Tarta z pieczoną kapustą, batatem i buraczkami 152Wegetariańska tarta kapuściano-batatowo-buraczkowa ze szpinakowo-pietruszkowym pesto. Do tego glazura z octu winnego. Doskonała harmonia smaków słodkich i kwaśnych. Czas: 1,5 godziny (w
Niedzielny kucharz
Sernik z ananasem -naszło mnie na sernik ,miałam ananasy i powstał sernik 217przepis spód ciasto kruche przepis na blogu już jest masa serowa 1 puszka Ananasa odsączyć i pokroić w kostkę 1 wiaderko sera 5 jajek 1 1/2
Moje Wyroby
Pyszne ciasto ucierane z malinami 240składniki kruszonka 50 g masła 50 g cukru kryształu 100g mąki wszystko razem wyrabiamy aż będą okruszki przygotowanie i składniki ciasta 200 g masła 4 jajka
Moje Wyroby
Prosta Beza z Truskawkami 628Prosta Beza z Truskawkami – Dzisiaj zapraszam na kolejne cudo z truskawkami :). Pyszną, prostą w przygotowaniu bezę z kremem śmietanowo – waniliowym. Beza jest chrupiąca, dobrze wysuszona, więc
Mała Cukierenka
Czwartek: tarta z pieczoną kapustą, batatem i buraczkami 195Wegetariańska tarta kapuściano-batatowo-buraczkowa ze szpinakowo-pietruszkowym pesto. Do tego glazura z octu winnego. Doskonała harmonia smaków słodkich i kwaśnych. Czas: 1,5 godziny (w
Niedzielny kucharz
Pierogi z bobem 208Hej! Dopóki jest dostępny bób, można sobie go przyrządzać na różne sposoby. Wczoraj robiłam pierogi z bobem. Do farszu dodałam jeszcze pieczonego kurczaka (bo jak zwykle
Tylko pysznie
Ciasteczka ryżowe 199Te ciastka są dość popularne w internecie i okazało się, że przepis na nie skrywa również mój stary zeszyt. Piekłam je
To co kocham
Bezglutenowe babeczki ze śliwkami i orzechami 197Bezglutenowe babeczki - muffinki ze śliwkami i orzechami włoskimi upieczone w porcelanowych koklikach. Mają cudownie chrupiącą skórkę i pięknie pachną śliwkami i pieczonymi orzechami. Aromatyczne, puszyste
Kuchnia bezglutenowa
Sernik na herbatnikach z ajerkoniakiem 168najlepsze ciasto na świecie, zawsze się udaje i za każdym razem wychodzi pyszny. Tym razem upiekłam sernik na herbatnikach z alkoholową nutką. Wyszedł aksamitny i rozpływający się w ustach. Idealny na podwieczorek i na różne imprezy. Polecam. Potrzebujemy: Na masę serową: 5 jajek pół szklanki cukru 15 dag masła lub margaryny 2 budynie waniliowe ( bez cukru(...)ajerkoniak i ponownie ucieramy. Białka ubijamy na sztywną pianę i delikatnie łączymy je z masą serową. 2. Blaszkę o wymiarach około 24 cm x 35 cm wykładamy papierem do pieczenia, na dno układamy herbatniki, następnie równomiernie masę serową. 3. Sernik pieczemy w temperaturze 160 stopni przez około 70 minut do ładnego zrumienienia się. Upieczony studzimy. Zawsze sernik studzę
Izabelawkuchni
Akacjowe muffiny kontra deszcz 283czuć już od dawna. U nas drzewka kwitną później bo są młode- to odrosty starej akacji, która wyrosła przy piecu w szklarni dziadka i poddała się kilka lat temu. Właściwie powinnam napisać "robinii akacjowej", bo podobnie jak z mleczem czy bzem, nazwa zwyczajowa nie jest do końca poprawna. Akacja to afrykańskie drzewo, robinia- północnoamerykańskie i to ta druga może rosnąć(...)usmażyć je w cieście naleśnikowym albo zrobić placuszki. I pewnie milion innych rzeczy- z muffinami włącznie. WAŻNE! Jedynie kwiaty tej rośliny są jadalne- pozostałe części, jak kora czy owoce, są trujące!!! Liści nie jemy A jak zrobić muffiny? MUFFINY Z KWIATEM AKACJI 40 g masła 300 g mąki 150 g cukru 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1/2 łyżeczki sody
les mirabelles
Cytrynowa babka kisielowa 644jedynie, by wszystkie składniki miały temperaturę pokojową. Składniki: 125 g masła 4 jajka trochę ponad 1/2 szklanki cukru 3 op. kisieli cytrynowych bez cukru 1 szklanka mleka 2 szklanki mąki pszennej 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia skórka z 1 cytryny szczypta soli Lukier: 2 łyżki śmietanki 30% 1 łyżka soku z cytryny ok. 1 szklanki cukru pudru(...)skórkę. Mieszamy ze sobą mąkę przesianą przez sitko, kisiele cytrynowe oraz proszek do pieczenia. W osobnej misce ucieramy miękkie masło z cukrem, aż powstanie jasna i puszysta masa. Następnie dodajemy po jednym żółtku, nie przerywając miksowania. Kolejno wsypujemy składniki suche i wlewamy mleko. Miksujemy. Ciasto powinno mieć konsystencję cukrzącego się miodu. Na końcu dodajemy skórkę z cytryny oraz ubitą
Kuchnia MagdaLeny
Pasztet z cukinii 164dzieciom i dorosłym. Cukinia to moje ulubione warzywo w kuchni i ogrodzie! Ma wszechstronne zastosowanie. Począwszy od popularnego leczo, poprzez placki, cukinię faszerowaną, pieczoną, duszoną, aż po rewelacyjny pasztet. Z cukinii można także upiec pyszne ciasto. Młoda cukinia to także częsty składnik w moich surówkach i sałatkach. Gorąco zachęcam do wypróbowania mojego pasztetu z cukinii, marchewki oraz ziemniaków i cebulki(...)Potrawa jest wegetariańska, a jeśli zastosujesz odpowiednią bułkę tartą także bezglutenowa. Dla wegan polecam każde jajko zastąpić łyżką zmielonego siemienia lnianego rozrobionego w odrobinie ciepłej wody. Pasztet jest FIT bez kalorycznych składników (oprócz oleju). Kaloryczność pasztetu: 135 kcal w 100g. Podane składniki są na średnią keksówkę o wymiarach 11 x 30cm. 1,5 kg cukinii 300g marchewki 250g cebuli
Ania gotuje
Wegańskie ślimaki z cukinią 91farsz z cukinii, cebuli szalotki, przypraw oraz sera pochodzenia roślinnego, który swoją konsystencją przypomina ser żółty. Usmażone składniki studzimy, łączymy z serem, wykładamy na ciasto drożdżowe , kroimy i układamy na blaszce, posypujemy sezamem i pieczemy. Polecam Wam poniższy przepis na wegańskie ślimaki z cukinią , są one świetną przekąską na imprezę. Znajdziesz mnie na Instagram: mecooksblog oraz Facebook(...)śmietanę roślinną oraz letnią wodę. Wyrabiamy składniki przez 6 minut za pomocą miksera planetarnego z nakładką hak. Miskę z ciastem przykrywamy ściereczką i odstawiamy ciasto do wyrośnięcia na tak długo, aż podwoi swoją objętość – około 1,5 godziny. Wyrośnięte ciasto wykładamy na blat lekko podsypany mąką pszenną, posypujemy je delikatnie mąką i dzielimy na dwie części, po czym każdą
MeCooks
Ciasto daktylowe 198Ciasto bez cukru i bez laktozy Zdrowe słodycze – pyszne słodycze ! Bez konserwantów – zrób sam i przekonaj się jakie to proste. Składniki: – 3 małe bardzo dojrzałe banany (270 g) – 200 g mąki pszennej razowej – 200 ml mleka roślinnego lub krowiego bez laktozy – 140 g suszonych daktyli bez pestek(...)pokrojone orzechy np. włoskie i jeszcze raz wszystko mieszamy. Masę przekładamy do wysmarowanej formy o wymiarach ok. 11 x 20 cm, wierzch posypujemy pistacjami. Pieczemy przez ok. 45 minut lub do suchego patyczka. Artykuł Ciasto daktylowe pochodzi z serwisu I LOVE LIFE
I LOVE LIFE
Tarta ze szpinakiem i pieczonym łososiem 231czarnego (lub kolorowego) pieprzu Wykonanie: Ciasto: Mąkę pszenną przesiewamy do miski. Dodajemy szczyptę soli, pokrojone na kawałki zimne masło, jajko i 1 łyżkę wody. Zaczynamy zagniatać ciasto. Gdy składniki zaczną się ze sobą łączyć dodajemy starty parmezan i kontynuujemy wyrabianie. Jeśli ciasto nie będzie chciało się uformować można dodać jeszcze troszkę zimnej wody. Z ciasta powinniśmy otrzymać gładką kulkę, którą(...)minut do lodówki. Piekarnik z kolei rozgrzewamy do temperatury 200 stopni. Po tym czasie na cieście układamy arkusz papieru do pieczenia, na który wsypujemy fasolę (przeznaczoną do obciążania ciasta lub kulki ceramiczne). Ciasto pieczemy przez 15 minut, następnie wyjmujemy je z piekarnika, zdejmujemy obciążenie wraz z papierem i ponownie wstawiamy na 5 minut. Farsz: Łososia myjemy i osuszamy. Skrapiamy
MyCookBook.pl