wyrabiam mikserem ciasto. Odstawiam w misce Szpinak myję, płuczę, osuszam, przekładam do pojemnika wysokiego, dodaję olej, resztę wody i miksuję blenderem. Szpinakowy sok dodaję do drugiej części mąki i wyrabiam mikserem. Dwa kolory ciasta odstawiam w misce do wyrośnięcia na 90 minut w ciepłe miejsce. Po wyrośnięciu przekładam ciasta na deskę i zagniatam je. Ciasto białe dzielę na trzy(...)jasnym prostokącie układam po dwie kiełbaski wzdłuż. Zwijam w rulon. Tak samo robię z pozostałymi dwoma jasnymi prostokątami. Z zielonego ciasta formuję wałki o długości 30 cm. Blaszkę o wymiarach 30x11 cm wykładam papierem do pieczenia. Układam wałek zielony, obok jasny, i zielony. Drugi rząd,jasny, zielony, jasny. Odstawiam chleb do wyrośnięcia na 30 minut. Piekarnik nagrzewam do temp
wesoła kuchniaSernik to najbardziej popularne, tradycyjne i najsmaczniejsze ciasto. Bez niego nie obejdzie się na świątecznym stole czy urodzinach. Każdy ma taki jeden, ulubiony sernik, który wspomina z dzieciństwa, kiedy to babcia czy rodzic robił właśnie taki pyszny sernik. Stara receptura polega na tym, by sernik był delikatny i puszysty jak chmurka, rozpływający się w ustach. W dzisiejszych czasach(...)PRZEPIS Spód tortownica/ średnica 26 cm. biszkopty okrągłe małe 1 op. Biszkopty wykładamy w tortownicy. Masa serowa twaróg półtłusty bez laktozy Mlekovita 1 kg. ( trzykrotnie zmielony ) jaja 3 szt. mąka kokosowa 3 łyżki śmietana 18 % bez laktozy Mlekovita 150 g. erytrol 4 łyżki tahini pasta sezamowa 100 % 3 łyżki wiórki kokosowe 3 łyżki Twaróg
Kuchnia Paulettesktóre wypadałoby już zjeść). Makaron idealnie nadaje się do zabrania do pracy. Całość łatwo podgrzać i zjeść ze smakiem na lancz. Dobrze smakuje i ładnie wygląda. Wtorek – Pieczona pierś kurczaka z ryżem a la pilaf Ryż nie jest ulubionym składnikiem w naszej kuchni. Nie używamy go zbyt często (bo ja kocham ziemniaki, a Agnieszka makaron, więc o ryż nikt(...)jego przygotowanie potrzeba jedynie 17 minut – wychodzi sypki, jędrny i pachnący ziołami. Zjedliśmy go ze smakiem razem z filetem z kurczaka (który, zgodnie z założeniem, że ma być bez smażenia, upiekliśmy w niedzielę). Środa – Burrito Burrito to potrawa meksykańska, ale zarazem klasyk kuchni amerykańskiej. Świetnie zastępuje kanapki – jest sycące i zdrowe – i doskonale nadaje się
Niedzielny kucharzmiksując dodajemy po jednym żółtku. Mąkę i malinowy proszek budyniowy należy wymieszać, koniecznie przesiać przez sito i bardzo powoli, stopniowo, dodawać partiami mieszając szpatułką lub na najwolniejszych obrotach miksera. Ciasto przelewamy do przygotowanej formy i wstawiamy na ok. 35 minut do piekarnika. Po upieczeniu od razu wyjmujemy biszkopt z piekarnika i razem z formą upuszczamy na podłogę(...)białego kremu także chowamy – będzie bazą do kremu z palonej czekolady. Palona (karmelizowana) biała czekolada: Piekarnik nagrzewamy do 150ºC (bez termoobiegu, grzanie góra-dół). Czekoladę łamiemy na kawałki (kostki) i układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Wkładamy do piekarnika i pieczemy, aż do uzyskania karmelowej, jasno-brązowej barwy (trwa to ok. 15-20 minut – warto
Poezja smakugdyż rodzaje ziemniaków są różne... -jajko, -olej rzepakowy 5 łyżek -sól -ser żółty do posypania To składniki na tradycyjne BAŁABUCHY, ale ja oczywiście musiałam sobie lekko zmodyfikować przepis, nie bez przyczyny. Dodałam do całości naprawdę sporą ilość siekanej rzeżuchy ogrodowej, nieco innej od tej, która rośnie na parapecie u niejednego z nas. Dlaczego rzeżuchy dodałam? W połączeniu(...)Ciasto ziemniaczane przygotowujemy z ugotowanych 12-15 dużych ziemniaków, tłuczemy i studzimy. Następnie dodajemy mąkę, olej rzepakowy, sól, jajko i wyrabiamy na jednolite ciasto. Na koniec dodajemy masę siekanej rzeżuchy ogrodowej, wyrabiamy na kulę. Formujemy wałeczek o średnicy 5 cm i dzielimy go na równe porcje. Smarujemy olejem rzepakowym po wierzchu i sypeimy serem żółtym. Ciasto pieczemy w piekarniku
Z Kuchni Do Kuchnihehe. Nie tylko miodzik, ale i daktyle cukier zawierają, więc lekko sobie nadużyłam tego tytułu, ale wiadomo co miałam na myśli - czysty cukier;) A czy w ogóle istnieje deser bez cukru w jakiejkolwiek postaci? Chyba wtedy nie jest deserem;) Tak się zastanawiam, że jednak deser musi być słodki:) Pozdrawiam Was! Gość: mariszka, ip-91.189.72.1.e-plan.pl 2012/04/29(...)daktyle (IG 70) sliwkami suszonymi . To dla tych co sa na MM I faza -:) sowa_nie_sowa 2012/05/02 09:06:00 Basia , kiedyś, nie tak dawno, raz w tygodniu piekłam ciasto czekoladowe albo sernik albo coś tam innego do kawy. A teraz słodkie mnie mało kusi, a jeśli, to takie właśnie mniej typowe;) Dzięki za pilnowanie MM i uwagi
Zdrowa Kuchnia Sowykonserwantów i bez spulchniaczy , od czego potem wątroba boli :) Składniki: 3 szkl. błyskawicznych płatków owsianych 1 i 1/2 szkl. mąki szklanka posiekanych orzechów włoskich ( ja dodałam orzechy laskowe i orzechy ziemne pół na pół ) 100 g gorzekiej czekolady 2 czubate łyżki masła 1/2 szkl. oleju 1 i 1/2 szkl. cukru 2 jajka 2 łyżeczki proszku do pieczenia aromat(...)waniliowym. Ubijamy z białek sztywną pianę. Delikatnie łączymy pianę z utartym kremem czekoladowym. Mieszamy mąkę z proszkiem do pieczenia i solą. Wsypujemy do miski z kremem. Dodajemy płatki owsiane i orzechy, porządnie mieszamy. Nabieramy łyżeczką czubate porcje ciasta i kładziemy w odstępach 5 - cm na przygotowaną blaszkę. Pieczemy 15- 20 minut w piekarniku nagrzanym
Słodkości i nie tylkoPrzepis na beziki kawowe. Delikatne z wierzchu lekko ciągnące w środku, bezy kawowe idealny dodatek do kawy. Beza kawowa zachwyci Was swoim smakiem i aromatem, to
To co lubię - gotuję i polecamCiastka z amarantusem – proste i zdrowe w sam raz na przekąskę, deser czy na spacer. Są bardzo proste do przygotowania, robi się je bez
Dorota SmakujeZbliżają się Święta, a co za tym idzie pora na świąteczna ciasteczka Dziś zapraszam Was na migdałowe, bezglutenowe półksiężyce To jedne z moich ulubionych – idealnie
365 dni dookoła kuchniJak powszechnie wiadomo Ola uwielbia wszelkiego typu elektroniczne gadżety, ale nie spodziewałem się, że kiedyś zapała aż tak wielką miłością do sprzętów kuchennych. Tym razem Jej
Kulinaria - potrawy z różnych stron świataGdy o poranku do stołu zasiadają matka z córką, RAZEM, to wiedz, że będzie się działo. Gdy kobiety te mają ze sobą dużo wspólnego - to bądź
Wypisz WymalujFormę do tarty wysmarować masłem. Ciasto kroić nożem na plastry i wylepiać nimi formę. Ponakłuwać widelcem - zapobiega wybrzuszaniu się ciasta podczas pieczenia . Podpiec 20 minut w 200C w nagrzanym wcześniej piekarniku - opcja góra-dół, bez termoobiegu . Koniecznie potem wystudzić - w ten sposób spód nie namoknie od nałożonej masy. W międzyczasie przygotować kurczaka - pokroić
Grunt to przepis!Tartaletki w pięknym zielonym kolorze, ale to nie dzięki dodatkowi szpinaku, to dodatek mąki dyniowej zabarwił na wiosenny kolor dzisiejsze ciacho. Jak tylko wypatrzyłam mąkę
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!Gruszka to bardzo smaczny owoc, który można wykorzystać do przygotowania dań obiadowych. Ostatnimi czasy bardzo posmakowało mi połączenie gruszki, sera pleśniowego, szynki parmeńskiej oraz świeżej rukoli
Przepiski.pl