Delikatny fasolowy nugat z mlekiem kokosowym, masłem orzechowym i daktylami. Warstwa z karmelem z daktyli i orzechami laskowymi, oblane mleczną czekoladą. To pełnowartościowy deser, którym można
Podróż w kulinariaPaździernik to dynia i z tej okazji zapraszam Was na chlebek daktylowo – dyniowy . Ciasto, które znika szybciej niż się je przygotowuje (a uwierzcie mi, jego
365 dni dookoła kuchniPyszne i zdrowe ciasteczka bez dodatku mąki, cukru, jajek i tłuszczu. Jest to sycąca i energetyczna przekąska, którą możemy wykonać sami w domu. W dodatku
Blog z ApetytemPrzedstawiam przepis na przepyszne małe co-nie-co nazwane przeze mnie ciastko-plackami albo placko-ciastkami, bo trudno mi się zdecydować, czym ten przysmak jest w
Kawa z mlekiemSzybka rybka? Oczywiście!, świat nie kończy się na pstrągu i łososiu :). Wybór ryb z roku na rok się powiększa w sieciowych sklepach, oferując ciekawe gatunki ryb
Kuchnia PROzdrowotnaKalmary i inne owoce morza. Temat tabu przez dłuższy czas i dla mnie, i dla Karmele-ona. Początki zawsze są trudne
W kuchni Karmel-itki(adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Na pewno zauważyliście, że jestem wielką fanką serników. Bardzo lubię je przygotowywać w różnych wersjach. Na blogu znajdziecie wiele różnorodnych przepisów na serniki
Przepiski.pl(adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Na pewno zauważyliście, że jestem wielką fanką serników. Bardzo lubię je przygotowywać w różnych wersjach. Na blogu znajdziecie wiele różnorodnych przepisów na serniki
Przepiski.plCzasami przepisy powstają na specjalne życzenia przyjaciół. Ciastka z serduszkiem są właśnie taką „słodkością”, która zrodziła się ze zdania „zrób coś wegańskiego dla mnie”. Poszłam zatem
Słodki sentymentspożywczego DODATKOWO: dżem malinowy (lub truskawkowy) cukier puder do posypania WYKONANIE: CIASTO: Masło pokrój w kostkę. Do misy miksera lub na stolnicę wsyp mąkę, cukier puder, wbij żółtko i dodaj masło i skórkę cytrynową. Zagnieć mikserem lub ręcznie gładkie ciasto - w połowie zagniatania dodaj 2 łyżki zimnej wody. Ciasto wyjmij z misy i podziel na dwie części(...)części (1/3) dodaj czerwony barwnik i zagnieć ponownie hakiem lub ręcznie ciasto, by powstał jednolity kolor. Ciasta zawiń osobno w folię spożywczą i schowaj na 30-40 minut do lodówki. Piekarnik nagrzej do temperatury 180 stopni C (góra - dół). Blachę z wyposażenia piekarnika wyłóż papierem do pieczenia. SKŁADANIE: Jasne ciasto rozwałkuj na placek grubości około 3 mm i potnij
Słodko-Słony Świat Ilonymożna użyć oczywiście kupnych, gotowych małych bezików lub po prostu upiec małe bezy z naszego przepisu: Bezy – najlepszy przepis podstawowy . A dla wielbicieli wypieków polecamy przepis na: Ciasto Malinowa Chmurka z bezą i kremem (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Deser Malinowa chmurka – Składniki: Składniki na spód: 120 g ciastek (u mnie ciasteczka owsiane z orzechami Bonitki) Składniki na warstwę malinową(...)bezy***: 1 białko jajka 60 g cukru (najlepiej drobnego do wypieków) 3-4 krople soku z cytryny (ok. 1/4 łyżeczki) szczypta soli *** ewentualnie można użyć kupnych bezików Dodatkowe składniki: 50 g migdałów w płatkach (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Przepis na deser Malinowa chmurka: Deser Malinowa chmurka – jak przygotować bezy? Przygotować małe bezy (można też ewentualnie użyć kupnych bez
Kulinarne Przebojesmaku – bez niego wszystkie produkty na bazie mąki pszennej czy żytniej nie miałyby aromatu i byłyby mdłe. Gluten można wydzielić z mąki w wyniku wymycia skrobi z surowego ciasta. Na tej operacji opiera się metoda laboratoryjna określania ilości glutenu w mące. Mąkę pszenną należy zmieszać z niewielką ilością wody na gęstą pastę i ugniatać w wodzie jak ciasto(...)jednorodne ciasto. To jest ciasto „podstawowe”. Można dodać ulubiony aromat (dałam rumowy), trochę suchego maku (dałam) i np. proszek truskawkowy (do części dałam dla podniesienia walorów smakowych). Formujemy kulki po 20 gram, lekko spłaszczamy i widelcem robimy wzór (rowki). Wkładamy na 1 godzinę do lodówki. Piekarnik nastawiamy na 170 ° C , wstawiamy blaszkę z ciastkami i pieczemy ok. 15 minut
mojewypiekiinietylkosmaku – bez niego wszystkie produkty na bazie mąki pszennej czy żytniej nie miałyby aromatu i byłyby mdłe. Gluten można wydzielić z mąki w wyniku wymycia skrobi z surowego ciasta. Na tej operacji opiera się metoda laboratoryjna określania ilości glutenu w mące. Mąkę pszenną należy zmieszać z niewielką ilością wody na gęstą pastę i ugniatać w wodzie jak ciasto(...)jednorodne ciasto. To jest ciasto „podstawowe”. Można dodać ulubiony aromat (dałam rumowy), trochę suchego maku (dałam) i np. proszek truskawkowy (do części dałam dla podniesienia walorów smakowych). Formujemy kulki po 20 gram, lekko spłaszczamy i widelcem robimy wzór (rowki). Wkładamy na 1 godzinę do lodówki. Piekarnik nastawiamy na 170 ° C , wstawiamy blaszkę z ciastkami i pieczemy ok. 15 minut
mojewypiekiinietylkoWitajcie, niestety należę do tych osób, które nie wyobrażają sobie popołudniowej harbatki bez czegoś słodkiego. Dbając o zdrowie i wygląd postanowiłam gotowe słodycze zastępować tymi zrobionymi własnoręcznie. Szukam zamienników by eliminować produkty, które niezbyt sprzyjają naszemu ciału. Będąc na zakupach przy ladzie zauważyłam uwielbiane przeze mnie rogaliki (oj pamiętam ich pyszny smak). Staram się unikać mąki pszennej w swojej(...)masę delikatnie zagniatamy tak by powstała jednolita masa. Odstawiamy do wyrośnięcia na około 1 h. Po tym czasie urywamy po kawałku ciasta i delikatnie rozwałkujemy. Wycinamy trójkąty. Na każdym układamy odrobinę musu jabłkowego i zawijamy tworząc rogalik. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 18-20 minut. Rogaliki idealnie pasują polane gorzką czekoladą. Smacznego
Health-Fit-Life