Sernik dyniowy 290wersji z ciasteczkami digestive: ciasteczka rozdrobnić jak wyżej. Połączyć z rozpuszczonym masłem i imbirem. Wyłożyć jak wyżej na spód tortownicy i wstawić do lodówki na minimum pół godziny (bez pieczenia). 2. Zmiksować ser na puszystą masę, kilka razy w trakcie mieszania ściągać ser z boków miski, żeby całość była dobrze zmiksowana. Dodać mąkę, cukier i przyprawy i miksować(...)jajka. Delikatnie mieszając drewnianą łyżką dodać kwaśną śmietanę. 3. Piec w temperaturze 150 stopni około 70-80 min aż wierzch będzie ścięty i tylko środek powinien odrobinę się ruszać jak poruszymy tortownicą. Zostawić na około godziny w piekarniku przy uchylonych drzwiczkach. Po wyjęciu z piekarnika zanim przestygnie dobrze jest oddzielić ciasto ostrym nożem od brzegów tortownicy. Wystudzony sernik wstawić
UgotujmyTo.pl
Pieczarki bezowe 254bezy. Następnie należy lekko dmuchnąć, aby rozmyć kakao i nadać grzybom autentycznego wyglądu. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do ok. 95°C (200°F to dokładnie 93,3°C) i pieczemy, a raczej suszymy ok. 2 godzin, aż będą całkowicie suche i chrupiąc. Pieczemy po 2 blaszki jednorazowo, co jakiś czas zamieniając je miejscami. Następnie piekarnik wyłączamy i pozostawiamy bezy(...)ciast, np. Bûche de Noël („bożonarodzeniowe polano”). Dzieci będą nimi niewątpliwie zachwycone. Inspirację zaczerpnęłam od Alice Medrich , autorki książki „Chewy Gooey Crispy Crunchy Melt-in-Your-Mouth Cookies”. Gorąco polecam i życzę smacznego. Zapraszam również do przejrzenia przepisu znajdującego się na blogu na inne Ciasteczka pieczarki . W wydarzeniu Ciasto na niedzielę – Co chcemy, to pieczemy wraz
mojewypiekiinietylko
CHLEB 100% ŻYTNI, 2-FAZOWY, Z KEFIREM 118fazowych oprócz niewątpliwie ich walorów smakowych, plusem jest zaplanowanie czasu pieczenia. Pierwszy etap trwa u mnie od 12-18h, drugi zwykle ok. 3h. Od jakiegoś czasu testuję formy ze stali kwasoodpornej, stąd zupełnie inne czasy pieczenia. Formy są super, z dobrze przygotowanych chleby wyskakują same. Piekłam w 2 stalowych formach, o wym. 23x9cm (dół) ; 25x11cm (góra(...)typ720 - 400g letniej wody (40*) - 200g gęstego kefiru (w temp.pokojowej) - 30g soli himalajskiej (zwykłej trochę mniej) Do wyrośniętego i opadniętego już ciasta z pierwszego etapu, dodajemy mąkę, kefir, sól i wodę. Całość dokładnie mieszamy. Ja nie wyrabiam swojego ciasta, nie uruchamiam nawet miksera, mieszam drewnianą łyżką tylko do połączenia składników. Jednolitą masę przekładam do 2 przesmarowanych wcześniej masłem form (używam
Smaczne Zdrowe
Chleb na maśle orzechowym z siemieniem lnianym (keto) 227następnie dodajemy jajka , masło orzechowe , proszek do pieczenia i sól . Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni . W międzyczasie wszystkie składniki miksujemy do momentu połączenia składników. Na końcu opcjonalnie dodajemy nasiona słonecznika i krótko mieszamy. Gęste ciasto wylewamy na blaszkę (keksówkę). Pieczemy około 40 minut (do momentu lekkiego zarumienienia), następnie dobrze jest pozostawić ciasto przez 15 minut w piekarniku(...)kcal/450 kcal Białko 79 g/ 20 g Tłuszcze 148 g/ 37 g Węglowodany netto 38 g/ 10 g Błonnik 23 g/ 6 g Powyższa kaloryczność dla wersji bez nasion słonecznika. Zobacz również inne przepisy na pieczywo lub przepisy niskowęglowodanowe – keto lub Low Carb ! Artykuł Chleb na maśle orzechowym z siemieniem lnianym (keto) pochodzi z serwisu WegePrzepis
WegePrzepis
Pełnoziarnisty, podwójnie czekoladowy chlebek z cukinią (wegański, bez białego cukru) 277startej na tarce o dużych oczkach (tj. mniej więcej jedna niewielka cukinia) 1 łyżeczka sody oczyszczonej 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia bez fosforanów 1 łyżeczka cynamonu, szczypta soli Formę delikatnie natłuścić i wyłożyć papierem do pieczenia, piekarnik nagrzać do 160°C. Do miski przesiać kakao, dodać pozostałe suche składniki, tj. mąkę, cukier, sodę, proszek, cynamon, sól – dokładnie(...)wlać składniki mokre, dodać startą cukinię oraz posiekaną czekoladę – całość wymieszać łyżką, do połączenia. Masę przełożyć do przygotowanej formy, wstawić do nagrzanego piekarnika i piec około 55 minut lub do tzw. suchego patyczka. Po upieczeniu ciasto pozostawić w formie przez kilkanaście minut, następnie uwolnić z formy i wyłożyć na kratkę. Kroić dopiero po całkowitym wystudzeniu. Smacznego! Wszystkie składniki powinny być
Even Better Food
Jagodzianki z kruszonką 161Wyrabiaj ciasto mikserem lub ręcznie. Masło rozpuść w rondelku i dodaj do mieszanej masy na ciasto. Wyrabiaj ciasto, jeśli będzie się kleić, dosyp mąki. Gotowe ciasto odstaw na 1 godzinę do wyrośnięcia (przykryj miskę ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce). Umyte jagody wsyp do miseczki, dodaj 2 łyżki cukru pudru i dokładnie wymieszaj. Po tym czasie wyjmij ciasto z miski(...)ciasto na 8 części. Z każdej z nich uformuj dłońmi płaski placek. Nałóż nadzienie z jagód i cukru. Następnie zaklej ciasto tak jak pierogi, uważaj, żeby nie dostała się nigdzie mąka, ponieważ wtedy jagody wypłyną podczas pieczenia. Następnie uformuj ciasto w owalny kształt. Postępuj tak z kolejnymi bułkami. Układaj drożdżówki łączeniem do dołu na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia
Przepisy na widelcu
Delikatny jabłecznik 201Pyszny i delikatny jabłecznik z dużą ilością jabłek, pianką i motylkami Jabłecznik zrobiony jest na kruchym cieście. Całość smakuje doskonale Składniki na ciasto: 1/2 kg mąki
Słodki sentyment
Msemmen, czyli marokański naleśniki 222Można go też zrobić w wersji wytrawnej – bez słodkości, wtedy stanowi doskonałą zakąskę do zupy. Można wreszcie nadziać go warzywami i mięsem i wówczas staje się samodzielnym daniem. Idealny dodatek do zupy Przedstawiamy Wam przepis na podstawowy naleśnik. Sami zdecydujcie jak chcecie go zjeść. My zjedliśmy chlebki z marokańską zupą z pieczonych warzyw , której słodycz świetnie szła w parze(...)szklanka kaszy manny 1/2 łyżeczki soli 1/2 łyżeczki cukru 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 jajko Ciepła woda – ok. 3/4 szklanki Olej około 1/3 szklanki Przygotowanie: Krok 1 Wymieszaj mąkę z solą, cukrem i proszkiem do pieczenia. Wbij jajko i zacznij zarabiać ciasto dolewając stopniowo i powoli wodę. Dodaj tyle wody, żeby ciasto było lekko wilgotne
Niedzielny kucharz
Chleb paleo bananowy (z migdałami) 279jest to typowy chleb, bo przypomina bardziej ciasto, ale można go jeść z masłem. Zawierając dużo węglowodanów, tłuszczu i białka, ten chleb zapewni poczucie sytości na długo i może stanowić pożywne śniadanie dla dzieci w domu albo drugie śniadanie do szkoły. Chleb paleo bananowy z migdałami – bezglutenowy i bez nabiału – przepis: banany – 3 dojrzałe olej kokosowy(...)Następnie dodajemy suche składniki (poza migdałami) i dobrze mieszamy. Na samym końcu dosypujemy pokrojone drobno migdały. W foremce ok. 10×20 cm pieczemy w 180 stopniach przez około 40 minut – aż patyczek wbity do ciasta wyciągniesz suchy. Ostudź 10 minut przed wyciągnięciem z formy. Gotowe! Zobacz też: mąka w kuchni paleo . Pomimo tylko jednej łyżki miodu z taką
PaleoSMAK
CHLEB ORKISZOWO- ŻYTNI, JAK Z PIEKARNI 191Chleb orkiszowo-żytni, pieczony bez formy. Od długiego czasu, było to marzenie mego najmłodszego dziecka, które tak naprawdę takiego chleba do niedawna nie znało... Jako, że piekę chleby już dobrych kilka lat, więc ona znała tylko chleby pieczone w formie i to najczęściej na zakwasie. Te nasze chleby, to są dla niej takie zwykłe chleby, a ten sklepowy, jest(...)orkisz i żyto nie wymagają długiego wyrabiania. Przy pszenicy ciasto należałoby wyrabiać ok. 10 minut. Ciasto powinno być dość gęste, dużo gęściejsze niż na chleby pieczone w formach. Z ciasta formujemy kulę i przekładamy do miski przesmarowanej delikatnie oliwą (olejem) do wyrastania, na ok. 60 minut. Po tym czasie ciasto powinno zdecydowanie wyrosnąć. Masę zbijamy w misce, zagniatamy i odstawiamy
Smaczne Zdrowe
Gofry na słono 138mąki pszennej 130 ml mleka 1 jajko 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżka oleju 150 g żółtego sera 150 g szynki drobiowej 1 mała czerwona cebula 1/3 puszki kukurydzy 1/2 łyżeczki soli 1/4 łyżeczki chilli Przygotowanie 1. Do miski wsypać mąkę, dodać proszek do pieczenia, mleko, olej, jajko, sól oraz chilli. 2. Całość wymieszać do uzyskania jednolitej(...)masy. 3. Ser oraz szynkę zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Cebulę pokroić w drobną kostkę, kukurydzę odsączyć z zalewy. Składniki przełożyć do miski z masą i wymieszać. 4. Ciasto partiami nakładać na rozgrzaną i lekko spryskaną tłuszczem gofrownicę. Piec przez około 10 minut, w zależności od mocy urządzenia. 5. Podawać z ketchupem lub innym ulubionym sosem. Artykuł Gofry
Alle Dobre!
GNIAZDKA PTYSIOWE ZWANE PĄCZKAMI HISZPAŃSKIMI, WIEDEŃSKIMI 424ostatni, bo były baaardzo smaczne, a przy tym błyskawicznie się je przygotowuje. Ciacha są bez dodatku białego cukru, bez proszku do pieczenia (i bez niego bardzo rosną w trakcie smażenia) i bez pszenicy. Ja przygotowywałam swoje na mące orkiszowej, lukier z kolei na bazie pudru trzcinowego. Przepis znalazłam tutaj ( klik ). Składniki na 20 sztuk: - 200g(...)ciasto będzie gładkie, lśniące i zacznie odchodzić od garnka. Masę odstawić do wystudzenia. Do przestudzonej masy dodajemy po jednym jajku i dokładnie miksujemy do uzyskania jednolitego, gładkiego ciasta. Ja dodałam także ekstrakt waniliowy , by wchłonęły mniej tłuszczu. W przepisie go nie było, więc można pominąć. Ciasto przekładamy do szprycki lub rękawa cukierniczego z ozdobną końcówką. Z papieru do pieczenia
Smaczne Zdrowe
3bit + Twix = 4bit, czyli słodki diabeł z masą krówkową:) 379Przepis na tą szybką i prostą sałatkę z ananasem, porem i kapustą pekińską mam od mojej mamy, która przyniosła go z ośrodka zdrowia.można jeść jako
Smakowy Raj
Ciasteczka ryżowe 116Te ciastka są dość popularne w internecie i okazało się, że przepis na nie skrywa również mój stary zeszyt. Piekłam je tak dawno, że nie pamiętałam
To co kocham
Tarta z pieczoną kapustą, batatem i buraczkami 152Wegetariańska tarta kapuściano-batatowo-buraczkowa ze szpinakowo-pietruszkowym pesto. Do tego glazura z octu winnego. Doskonała harmonia smaków słodkich i kwaśnych. Czas: 1,5 godziny (w
Niedzielny kucharz
Sernik z ananasem -naszło mnie na sernik ,miałam ananasy i powstał sernik 217przepis spód ciasto kruche przepis na blogu już jest masa serowa 1 puszka Ananasa odsączyć i pokroić w kostkę 1 wiaderko sera 5 jajek 1 1/2
Moje Wyroby
Pyszne ciasto ucierane z malinami 240składniki kruszonka 50 g masła 50 g cukru kryształu 100g mąki wszystko razem wyrabiamy aż będą okruszki przygotowanie i składniki ciasta 200 g masła 4 jajka
Moje Wyroby
Prosta Beza z Truskawkami 629Prosta Beza z Truskawkami – Dzisiaj zapraszam na kolejne cudo z truskawkami :). Pyszną, prostą w przygotowaniu bezę z kremem śmietanowo – waniliowym. Beza jest chrupiąca, dobrze wysuszona, więc
Mała Cukierenka
Czwartek: tarta z pieczoną kapustą, batatem i buraczkami 196Wegetariańska tarta kapuściano-batatowo-buraczkowa ze szpinakowo-pietruszkowym pesto. Do tego glazura z octu winnego. Doskonała harmonia smaków słodkich i kwaśnych. Czas: 1,5 godziny (w
Niedzielny kucharz
Pierogi z bobem 208Hej! Dopóki jest dostępny bób, można sobie go przyrządzać na różne sposoby. Wczoraj robiłam pierogi z bobem. Do farszu dodałam jeszcze pieczonego kurczaka (bo jak zwykle
Tylko pysznie
Ciasteczka ryżowe 199Te ciastka są dość popularne w internecie i okazało się, że przepis na nie skrywa również mój stary zeszyt. Piekłam je
To co kocham
Bezglutenowe babeczki ze śliwkami i orzechami 197Bezglutenowe babeczki - muffinki ze śliwkami i orzechami włoskimi upieczone w porcelanowych koklikach. Mają cudownie chrupiącą skórkę i pięknie pachną śliwkami i pieczonymi orzechami. Aromatyczne, puszyste
Kuchnia bezglutenowa