ciasto bez pieczenia - 40561 przepisów (strona:2161/2705)

SERNIK Z JOGURTU GRECKIEGO Z OWOCAMI LIGHT ( BEZ CUKRU) 237

Delikatny "oszukany sernik" z jogurtu greckiego przypomina nieco piankę. Mimo, że nie ma cukru i wydawać by się mogło, że w smaku może być nijaki to

Kuchnia Paulettes
Chleb bezglutenowy z kaszą gryczaną 149

Mój nowy wynalazek! A dlaczego? Bo została mi kasza gryczana z obiadu, a zabrakło mojego chleba bezglutenowego i tak z

To co kocham
Pavlova z kremem i owocami 348

Nie bez powodu Tort Pavlova robi taką ” furorę „. Kto raz spróbował , ten już chyba nigdy więcej nie przejdzie obojętnie wobec tej słodkości. Jak

Ostra na Słodko
Biszkoptowe z masą truskawkową 162

łyżka po łyżce do masy, nadal miksując na najniższych obrotach, aby nam piana nie opadła. Tak przygotowaną masę przekładamy do formy o wymiarach 25×40 wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy w temperaturze 160 stopni z termoobiegiem przez ok 20 minut do tzw. suchego patyczka. Studzimy. Odkrawamy cieniutki wierzch biszkoptu.  Normal 0 21 false false false PL X-NONE(...)bidi-theme-font:minor-bidi; mso-fareast-language:EN-US;} Masa truskawkowa: 1000 g truskawek świeżych ¾  szklanki wody 1 szklanka cukru 2 galaretki truskawkowe 2 budynie śmietankowe bez cukru ¾  szklanki wody Truskawki umyć i usunąć szypułki. Pokroić na mniejsze kawałki, przełożyć do garnka, dodać cukier oraz ¾ szklanki wody.  Zagotować i poddusić przez około 10 minut. Następnie

kulinarnyswiatdomi
Tort "Trzy sery" - bez pieczenia 59

niedługo,  dziś sesja foto jeszcze nie dokończona :)  Ale pierwszeństwo ma ten tort - serniczek,  już troszkę się niecierpliwił w wersji roboczej  w Kronikowej poczekalni. Dlatego szybko, bez dodatkowych ochów i achów.  Torcik zasługuje na wszystkie pochwały, ochy, achy  i.. chciałam napisać na szybkie upieczenie, ale to tort na zimno :). Pyszny, chmurka serowo(...)gram serka ricotta 200 gram śmietanki kremówki 36 % 1 łyżka cukru pudru 1 opakowanie śmietan - fixu dodatkowo -   Ciasteczka korzenne - u mnie "Lotus" Wykonanie: Tortownicę wykładamy papierem do pieczenia,  na dnie układamy ściśle ciasteczka korzenne. Miękkie masło wkładamy do miski, wsypujemy cukier puder,  cukier z wanilią i ucieramy mikserem na puszystą masę. Następnie dodajemy serek mascarpone - miksujemy

Kronika Piekarnika
CEBULARZYKI 137

był na piwku na zamojskiej starówce w restauracji "Skarbiec Wina", ten wie,  że nie wychodzi się stamtąd bez pełnego brzuszka od cebularzyków. Powiadam Wam obłędne, podawane z masełkiem czosnkowym są idealną zachętą na dalsze penetrowanie karty. Historia powiada, że cebularze wywodzą się z kuchni żydowskiej, bo właśnie oni jako pierwsi zaczęli je wypiekać i to na lubelskim Starym(...)dużej miski wsypać pozostałą mąkę, jajko, sól, masło oraz zaczyn drożdżowy. Wyrabiać ciasto ręką, aż będzie odchodzić.  Wyrobione ciasto odstawić na godzinę do wyrośnięcia.  Po tym czasie ciasto przełożyć na stolnicę obsypaną mąką i odrywać małe części ciasta (ok. 8-10)   a następnie uformować kulkę   i delikatnie ją spłaszczyć na środku aby powstało małe

pieprzny smaczek
Caharadżyn- osetyński placek z botwinką i serem 172

nadal się kleić dodać jeszcze 50g mąki), wymieszać i zagnieść ciasto. W trakcie zagniatania dodać olej i wyrabiać przez około 7-10 minut. Na początku ciasto będzie się kleiło do rąk, ale nie dodawajcie więcej mąki, z każdą minutą wyrabiania ciasto będzie coraz bardziej gładkie i elastyczne. Wyrobione ciasto włożyć do miski, przykryć ręcznikiem kuchennym i odstawić w ciepłe miejsce(...)drobno posiekać. Ser zetrzeć na tarce na drobnych oczkach i dokładnie wymieszać z posiekaną zieleniną. Wyrośnięte ciasto krótko wyrobić i podzielić na trzy części. Blat podsypać mąką, kawałek ciasta rozciągnąć dłońmi formując okrągły placek. Na środek placka wyłożyć nadzienie. Brzegi ciasta podnieść, zebrać nad farszem i mocno zlepić. Następnie spłaszczyć, oprószyć mąką i delikatnie naciskając dłońmi uformować okrągły placek. Odwrócić

Smaki Armine
Bezglutenowa pizza na spodzie z mąką z quinoy 107

Jakiś czas temu na zakupach trafiłam na bardzo fajny mix do pizzy firmy yummity. Generalnie raczej stronię od wszelkich mixów bezglutenowych, ale moją uwagę przykuł dodatek

Quinoa Raz!
Tofurnik z gruszkami 174

Tofurnik z gruszkami to ciasto dla osób, które w swojej diecie muszą unikać nabiału. Ja właśnie jestem taką osobą i na co dzień bardzo brakuje mi

365 dni dookoła kuchni
Pieczona brukselka z czosnkiem i serem 129

jeść lubimy. I czas pieczenia…zależy oczywiście od wielkości kawałków brukselki. Większe, będą piekły się dłużej. Najlepiej po ok. 20 min. wbić widelec w brukselki i ocenić ich miękkość. Powinny być dość miękkie ale leko stawiać opór, wtedy wiadomo, że możemy całość polewać masłem i sypać serem. Drukuj Pieczona brukselka z czosnkiem Pieczona brukselka to świetny sposób(...)stopni, co pewien czas mieszamy brukselkę. Brukselkę polewamy rozpuszczonym masłem i posypujemy startym serem. Pieczemy jeszcze ok. 10 min lub do miękkości. Artykuł Pieczona brukselka z czosnkiem i serem pochodzi z serwisu Przepisy na dania obiadowe, ciasta, zupy, desery, nalewki, przetwory

Mieszam w Garnku
Pachnące bułeczki cebulkowe na dobry początek dnia 144

czasu można sobie pozwolić na nieco bardziej kaloryczną wersję podsmażaną. Na przykład w połączeniu z ciastem drożdżowym, które wiele osób po prostu uwielbia. Bułeczki cebulkowe Agaty je się bez dodatków, ale można do nich dołożyć to, co lubimy, masło czy ser. Idealnie nadają się one jako przekąska lub dodatek do dań mięsnych czy warzywnych. Kiedy Agata je przygotuje, znikają(...)ciasto, stopniowo dolewając rozpuszczone masło, aż otrzymamy lepkie, ale sprężyste ciasto. Ciasto przekładamy do miski skropionej olejem, odstawiamy pod przykryciem, do wyrośnięcia, w ciepłe miejsce, na około 45 minut do godziny. Wyrośnięte ciasto przez chwilkę wyrabiamy w celu jego odpowietrzenia, dzielimy na 9 części. Z każdego kawałka formujemy okrągłą bułeczkę (dłonie zwilżamy olejem, ułatwi nam to formowanie bułek, bo ciasto

KulinarneImpresje.pl
Ciasto cukiniowe z kaszą orkiszową, bobem i kalafiorem 216

kaszą zmieszałam, ciasto wyczarowałam i smakiem rodzinę oczarowałam.   Składniki na okrągłą formę o średnicy ok. 26 cm: 200 g kaszy orkiszowej  pełnoziarnistej, ok. 650 g młodej cukinii (bez pestek), 300 g świeżego bobu, 1 duża biała cebula, 3 ząbki czosnku, ok. 400 g różyczek świeżego kalafiora, 3 łyżki oleju rzepakowego, garść posiekanej zielonej pietruszki, garść posiekanego szczypiorku(...)połówki bobu i ponownie, delikatnie mieszamy. Masę przelewamy do przygotowanej formy, wyrównujemy i na całej powierzchni układamy kalafiora, różyczkami do góry. Ciasto wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 200°C. na dolną półkę. Wierzch przykrywamy papierem do pieczenia i pieczemy ok. 40 min. 10 min przed końcem pieczenia, zdejmujemy papier. Ciasto przed podaniem posypujemy posiekanym szczypiorkiem. Gorące ciasto można

Moniki Smakołyki
Tarta z płaskurki – przepis podstawowy 319

jego oddzielenia potrzebne są specjalistyczne maszyny. Dzięki temu, że nasiona z kłosów wydobywane są dopiero po żniwach, są wolne od zanieczyszczeń. Plony zbiera się tradycyjnym sposobem – bez użycia ciężkiego sprzętu, typu kombajny. Minusem jest również sprzęt do mielenia ziarna, który z tego co się orientuję sprowadzany jest w chwili obecnej z zagranicy i słono kosztuje. Tak więc koszt(...)płaskurki. Z płaskurki z powodzeniem można wytwarzać mąki, kasze, chleby, ciasta, makarony, tarty… Generalnie wszystko, co nam się zamarzy. Natomiast z racji innej budowy glutenu, wyrabianie ciasta należy dostosować do specyfiki płaskurki. Czasem więc konieczne jest dodanie większej ilości wody podczas wyrabiania, jednego jajka więcej, czy dłuższego pieczenia. Aczkolwiek ja nie czuję jakiś ogromnych problemów z dostosowaniem ilości

gutfut
Domowe Rogaliki Maślane 137

zazwyczaj z zamysłem zabrania ich do pracy. Dzisiejszy przepis jest domowy i prosty. Bez kupowania gotowego ciasta o niezbyt korzystnym składzie. Wynik? Pysznie! Praktycznie nigdy nie korzystam z gotowych rozwiązań i staram się przygotowywać w domu wszystko sama. Dotyczy to zarówno tortilli jak i ciasta francuskiego. Dzięki temu mam kontrolę nad tym co jem Wiem, że dla większości osób(...)przesiewamy i mieszamy z solą, a następnie dodajemy do niej rozczyn drożdżowy. Ugniatamy ciasto. Jeżeli jest zbyt klejące to dodajemy więcej mąki. Odstawiamy do wyrośnięcia na 3 godziny pod ściereczką. Po tym czasie ponownie zagniatamy ciasto. Dzielimy na dwie części i każdą rozwałkowujemy równomiernie. Okrągłe ciasto dzielimy na 8 części w kształcie kwadratów, które zawijamy luźno w rogaliki. Nastawiamy piekarnik

rabarbarowo
tarta ze szpinakiem i serem korycińskim 196

chłodniczych warunkach możemy go przechowywać nawet do dwóch miesięcy. Moim zdaniem im straszy tym lepszy, z każdym dniem nabiera bogatszego i bardziej wyraźnego smaku. Oczywiście produkowany jest całkowicie naturalnie bez użycia choćby minimalnej ilości konserwantów i chemicznych dodatków.  Więcej informacji na temat sposobu wyrabiania tego coraz bardziej popularnego sera, jego rodzajów i sprzedaży możecie znaleźć na stronie www.ser-korycinski.pl(...)bułką tartą. Składniki ciasta zagnieść i wylepić nim dno blaszki. Nakłuć widelcem i podpiec w 200*C przez około 15 minut.   Szpinak odparować w rondelku, kiedy nie będzie już wody dodać masło i podsmażyć szpinak. Dodać przeciśnięty przez praskę czosnek, przyprawić, na końcu dodać śmietanę. Przestudzić nadzienie i wyłożyć je na ciasto.   Ser pokroić na plasterki

Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia