto bez pieczenia - 40561 przepisów (strona:2164/2705)

Torcik rybny z łososiem 69

Kilka lat temu, kiedy jeszcze nie prowadziłam bloga, upiekłam ten torcik rybny na jakąś imprezę domową. Cieszył się wtedy bardzo dużym powodzeniem i szybko zniknął ze

To co kocham
Lavash Khorovats 87

Armenia podała do UNESCO ten chleb, Iran zrobi to samo. Oczywiście każdy ma rację. Chleb Lawaszowy jest zakorzeniony w starożytnej historii ormiańskiej, wypieka się go w podziemnych, glinianych piecach, zwanych – Tonir. Lavash był i jest wypiekane w dużych ilości, o rozmiarach, szczególnie w Armenii, 60 – 90 cm długości, 30 cm szerokość, 2-3 mm grubość. Lavash Khorovats Następnie(...)ciasto. Po drugie kiedy ciasto będzie sprężyste, zwiń je w kulkę, włóż do pojemnika, przykryj ściereczka i pozostaw na jakieś 30 minut. Po trzecie, przełóż ciasto na powierzchnię roboczą, lekko podsypaną mąką i przez chwilę wyrabiaj ciasto. Po czwarte podziel ciasto na 8-10 część z każdej uformuj kulkę i schowaj pod ściereczkę. Po piąte rozgrzej dużą, nieprzywierającą patelnię, bez

RafalCook
Czekoladowa beza 110

  Składniki: 6 białek szczypta soli 250 g cukru 1 łyżka soku z cytryny 1 czubata łyżeczka mąki ziemniaczanej 500 g serka mascarpone 5 łyżek cukru

Qchnia po prostu
Pączki z dziurką, czyli oponki 105

dzień koniecznie musimy zjeść faworki albo pączki. Dziś przychodzę do Was nie z takim klasycznym pączkiem, ale z jego równie pysznym bratem, idealnym dla tych, którzy wolą ciastka bez nadzienia. Pączki z dziurką, czyli oponki robi się dokładnie tak samo, jak te tradycyjne, tylko mają nieco inny kształt. Na blogu znajdziecie też przepis na:  Pączki z pomarańczową konfiturą(...)hakami wyrobić elastyczne i lśniące ciasto. Wyrabianie powinno nam zająć 20 minut, a ciasto powinno się odklejać od ścianek miski. Wtedy do ciasta dodajemy ostudzone roztopione masło i spirytus, wyrabiamy do momentu, kiedy wszystkie składniki się połączą. Miskę przykrywamy i odstawiamy w ciepłe miejsce na 60 minut.   Po tym czasie ciasto wykładamy na oprószony mąką blat i je odgazowujemy

Kulinarne przygody Gatity
Chałka śniadaniowa 97

koszyka na pieczywo, by na stół śniadaniowy trafiło. Bez długiego zagniatania, bez rodzynek i godzinnego pieczenia. Chałka po 5 minutach niedbałego zagniatania, gotowa jest do włożenia do piekarnika na przyspieszenie procesu wzrastania. Po pół godzinie w 50 stopniach ucieka z keksówki. Po kolejnych 30 minutach pieczenia w 170 stopniach, jest gotowa. Pozostaje tylko rozpuszczać na ciepłych(...)zaczyn wyrósł. Mąkę przesiewamy do dużej miski, wsypujemy do niej cukier, cukier waniliowy, szczyptę soli. Wbijamy jajko w temperaturze pokojowej, wlewamy wyrośnięty zaczyn drożdżowy, rozpuszczone i wystudzone masło. Zagniatamy ciasto. Będzie dość luźne i nawet po 5 minutach gniecenia, raczej nie będzie idealnie odchodziło od dłoni. Nie szkodzi. Połowę ciasta przekładamy posługując się łyżką do keksówki o długości około

Kronika Piekarnika
ŚWIĄTECZNA DROŻDŻÓWKA SEROWO-MAKOWA 143

pomocą talerza. Pierwszy okrąg układamy na dużej blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i rozsmarowujemy na nim nadzienie serowe. Przykrywamy drugim okręgiem, na którym rozsmarowujemy nadzienie makowe i przykrywamy trzecim okręgiem. Na samym środku ustawiamy szklankę i odbijamy jej rant. Następnie kroimy ciasto na pół wzdłuż i wrzesz (na krzyż), aby otrzymać 4 części, ale nie nacinamy do końca - zostawiamy(...)końcu zlepiamy je ze sobą. Tak samo postępujemy z pozostałymi 7 parami. Ciasto smarujemy rozbełtanym białkiem i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na około 20-25 min. Studzimy. Lukier: Do miski wlewamy śmietanę, dodajemy porcjami cukier puder i ucieramy do uzyskania jednolitego, lśniącego lukru, bez grudek. Wystudzoną drożdżówkę dekorujemy lukrem

Kuchnia MagdaLeny
ŚWIĄTECZNA DROŻDŻÓWKA SEROWO-MAKOWA 154

pomocą talerza. Pierwszy okrąg układamy na dużej blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i rozsmarowujemy na nim nadzienie serowe. Przykrywamy drugim okręgiem, na którym rozsmarowujemy nadzienie makowe i przykrywamy trzecim okręgiem. Na samym środku ustawiamy szklankę i odbijamy jej rant. Następnie kroimy ciasto na pół wzdłuż i wrzesz (na krzyż), aby otrzymać 4 części, ale nie nacinamy do końca - zostawiamy(...)końcu zlepiamy je ze sobą. Tak samo postępujemy z pozostałymi 7 parami. Ciasto smarujemy rozbełtanym białkiem i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na około 20-25 min. Studzimy. Lukier: Do miski wlewamy śmietanę, dodajemy porcjami cukier puder i ucieramy do uzyskania jednolitego, lśniącego lukru, bez grudek. Wystudzoną drożdżówkę dekorujemy lukrem

Kuchnia MagdaLeny
Odchudzone pierniczki 190

Pierwsze, jedzeniowe skojarzenie z Bożym Narodzeniem? Dla mnie to bez zastanowienia pierniki. Chyba żadna inna potrawa tak bardzo mi się nie kojarzy z tymi świętami. Być może dlatego, że piecze się je głównie na to święto (a na przykład sernik, czy makowiec nie są już tak ściśle powiązane tylko z Bożym Narodzeniem). Być może też dla tego(...)mąki orkiszowej 300 g mąki jaglanej jajko łyżeczka proszku do pieczenia łyżeczka sody oczyszczonej 3 łyżki miodu 2 łyżki oleju kokosowego 50 ml mleka kokosowego 2 łyżki przyprawy do piernika pół łyżeczki cynamonu łyżka kakao Do miski przesiej mąkę orkiszową i jaglaną. Dodaj proszek do pieczenia, sodę oczyszczoną, przyprawę do piernika, cynamon i kakao. Całość wymieszaj. W rondelku

365 dni dookoła kuchni
Ciasto biszkoptowe serowo-kawowe z bałym jabłuszkiem 133

Szczęścia przybyły do mnie niedawno. To sama natura zakręcona w słoiczkach.Bez sztucznych dodatków, bez polepszaczy ,czy zagęszczaczy. Są takie, jakimi ich stworzyła natura, prawdziwy smak w objęciach przypraw. Zachęcam do odwiedzenia strony oraz polubienia na  Facebook Dziś przygotuję Pyszne ciasto z książki "Domowe wypieki" Joanny Niedobeckiej. Składniki podam na około 24 porcje i na blachę(...)delikatnie mieszając drewnianą łyżką lub szpatułką do chwili połączenia się ze sobą składników. Międzyczasie dodaj wodę. Prostokątną formę o wymiarach mniej więcej 35 x 24 cm wyłóż papierem do pieczenia , ciasto przełóż na papier i wyrównaj.Piecz w nagrzanym do 180 stopni piekarniku około pół godziny. Po tym czasie wyłącz piekarnik, uchyl drzwiczki i pozostaw biszkopt do wychłodzenia. Następnie

Z Kuchni Do Kuchni
Kruchy torcik z truskawkami 183

żółtka i całość szybko zagnieść do powstania jednolitego ciasta. Ciasto podzielić na dwie części. Jedną wylepić spód i boki formy o średnicy 22 cm, po czym włożyć do lodówki na co najmniej godzinę. Drugą część zawinąć w folię spożywczą i włożyć do lodówki. Piekarnik rozgrzać do temperatury 200 ° C. Spód kruchego ciasta ponakłuwać widelcem i włożyć do piekarnika(...)puszystą piankę. Delikatnie połączyć ubite białka z masą budyniową. Na koniec dodać truskawki, wymieszać i przelać równomiernie na podpieczony kruchy spód. Pozostałe ciasto kruche zetrzeć na tarce o grubych oczkach i włożyć ciasto do piekarnika. Piec około 45 minut, aż ciasto się ładnie przyrumieni. Ciasto studzić w temperaturze pokojowej. Aby zachowało swoją kruchość, to przechowywać je w miejscu chłodnym

Passions hobbies life
Placek z ciecierzycy, bez glutenu (Farinata di ceci, senza glutine) 172

Placek z m ą ki z ciecierzycy, bez glutenu, może być zdrowszym, ale równie smacznym zamiennikiem białego pieczywa. Prosty w przygotowaniu, składający si ę  tylko z 2 składników, m ą ki z ciecierzycy i wody, z dodatkiem aromatycznego rozmarynu i oliwy extravergine.  Smacznego! **** La farinata di ceci è una torta salata semplice da preparare con soli(...)gałązkę rozmarynu. Ciasto przykrywamy i odstawiamy na przynajmniej 2-3 godziny, co jakiś czas mieszając.  **** PREPARAZIONE In una ciotola mescolate la farina con acqua. Mescolate facendo in modo che non si formino grumi. Aggiungete un rametto di rosmarino e lasciare riposare per almeno 2-3 ore, mescolando di tanto in tanto. Z ciasta zdejmujemy powstał

La grande e la piccola cuoca
“4-godzinny mistrz kuchni” – recenzja 156

wybór dobrego przepisu. Jeśli przepis jest dobry, to nie może nam się nie udać.   Przecież wiadomo, że nie trzeba dużo umieć, żeby zrobić wrażenie na biesiadnikach. Każde domowe ciasto, nawet to zakalcowate, smakuje przecież lepiej niż najpiękniejsze z cukierni. Wystarczy mieć jedno czy dwa dania popisowe, nauczyć się profesjonalnie kroić i mieć dobrą gadkę na temat modnych restauracji(...)które są pokazane w bardzo prosty sposób), książka zachęca też do eksperymentowania i buduje świadomość, skąd na naszym stole bierze się np. mięso. Dlatego to doskonały podręcznik dla każdego, bez względu na poziom i doświadczenie kulinarne. Jednocześnie gotowanie dla wielu początkujących wydaje się bardzo trudne, bo pozornie wymaga posiadania wielu umiejętności, urządzeń, znajomości produktów i ogromnej wiedzy fachowej. Podstawowym

Ugotowane pozamiatane
Torcik rybny z łososiem 183

Kilka lat temu, kiedy jeszcze nie prowadziłam bloga, upiekłam ten torcik rybny na jakąś imprezę domową. Cieszył się wtedy bardzo dużym powodzeniem i szybko

To co kocham
Ciasteczka marcepanowe 121

  Przepis oryginalnie pochodzi z książki Doroty Swiątkowskiej „Moje wypieki i desery” Wydawnictwo Egmont, Polska Warszawa 2013. Nie dawno po raz kolejny odwiedziliśmy Lubekę

Szybko Tanio Smacznie
Chleb pszenno – żytni z mąką pytlową 126

wody 15 g świeżych drożdży 1/3 łyżeczki soli ciasto chlebowe 525 g mąki pszennej chlebowej 285 g wody 3 łyżki oleju 30 g drożdży 1,1/4 łyżeczki soli zaczyn Drożdże rozpuścić w wodzie. Wszystkie składniki wymieszać, krótko wyrobić, przełożyć do miski, szczelnie przykryć i odstawić w temperaturze pokojowej na całą noc. ciasto chlebowe Do zaczynu dodać wodę z rozpuszczonymi(...)minimalnych obrotach, następnie dodać sól i wyrabiać przez kolejne kilka minut na wyższych obrotach. Ciasto można również wyrobić ręcznie. Gładkie i elastyczne ciasto przełożyć do miski, szczelnie przykryć i odstawić do wyrośnięcia na 60 minut (po 30 minutach złożyć). Wyrośnięte ciasto przełożyć na blat, uformować bochenek i włożyć do koszyka do wyrastania wyłożonego omączoną ściereczką. Przykryć i zostawić

Posadzone i zjedzone
Łosoś ze szpinakiem zapiekany w cieście francuskim 238

przekrawamy na pół i skrapiamy sokiem z cytryny. Ciasto francuskie dzielimy na dwa kawałki i nacinamy w choinkę ale tak żeby po środku zostało nie poprzekrawane miejsce na nasz kawałek rybki. Ser feta kroimy w 0,5 cm plastry (lub kruszymy jak kto lubi albo jak komu szybciej). Na środku ciasta francuskiego nakładamy przestudzony szpinak na to ser feta(...)całość zaplatamy na przemian paskiem z prawej paskiem z lewej. Jak już zawiniątka mamy gotowe smarujemy całość roztrzepanym jajkiem. Pieczemy ok 30-40 min. Jeśli wydaje nam się że spód jest zbyt miękki to możemy przed końcem przestawić piekarnik na pieczenie tylko spodu

Piekielna Kuchnia Pati
Babeczki dyniowe z amarantusem 183

razie czasu na cokolwiek innego mi brakło, choć pieczenie, gotowanie i pichcenie było u nas cały czas. Stąd posiłkowałam się starymi przepisami z bloga. Dziś mam dla Was jednak coś nowego, choć nadal idę trochę na łatwiznę, mówi się trudno. Poniżej znajdziecie przepis na bardzo smakowite babeczki dyniowe, które piekłam już w poprzednim sezonie (i z tamtego czasu pochodzą(...)mąki pszennej pełnoziarnistej 1 szklanka mąki pszennej (można też w całości wsypać zwykłą pszenną, ważne żeby w sumie zawsze były 2 szklanki mąki) 2 jajka 1 łyżeczka proszku do pieczenia 0,5 łyżeczki sody oczyszczonej 1 czubata łyżeczka cynamonu 1 płaska łyżeczka gałki muszkatołowej szczypta soli (można pominąć) 1 dojrzały banan 0,5 szklanki oleju rzepakowego 3 łyżki amarantusa

Przepysznik - BLW i nie tylko
Pączki z konfiturą różaną, cytrynowym lukrem i migdałami 244

zagnieść elastyczne ciasto, które będzie odchodziło od ręki. Ciasto będzie dość luźne, takie ma być. W razie konieczności w czasie zagniatania można oprószyć dłonie mąką.  Z ciasta formujemy kulę, oprószamy mąką, przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na 1h. Ciasto powinno podwoić objętość. Po tym czasie na lekko obsypanej mąką stolnicy rozwałkowujemy ciasto na grubośc(...)Krążek z ciasta lekko rozciągamy i na środku kładziemy łyżeczkę konfitury różanej. Teraz najważniejszy etap! Sklejamy pączka, bardzo dokładnie jak pieroga, a potem formujemy go w kulę. Najlepięj "szczypać" ciasto na sklejeniu do momentu aż nie będzie widać linii sklejenia. To bardzo ważne aby pączki były szczelnie sklejone, bo inaczej marmolada może wypłynąć w czasie pieczenia. Należy pamiętać

DefinicjaSmaku
Nadmorska dieta cud i mega fast-food na deser, czyli morza szum, słońca żar, powiew wiatru, a w domowej kuchni sezon ogórkowy. 173

zdjęciach - przestronny, nowoczesny urządzony ze smakiem. Super wybór dla dwóch rodzin z dziećmi. Nie musieliśmy się gnieździć w ciasnej, zatęchłej kwaterze z małą lodóweczką i dostępem do wspólnej kuchni bez wygód. Wręcz przeciwnie - dom miał jasną, dużą kuchnię, dobrej klasy lodówkę i kuchenkę z piekarnikiem, ogromny salon z kominkiem, a do tego ogród z mini placem zabaw. Generalnie bajka(...)bekonem, z kebabem, z szynką ... żadnej nie udało mi się zjeść do końca, choć podejść robiłam wiele. W tej samej knajpce robili też pizzę z pieca. Jej fantastyczny zapach skusił nas również. Pyszota. Ciasto cieniutkie, chrupiące. Dodatki dobrze dobrane i nie przesadzone. Pizza Diavolo (oj ostra była - dla mnie nie do zjedzenia) Zwykła Margharita - ale jaka aromatyczna Doskonałym uzupełnieniem naszej

Kuchnia po mojemu
Pizza z karmelizowaną czerwoną cebulką, burakami i rukolą 142

nadaje jej karmelizowana cebula. Pizza jest na cienkim spodzie, więc jeśli chcecie mieć ją na grubszym, nie radzę Wam rozwałkowywać ciasta tak cienko ;) 'pizza z karmelizowaną czerwoną cebulką, burakami i rukolą' Składniki (na 2 pizze dla 2-3 osób): * ciasto: - 2 szklanki mąki pszennej - 1 op drożdży instant (7g) - 200ml mleka - 50 ml przegotowanej wody - 1 łyżeczka cukru - 1 łyżeczka(...)wyrośnięty rozczyn. Zagnieść elastyczne ciasto. Ciasto wyłożyć do nasmarowanej oliwą miski. Odstawić na 1h do wyrośnięcia (ciasto powinno podwoić swoją objętość). Cebule pokroić w półksiężyce. Podsmażyć na 2 łyżkach oleju. Doprawić solą i pieprzem. Gdy już zmięknie, dodać łyżkę octu balsamicznego i wymieszać. Zestawić z ognia. Buraka obrać i pokroić w cienkie plastry. Ciasto podzielić na 2 części i cienko

CookYourself
Słoneczne bułeczki 134

Też tak czasami macie, że idziecie do kuchni bez żadnego pomysłu? Ot tak - wiecie, że coś zrobić trzeba, ale co i jak konkretnie, to już nie bardzo? Ja ostatnio ruszyłam z zamiarem upieczenia bułek. Drożdże już dawno na mnie czekały, poza tym perspektywa pachnących bułeczek na śniadanie wywołuje błyski w oczach C., które bardzo lubię. Nie chciało mi się(...)przesianej mąki dodać zaczyn, resztę wody, sól i jajko, zagnieść ciasto. Dodać pozostałe składniki, wyrobić gładkie, nielepiące się ciasto. Odstawić na 60 minut do wyrośnięcia. Po tym czasie jeszcze raz szybko zagnieść, podzielić na 10 części, z każdej uformować okrągłą bułeczkę. Ułożyć je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, odstawić na 20-30 minut. Po tym czasie posmarować mlekiem

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Donuty czyli pączki z dziurką 154

  To było moje drugie podejście do donutów. Zawsze chciałam je zrobić, jednak zawsze coś było nie tak. Te, które zrobiłam w zeszłym roku były zupełnie

Mania Wypiekania
Chleb pszenny 20h - bez zakwasu 156

Tak jak pisałam wczoraj, mam dla Was chleb, który robi się w sposób bardzo prosty, i którego chętnie używam jako bazę do bruschetty. Chleb ten to

W kuchni wieczorem
Pieczone Pałki z Kurczaka 100

(adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Aromatyczne i mega smaczne pieczone pałki z kurczaka to idealny pomysł na obiad dla całej rodziny. Polecam serdecznie ten przepis wszystkim miłośnikom kurczaka

Przepiski.pl
Foccacia (pizza, placek drożdżowy) z kabanosem i pomidorami 221

Składniki: mąka bezglutenowa uniwersalna (np. Koncentrat Mix ciasta bezglutenowego Glutenex) 500 g drożdze instant dr Oetker 1 torebka  cukier (najlepiej brązowy) 1 łyżka sól 1

głodny alergik
Bułeczki z ziołami prowansalskimi (bez glutenu, mleka i jajek) 191

Składniki: mąka bezglutenowa uniwersalna (np. Koncentrat Mix ciasta bezglutenowego Glutenex) 500 g drożdze instant dr Oetker 1 torebka  cukier (najlepiej brązowy) 1 łyżka sól 1

głodny alergik
Czekoladowe ciasto na maślance 69

Ciasto maślankowe w wersji czekoladowej (z kakao) i orzechami. Bardzo fajne i proste do przygotowania. Aby je zrobić nie będzie Ci potrzebny nawet mikser. Wypróbuj Ciasto

Smaki Na Talerzu
Wyniki konkursu. Sprawdź kto wygrał BOX czekolad – Jakub Piątkowski Czekolada 203

20 kwietnia zaprosiłam Was do udziału w wyjątkowym konkursie. Dlaczego wyjątkowym? Bo nagroda nie była zwyczajna. Nagrodą była wyjątkowa czekolada pochodząca z niewielkiej krakowskiej pracowni Jakuba

Słodkie okruszki
Fast and fryless, czyli szybko i bez smażenia 68

piekarnik (nie marnujemy energii elektrycznej włączając go kilka razy, albo nie całkiem wypełniony), Oszczędzamy czas (w piecu piecze się przecież samo ;-)), gdy jedzenie się piecze możemy robić coś innego, a na koniec jest wyjątkowo mało sprzątania (jak na niedzielne kuchenne wariactwo;-)), Gotujemy bez smażenia, które jest przecież średnio zdrowe, dania nie zawierają właściwie tłuszczu, nie mamy w domu zapachu(...)przekładanie wszystkiego w piecu chwilę zajmuje – w sumie spędziliśmy więc dwie godziny w kuchni, ale bez smażenia i sterty garnków. Efekt – lodówka pełna jedzenia na cały tydzień Zobaczcie też co można zrobić z resztek pieczonego kurczaka. Menu na tydzień – fast and fryless, szybko i bez smażenia: Niedziela – Pieczone fish and chips Poniedziałek – Makaron

Niedzielny kucharz
Drożdżowe z winogronem 95

wyjątkowo duże, bardzo soczyste w pięknych kolorach. Fantastycznie komponują się z wrzosami, które uwielbiam:) Ciasto drożdżowe, niby proste ale dodatek winogron sprawił, że stało się bardziej apetyczne. Ciasto drożdżowe niby proste, ale okazuje się, że nie dla każdego? Spotkałam kilka osób którym właśnie to ciasto spędza sen z powiek. Dlaczego? Nie wyrasta, mało puszyste, zapada się owocami i wiele innych(...)razy, będzie idealne) Przygotować blaszkę 15/28 cm, dno posmarować tłuszczem i wysypać bułką tartą. Wyłożyć wyrośnięte ciasto,wyrównać.Przykryć ściereczką na czas przygotowania kruszonki. Składniki na kruszonkę wymieszać w misce. Mieszamy najlepiej ręką i tworzymy grudki ciasta. Ciasto posypujemy owocami, następnie kruszonką. Pieczemy w 180 stopni 40-45 minut, do zrumienienia ciasta. Smacznego:) Artykuł Drożdżowe z winogronem pochodzi z serwisu

gotuj ze mną
Surówka z młodej kapusty z kukurydzą 99

świeżego ogórka. To sprawdzony przepis na surówkę z młodej kapusty bez dodatku octu, majonezu i bez śmietany. Składniki łączy klasyczny sos koperkowy na bazie oleju i soku ze świeżo wyciśniętej cytryny. Idealna surówka do klasycznego schabowego, do kurczaka z piekarnika oraz do smażonej lub pieczonej ryby. Doskonale sprawdzi się również jako warzywny dodatek do domowego kebaba oraz kiełbasy(...)kapusty na surowo jest soczysta, chrupiąca i aromatyczna. W sezonie, to bez wątpienia jedna z najlepszych surówek z młodych warzyw. A do tego bardzo prosta w wykonaniu i dużą ilością witamin. Świetnie komponuje się jako dodatek do pieczonych młodych ziemniaków. Nasza surówka z młodej kapusty jest bez marchewki, ale oczywiście jeśli chcesz i lubisz możesz ją dodać. Surówka

Kuchnia Na Wypasie
Ciastka spiralki 122

lubię kruche ciasteczka w różnej postaci. Można je zrobić w większej ilości i przechowywać przez dłuższy czas bez ryzyka że się zepsują. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Zrobienie tych ciasteczek jednak wydawało mi się trochę pracochłonne, bo trzeba robić dwa rodzaje ciasta, trzeba je schładzać, wałkować, znów schładzać, a jak już pisałam, przy dwójce małych dzieci nie zawsze jest czas żeby(...)części dodałam kakao i roztopioną oraz przestudzoną czekoladę i również wymieszałam. Obydwie części ciasta uformowałam w kule i schowałam na godzinę do lodówki. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Po tym czasie każdą z części ciasta rozwałkowałam na folii spożywczej na tej samej wielkości prostokąt. Ciasto ciemne nałożyłam na ciasto jasne i pomagając sobie folią spożywczą, zwinęłam roladę. Roladę schłodziłam kolejne 30 minut

Waniliowe Improwizacje
Chleb ze szpinakiem i kiełbaskami 170

wyrabiam mikserem ciasto. Odstawiam w misce Szpinak myję, płuczę, osuszam, przekładam do pojemnika wysokiego, dodaję olej, resztę wody i miksuję blenderem. Szpinakowy sok dodaję do drugiej części mąki i wyrabiam mikserem. Dwa kolory ciasta odstawiam w misce do wyrośnięcia na 90 minut w ciepłe miejsce.  Po wyrośnięciu przekładam ciasta na deskę i zagniatam je. Ciasto białe dzielę na trzy(...)jasnym prostokącie układam po dwie kiełbaski wzdłuż. Zwijam w rulon. Tak samo robię z pozostałymi dwoma jasnymi prostokątami. Z zielonego ciasta formuję wałki o długości 30 cm. Blaszkę o wymiarach 30x11 cm wykładam papierem do pieczenia. Układam wałek zielony, obok jasny, i zielony. Drugi rząd,jasny, zielony, jasny. Odstawiam chleb do wyrośnięcia na 30 minut. Piekarnik nagrzewam do temp

wesoła kuchnia
SERNIK SEZAMOWIEC 171

Sernik to najbardziej popularne, tradycyjne i najsmaczniejsze ciasto. Bez niego nie obejdzie się na świątecznym stole czy urodzinach. Każdy ma taki jeden, ulubiony sernik, który wspomina z dzieciństwa, kiedy to babcia czy rodzic robił właśnie taki pyszny sernik. Stara receptura polega na tym, by sernik był delikatny i puszysty jak chmurka, rozpływający się w ustach. W dzisiejszych czasach(...)PRZEPIS Spód tortownica/ średnica 26 cm. biszkopty okrągłe małe 1 op. Biszkopty wykładamy w tortownicy.  Masa serowa twaróg półtłusty bez laktozy  Mlekovita 1 kg. ( trzykrotnie zmielony ) jaja 3 szt. mąka kokosowa 3 łyżki śmietana 18 % bez laktozy Mlekovita 150 g.  erytrol 4 łyżki tahini pasta sezamowa 100 % 3 łyżki  wiórki kokosowe 3 łyżki Twaróg

Kuchnia Paulettes
Menu na tydzień – fast and fryless, czyli szybko i bez smażenia 243

które wypadałoby już zjeść). Makaron idealnie nadaje się do zabrania do pracy. Całość łatwo podgrzać i zjeść ze smakiem na lancz. Dobrze smakuje i ładnie wygląda. Wtorek – Pieczona pierś kurczaka z ryżem a la pilaf Ryż nie jest ulubionym składnikiem w naszej kuchni. Nie używamy go zbyt często (bo ja kocham ziemniaki, a Agnieszka makaron, więc o ryż nikt(...)jego przygotowanie potrzeba jedynie 17 minut – wychodzi sypki, jędrny i pachnący ziołami. Zjedliśmy go ze smakiem razem z filetem z kurczaka (który, zgodnie z założeniem, że ma być bez smażenia, upiekliśmy w niedzielę). Środa – Burrito Burrito to potrawa meksykańska, ale zarazem klasyk kuchni amerykańskiej. Świetnie zastępuje kanapki – jest sycące i zdrowe – i doskonale nadaje się

Niedzielny kucharz
Tort malinowy z paloną białą czekoladą 408

miksując dodajemy po jednym żółtku. Mąkę i malinowy proszek budyniowy należy wymieszać, koniecznie przesiać przez sito i bardzo powoli, stopniowo, dodawać partiami mieszając szpatułką lub na najwolniejszych obrotach miksera. Ciasto przelewamy do przygotowanej formy i wstawiamy na ok. 35 minut do piekarnika. Po upieczeniu od razu wyjmujemy biszkopt z piekarnika i razem z formą upuszczamy na podłogę(...)białego kremu także chowamy – będzie bazą do kremu z palonej czekolady. Palona (karmelizowana) biała czekolada: Piekarnik nagrzewamy do 150ºC (bez termoobiegu, grzanie góra-dół). Czekoladę łamiemy na kawałki (kostki) i układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Wkładamy do piekarnika i pieczemy, aż do uzyskania karmelowej, jasno-brązowej barwy (trwa to ok. 15-20 minut – warto

Poezja smaku